<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Történelmi rekordot döntött ma délelőtt a tíz éves német államkötvények hozama, először süllyedt le a nulla alá, mínusz 0,034 százalékig. Annyiban ez nem meglepő, hogy már napok óta esik a hozam, és a rövidebb futamidőkön már régebben is negatív volt, illetve más európai országokban is az.
(Fotó: Wikimedia Commons)

Így ma a svájci tíz éves kötvények is új rekordot produkáltak, évi –0,49 is volt a hozamuk. Azaz tíz év alatt közel öt százalékát veszíti el pénzének az, aki ilyen papírt vásárol, még nominális értékben is, az inflációval nem számolva. Mégis megvásárolják.

A Brexittől való félelem és az EKB fokozottabb kötvényvásárlásai, a részvénypiaci turbulencia egyaránt a hátterében lehet annak, hogy a fejlett országok államkötvényeit erősen vásárolják, hozamuk egyre lejjebb és lejjebb került a napokban.

A Fed is benne van

A folyamat azonban nemrég azon a pénteken kapott egy lendületet, amikor igen rossz munkaerő-piaci adatok érkeztek az USA-ból, és így ismét távolabbra tolódott az amerikai kamatemelés lehetősége. Így az USA kamatpályája is egészen biztosan sokat nyomott a latban.

Short of a lifetime” – körülbelül: életem sortja, mondta egy vén, bár az utóbbi időben kissé megtépázott hírnevű kötvénypiaci guru, Bill Gross tavaly április 21-én a német államkötvényekről. (Vagyis, minden korábbinál jobban érdemes ezen kötvényeket eladni, short ügyletet kötni rájuk, azaz az esésükre játszani.) Aznap a német kötvényhozam 0,072 százalék volt éves szinten, alig több a nullánál.

Látnok vagy szerencsés?

Hogy a guru látnoknak bizonyult és gyönyörűen eltalálta az alját, vagy éppen ő váltotta ki a sajtót gyorsan bejáró Twitter-bejegyzésével a fordulatot, kérdéses, de nyolc nap múlva meredek hozamemelkedés kezdődött, és egy hónap múlva 0,7 százalék körül tetőzött a hozam. Ez szép nyereséget biztosított az időben kiszálló shortosoknak (durván hét százalékra becsülhetjük az akkori árfolyamnyereséget). Utána azonban ismét esett a hozam.

Az Alapblog szerzője, Zsiday Viktor alapkezelő (Citadella Alap, Plotinus Nyrt.) legújabb bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy „fejlett piaci állampapírban pénzt tartani teljes értelmetlenség – kivéve, ha a világgazdaság totálisan összeomlik, de akkor meg azért”. A szerző szerint az osztalékot fizető részvények és az ingatlanok még akkor is jobb befektetést jelentenek, ha tíz év alatt valamennyit esik az áruk. Három lehetséges forgatókönyvet vázol fel, egyik sem a kötvényeknek kedvez, legalábbis hosszabb, 5-10 éves távon.

Ez még fokozódhat

Amit nem érdemes venni, mert esésre van ítélve, azt talán érdemes eladni, azaz shortolni? Nem tudjuk, lehet, hogy fokozódik a helyzet, és nemsokára a német tíz évesnek lesz évi fél százalékos mínuszos hozama, a svájcinak meg, mondjuk, évi egy százalékos. Az sincs kizárva, hogy ez sok éven keresztül fennmarad. A 2008-as válság óta rengeteg olyan dolog történt, amelyre korábban azt mondták, lehetetlen. Jobb óvakodni attól, hogy bármit is kihagyjunk a számításból.

Sok évtizedes tendencia a kötvényhozamok mélyrepülése, de ettől még nem biztos, hogy véget ért. Egyes szakemberek szerint olyan mély strukturális, demográfiai tényezők váltották ki, mint a társadalmak elöregedése, a megtakarítások túlkínálata, és ez nem biztos, hogy megváltozik – mondták nemrég egy előadáson.

Még a BÉT-en is lehet shortolni

A kötvénybefektetések egyébként sem tipikusan a kisbefektetők terepének számítanak, főleg, ha shortolásról van szó. De a mai modern világban már van lehetőségük erre is. Még a Budapesti Értéktőzsdén is lehet nyugat-európai kötvényeket venni és eladni egy-egy Erste Bank-certifikát segítségével.

Egy fiktív, elméleti tíz éves német államkötvény, az Eurobund árfolyamát képezik le az EBEURBUNDL20 és az EBEURBUNDS23 long és short certifikátok. (A kötvényeknél magasabb árfolyam=alacsonyabb hozam, és fordítva, így a long tovább süllyedő hozamok, a short pedig emelkedő hozamok esetén hoz nyereséget.)

ETF is van tőkeáttétellel

E papírok kényelmesek, hiszen forintban megvásárolhatók itthon, a minimális brókerjutaléktól függően akár kis tételekben is. Hátrányuk, hogy nincs választék, csak kettő van belőlük, és meglehetősen nagy a tőkeáttételük, a longnál jelenleg 14, a shortnál 18 körül. Ráadásul szeptemberben lejárnak, így csak rövid távú befektetésre alkalmasak, vagy tovább kell majd görgetni ezeket.

Az egyik német kisbefektetői portál a Commerzbank által kibocsátott négy ETF-et (tőzsdén kereskedett alapot) ajánlja, ezek a Commerzbank Bund-Future Strategy indexcsaládot követik ComStage ETF Commerzbank Bund-Future néven. Ezek közöl kettő short, kettő long, és kettő tőkeáttétel nélküli, kettő pedig kétszeres tőkeáttételt használ. Egy euróért így két eurónyi államkötvényt tudunk venni, vagy shortolni, ami kisbefektetőknek való, mérsékeltebb kockázatot jelent.

Sokféle olcsó ETF van rá

A Morningstar tavalyi német nyelvű cikkében (és a táblázatban) további short ETF-eket sorol fel, köztük jóval nagyobb, 10-15-szörös tőkeáttételt alkalmazókat is. Az ETF-ek előnye, hogy költségszintjük általában nagyon alacsony más befektetési alapokhoz képest, a szóban forgó ETF-eknél 15-20 bázispont, azaz évi 0,15-0,20 százalék.

Lehet 2400 értékpapírral több?

A Frankfurti Tőzsde certifikát-piacán sok százezer termék van, érdemes körülnézni ott is. A helyes keresőkérdés a „Bund”, a BÉT-en kapható turbó certifikátokhoz hasonló kategória pedig a knock out-warrantoké. Ezek között találunk „Eurobund future” (FGBL) megnevezéssel mintegy 2400 félét. Ebből a short verziók kisebbségben vannak 470 értékpapír-sorozattal, de talán elegendő lesz.

A tőkeáttételük négyestől tart a végtelen felé, de a túl nagy tőkeáttétel már elértéktelenedett, a megszűnés (kiütődés) határán táncoló papírokat jelent. A különösen kalandvágyók pedig próbálkozhatnak a 30 éves német kötvényekkel is (FGBX).

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11140 11080 11150 -0,09% 11135 11140 884 190 275 HUF 2023-06-08 10:39:27
MOL 2982 2974 2994 -0,13% 2982 2984 247 265 772 HUF 2023-06-08 10:38:54
MTELEKOM 413 409 413 +0,73% 410 413 4 634 095 HUF 2023-06-08 10:38:30
RICHTER 8445 8445 8500 -1,11% 8440 8445 250 397 515 HUF 2023-06-08 10:39:42
OPUS 103 103 104 +0,59% 103 104 4 026 308 HUF 2023-06-08 10:28:47
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Állampapír / Kötvény 9 dolog, amit (nem) tennék most a megtakarításommal
Eidenpenz József | 2023. június 2. 05:36
Kiterjesztették a szociális hozzájárulási adó körét, ami főleg a bankbetétek és a befektetési alapok ellen irányul. Érdemes emiatt változtatni a befektetési szokásainkon? Ha igen, hogyan? Vagy inkább költsünk? Mert “ma minden olcsóbb, mint holnap”. Jegyzet
Állampapír / Kötvény Állampapírokra hirdetett akciót az OTP Bank
Eidenpenz József | 2023. május 17. 14:44
A banki ügyfelek 80 százalékának továbbra sincs legalább 500 ezer forint megtakarítása, ami nagyon rossz érték, ennek javítása fontos cél kéne legyen Magyarországon. Az OTP ügyfelei sokkal több értékpapír-megbízást adnak, mint korábban, főleg alacsony kockázatú befektetési alapokra. A bank akciót kínál az állampapírokkal kapcsolatos díjakra is.
Állampapír / Kötvény Jövőre visszanyerheti, amit a 2022-es infláción elbukott
Eidenpenz József | 2023. május 15. 05:47
Bár csökkent az infláció Magyarországon, csak eléggé lassan, így az éves átlagos mérték még magas lehet. Ami rossz a zsebünknek, de egyben magasabb állampapír-kamatokat is jelenthet. Ha a PMÁP-tulajdonosoknak szerencséjük van, jövőre egész sokat nyerhetnek.
Állampapír / Kötvény Baljós árnyak a magyar állampapírok felett?
Eidenpenz József | 2023. április 24. 05:47
A múlt héten alaposan felkavarta a hazai pénzpiacot az MNB egyik nyilatkozata, de míg a forint nagyot gyengült, az állampapírok erősödtek, azaz hozamuk csökkent. Az inflációról viszont mostanában nem érkezett jó hír, így az inflációkövető államkötvények előnye a többi megtakarításhoz képest még nőhet is.
Állampapír / Kötvény Megéri ilyen árfolyamnál eurós állampapírt venni? A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2023. április 7. 18:15
A forint most viszonylag erős, azaz olcsó az euró. Vajon érdemes-e euróban takarékoskodni? Számításaink szerint ennek nagyon kicsi a valószínűsége.
Állampapír / Kötvény A régi dilemma – euróban vagy forintban érdemes?
Eidenpenz József | 2023. április 5. 05:49
Mire jó a magas magyar kamat? Olyan óriási forintgyengülésre lenne szükség ahhoz, hogy euróban legyen érdemes megtakarítani, aminek eléggé kicsi a valószínűsége. Kiszámoltuk, grafikont rajzoltunk belőle, és magunk is meglepődtünk. Közben a forinthozamok még mindig képesek emelkedni.
Állampapír / Kötvény Magyar állampapírba fektetni nem kell félnetek jó lesz
Eidenpenz József | 2023. március 29. 05:46
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem nyúlt a kamathoz, és nem is lett optimistább. Az állampapírhozamok egy hét alatt csökkentek, de a folytatás most kérdésessé vált. Az inflációkövető kötvény még mindig messze a legjobb pénzromlás elleni védelemnek tűnik. Érdekes, hogy egy francia államkötvény hozama hasonlít a magyar eurókötvény kamatához, pedig sokkal jobb az ország hitelminősítése.
Állampapír / Kötvény Ezzel lehet évi 15 százalékos hozamot kapni
Eidenpenz József | 2023. március 21. 05:36
Míg a fejlett országokban jobbára csökkentek az állampapírhozamok a bankválság hatására, Magyarországon inkább tovább növekedtek. A lakossági kötvénypénztárban az egyik diszkont kincstárjegy hozama már eléri az évi 15 százalékot is. Ami az új magyar eurókötvényt illeti, az utóbbi 15 évben nem járt volna túl jól az, aki Euriborhoz kötött értékpapírt vásárolt volna.
Állampapír / Kötvény Forintkötvényt vagy eurókötvényt vegyek? – A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2023. március 17. 19:04
Új eurós magyar államkötvényeket hoztak forgalomba. Ám kérdéses, hogy ezek jobbak lesznek-e a régieknél, jobbak lesznek-e a német vagy osztrák állampapíroknál és hogy érdemes-e egyáltalán euróban megtakarítani forint helyett. Ezeket a témákat járja körbe e heti videónkban munkatársunk, Eidenpenz József.
Állampapír / Kötvény Magyar eurókötvényt vegyünk, vagy osztrákot?
Eidenpenz József | 2023. március 15. 05:49
Izgalmas időket élünk, nagy turbulenciák vannak a tőkepiacokon, a fix kamatozású magyar állampapírok hozama elérte a 15 százalékot. Teljesen új eurós államkötvényt kínálnak a magyar lakosságnak, amelynek kamata azonban drasztikusan alatta maradhat a korábbinak. De egy napig még kapható a régi.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG