BUX
34 714.83
+0.27%
+94.00
OTP
10 400.00
+1.36%
+140.00
MOL
1 718.00
-0.23%
-4.00
RICHTER
6 785.00
-0.73%
-50.00
MTELEKOM
372.00
+1.36%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. július 12. 16:42

Úgy tűnik, az Aldi-pénztárosok élete valóban olyan stresszes, mint ahogy kívülről látszik, kemény teljesítmény-kényszer alatt dolgoznak. A vevők is macerásak tudnak lenni. Viszont Németországban még a nettó alapfizetésük is eléggé vonzó, és még egyéb pluszpénzek is bőven akadnak számukra. Jelenleg is jó pár száz ilyen dolgozót keresnek.

Mosolygós kirakatvevők a cég sajtófotóján. A tumultus odébb kezdődik. (Fotó: Aldi Süd)

Mennyit keres tulajdonképpen egy pénztáros az Aldinál? Az olcsóság képe, amit az áruházlánc kialakított, a dolgozókra is vonatkozik? – teszi fel a kérdést a német Stern magazin weboldala.

Az Aldi Südnél az első évben 950 eurót fizetnek a kezdő, még betanítandó munkaerőnek, ami a második évben 1200 euróra emelkedik. (Ez mintegy 309, illetve 390 ezer forint.) A németek szinte mindig bruttó béreket szoktak említeni a bonyolult adózási szabályok miatt.

Egy úgynevezett duális tanulmányokat végzett munkaerő (aki az elméleti iskola mellett már szakmai gyakorlatot is végzett) 1400 eurót (455 ezer forintot) keres havonta. Ám ezek a számok általában úgy értendők, hogy kapnak 13. havi fizetést, plusz karácsonyi és nyaralási fizetéskiegészítést is.

Háromnegyed millió forintért?

Különböző német karrieroldalak szerint azonban az áruházláncoknál az eladók 11-15 eurós órabérekért dolgoznak. Ez olyan 1800-2500 euró lehet egy hónapban. Egy másik statisztika, a Hans Böckler Alapítvány szerint bruttó 2329 euró (757 ezer forint) a jobbak, képzettebbek fizetése a szakmában. A magasabb számok tehát a tapasztaltabb, bevált munkaerőre vonatkoznak.

Mennyi marad adó után?

Mennyi a nettója ennek a 2329 eurónak? Ez rengeteg mindentől függ, a családi állapottól és a házastárs fizetésétől kezdve a gyerekek számán át az egyházi adóig, de még a lakhely is számít. Egy internetes kalkulátor alapján azt mondhatjuk, hogy körülbelül 1550 euró (504 ezer forint körüli) marad nettó egy egyedülálló esetében. Durván harmada megy el a bruttónak adókra.

Ám ezt csak kevesen érik el, ugyanis nagyon sok a szakmában a félmunkaidős, részmunkaidős állás, több, mint a dolgozók fele ilyen. Főleg a kasszánál. Így valójában csak 1600-1800 euró között van az átlagfizetés az Aldinál, de csak 18,5 órás átlagos heti munkaidővel. A dolgozók kétharmada egyébként nő.

Húzós a norma

A Focus.de magazin oldala statisztikák helyett egy konkrét pénztárost interjúvolt meg, aki 28 éves, de már 15 éves kora óta dolgozik az Aldinál. Közben képesítést is szerzett. Szerinte az, hogy mennyire stresszes a munka, nagyban az üzletvezetőtől függ. Van például, amelyik állandóan hajtja a pénztárosokat, a másik inkább másik pénztárat nyittat, ha sokan vannak.

Ám van norma, egy bizonyos mennyiségű árú, amit egy bizonyos idő alatt be kell olvasniuk a szkennerrel. Ez óránként 3400-3500 árucikk, vagyis majdnem minden másodpercben egy. A sztornózások számát is nézik, amikor pedig nem kasszában vannak, árut kell kipakolni. Itt egy raklapra maximum 15 percük van, ami szintén húzós.

A külföldiek kedvesebbek

Ezzel a nyomással sarkallják a dolgozókat magasabb teljesítményre, hogy spóroljanak a létszámon, személyi költségeken és alacsonyan tarthassák az árakat. Ám a pénztárosnő azt mondja, komoly konzekvenciája soha nem volt, ha a nap végén nem stimmeltek a számai.

Emellett a vevőkre is kell figyelni, akik nem szeretik a hosszú sorokat, és néha túl sokáig tart elpakolniuk, főleg az idősebbeknek. Sok vevő pedig morog, ha valami nem megy flottul. “Főleg a németek, akik gyakran lenéznek, amikor látják, hogy török migrációs háttérrel rendelkezem. A külföldiek gyakran kedvesebbek” – mondja a pénztáros. (Akinek eszerint legalább az egyik szülője török származású.)

Terepjárós bioanyukák

A legrosszabb vevők szerinte a “főállású bioanyukák”, akik óriási terepjáróval érkeznek, és megsértődnek, ha nem pakolhatnak be mindent rögtön a pénztárnál a szatyraikba, feltartva ezzel az egész sort. Viszont felbukkanásuk jelzi, hogy az Aldi nemcsak szerény minőségű olcsó termékeket kínál, elmozdult a jobb termékek felé is.

A pénztárosnő mintegy bruttó 2400 eurót keres egy hónapban, plusz 13. havi fizetés, plusz egy fél havi fizetésnek megfelelő vakációpénz, plusz a túlórapénzek. Alapmunkaideje 38 óra hetente, és évi 30 nap szabadságot kap. A nyugdíjkorhatára a jelenlegi szabályok szerint 65 év lenne.

721 hely

A Gehaltsvergleich.de weboldalon egyébként jelenleg 721 szabad pénztárosi állásról tudnak országszerte, 1562 - 2763 eurós bruttó fizetésekért.

(A német nyugdíjakról, azok finanszírozásáról írtunk tegnapelőtt itt, a magyar nyugdíjakról pedig itt. A folytatódó németországi bevándorlásról, a menekültek által támasztott munkaerő-piaci konkurenciáról pedig itt volt szó.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Karrier Ez a kormánybiztos folytathatja a munkát
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 06:59
A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján régi-új kormánybiztosra ébredt ma Magyarország.
Karrier Palkovics menesztette az egyik helyettes államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 06:16
Már meg is van Szepesi Balázs utóda. 
Karrier Megvan, mikor kaphatják meg az emelt fizetést a tanárok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 23. 08:02
Legjobban az intézményvezetők és helyetteseik járnak majd. 
Karrier Orbán felmentett egy helyettes államtitkárt - már megvan az utódja
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 07:29
A Miniszterelnökségen történt a személycsere. 
Karrier A kihívásokról szólt a home office
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. június 21. 17:35
Az elhúzódó járványhelyzet miatt házi karanténba kényszerült munkavállalók élete nem volt egyszerű. A legszerencsésebb eset, ha valaki olyan szektorban dolgozik, ahol nem veszítette el a munkáját a járvány következtében, és adottak a feltételek az otthoni munkavégzéshez is. Egy hónap távmunka után ezek voltak a legfőbb tapasztalataink.  
Karrier Új felelőse van a budai várnegyedben zajló egyik felújításnak
MTI | 2020. június 5. 19:10
Halmai Zoltán váltja Borbély Pált a Pénzügyminisztérium budai várnegyedben található egykori épületének felújítását koordináló PM-TÉR6 Nonprofit Kft. vezérigazgatói posztján június 8-án - közölte a pénzügyi tárca.
Friss
hírlevél