Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Történelmi rekordot döntött ma délelőtt a tíz éves német államkötvények hozama, először süllyedt le a nulla alá, mínusz 0,034 százalékig. Annyiban ez nem meglepő, hogy már napok óta esik a hozam, és a rövidebb futamidőkön már régebben is negatív volt, illetve más európai országokban is az.
(Fotó: Wikimedia Commons)

Így ma a svájci tíz éves kötvények is új rekordot produkáltak, évi –0,49 is volt a hozamuk. Azaz tíz év alatt közel öt százalékát veszíti el pénzének az, aki ilyen papírt vásárol, még nominális értékben is, az inflációval nem számolva. Mégis megvásárolják.

A Brexittől való félelem és az EKB fokozottabb kötvényvásárlásai, a részvénypiaci turbulencia egyaránt a hátterében lehet annak, hogy a fejlett országok államkötvényeit erősen vásárolják, hozamuk egyre lejjebb és lejjebb került a napokban.

A Fed is benne van

A folyamat azonban nemrég azon a pénteken kapott egy lendületet, amikor igen rossz munkaerő-piaci adatok érkeztek az USA-ból, és így ismét távolabbra tolódott az amerikai kamatemelés lehetősége. Így az USA kamatpályája is egészen biztosan sokat nyomott a latban.

Short of a lifetime” – körülbelül: életem sortja, mondta egy vén, bár az utóbbi időben kissé megtépázott hírnevű kötvénypiaci guru, Bill Gross tavaly április 21-én a német államkötvényekről. (Vagyis, minden korábbinál jobban érdemes ezen kötvényeket eladni, short ügyletet kötni rájuk, azaz az esésükre játszani.) Aznap a német kötvényhozam 0,072 százalék volt éves szinten, alig több a nullánál.

Látnok vagy szerencsés?

Hogy a guru látnoknak bizonyult és gyönyörűen eltalálta az alját, vagy éppen ő váltotta ki a sajtót gyorsan bejáró Twitter-bejegyzésével a fordulatot, kérdéses, de nyolc nap múlva meredek hozamemelkedés kezdődött, és egy hónap múlva 0,7 százalék körül tetőzött a hozam. Ez szép nyereséget biztosított az időben kiszálló shortosoknak (durván hét százalékra becsülhetjük az akkori árfolyamnyereséget). Utána azonban ismét esett a hozam.

Az Alapblog szerzője, Zsiday Viktor alapkezelő (Citadella Alap, Plotinus Nyrt.) legújabb bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy „fejlett piaci állampapírban pénzt tartani teljes értelmetlenség – kivéve, ha a világgazdaság totálisan összeomlik, de akkor meg azért”. A szerző szerint az osztalékot fizető részvények és az ingatlanok még akkor is jobb befektetést jelentenek, ha tíz év alatt valamennyit esik az áruk. Három lehetséges forgatókönyvet vázol fel, egyik sem a kötvényeknek kedvez, legalábbis hosszabb, 5-10 éves távon.

Ez még fokozódhat

Amit nem érdemes venni, mert esésre van ítélve, azt talán érdemes eladni, azaz shortolni? Nem tudjuk, lehet, hogy fokozódik a helyzet, és nemsokára a német tíz évesnek lesz évi fél százalékos mínuszos hozama, a svájcinak meg, mondjuk, évi egy százalékos. Az sincs kizárva, hogy ez sok éven keresztül fennmarad. A 2008-as válság óta rengeteg olyan dolog történt, amelyre korábban azt mondták, lehetetlen. Jobb óvakodni attól, hogy bármit is kihagyjunk a számításból.

Sok évtizedes tendencia a kötvényhozamok mélyrepülése, de ettől még nem biztos, hogy véget ért. Egyes szakemberek szerint olyan mély strukturális, demográfiai tényezők váltották ki, mint a társadalmak elöregedése, a megtakarítások túlkínálata, és ez nem biztos, hogy megváltozik – mondták nemrég egy előadáson.

Még a BÉT-en is lehet shortolni

A kötvénybefektetések egyébként sem tipikusan a kisbefektetők terepének számítanak, főleg, ha shortolásról van szó. De a mai modern világban már van lehetőségük erre is. Még a Budapesti Értéktőzsdén is lehet nyugat-európai kötvényeket venni és eladni egy-egy Erste Bank-certifikát segítségével.

Egy fiktív, elméleti tíz éves német államkötvény, az Eurobund árfolyamát képezik le az EBEURBUNDL20 és az EBEURBUNDS23 long és short certifikátok. (A kötvényeknél magasabb árfolyam=alacsonyabb hozam, és fordítva, így a long tovább süllyedő hozamok, a short pedig emelkedő hozamok esetén hoz nyereséget.)

ETF is van tőkeáttétellel

E papírok kényelmesek, hiszen forintban megvásárolhatók itthon, a minimális brókerjutaléktól függően akár kis tételekben is. Hátrányuk, hogy nincs választék, csak kettő van belőlük, és meglehetősen nagy a tőkeáttételük, a longnál jelenleg 14, a shortnál 18 körül. Ráadásul szeptemberben lejárnak, így csak rövid távú befektetésre alkalmasak, vagy tovább kell majd görgetni ezeket.

Az egyik német kisbefektetői portál a Commerzbank által kibocsátott négy ETF-et (tőzsdén kereskedett alapot) ajánlja, ezek a Commerzbank Bund-Future Strategy indexcsaládot követik ComStage ETF Commerzbank Bund-Future néven. Ezek közöl kettő short, kettő long, és kettő tőkeáttétel nélküli, kettő pedig kétszeres tőkeáttételt használ. Egy euróért így két eurónyi államkötvényt tudunk venni, vagy shortolni, ami kisbefektetőknek való, mérsékeltebb kockázatot jelent.

Sokféle olcsó ETF van rá

A Morningstar tavalyi német nyelvű cikkében (és a táblázatban) további short ETF-eket sorol fel, köztük jóval nagyobb, 10-15-szörös tőkeáttételt alkalmazókat is. Az ETF-ek előnye, hogy költségszintjük általában nagyon alacsony más befektetési alapokhoz képest, a szóban forgó ETF-eknél 15-20 bázispont, azaz évi 0,15-0,20 százalék.

Lehet 2400 értékpapírral több?

A Frankfurti Tőzsde certifikát-piacán sok százezer termék van, érdemes körülnézni ott is. A helyes keresőkérdés a „Bund”, a BÉT-en kapható turbó certifikátokhoz hasonló kategória pedig a knock out-warrantoké. Ezek között találunk „Eurobund future” (FGBL) megnevezéssel mintegy 2400 félét. Ebből a short verziók kisebbségben vannak 470 értékpapír-sorozattal, de talán elegendő lesz.

A tőkeáttételük négyestől tart a végtelen felé, de a túl nagy tőkeáttétel már elértéktelenedett, a megszűnés (kiütődés) határán táncoló papírokat jelent. A különösen kalandvágyók pedig próbálkozhatnak a 30 éves német kötvényekkel is (FGBX).

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 14400 13860 14400 +3,00% 0 0 7 871 941 105 Ft 2021-05-13 17:05:53
MOL 2260 2178 2260 +2,73% 0 0 2 768 137 336 Ft 2021-05-13 17:14:56
MTELEKOM 414 410 415 +0,85% 0 0 257 468 532 Ft 2021-05-13 17:07:24
RICHTER 8385 8220 8410 -0,18% 0 0 1 911 595 295 Ft 2021-05-13 17:05:41
OPUS 240 238 246 -0,82% 0 0 49 684 843 Ft 2021-05-13 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Melyik állampapír vásárlása éri meg jobban? Lesz-e hat százalék felett a PMÁP kamata?
Eidenpenz József | 2021. április 13. 18:26
Állampapír vásárlásakor a MÁP Pluszt, az inflációkövető PMÁP-ot vagy az eurós PEMÁP-ot érdemes választani? Kemény dió, mivel az infláció alakulásában és a forintárfolyam jövőjében is sok a kérdőjel. Kiszámoltuk, hogy különböző forgatókönyvek esetén melyik papír lesz kedvezőbb. Az is lehet, hogy a kötvények kombinálása a legjobb megoldás.
Állampapír / Kötvény Díjazták a magyar szamurájkötvényt
MTI | 2021. április 10. 13:53
Újabb elismerést kapott a magyar adósságkezelés: a Capital Eye portál különdíjban részesítette a magyar állam tavalyi sikeres zöld szamuráj-kötvény kibocsátását - közölte a pénzügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Állampapír / Kötvény Habzsolja a vállalati kötvényeket az MNB - vajon kiktől vesz megint?
Mester Nándor | 2021. március 27. 05:38
Megint újabb vállalati kötvények kerülhetnek az MNB-hez az általa indított Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében. Az egyik legnagyobb hazai építőipari és ingatlanfejlesztő cégcsoport, a KÉSZ ugyanis bejelentette, hogy májusban 20 milliárd forint értékben szeretne kötvényeket kibocsátani, ennek egy részét az MNB fogja megvásárolni. Előzőleg több jelentősebb ingatlanos és építőipari cég, valamint nagy vagyonkezelő vállalat is hasonló módon jutott friss forráshoz, azok egy részét felvásárlásra és kapacitás bővítésre fordították.   
Állampapír / Kötvény Csavart egyet a Növekedési Kötvényprogramon az MNB
Privátbankár.hu | 2021. március 9. 17:58
Hamarosan közvállalatok kötvényeit is elkezdik vásárolni, szigorúan a másodpiacon - a többi vállalat esetében pedig az eddigiekkel ellentétben akár egy adott kötvénysorozat 50 százalékánál nagyobb állományt is megvásárolhtnak.
Állampapír / Kötvény Államkötvény-vásárláson gondolkodsz? Holnaptól változások jönnek
Eidenpenz József | 2021. január 18. 19:05
Miután tavaly az éves átlagos infláció kissé csökkent, az állam most új ötéves inflációkövető kötvényeket hoz forgalomba, amelyeknek a kamatprémiuma ma is alacsonyabb. Így a két hatás nyomán 4,8-ról 4,55 százalékra csökken a Prémium Magyar Állampapírral elérhető kamat. A kötvények futamideje viszonylag hosszú, öt és fél év.
Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.