BUX
35 653.11
-2.29%
-836.00
OTP
10 870.00
-3.03%
-340.00
MOL
1 825.00
-1.83%
-34.00
RICHTER
6 645.00
-2.57%
-175.00
MTELEKOM
383.00
+0.00%
+0.00
 
2018. július 25. 06:07

Tegnap az MNB kamatdöntő ülésén nem változtatott az alapkamaton, ellenben az Államadósság Kezelő Központ megemelte a lakossági állampapírok kamatát, nem is kicsit. Így míg az intézmények és a bankok tovább szenvednek a 0 kamat miatt, a lakosság már egész kellemes jövedelmet kap ehhez képest. Nincs mese, az államadósságot finanszírozni kell, és most már forintban, azaz leginkább nekünk.

A jegybank határozottan állást foglalt amellett, hogy egyelőre fenntartja a lehető leglazább monetáris politikát, vagyis a 0 közeli rövidlejáratú kamatok szintjét. Igen ám, de ez már eddig sem azt jelentette, hogy kockázatmentesen semmit nem kaphatunk a pénzünkre, hisz a csak magánszemélyek által vásárolható állampapírok a nullához képest eddig is szép kamatot fizettek.

Szép emelés

Ezeket azonban most megemelték, egységesen fél százalékponttal, avagy 50 bázisponttal. A Féléves Magyar Állampapír kamata 1,50-ről 2 százalékra, az ugyanilyen egyéves lejáratú papíré 2-ről 2,5 százalékra, a kétéves papíré 2,5-ről 3 százalékra emelkedik. A Kincstári Takarékjegy Plusz kamata 2-ről 2,5 százalékra, az 1 éves Kincstári Takarékjegyé 1,75-ről 2,25 százalékra, a 2 éves ugyanilyen papíré 2,25-ről 2,75 százalékra emelkedik.

Miért?

Felmerül a kérdés, hogy miért van szükség az emelésre, ha az általános kamatszint olyan alacsony, hogy úgysem kap sehol máshol a lakosság értelmezhető kamatot? Nos, a dolognak két oka lehet. Az egyik, hogy a lakossági megtakarítókat az állam szeretné elégedettnek látni, nem akarja, hogy arról panaszkodjanak, mennyivel kevesebbet kapnak, mint az infláció (igaz, vehetnek inflációkövető kötvényt is).

A másik, szoros összefüggésben ezzel az, hogy nem akarják, hogy a megtakarítások visszaessenek, de még azt sem, hogy ne növekedjenek tovább. Az állam ugyanis azzal, hogy a devizaadósság arányát 50-ről 20 százalék alá csökkentette a teljes adósságállományon belül, majdnem teljesen kiszolgáltatta magát a forintban megtakarítóknak, azaz leginkább a magyar lakosságnak. Az adósságállomány bő 30 ezermilliárd forint, ennek több mint 80 százaléka, azaz nagyjából 25 ezermilliárd forintban áll fenn: ezt bizony meg kell vennie valakinek.

A pénznek maradnia kell

A lakosság állampapír vételi hajlandóságát nem csak az befolyásolhatja, hogy máshol úgysem kap semmit a pénzéért, legalábbis kockázatmentesen nem, hanem lélektani tényezők is. Ha nő az infláció, sokan elszaladhatnak az ingatlanpiacra, hogy részt vegyenek még az ottani őrületben, de sokan úgy is dönthetnek, hogy inkább elkezdik elkölteni megtakarításaikat. Nos, ez utóbbi a gazdaságnak jó a belföldi kereslet növekedése okán, de az adóssághegyet finanszírozni kell, úgyhogy nem mehetnek helyette túl sokan fogyasztani, vagy aranyáron ingatlant venni.

Mindez a lakosságnak annyiból jó hír, hogy a fennálló kényszer miatt feltehetőleg hosszú ideig nyomás fog nehezedni az ÁKK-ra, hogy vonzó kamatokat fizessen, így a lakossági megtakarítóknak nem kell majd nyugtalankodniuk se jegybanki alapkamatot illetően, se amiatt, hogy mit adnak, vagy nem adnak a bankok, de még az infláció miatt sem. Annyit fog kapni a tisztelt polgár, hogy otthagyja a pénzét az államnál. Sőt, még az sem kizárható, hogy más EU-országok polgárai számára is vonzóvá válik a forintban elérhető, a náluk elérhetőhöz képest jóval magasabb kamat, ha nem félnek a középtávú forintleértékelődéstől.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, magyar állampapír? Miért esett akkorát az arany?
Privátbankár.hu | 2020. március 3. 12:04
Miért csökkent a “szuperkötvény, a Magyar Államkötvény Plusz jegyzési eredménye februárban? Miért esett az arany pont a legnagyobb pesszimizmusban, ha menedékeszköz? Hallgassa meg a TrendFM kollégánkkal készített beszélgetését az állampapír-piac jövőjéről, az olajról, a nemesfémekről.
Friss
hírlevél