<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Történelmi rekordot döntött ma délelőtt a tíz éves német államkötvények hozama, először süllyedt le a nulla alá, mínusz 0,034 százalékig. Annyiban ez nem meglepő, hogy már napok óta esik a hozam, és a rövidebb futamidőkön már régebben is negatív volt, illetve más európai országokban is az.
(Fotó: Wikimedia Commons)

Így ma a svájci tíz éves kötvények is új rekordot produkáltak, évi –0,49 is volt a hozamuk. Azaz tíz év alatt közel öt százalékát veszíti el pénzének az, aki ilyen papírt vásárol, még nominális értékben is, az inflációval nem számolva. Mégis megvásárolják.

A Brexittől való félelem és az EKB fokozottabb kötvényvásárlásai, a részvénypiaci turbulencia egyaránt a hátterében lehet annak, hogy a fejlett országok államkötvényeit erősen vásárolják, hozamuk egyre lejjebb és lejjebb került a napokban.

A Fed is benne van

A folyamat azonban nemrég azon a pénteken kapott egy lendületet, amikor igen rossz munkaerő-piaci adatok érkeztek az USA-ból, és így ismét távolabbra tolódott az amerikai kamatemelés lehetősége. Így az USA kamatpályája is egészen biztosan sokat nyomott a latban.

Short of a lifetime” – körülbelül: életem sortja, mondta egy vén, bár az utóbbi időben kissé megtépázott hírnevű kötvénypiaci guru, Bill Gross tavaly április 21-én a német államkötvényekről. (Vagyis, minden korábbinál jobban érdemes ezen kötvényeket eladni, short ügyletet kötni rájuk, azaz az esésükre játszani.) Aznap a német kötvényhozam 0,072 százalék volt éves szinten, alig több a nullánál.

Látnok vagy szerencsés?

Hogy a guru látnoknak bizonyult és gyönyörűen eltalálta az alját, vagy éppen ő váltotta ki a sajtót gyorsan bejáró Twitter-bejegyzésével a fordulatot, kérdéses, de nyolc nap múlva meredek hozamemelkedés kezdődött, és egy hónap múlva 0,7 százalék körül tetőzött a hozam. Ez szép nyereséget biztosított az időben kiszálló shortosoknak (durván hét százalékra becsülhetjük az akkori árfolyamnyereséget). Utána azonban ismét esett a hozam.

Az Alapblog szerzője, Zsiday Viktor alapkezelő (Citadella Alap, Plotinus Nyrt.) legújabb bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy „fejlett piaci állampapírban pénzt tartani teljes értelmetlenség – kivéve, ha a világgazdaság totálisan összeomlik, de akkor meg azért”. A szerző szerint az osztalékot fizető részvények és az ingatlanok még akkor is jobb befektetést jelentenek, ha tíz év alatt valamennyit esik az áruk. Három lehetséges forgatókönyvet vázol fel, egyik sem a kötvényeknek kedvez, legalábbis hosszabb, 5-10 éves távon.

Ez még fokozódhat

Amit nem érdemes venni, mert esésre van ítélve, azt talán érdemes eladni, azaz shortolni? Nem tudjuk, lehet, hogy fokozódik a helyzet, és nemsokára a német tíz évesnek lesz évi fél százalékos mínuszos hozama, a svájcinak meg, mondjuk, évi egy százalékos. Az sincs kizárva, hogy ez sok éven keresztül fennmarad. A 2008-as válság óta rengeteg olyan dolog történt, amelyre korábban azt mondták, lehetetlen. Jobb óvakodni attól, hogy bármit is kihagyjunk a számításból.

Sok évtizedes tendencia a kötvényhozamok mélyrepülése, de ettől még nem biztos, hogy véget ért. Egyes szakemberek szerint olyan mély strukturális, demográfiai tényezők váltották ki, mint a társadalmak elöregedése, a megtakarítások túlkínálata, és ez nem biztos, hogy megváltozik – mondták nemrég egy előadáson.

Még a BÉT-en is lehet shortolni

A kötvénybefektetések egyébként sem tipikusan a kisbefektetők terepének számítanak, főleg, ha shortolásról van szó. De a mai modern világban már van lehetőségük erre is. Még a Budapesti Értéktőzsdén is lehet nyugat-európai kötvényeket venni és eladni egy-egy Erste Bank-certifikát segítségével.

Egy fiktív, elméleti tíz éves német államkötvény, az Eurobund árfolyamát képezik le az EBEURBUNDL20 és az EBEURBUNDS23 long és short certifikátok. (A kötvényeknél magasabb árfolyam=alacsonyabb hozam, és fordítva, így a long tovább süllyedő hozamok, a short pedig emelkedő hozamok esetén hoz nyereséget.)

ETF is van tőkeáttétellel

E papírok kényelmesek, hiszen forintban megvásárolhatók itthon, a minimális brókerjutaléktól függően akár kis tételekben is. Hátrányuk, hogy nincs választék, csak kettő van belőlük, és meglehetősen nagy a tőkeáttételük, a longnál jelenleg 14, a shortnál 18 körül. Ráadásul szeptemberben lejárnak, így csak rövid távú befektetésre alkalmasak, vagy tovább kell majd görgetni ezeket.

Az egyik német kisbefektetői portál a Commerzbank által kibocsátott négy ETF-et (tőzsdén kereskedett alapot) ajánlja, ezek a Commerzbank Bund-Future Strategy indexcsaládot követik ComStage ETF Commerzbank Bund-Future néven. Ezek közöl kettő short, kettő long, és kettő tőkeáttétel nélküli, kettő pedig kétszeres tőkeáttételt használ. Egy euróért így két eurónyi államkötvényt tudunk venni, vagy shortolni, ami kisbefektetőknek való, mérsékeltebb kockázatot jelent.

Sokféle olcsó ETF van rá

A Morningstar tavalyi német nyelvű cikkében (és a táblázatban) további short ETF-eket sorol fel, köztük jóval nagyobb, 10-15-szörös tőkeáttételt alkalmazókat is. Az ETF-ek előnye, hogy költségszintjük általában nagyon alacsony más befektetési alapokhoz képest, a szóban forgó ETF-eknél 15-20 bázispont, azaz évi 0,15-0,20 százalék.

Lehet 2400 értékpapírral több?

A Frankfurti Tőzsde certifikát-piacán sok százezer termék van, érdemes körülnézni ott is. A helyes keresőkérdés a „Bund”, a BÉT-en kapható turbó certifikátokhoz hasonló kategória pedig a knock out-warrantoké. Ezek között találunk „Eurobund future” (FGBL) megnevezéssel mintegy 2400 félét. Ebből a short verziók kisebbségben vannak 470 értékpapír-sorozattal, de talán elegendő lesz.

A tőkeáttételük négyestől tart a végtelen felé, de a túl nagy tőkeáttétel már elértéktelenedett, a megszűnés (kiütődés) határán táncoló papírokat jelent. A különösen kalandvágyók pedig próbálkozhatnak a 30 éves német kötvényekkel is (FGBX).

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17500 17500 17985 -2,21% 0 0 4 037 631 950 Ft 2021-09-24 17:10:41
MOL 2460 2422 2466 +0,57% 0 0 2 870 177 144 Ft 2021-09-24 17:11:11
MTELEKOM 424 412 428 -0,59% 0 0 130 747 726 Ft 2021-09-24 17:05:43
RICHTER 8575 8550 8670 -0,52% 0 0 891 335 995 Ft 2021-09-24 17:05:42
OPUS 248 243 252 -0,60% 0 0 30 203 577 Ft 2021-09-24 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Módosította az ÁKK a finanszírozási tervét – megteremtették a devizakötvények kibocsátásának lehetőségét
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 11:19
Az Államadósság Kezelő Központ módosította 2021. évi finanszírozási tervét, amelynek keretében legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátásnak teremti meg a lehetőségét az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonás, egyes 2021-es évi kormányzati kiadások, valamint a 2022-es költségvetési hiány részbeni előfinanszírozása céljából. A kormány 2021-es ESA (eredmény szemléletű) hiánycélja változatlanul a GDP 7,5 százaléka.
Állampapír / Kötvény Gigantikus csomag kibocsátására készül az EU
MTI | 2021. szeptember 7. 15:20
A zöldkötvények a koronavírus okozta gazdasági károk helyreállítását szolgálják.
Állampapír / Kötvény 7 dolog, amit jó lenne tudni magyar állampapír vásárlása előtt
Eidenpenz József | 2021. szeptember 6. 05:57
Az állampapír-vásárlás is nemzeti sporttá vált, mióta a bankok nem kínálnak magas kamatokat a megtakarításokra. De melyik kötvényt vegyük? Milyen alternatívák vannak? Miért ne tegyünk mindent egy papírba? Mi mindent érdemes tudni, mérlegelni a döntés előtt?
Állampapír / Kötvény Csökkent egy inflációkövető államkötvény kamata – egy tévhit is az államnak kedvez
Eidenpenz József | 2021. július 1. 10:00
Új három éves inflációkövető PMÁP-kötvényeket árulnak mától, az előző sorozat ugyanis már túl régen volt a kínálatban, futamidejéből kevesebb, mint két év maradt hátra. Az új sorozatnak azonban egy negyed százalékponttal alacsonyabb lesz a kamatprémiuma, ami beleillik a hosszú távú kamatcsökkentési trendbe. Várhatóan így is veszik majd.
Állampapír / Kötvény Tartós lesz-e a magas infláció? Meddig emeli az alapkamatot az MNB?
Eidenpenz József | 2021. június 16. 15:06
Az USA és Magyarország inflációs adata nagyon hasonló egymáshoz, de több körülmény eltér, és a két jegybank ellentétes álláspontra jutott. A magyar kamatemelési várakozások talán már túlzóak is, ez vezethetett a forint nagy erősödéséhez nemrég. Meddig mehet a kamat? Mekkora lehet az infláció?
Állampapír / Kötvény 22 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket a KÉSZ Csoport
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 10:49
A keddi aukció túljegyzéssel zárult, az intézményi befektetők végül 2,61 százalékos éves ​átlagos hozammal vásárolták​​ meg a​​ fix ​kamatozású, 10 éves futamidejű amortizálódó kötvényeket. A 22 milliárd forintos friss tőkét Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja új beruházásokra és kapacitásbővítésére fordítja.
Állampapír / Kötvény Pluszpénzt kaphatnak, akik most vesznek állampapírt
MTI | 2021. június 13. 07:47
Június 30-ig nemcsak azért érdemes otthonról online állampapírt vásárolni, mert biztonságos, kényelmes és ingyenes, hanem azért is, mert addig tart a Kincstár nyereményjátéka.
Állampapír / Kötvény Új feltételekkel kapható a P€MÁP, reálkamat-csökkentés zajlik a lakossági állampapíroknál
Eidenpenz József | 2021. június 5. 05:50
Csökkentik a klasszikus, három év körüli futamidejű eurós magyar államkötvény, a P€MÁP kamatprémiumát hétfőtől, de azért nem biztos, hogy rossz befektetés lesz. Minden attól függ, mit csinál majd az euró a következő években, és persze attól is, mennyiért jutunk hozzá. A hosszú távú trend mindenesetre csökkenő, egyre alacsonyabb a prémium.
Állampapír / Kötvény Melyik állampapír vásárlása éri meg jobban? Lesz-e hat százalék felett a PMÁP kamata?
Eidenpenz József | 2021. április 13. 18:26
Állampapír vásárlásakor a MÁP Pluszt, az inflációkövető PMÁP-ot vagy az eurós PEMÁP-ot érdemes választani? Kemény dió, mivel az infláció alakulásában és a forintárfolyam jövőjében is sok a kérdőjel. Kiszámoltuk, hogy különböző forgatókönyvek esetén melyik papír lesz kedvezőbb. Az is lehet, hogy a kötvények kombinálása a legjobb megoldás.
Állampapír / Kötvény Díjazták a magyar szamurájkötvényt
MTI | 2021. április 10. 13:53
Újabb elismerést kapott a magyar adósságkezelés: a Capital Eye portál különdíjban részesítette a magyar állam tavalyi sikeres zöld szamuráj-kötvény kibocsátását - közölte a pénzügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos