<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Új három éves inflációkövető PMÁP-kötvényeket árulnak mától, az előző sorozat ugyanis már túl régen volt a kínálatban, futamidejéből kevesebb, mint két év maradt hátra. Az új sorozatnak azonban egy negyed százalékponttal alacsonyabb lesz a kamatprémiuma, ami beleillik a hosszú távú kamatcsökkentési trendbe. Várhatóan így is veszik majd.

Július elsejétől új hároméves inflációkövető lakossági állampapírt, azaz PMÁP-ot (Prémium Magyar Állampapír) lehet vásárolni az erre kijelölt helyeken, a 2024/K-t. Az eddig kapható 2023/L ugyanis már több mint egy éve szerepelt a kínálatban, ennek következtében a hátralévő futamideje is egyre rövidült, mára már kevesebb mint két év. (A lejárata ugyanis 2023 május 31, egészen 2020 áprilisától árulták. Időközben meg is hosszabbították a forgalmazását.)

Ez volt a jó hír. Kevésbé jó hír a befektetők számára, hogy a kamatprémium mértéke egy százalékpontról 0,75 százalékpontra csökkent. Ezeknél a papíroknál a kamatot az éves átlagos infláció plusz a kamatprémium összegeként számolják, így tehát valamivel rosszabb feltételekkel jut ezentúl papírhoz a vásárló, mint eddig. Az új kötvénynek a tavalyi pénzromlás alapján 4,05 százalék az induló kamata, az előzőé pedig 4,30 volt.

A kamatcsökkentési trend nem állt meg

A PMÁP-ok kamatprémiumának csökkentése, bár voltak kivételes alkalmak is, lényegében a kötvények 2009-es bevezetése óta folyik. Nemcsak a hároméves papíroknál, hanem az ötéves hátralévő futamidejű társaiknál is. Sőt, még az euróban kibocsátott, az eurozóna inflációját követő PEMÁP-sorozatoknál is ez a helyzet. (Lásd: Új feltételekkel kapható a P€MÁP, reálkamat-csökkentés zajlik a lakossági állampapíroknál.)

A PMÁP inflációkövető államkötvények kamatprémiuma, három éves futamidőkA PMÁP inflációkövető államkötvények kamatprémiuma, három éves futamidők

Vajon miért csökkentik folyamatosan a kamatprémiumot az inflációkövető lakossági államkötvényeknél? A magyarázat egyszerű, a kamatcsökkentés végül is egy világtendencia, és az alternatívák száma nulla. Vagyis semmilyen más kockázatmentes befektetéssel nem lehet ekkora hozamot elérni ma Magyarországon, mint a lakossági állampapír. De még kicsit magasabb kockázattal sem.

A kötvényes kisbefektetők rossz beidegződése

A lakosság tehát még ezzel is eléggé jól jár más lehetőségekhez képest. Az emberek pedig lassacskán egyre jobban rászoknak a lakossági állampapírok vásárlására. Emellett már sok évvel ezelőtt kimutatták a különböző felmérések, hogy az átlagos fogyasztónak sokkal fontosabb a kamat abszolút szintje, vagyis a nominálkamat, mint a reálkamat. Ami persze nagy hiba.

A legtöbb ember így valószínűleg inkább egy nyolc százalékos kamatozású kötvényt választana hét és fél százalékos infláció mellett, mint egy három százalékos kamatút nulla százalékos infláció mellett. Pedig az utóbbival nagy valószínűséggel sokkal jobban járna, fél százalék helyett három százalékkal nőne a pénzének vásárlóértéke.

Mindig tuti az infláció-követő kötvények reálkamata?

Ezeknek a pénzromlás elleni kötvényeknek elméletileg éppen az az egyik legnagyobb előnyük, hogy a kamatprémium mindenképpen az inflációra rakódik, tehát a reálkamat, azaz az infláció feletti kamat mindig pozitív lesz. De ez alól lehetnek kivételek. Egyrészt ha a polgár fogyasztói kosara nagyon eltér az átlagtól, akkor lehet, hogy végül kevesebbet tud majd vásárolni a kötvénykamattal növelt pénzéből, mint eredetileg.

De akkor is eltűnhet a változó kamatozású papírok reálkamata, ha az infláció gyorsan és nagyobb mértékben emelkedik. Ez utóbbi esetben a kötvények kamatának késleltetett emelkedése miatt lehet, hogy végül a papír mégsem éri utol az inflációt. Minél kisebb a kamatprémium, annál nagyobb ez a veszély.

Egy korai inflációkövető kötvény, a 2015/J reklámja, öt százalékos kamatprémiummal. Akkor még tényleg magasan volt az infláció felett.Egy korai inflációkövető kötvény, a 2015/J reklámja, öt százalékos kamatprémiummal. Akkor még tényleg magasan volt az infláció felett.

A másik oldalon viszont, ha az infláció csökkenne, akkor a kötvénytulajdonos tovább kapja a korábbi magasabb pénzromlás után a magasabb kamatot. A kamat késleltetett alkalmazkodása ebben az esetben előnnyé válik.

A biztos befektetés kockázata

A fix kamatozású kötvényekkel az ember mindig vállal egy kis (kamat)kockázatot, abban az értelemben, hogy nem tudhatja, pozitív reálkamatot fog-e elérni. Az inflációkövető kötvénynél ez a “reálkamat-kockázat” alacsonyabb. Például a híres MÁP Plusznál, azaz szuperkötvénynél hiába magas, 4,95 százalék a hozam öt évre, egy tartósan évi öt százalék fölé emelkedő infláció esetén veszítenénk a vásárlásával. Az inflációs kötvények azonban ekkor egy idő után a MÁP Plusznál jóval többet fizetnének.

Honnét jöttél, PMÁP kötvény?

Ma már csak érdekesség, hogy 12 évvel ezelőtt, 2009 májusában bocsátották ki az első, nem egészen három éves inflációkövető Prémium Államkötvényt 2012/I néven. Ennek a kamatprémiuma még nem kevesebb, mint évi hat százalékpont volt. A kezdő kamata pedig az infláció plusz kamatprémium együttesének köszönhetően 9,5 százalék. De később 10 százalék fölé is felment a magasabbra hágó pénzromlás miatt. (Az összes eddigi kötvény kamatprémiumáról lásd a grafikonokat.)

A PMÁP inflációkövető államkötvények kamatprémiuma, öt éves futamidőkA PMÁP inflációkövető államkötvények kamatprémiuma, öt éves futamidők

Mentségére szóljon azonban az államadósság kezelőinek az is, hogy többféle, hosszabb és rövidebb távú érdeket kell összehangolni a papírok árazásánál. Ha túl alacsony a kezdőkamat, az emberek nem veszik meg. Ha túl nagy a kamatprémium, az hosszú távon aránytalanul nagy törlesztési terhet jelenthet az állam számára. A kamatok ezért nem csak egy irányt ismertek az utóbbi tíz évben sem. Ahogy a grafikonokon látható, volt példa az emelésükre is.

De mi lesz az öt éves inflációkövető papírral?

Az ötéves inflációkövető állampapírok kamatprémiuma rendre magasabb volt, mint a három éveseké, tehát aki hosszabb távon gondolkodik, azoknak jobban megéri. Az 1,25 százalékos prémiumú 2006/I kötvény még várhatóan sokáig marad a kínálatban, ugyanis a tervek szerint 2022. január 19-ig kapható.

Lyukas kétfilléres érme. Elinflálódott (E. J.)Lyukas kétfilléres érme. Elinflálódott (E. J.)

Ez persze a kereslet-kínálati viszonyok, az infláció és a kamatviszonyok függvénye is. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a kibocsátást előbb lezárják. Az induló kamata egyébként 4,55 százalék éves szinten.

Akkor most PMÁP, MÁP Plusz, netán PEMÁP?

Nemrég kiszámoltuk, hogy mekkora forintgyengülés és inflációs értékek mellett fordulhat elő, hogy a Prémium Magyar Állampapír és a Prémium Euró Magyar Állampapír hozama meghaladja a Magyar Állampapír Plusz-ét. Azóta azonban az MNB kamatot emelt és megerősödött a forint, bár az infláció egyelőre tartja magát. (Lásd: Melyik állampapír vásárlása éri meg jobban? Lesz-e hat százalék felett a PMÁP kamata?)

A kérdésre tulajdonképpen nincs pontos válasz, mivel minden az infláció és a forintárfolyam alakulásától függ. A gyorsan változó gazdasági környezetben, a koronavírus okozta példátlan folyamatok miatt a prognózisok pedig nagyon bizonytalanok.

A legokosabb talán az állampapíroknál is a kockázatmegosztás, többféle (esetünkben két- vagy háromféle) kötvény párhuzamos vásárlása lehet.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9450 9370 9680 +0,85% 9450 9456 7 764 175 588 Ft 2022-08-11 15:56:15
MOL 2922 2908 2950 -0,88% 2920 2922 1 227 768 396 Ft 2022-08-11 15:56:44
MTELEKOM 321 318 325 -0,16% 319 321 31 229 162 Ft 2022-08-11 15:34:23
RICHTER 8070 8060 8275 -1,94% 8065 8070 1 603 368 315 Ft 2022-08-11 15:56:35
OPUS 153 151 154 +1,05% 152 153 9 360 689 Ft 2022-08-11 15:37:52
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Állampapír-kisokos – te szívesen adakozol a kormánynak, vagy inkább kapnál tőle?
Eidenpenz József | 2022. július 27. 05:46
A mai magas infláció mellett nem árt egy kis gyakorlati útmutató állampapír-vásárláshoz, milyen lehetőségek vannak, melyik papír mennyit fizet, mik az előnyei, hátrányai. Valamint megpróbáljuk felrázni azokat az olvasókat, akik óriási összegeket tartanak folyószámlán, készpénzben, és ezzel sok kárt okoznak saját maguknak.
Állampapír / Kötvény Vannak, akik már 8,6 százalékos eurókamatot kapnak magyar kötvényeikre
Eidenpenz József | 2022. július 19. 05:17
A forintzuhanás és a csúcsinfláció sokaknak okoz fejtörést, a devizában történő megtakarítás ismét vonzóvá vált. A most kapható, euróra szóló P€MÁP jelenlegi kamata szerény, de jövőre alaposan megugorhat. Ahogy a korábban kibocsátott papírok egy részénél már most is nyolc százalék felett van a kamat.
Állampapír / Kötvény Visszaváltsam a MÁP Pluszomat? De mit vegyek helyette?
Eidenpenz József | 2022. július 6. 05:42
Az állampapírok piaca teljesen átalakult, az egykor ünnepelt szuperkötvény mára a legrosszabb választássá vált. Vissza is váltottak belőle közel 1000 milliárdnyit, aminek a nagy részét azonban inflációkövető papírokra költötték. Ez jó választásnak látszik, bár a mélyrepülésben levő forint miatt az eurós sorozat is megfontolandó.
Állampapír / Kötvény Már csak ez hiányzott – tíz éves csúcson áll a magyar tíz éves hozam is
Eidenpenz József | 2022. június 15. 18:40
Miközben a lakosság állampapír-vásárlási kedve nagyon csekély, tíz éves csúcsra emelkedett a forintos államkötvények hozama, 8,6 százalékra. Egy év múlva már 428 forintra várja a piac az eurót. Így logikus módon most, amikor padlón a forint, devizában adósodunk el, ami jól jöhet, ha visszaerősödik a devizánk. Ha erősödik.
Állampapír / Kötvény Tíz év után újra visszatérhet a kötvényalapok aranykora
Eidenpenz József | 2022. május 26. 05:31
Az elmúlt egy évben nagy változások történtek a kötvénypiacokon, ami a befektetési szokásokat alaposan átalakíthatja. A kötvényhozamok nőttek, így újra vonzó befektetésekké váltak. Egy lakás bérbeadása már nem biztos, hogy versenyképes a tíz éves fix állampapír 7,5 százalékos forinthozamával, ráadásul a kötvényhozamok, jelzáloghitel-kamatok növekedésével az ingatlanok ára is csökkenhet. A kötvények jó befektetések lehetnek, a forint erősödhet középtávon. A részvények, ingatlanok vonzereje csökkenhet, és nagyobb szerep juthat a kötvényeknek. Interjú Kovács Szilárddal, az Erste Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Állampapír / Kötvény Haldoklik a MÁP Plusz, egekben a többi állampapír hozama
Eidenpenz József | 2022. április 22. 05:31
Állampapír vagy valami más? Fix vagy változó? Deviza vagy forint? Mibe fektessek? Az emberek tömegesen váltják vissza a MÁP Pluszt. Áttekintjük a lehetőségeket. A nagy állampapírtrió négytagú lett, miután olyan papírokat is érdemes venni, amelyeket korábban nem.
Állampapír / Kötvény Drasztikusan emelik egyes lakossági állampapírok kamatát
Eidenpenz József | 2022. március 17. 18:33
A kamatemelési hullám az egy éves lakossági állampapírokat is elérte, nagy mértékben, háromról négy százalék fölé nő a kamatuk. De ennél magasabb, hat százalék körüli megtérülést is el lehet érni valamivel, ha valaki meg tudja tartani lejáratig az értékpapírt.
Állampapír / Kötvény A Magyar Állampapír Plusz már halott?
Eidenpenz József | 2022. március 13. 06:04
A MÁP Plusz ma biztosan nem a legjobb. Felbolydult az állampapírpiac is a háború miatt, az elmúlt években megszokottól eltérően most az intézményi kötvények többet fizetnek, mint a lakosságiak. A magasabb hozam azonban nem minden esetben jó az ügyfélnek. Elmagyarázzuk, kinek érdemes ezeket vásárolnia.
Állampapír / Kötvény Kitömjük az államot: áttörte a lélektani határt a magyar lakosság állampapír-állománya
Gáspár András | 2022. február 8. 16:12
Elérte a 10 ezer milliárd forintot a lakossági állampapírok állománya - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.  A friss adatokból jól látszik, hogyan lett 12 év alatt az állam egyik legnagyobb hitelezője a magyar lakosság.
Állampapír / Kötvény Megint BBB-t kapott Magyarország
Privátbankár.hu | 2022. január 29. 08:11
A Fitch Ratings tartós magyar gazdasági növekedést vár, de a kockázatként az unortodox intézkedéseket és a magas államadósságot is megnevezte.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG