<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p
A kamatok nagyon alacsonyak az országban, és ha minden jól megy, még várhatóan sokáig azok is maradnak. A szituáció új, a hazai befektetők többsége nincs tisztában a megoldásokkal sem. Most a legbiztonságosabb befektetési formák között nézünk szét.

1. Vegyünk lakossági kincstárjegyet

Az MNB nemrég befejezte a kamatok csökkentését, a rövid futamidejű kincstárjegyek piacán a mai napig születtek új rekordok, a piac a kamatcsökkentésen is túltett. Egy-két tizedszázalék lehetséges, de nagyon kicsinek látszik annak a valószínűsége, hogy innét lényegesen tovább csökkennek az állampapír-hozamok.

Ha azt feltételezzük, hogy stagnálni, majd valamikor emelkedni fognak az állampapír-hozamok, akkor az egyik klasszikus taktika, hogy rövid futamidejű befektetéseket választunk. Azután ha megindul a kamatemelkedés, akkor magasabb kamattal tudjuk lekötni a pénzünket újra.

Az állampapírok világszerte a legbiztonságosabb befektetést jelentik, és amint nemrég írtuk, ráadásul a lakosságnak nálunk magasabb kamatokat fizetnek, mint másoknak. Ilyenek a fél éves és egy éves lakossági kincstárjegyek (Féléves Kincstárjegy, Kamatozó Kincstárjegy), az egy év még rövid futamidőnek számít. Az egy éves papír kamata jelenleg 2,5 százalék.

2. Vegyünk változó kamatozású kötvényt

Ha nem tudjuk, merre mennek a kamatok, és nem is akarunk ezen rendszeresen töprengeni, viszont több évre akarunk, tudunk takarékoskodni, akkor érdemes változó kamatozású államkötvényeket venni. Ezek egyrészt követik a kamatváltozásokat, automatikusan emelkedni fog a kamatuk, ha a rövid futamidejű állampapíroké is nő. (A Bónusz államkötvényeknél.) Másrészt nemcsak követik, szép pluszt is fizetnek az aktuális kincstárjegykamatok felett, most is évi 3,49 – 4,49 százalék közötti a kamatozásuk futamidőtől függően.

A másik féle változó kamatozású kötvények, a Prémiumok az infláció felett fizetnek szintén magas prémiumot. Az állampapírok bizonyos mértékű adókedvezményt is élveznek a kamatadó pótlására bevezetett eho-ban (egészségügyi hozzájárulás), hisz a forint állampapírok kamata után nem kell eho-t fizetni.

3. A nyílt végű alap rugalmas

Sok pénze áramlik a kisbefektetőknek manapság befektetési alapokba, azon belül is rövid kötvényalapokba, és nem véletlenül. Ezek olyan alapok, amelyekben az eszközök átlagos hátralévő futamideje hat hónap és három év közötti. Az ilyen alapok általában valamivel a rövid futamidejű kincstárjegyek és bankbetétek hozama feletti teljesítményre törekszenek úgy, hogy hosszabb futamidejű és változó kamatozású papírokat is vásárolnak.

Ha nagyfokú biztonságra vágyunk, olyat érdemes választani, amelyek nem egyszerűen kötvény-, hanem állampapír-alapok. Például arról lehet megismerni ezeket, hogy eho-kedvezmény jár rájuk. Lehet, hogy nem fognak többet hozni a jelenlegi kamatviszonyok mellett, mint a Prémium vagy Bónusz lakossági kötvények, de nagy előnyük a nyílt végű alapoknak a rugalmasság, a lekötési idő hiánya.

Kismértékű kockázatuk, hogy ha hirtelen nagyobb mértékű kamatemelkedés következne be a gazdaságban, akkor az ilyen alapok árfolyama átmenetileg, akár hónapokra is lecsökkenhet pár százalékkal.

4. A jó öreg bankbetét

Pontosan a betétek alacsony hozama miatt írtuk ezt a cikket, így csak speciális esetekben ajánljuk most. Például ha gyorsan kellhet a pénz, akkor folyószámlán maradhat, vagy ha pont ránk szabtak egy kamatakciót és nem kerül plusz költségekbe. Utalgatni, bankot váltani valamely kamatakcióért jelenleg nagy valószínűséggel nem érdemes, a tranzakciós költségek magasabbak lehetnek.

Az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) garanciája miatt mindenesetre biztonsági fokuk magas.

5. Jobb-e a banki kötvény, mint a betét?

Az OBA garanciája miatt a banki kötvények is a bankbetéttel megegyező, alacsony kockázati szintűnek számítnak. Ám rendszerint nem fizetnek többet, mint az állampapírok, inkább a bankbetétekhez alkalmazkodnak, hasonlítanak, ami nem csoda, ugyanaz a kibocsátó és az összegyűjtött pénzek felhasználási célja is. Néha előfordulhatnak speciális kötvények, amelyekre nem vonatkozik az OBA, tájékozódjunk, az adott papír nem tartozik-e ebbe a körbe.---- Arany, betonarany és a jó öreg valuta ----

6. A devizabetét már spekuláció

A devizabetét kétesélyes dolog. Devizabetéttel akkor járunk jobban, ha vagy a kamata magasabb a forinténál – ez nagyon valószínűtlen –, vagy az árfolyamon nyerünk. Oldalakat lehetne írni arról, hogy merre megy a forint, de nem lehet kiszámítani.

Rendszerint a forint erősödése mellett is vannak érvek (beáramló EU-források és külkereskedelmi többlet, stabilizált költségvetési hiány, beindult gazdasági növekedés). De a gyengülése mellett is (az alacsony kamatszint, pontosabban kamatkülönbség más devizákhoz képest, feltörekvő piacok esendősége a várható amerikai kamatemelés és az erősödő dollár miatt). Mivel az euró/forint árfolyam évek óta inkább emelkedő trendben van, ezért az utóbbi valamivel valószínűbbnek látszik, de bármi megtörténhet.

A forintárfolyam eléggé volatilis, azaz ingadozó, így aki devizában tartja a pénzét, az kockázatot vállal. A kockázat része az is, hogy a forint erősödése esetén veszít, meg az is, hogy a forint gyengül, akkor pedig nyer ahhoz képest, mintha forintban tartotta volna a pénzét.

A kamatok oldaláról, ha már deviza, jobbnak látszik a PEMÁK lakossági eurós magyar államkötvény, mint a betétek. (Jelenleg 2,8 százalékos kamattal.)

7. Nem minden biztonságos, ami arany

A nemesfémeket a biztonság szinonimájaként szokták emlegetni, de ez csalóka, inkább háborúk, hiperinfláció és egyéb rendkívüli események idején szokott beigazolódni. Egyébként bármikor megtörténhet, hogy egy évtizedig vagy kettőig sem emelkedik az áruk, stagnál, vagy éppen zuhan, mint az utóbbi két évben, amikor az ezüst például csaknem felére, 33-ról 17,5 dollárra esett, az arany valamivel kisebb mértékben. Kamatot, osztalékot, hozamot nem fizetnek, mint az értékpapír-befektetések. Ráadásul tárolásuk költséges (banki széf) vagy veszélyes (otthon).

Megvásárlásuk pedig nagyon drága, több évi kamatot is felemészthet. Egyrészt, például befektetési aranytömbnél vagy érménél a forgalmazó cég legalább pár százalékos nyereségét is ki kell fizetni. Másrészt az ezüstnél még a világcsúcs 27 százalékos ÁFA is bejön a képbe.

Van még úgynevezett papírarany, tőzsdén vett különböző nemesfém-befektetések értékpapírok formájában (certifikát, ETF, CFD), további különböző kockázatokkal és költségekkel, adózási problémákkal, amiket itt most nem részletezünk. Az arany ETF mindenesetre egy alacsony költségű forma, csak hát az árfolyamkockázat miatt biztonságosnak semmilyen nemesfém nem nevezhető, legfeljebb vésztartaléknak.

8. A „betonarany”

A németek betonaranynak is nevezik az ingatlant, amiben nem kevés bölcsesség van elrejtve: a nemesfémekhez hasonlóan van, hogy emelkedik az értéke, van, hogy esik, nehezen tudni előre. Az inflációt sem mindig védi ki, nem kötődik ahhoz. Macerás vagy költséges az őrzése, sőt kifejezetten szakértelmet és munkát igényel, ha nem értenek hozzá vagy elhanyagolják, durva veszteségforrás lehet. Kifejezetten kockázatos Magyarországon, hogy a lakások esetében jogszabályok az albérlőt védik, akit nagyon nehéz kitenni vagy fizetésre kényszeríteni.

Ugyanakkor sokan azt mondják, hogy a következő években Magyarországon, vagy legalábbis annak fejlett régióiban az ingatlanpiac jelentős fellendülés előtt áll, éppen a tartósan alacsony kamatok miatt. Aki ért hozzá, annak lehet, hogy jó üzlet lesz. Mások tőkéjük kisebb részével ingatlanalapon keresztül próbálkozhatnak, de azok kockázatát is sokan keserűen megtapasztalhatták 2008-2009-ben a pénzügyi válság során.

9. Külföldi kötvények

A külföldi állampapírok, betétek általában vagy kevesebbet fizetnek (Ausztria, Németország, Szlovákia), vagy sokkal kockázatosabbak (Ukrajna, Szerbia), mint a hazaiak. Ráadásul egy külföldi bankszámla, értékpapír-számla megnyitása utazással jár, nem biztos, hogy megéri, vagy csak nagy összegeknél.  Vannak jó minőségű külföldi vállalati kötvények, de az alacsony nyugat-európai kamatok miatt azok annyit is fizetnek.

10. A tőkevédett alap sem a csúcs

A tőkevédett alapnál a tőkét általában nem kockáztatjuk ugyan, de a hozamot igen. Kevesen tudják ráadásul, hogy a tőke nagy része bankbetétben van, nem állampapírban, egy esetleges bankcsőd esetén így veszélybe kerülhet. Az alacsony kamatkörnyezet egyébként ennek a befektetési formának sem kedvez.

Konklúzióként azt mondhatjuk, hogy a magyar lakossági állampapírok jelenleg verhetetlenek, és lehet, hogy még sokáig azok is maradnak. Ez az állam tudatos politikájának az eredménye is, amellyel az államadósságot belföldről, forintban, jelentős részben a lakosság által igyekszik finanszíroztatni.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9870 9852 10050 -0,46% 9870 9914 348 340 434 HUF 2023-03-30 10:07:39
MOL 2530 2498 2560 -0,94% 2528 2530 756 581 786 HUF 2023-03-30 10:05:33
MTELEKOM 400 389 401 +1,01% 400 401 65 824 557 HUF 2023-03-30 10:07:24
RICHTER 7410 7400 7490 -0,67% 7410 7415 112 012 465 HUF 2023-03-30 09:59:16
OPUS 119 117 119 +0,85% 119 119 3 281 227 HUF 2023-03-30 10:06:21
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Állampapír / Kötvény Magyar állampapírba fektetni nem kell félnetek jó lesz
Eidenpenz József | 2023. március 29. 05:46
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem nyúlt a kamathoz, és nem is lett optimistább. Az állampapírhozamok egy hét alatt csökkentek, de a folytatás most kérdésessé vált. Az inflációkövető kötvény még mindig messze a legjobb pénzromlás elleni védelemnek tűnik. Érdekes, hogy egy francia államkötvény hozama hasonlít a magyar eurókötvény kamatához, pedig sokkal jobb az ország hitelminősítése.
Állampapír / Kötvény Ezzel lehet évi 15 százalékos hozamot kapni
Eidenpenz József | 2023. március 21. 05:36
Míg a fejlett országokban jobbára csökkentek az állampapírhozamok a bankválság hatására, Magyarországon inkább tovább növekedtek. A lakossági kötvénypénztárban az egyik diszkont kincstárjegy hozama már eléri az évi 15 százalékot is. Ami az új magyar eurókötvényt illeti, az utóbbi 15 évben nem járt volna túl jól az, aki Euriborhoz kötött értékpapírt vásárolt volna.
Állampapír / Kötvény Forintkötvényt vagy eurókötvényt vegyek? – A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2023. március 17. 19:04
Új eurós magyar államkötvényeket hoztak forgalomba. Ám kérdéses, hogy ezek jobbak lesznek-e a régieknél, jobbak lesznek-e a német vagy osztrák állampapíroknál és hogy érdemes-e egyáltalán euróban megtakarítani forint helyett. Ezeket a témákat járja körbe e heti videónkban munkatársunk, Eidenpenz József.
Állampapír / Kötvény Magyar eurókötvényt vegyünk, vagy osztrákot?
Eidenpenz József | 2023. március 15. 05:49
Izgalmas időket élünk, nagy turbulenciák vannak a tőkepiacokon, a fix kamatozású magyar állampapírok hozama elérte a 15 százalékot. Teljesen új eurós államkötvényt kínálnak a magyar lakosságnak, amelynek kamata azonban drasztikusan alatta maradhat a korábbinak. De egy napig még kapható a régi.
Állampapír / Kötvény Húszéves csúcson a Diszkont Kincstárjegy hozama
Márkázott tartalom | 2023. március 11. 10:35
A jelenleg vásárolható Diszkont Kincstárjegyek között az elérhető legmagasabb éves hozam 14,85 százalék, ami több mint húszéves csúcsot jelent a magyar kincstárjegyek piacán. Ráadásul a futamideje is csak maximum egy év, nem kell a pénzt évekre nélkülözni. Bár online egyszerűen megvásárolható, a Diszkont Kincstárjegy működése szokatlan a többi állampapírhoz képest, mert nem fizet kamatot, hanem az árfolyam változásából származó különbség adja a befektetés hozamát.
Állampapír / Kötvény Új lakossági állampapír érkezik!
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 16:35
Egyet kivezetnek, viszont jön egy másik.
Állampapír / Kötvény Már majdnem 15 százalékot fizetnek a pénzünkre
Eidenpenz József | 2023. március 6. 19:31
A rövid oldalon már megint tovább emelkedtek a magyar állampapírok hozamai, ugyanakkor a közepes futamidőknél némi hozamcsökkenés következett be. Nagy dilemma, hogy hogyan diverzifikáljuk a portfoliónkat, vásároljunk-e külföldi értékpapírokat és devizás befektetéseink is legyenek-e, most, amikor viszonylag erős a forint.
Állampapír / Kötvény Mit kell tudni a legújabb állampapírról?
Privátbankár.hu | 2023. február 27. 16:50
A múlt héten debütált új Bónusz Állampapír nagyon hasonlít az előzőhöz, csak valamivel magasabb kamattal és hosszabb futamidővel érkezett. De ha helyette Prémiumot veszünk, és eladjuk három-négy év után, akkor mégis jobban járunk. Mit ígér a decentralizált közösségi média? (Hangfelvétellel.)
Állampapír / Kötvény Megint emelték egy lakossági állampapír kamatát – de két apró trükkel
Eidenpenz József | 2023. február 21. 05:31
Új sorozatot bocsátanak ki a Bónusz kötvényekből, magasabb kamattal, de két ponton is van egy kis különbség az előző sorozat kondícióihoz képest. Nagyot ugrottak a fix kamatú államkötvények, diszont kincstárjegyek hozamai. Most érdemes eurót venni? Mi várható a kötvényalapoktól?
Állampapír / Kötvény 700 ezer lakossági ügyfélszámla van már a MÁK-nál
Privátbankár.hu | 2023. február 15. 12:38
Az állampapírok iránti kereslet növekedésével már több mint 700 ezer lakossági ügyfél vezeti az értékpapírszámláját a Magyar Államkincstárnál (MÁK), ezért is fontos további állampapír-értékesítési pontok nyitása - mondta Bugár Csaba, a kincstár elnöke szerdán, Pilisvörösváron.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG