TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az infláció növekszik, a kamatok stagnálnak vagy csökkennek. Ez azt eredményezi, hogy az utóbbi egy évben nulla körül volt az elérhető maximális reálkamat, de az is csak adó előtt. A következő egy évben még rosszabb a kilátás. Inflációkövető kötvénnyel lehet trükközni.

Az infláció az utóbbi egy évben, márciustól márciusig 2,0 százalék volt – tették ma közzé. Ez bizonyos szempontból jó hír, mert több, mint a válságokban jellemző minimális, sőt negatív értékek, bár lehetne több is. Egy moderált, 2-4 százalékos infláció akár az egészséges gazdasági növekedés jele is lehetne (ha azt nem főleg az EU-s segélyek adnák).

Az emberek többsége számára azonban az infláció azt is jelenti, hogy a zsebében levő, vagy nulla közeli kamatozású bankszámlákon tartott pénzecskéje veszít értékéből. A két százalék nem tűnik soknak, pár év alatt azonban már érezhető veszteség lehet.

Egy évvel ezelőtt az egy éves lakossági kincstárjegyek hozama két százalék volt, tehát márciustól márciusig a reálkamat nulla. Lenne, ha nem lenne még a kamatadó, az átutalási vagy készpénzfelvételi költség. Tbsz-en, azaz legalább öt éves tartós befektetési számlán ezek nem jelentkeznek vagy alacsonyabbak, hosszabb távra azonban már nem ilyet érdemes venni, hanem inflációkövető kötvényeket, amelyekről itt írtunk.

Mi várható?

Erre az évre decemberre az elemzők már 2,5-3,0 közötti inflációt várnak, az ING például 2,8 százalékot. A Takarékbank március végi előrejelzése szerint az éves átlagos infláció az idei évben 2,5 százalék lehet, s csak a jövő év közepén érheti el tartósan a 3 százalékos jegybanki célt.

Az infláció tehát várhatóan jövőre sem fog csökkenni, sőt inkább emelkedhet. Ami azt jelenti, hogy jó eséllyel egy százalékhoz közeli mértékben csökken majd a pénzünk értéke a következő egy évben, még akkor is, ha a viszonylag jól fizető egy éves állampapírt (korábban Kamatozó Kincstárjegyet) vesszük. Ha pedig csak a bank, a készpénz játszik, még nagyobb lesz a pénz értékének csökkenése.

A negatív reálkamat egyébként nem ritkaság, amint azt az utóbbi 17-18 év adatain is megfigyelhetjük. A grafikonhoz az év/év inflációt egy évvel elcsúsztattuk visszafelé, hiszen különben a betéti kamatokat a jövőre, az inflációt a múltra vonatkoztatva szokták megadni.

Az élelmes kisbefektetők

Így a kettő összhangba került, a 2018. januári év/év inflációt (2,1 százalék) a 2017 januári legfeljebb két éves átlagos betéti kamattal (0,38) és a 2017. januári egy éves állampapír-kamattal (akkor még 2,25 százalék) vetettük össze. Hol a betétek, hol az állampapírok fizettek többet 2000 óta, így piros vonallal jelöltük a köttő közül a magasabb szintjét.

Ez volt az effektíve elérhető reálkamat, amit az élelmes kisbefektető, pénzét hol a jobbfajta lekötésű, esetleg akciós betétekben, hol az állampapírokban fialtatva el tudott érni. Volt olyan, hogy egyetlen év alatt 6-7 százalékpont plusz is összejött, de olyan is, hogy 2-3 százalék volt a mínusz. Azért a pozitív reálkamatú időszakok rendszerint jóval tovább tartottak, mint az ínséges idők. Ami persze nem jelent garanciát a jövőre nézve.

Trükközzünk Prémiummal

Az infláció mindig az államnak jó, mert a kibocsátott pénz, mire visszafizetik neki, már kevesebbet ér. Olcsóbban veszi vissza, amit drágábban kiadott. A lakosságnál levő, folyószámlán vagy készpénzben egyáltalán nem kamatozó, lekötött betétekben is olvadozó értékű pénzek mind-mind az állam hasznát eredményezik. (Az MNB-n keresztül.)

Aki teheti, nem árt, ha védekezik ez ellen, amit legjobban az említett inflációkövető kötvényekkel (Prémium Magyar Állampapír) lehet. Akár 1-2 évre is, úgy, hogy megvesszük, majd korábban, lejárat előtt visszaváltjuk azokat (jelenleg a névérték 99 százalékán, plusz felhalmozott kamat).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
hírlevél