<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Új három éves inflációkövető PMÁP-kötvényeket árulnak mától, az előző sorozat ugyanis már túl régen volt a kínálatban, futamidejéből kevesebb, mint két év maradt hátra. Az új sorozatnak azonban egy negyed százalékponttal alacsonyabb lesz a kamatprémiuma, ami beleillik a hosszú távú kamatcsökkentési trendbe. Várhatóan így is veszik majd.

Július elsejétől új hároméves inflációkövető lakossági állampapírt, azaz PMÁP-ot (Prémium Magyar Állampapír) lehet vásárolni az erre kijelölt helyeken, a 2024/K-t. Az eddig kapható 2023/L ugyanis már több mint egy éve szerepelt a kínálatban, ennek következtében a hátralévő futamideje is egyre rövidült, mára már kevesebb mint két év. (A lejárata ugyanis 2023 május 31, egészen 2020 áprilisától árulták. Időközben meg is hosszabbították a forgalmazását.)

Ez volt a jó hír. Kevésbé jó hír a befektetők számára, hogy a kamatprémium mértéke egy százalékpontról 0,75 százalékpontra csökkent. Ezeknél a papíroknál a kamatot az éves átlagos infláció plusz a kamatprémium összegeként számolják, így tehát valamivel rosszabb feltételekkel jut ezentúl papírhoz a vásárló, mint eddig. Az új kötvénynek a tavalyi pénzromlás alapján 4,05 százalék az induló kamata, az előzőé pedig 4,30 volt.

A kamatcsökkentési trend nem állt meg

A PMÁP-ok kamatprémiumának csökkentése, bár voltak kivételes alkalmak is, lényegében a kötvények 2009-es bevezetése óta folyik. Nemcsak a hároméves papíroknál, hanem az ötéves hátralévő futamidejű társaiknál is. Sőt, még az euróban kibocsátott, az eurozóna inflációját követő PEMÁP-sorozatoknál is ez a helyzet. (Lásd: Új feltételekkel kapható a P€MÁP, reálkamat-csökkentés zajlik a lakossági állampapíroknál.)

A PMÁP inflációkövető államkötvények kamatprémiuma, három éves futamidőkA PMÁP inflációkövető államkötvények kamatprémiuma, három éves futamidők

Vajon miért csökkentik folyamatosan a kamatprémiumot az inflációkövető lakossági államkötvényeknél? A magyarázat egyszerű, a kamatcsökkentés végül is egy világtendencia, és az alternatívák száma nulla. Vagyis semmilyen más kockázatmentes befektetéssel nem lehet ekkora hozamot elérni ma Magyarországon, mint a lakossági állampapír. De még kicsit magasabb kockázattal sem.

A kötvényes kisbefektetők rossz beidegződése

A lakosság tehát még ezzel is eléggé jól jár más lehetőségekhez képest. Az emberek pedig lassacskán egyre jobban rászoknak a lakossági állampapírok vásárlására. Emellett már sok évvel ezelőtt kimutatták a különböző felmérések, hogy az átlagos fogyasztónak sokkal fontosabb a kamat abszolút szintje, vagyis a nominálkamat, mint a reálkamat. Ami persze nagy hiba.

A legtöbb ember így valószínűleg inkább egy nyolc százalékos kamatozású kötvényt választana hét és fél százalékos infláció mellett, mint egy három százalékos kamatút nulla százalékos infláció mellett. Pedig az utóbbival nagy valószínűséggel sokkal jobban járna, fél százalék helyett három százalékkal nőne a pénzének vásárlóértéke.

Mindig tuti az infláció-követő kötvények reálkamata?

Ezeknek a pénzromlás elleni kötvényeknek elméletileg éppen az az egyik legnagyobb előnyük, hogy a kamatprémium mindenképpen az inflációra rakódik, tehát a reálkamat, azaz az infláció feletti kamat mindig pozitív lesz. De ez alól lehetnek kivételek. Egyrészt ha a polgár fogyasztói kosara nagyon eltér az átlagtól, akkor lehet, hogy végül kevesebbet tud majd vásárolni a kötvénykamattal növelt pénzéből, mint eredetileg.

De akkor is eltűnhet a változó kamatozású papírok reálkamata, ha az infláció gyorsan és nagyobb mértékben emelkedik. Ez utóbbi esetben a kötvények kamatának késleltetett emelkedése miatt lehet, hogy végül a papír mégsem éri utol az inflációt. Minél kisebb a kamatprémium, annál nagyobb ez a veszély.

Egy korai inflációkövető kötvény, a 2015/J reklámja, öt százalékos kamatprémiummal. Akkor még tényleg magasan volt az infláció felett.Egy korai inflációkövető kötvény, a 2015/J reklámja, öt százalékos kamatprémiummal. Akkor még tényleg magasan volt az infláció felett.

A másik oldalon viszont, ha az infláció csökkenne, akkor a kötvénytulajdonos tovább kapja a korábbi magasabb pénzromlás után a magasabb kamatot. A kamat késleltetett alkalmazkodása ebben az esetben előnnyé válik.

A biztos befektetés kockázata

A fix kamatozású kötvényekkel az ember mindig vállal egy kis (kamat)kockázatot, abban az értelemben, hogy nem tudhatja, pozitív reálkamatot fog-e elérni. Az inflációkövető kötvénynél ez a “reálkamat-kockázat” alacsonyabb. Például a híres MÁP Plusznál, azaz szuperkötvénynél hiába magas, 4,95 százalék a hozam öt évre, egy tartósan évi öt százalék fölé emelkedő infláció esetén veszítenénk a vásárlásával. Az inflációs kötvények azonban ekkor egy idő után a MÁP Plusznál jóval többet fizetnének.

Honnét jöttél, PMÁP kötvény?

Ma már csak érdekesség, hogy 12 évvel ezelőtt, 2009 májusában bocsátották ki az első, nem egészen három éves inflációkövető Prémium Államkötvényt 2012/I néven. Ennek a kamatprémiuma még nem kevesebb, mint évi hat százalékpont volt. A kezdő kamata pedig az infláció plusz kamatprémium együttesének köszönhetően 9,5 százalék. De később 10 százalék fölé is felment a magasabbra hágó pénzromlás miatt. (Az összes eddigi kötvény kamatprémiumáról lásd a grafikonokat.)

A PMÁP inflációkövető államkötvények kamatprémiuma, öt éves futamidőkA PMÁP inflációkövető államkötvények kamatprémiuma, öt éves futamidők

Mentségére szóljon azonban az államadósság kezelőinek az is, hogy többféle, hosszabb és rövidebb távú érdeket kell összehangolni a papírok árazásánál. Ha túl alacsony a kezdőkamat, az emberek nem veszik meg. Ha túl nagy a kamatprémium, az hosszú távon aránytalanul nagy törlesztési terhet jelenthet az állam számára. A kamatok ezért nem csak egy irányt ismertek az utóbbi tíz évben sem. Ahogy a grafikonokon látható, volt példa az emelésükre is.

De mi lesz az öt éves inflációkövető papírral?

Az ötéves inflációkövető állampapírok kamatprémiuma rendre magasabb volt, mint a három éveseké, tehát aki hosszabb távon gondolkodik, azoknak jobban megéri. Az 1,25 százalékos prémiumú 2006/I kötvény még várhatóan sokáig marad a kínálatban, ugyanis a tervek szerint 2022. január 19-ig kapható.

Lyukas kétfilléres érme. Elinflálódott (E. J.)Lyukas kétfilléres érme. Elinflálódott (E. J.)

Ez persze a kereslet-kínálati viszonyok, az infláció és a kamatviszonyok függvénye is. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a kibocsátást előbb lezárják. Az induló kamata egyébként 4,55 százalék éves szinten.

Akkor most PMÁP, MÁP Plusz, netán PEMÁP?

Nemrég kiszámoltuk, hogy mekkora forintgyengülés és inflációs értékek mellett fordulhat elő, hogy a Prémium Magyar Állampapír és a Prémium Euró Magyar Állampapír hozama meghaladja a Magyar Állampapír Plusz-ét. Azóta azonban az MNB kamatot emelt és megerősödött a forint, bár az infláció egyelőre tartja magát. (Lásd: Melyik állampapír vásárlása éri meg jobban? Lesz-e hat százalék felett a PMÁP kamata?)

A kérdésre tulajdonképpen nincs pontos válasz, mivel minden az infláció és a forintárfolyam alakulásától függ. A gyorsan változó gazdasági környezetben, a koronavírus okozta példátlan folyamatok miatt a prognózisok pedig nagyon bizonytalanok.

A legokosabb talán az állampapíroknál is a kockázatmegosztás, többféle (esetünkben két- vagy háromféle) kötvény párhuzamos vásárlása lehet.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17640 17465 17730 +1,44% 17625 17645 2 097 069 640 Ft 2021-09-22 15:53:34
MOL 2406 2378 2414 +1,78% 2404 2406 862 687 378 Ft 2021-09-22 15:52:15
MTELEKOM 429 424 430 +0,12% 426 429 29 764 050 Ft 2021-09-22 15:17:29
RICHTER 8515 8495 8645 -0,87% 8500 8515 1 113 173 405 Ft 2021-09-22 15:53:49
OPUS 246 243 248 -0,40% 245 246 11 197 038 Ft 2021-09-22 15:20:43
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Módosította az ÁKK a finanszírozási tervét – megteremtették a devizakötvények kibocsátásának lehetőségét
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 11:19
Az Államadósság Kezelő Központ módosította 2021. évi finanszírozási tervét, amelynek keretében legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátásnak teremti meg a lehetőségét az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonás, egyes 2021-es évi kormányzati kiadások, valamint a 2022-es költségvetési hiány részbeni előfinanszírozása céljából. A kormány 2021-es ESA (eredmény szemléletű) hiánycélja változatlanul a GDP 7,5 százaléka.
Állampapír / Kötvény Gigantikus csomag kibocsátására készül az EU
MTI | 2021. szeptember 7. 15:20
A zöldkötvények a koronavírus okozta gazdasági károk helyreállítását szolgálják.
Állampapír / Kötvény 7 dolog, amit jó lenne tudni magyar állampapír vásárlása előtt
Eidenpenz József | 2021. szeptember 6. 05:57
Az állampapír-vásárlás is nemzeti sporttá vált, mióta a bankok nem kínálnak magas kamatokat a megtakarításokra. De melyik kötvényt vegyük? Milyen alternatívák vannak? Miért ne tegyünk mindent egy papírba? Mi mindent érdemes tudni, mérlegelni a döntés előtt?
Állampapír / Kötvény Tartós lesz-e a magas infláció? Meddig emeli az alapkamatot az MNB?
Eidenpenz József | 2021. június 16. 15:06
Az USA és Magyarország inflációs adata nagyon hasonló egymáshoz, de több körülmény eltér, és a két jegybank ellentétes álláspontra jutott. A magyar kamatemelési várakozások talán már túlzóak is, ez vezethetett a forint nagy erősödéséhez nemrég. Meddig mehet a kamat? Mekkora lehet az infláció?
Állampapír / Kötvény 22 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket a KÉSZ Csoport
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 10:49
A keddi aukció túljegyzéssel zárult, az intézményi befektetők végül 2,61 százalékos éves ​átlagos hozammal vásárolták​​ meg a​​ fix ​kamatozású, 10 éves futamidejű amortizálódó kötvényeket. A 22 milliárd forintos friss tőkét Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja új beruházásokra és kapacitásbővítésére fordítja.
Állampapír / Kötvény Pluszpénzt kaphatnak, akik most vesznek állampapírt
MTI | 2021. június 13. 07:47
Június 30-ig nemcsak azért érdemes otthonról online állampapírt vásárolni, mert biztonságos, kényelmes és ingyenes, hanem azért is, mert addig tart a Kincstár nyereményjátéka.
Állampapír / Kötvény Új feltételekkel kapható a P€MÁP, reálkamat-csökkentés zajlik a lakossági állampapíroknál
Eidenpenz József | 2021. június 5. 05:50
Csökkentik a klasszikus, három év körüli futamidejű eurós magyar államkötvény, a P€MÁP kamatprémiumát hétfőtől, de azért nem biztos, hogy rossz befektetés lesz. Minden attól függ, mit csinál majd az euró a következő években, és persze attól is, mennyiért jutunk hozzá. A hosszú távú trend mindenesetre csökkenő, egyre alacsonyabb a prémium.
Állampapír / Kötvény Melyik állampapír vásárlása éri meg jobban? Lesz-e hat százalék felett a PMÁP kamata?
Eidenpenz József | 2021. április 13. 18:26
Állampapír vásárlásakor a MÁP Pluszt, az inflációkövető PMÁP-ot vagy az eurós PEMÁP-ot érdemes választani? Kemény dió, mivel az infláció alakulásában és a forintárfolyam jövőjében is sok a kérdőjel. Kiszámoltuk, hogy különböző forgatókönyvek esetén melyik papír lesz kedvezőbb. Az is lehet, hogy a kötvények kombinálása a legjobb megoldás.
Állampapír / Kötvény Díjazták a magyar szamurájkötvényt
MTI | 2021. április 10. 13:53
Újabb elismerést kapott a magyar adósságkezelés: a Capital Eye portál különdíjban részesítette a magyar állam tavalyi sikeres zöld szamuráj-kötvény kibocsátását - közölte a pénzügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Állampapír / Kötvény Habzsolja a vállalati kötvényeket az MNB - vajon kiktől vesz megint?
Mester Nándor | 2021. március 27. 05:38
Megint újabb vállalati kötvények kerülhetnek az MNB-hez az általa indított Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében. Az egyik legnagyobb hazai építőipari és ingatlanfejlesztő cégcsoport, a KÉSZ ugyanis bejelentette, hogy májusban 20 milliárd forint értékben szeretne kötvényeket kibocsátani, ennek egy részét az MNB fogja megvásárolni. Előzőleg több jelentősebb ingatlanos és építőipari cég, valamint nagy vagyonkezelő vállalat is hasonló módon jutott friss forráshoz, azok egy részét felvásárlásra és kapacitás bővítésre fordították.   
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos