<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Az állampapírok piaca teljesen átalakult, az egykor ünnepelt szuperkötvény mára a legrosszabb választássá vált. Vissza is váltottak belőle közel 1000 milliárdnyit, aminek a nagy részét azonban inflációkövető papírokra költötték. Ez jó választásnak látszik, bár a mélyrepülésben levő forint miatt az eurós sorozat is megfontolandó.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szorgos kamatemelési sorozata, a rohamos forintgyengülés, az EU-s pénzcsapok elzárása, az orosz invázió, az infláció megugrása – ezek közül akár egy-kettő is elég lett volna, hogy nagyszabású változásokat okozzon a hazai állampapírpiacon. Hát még ez az öt együtt. Mára ott tartunk, hogy teljesen másképp néz ki a megtakarítók, kisbefektetők befektetési helyzete, mint fél vagy egy évvel korábban.

Bár sokan már meglépték, ma is sokan fordulnak azzal a kérdéssel hozzánk, hogy mibe fektessék a pénzüket, illetve, hogy “visszaváltsam-e a MÁP Pluszomat”. A rövid válasz: igen, érdemesebb visszaváltani. Ugyanis már lényegében minden futamidőre vannak jobb ajánlatok, a MÁP Plusz (Magyar Állampapír Plusz) szinte az értelmét vesztette. Még a postákon kapható, évtizedek óta jellemzően alacsonyabb kamatú Kincstári Takarékjegyek is többet fizetnek ennél.

Ez most a legjobb ajánlat a piacon

Ehhez nézzük meg az alábbi táblázatot, amely a fix kamatozású lakossági, valamint a magánszemélyeknek is árult intézményi állampapírok hozamát mutatja a július 5-i állapot szerint. A legjobb megoldásnak - legalábbis, ha valaki fix kamatozású papírt keres -, az eredetileg intézményi befektetőknek szánt, de a Kincstárnál másoknak is értékesített fix államkötvények látszanak.

Fix kamatozású állampapírok évesített hozama

(a lakosság számára, az Államkincstárnál, 2022. július 5-én)
Futamidő MÁP Plusz Intézményi  Diszkont Egy éves Kincstári
(hozzávetőleg) (részben becslés) államkötvények kincstárjegyek állampapír Takarékjegy
           
Fél év 3.50 - 6.21 3.20 3.10
Egy év 3.75 7.15 7.05 4.20 4.25
Két év 4.13 7.99 - - 4.40
Három év 4.42 8.10 - - -
Négy év 4.69 8.11 - - -
Öt év 4.95 8.00 - - -
Tíz év - 7.62 - - -
Húsz év - 7.59 - - -
(Forrás: Államkincstár árjegyzés, ÁKK, 2022. július 5.)

Ehhez nem árt tudni, hogy az említett intézményi papírokra nincs olyan visszavásárlási ajánlat, mint a MÁP Pluszra, ami hátrány. Kockázatot kell vállalni velük, mert ha netán idő előtt el kellene adni, az veszteséget okozhat. (Igaz, árfolyamnyereség is keletkezhet.) A MÁP Plusznál kezdetben 0,25 százalékos levonással kellett számolni, ha azt valaki el akarta adni, kivéve a kamatjóváírási napokat követő két hétben. Olyankor nulla volt a levonás.

A kötvénypiac kérlelhetetlen matekja

Ez a negyed százalék sem volt azonban kőbe vésve, nemrég meg is emelték fél százalékra. De ez még mindig tűrhető, és a névértékhez képest értendő. Még ha tovább emelnék is valamelyest, akkor is kiszámíthatóbbnak látszik, mint egy ötéves intézményi állampapír értékesítése.

A magyar, lengyel, cseh, román tíz éves kötvényhozamok egy éve. Tradingview.comA magyar, lengyel, cseh, román tíz éves kötvényhozamok egy éve. Tradingview.com

Ha például egy ilyen ötéves fix kamatú papírt megveszünk nyolc százalékos éves hozammal, majd a hozamszint a piacon felmegy kilenc százalékra – és a papírt el kell adnunk –, durván öt százalékot veszítünk rajta. Ez nem gonoszság senki részéről, nem “extraprofit”, egyszerűen ilyen a piac és a kötvényhozamok működése, matematikája. Ha egyébként csökken a hozamszint, akkor meg hasonló árfolyamnyereség keletkezik.

Röviden összefoglalva: most ezek az intézményi kötvények adják a legmagasabb fix hozamot, de ki vagyunk téve az áringadozásoknak, ha nem tudjuk megtartani végig. Ennek tudatában, megfontoltan szabad csak ebbe fektetni.

Mi várható az inflációkövető kötvényektől?

A kisbefektetők többségének azonban nem biztos, hogy a többéves fix lekötés a legjobb, ez látszik az eladási statisztikákból is. Miközben a május végéig eltelt időben tömegesen váltották vissza a MÁP Pluszt, helyette elsősorban inflációkövető PMÁP-ot (Prémium Magyar Állampapírt) vásároltak.

Visszaváltanak, de vesznek is (állampapír-statisztika)

  • Május végén a forint lakossági állampapírok állománya 10 204,9 milliárd forintot tett ki, ami 194,7 milliárd forint növekedést jelent december vége óta írja az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legutóbbi jelentése. A Prémium Magyar Állampapír állománya május végére 949,8 milliárd forinttal növekedett, így 3152,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Állampapír Plusz állománya pedig 931,2 milliárd forinttal 5015,3 milliárd forintra csökkent. A nyomdai Magyar Állampapír Plusz összértéke 11,1 milliárd forint növekedés után 426,2 milliárd forint volt a hó végén.

Teljesen logikus, hogy a kisbefektetők a változó, inflációkövető kamatot keresik. Hiszen a legutóbbi adat szerint 10,7 százalék volt az infláció májusban, és már a jegybank sem zárja ki, hogy ősszel eléri a 14 százalékot (a júniusi inflációs adatot pénteken, július 8-án teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal - a szerk.). Ezzel az infláció felett 0,75 százalékos kamatprémiumot fizető 2026/J és az 1,5 százalékos prémiummal vásárolható 2028/K is évi tíz százalék feletti kamattal kecsegtet. (Jelenlegi kamatuk 5,85, illetve 6,6 százalék.)

Mennyi lesz a PMÁP kamata?

De mégis mekkorával? Ezzel kapcsolatban azért van egy sor kérdőjel. A jegybank nemrég 11 és 12,6 százalék közé emelte az idei inflációs prognózisát a korábbi (márciusi) jelentésben megadott 7,5-9,8 százalékról. Majd 2023-ra 6,8-9,2, a rákövetkező évre viszont már csak 2,5-3,5 százalékot vár.

Ha a jegybanknak igaza lesz a prognózisaival, akkor 2025-ben eléggé leesik majd a papírok kamata, a mostani fix állampapír-hozamok alá. Bár mostanában a bankok bankja eléggé alálőtt a pénzromlásnak, a valóság rendre sokkal magasabb értékeket produkált. Félő, hogy az infláció szellemét sokkal nehezebb lesz a palackba visszatuszkolni, mint ahogy az MNB sejteti. Így a PMÁP jó választásnak látszik.

Ha esik, ha fúj, jó lehet

Már csak azért is, mert ha csökken az infláció, az is jó a fogyasztónak. Nem a kamat szintje számít, hanem a reálkamat, ami elvileg itt fix, a kamatprémiummal egyenlő.

(A 2026/J esetében egyébként február 20-án, a 2028/K-nál pedig június 20-án van kamatforduló. Vagyis a második esetben csak nem kis késéssel követi a papír az inflációt.)

Megújult nyomdai MÁP Plusz államkötvények. Fotó: ÁKKMegújult nyomdai MÁP Plusz államkötvények. Fotó: ÁKK

Jön-e új MÁP Plusz?

Bár már többször megénekeltük a MÁP Plusz halálát, de legalábbis a korszakának végét, egyelőre súlyos ezermilliárdok vannak benne. Emiatt nem lenne túl logikus, ha új, magasabb kamatú MÁP Pluszt vagy hasonló terméket bocsátanának ki. Akkor ugyanis a régiből még nagyobb mennyiség visszaváltása valószínű. Így új MÁP Pluszra nem érdemes várni.

Az államnak jelenleg az a jó, ha tíz százalék körüli infláció mellett öt százalék alatti kamatot fizet a többezer milliárd forintunkra. Szunyókáljanak csak a kisemberek, felejtsék inkább a MÁP Pluszukat a fiókban. Ezzel is támogatják az államháztartást.

Eurót venni, vagy sem

Még nagyobb dilemma, hogy érdemes-e a jelenlegi devizaárak mellett befektetési céllal eurót venni, vagy sem. A kérdés végső soron az, merre megy tovább a forint a következő években, ami a legjobb gazdasági elemzőket is megosztja. Számos magyarázat van a forint gyengeségére, vannak, akik szerint ez, mások szerint az a tényező fontosabb. Ilyenek a teljesség igénye nélkül:

  • az EU-s pénzek visszatartása
  • a szárnyaló gázárak, amelyek költségvetési problémákat okozhatnak nálunk
  • az orosz-ukrán háború kockázatai
  • a nem elég magas kamatkülönbözet a hazai és európai állampapírok hozama között
  • a kormány piacidegen, nem befektetőbarát megszorításai
  • a nem eléggé szigorú hazai költségvetés
  • a külkereskedelmi és a fizetési mérleg hiánya elszállhat
  • az erős dollár és a gyenge euró
  • a nemzetközi tőkepiacokon kialakuló kockázatkerülési hullám.

A forintprognózisok halála

A forint további nagyobb gyengülését nemigen várja senki, inkább erősödést jósoltak eddig a brókercégek, bankok elemzői. (Például a tovább emelkedő kamat hatására.) De a jelenlegi, szerdán 409,68 forintig is elment eurószintet sem prognosztizálta senki. Ilyen körülmények között racionálisnak látszik eurót venni, akinek nincs.

De eurónk, dollárunk eladásában is van ráció, ha már van belőle, hiszen nagyon jó árat adnak érte. A döntés nagyon nehéz.

Alig van már eurós kamatprémium

Az kevésbé kérdéses, hogy meglevő euróinkat érdemes-e PEMÁP-ba (Prémium Euró Magyar Államkötvénybe) tenni. Bár a legutóbbi, hatéves sorozat (2028/Y) kamatprémiuma már csak 0,25 százalék, az euró inflációja is elég csúnyán néz ki. Így ez a papír is véd valamelyest a pénzromlástól. No meg nemigen van más olyan alacsony kockázatú befektetés, amely évi 2,85 százalékot fizet euróban, ami majd várhatóan nagyot fog nőni jövőre. (De csak augusztus 23-tól.)

A forintos PMÁP és az eurós PEMÁP-ok eladásánál egyébként egyaránt egy százalékot vonnak le jelenleg a névértékből. De ez, amint a MÁP Plusznál is, bármikor változhat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8990 8904 9324 -2,41% 0 0 2 830 833 454 Ft 2022-08-17 17:10:04
MOL 2862 2812 2930 -1,85% 0 0 1 387 502 400 Ft 2022-08-17 17:07:11
MTELEKOM 320 318 323 0,00% 0 0 56 883 509 Ft 2022-08-17 17:05:07
RICHTER 8080 7995 8150 +0,31% 0 0 1 362 750 505 Ft 2022-08-17 17:05:19
OPUS 150 149 152 -0,66% 0 0 7 571 081 Ft 2022-08-17 17:08:32
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Állampapír-kisokos – te szívesen adakozol a kormánynak, vagy inkább kapnál tőle?
Eidenpenz József | 2022. július 27. 05:46
A mai magas infláció mellett nem árt egy kis gyakorlati útmutató állampapír-vásárláshoz, milyen lehetőségek vannak, melyik papír mennyit fizet, mik az előnyei, hátrányai. Valamint megpróbáljuk felrázni azokat az olvasókat, akik óriási összegeket tartanak folyószámlán, készpénzben, és ezzel sok kárt okoznak saját maguknak.
Állampapír / Kötvény Vannak, akik már 8,6 százalékos eurókamatot kapnak magyar kötvényeikre
Eidenpenz József | 2022. július 19. 05:17
A forintzuhanás és a csúcsinfláció sokaknak okoz fejtörést, a devizában történő megtakarítás ismét vonzóvá vált. A most kapható, euróra szóló P€MÁP jelenlegi kamata szerény, de jövőre alaposan megugorhat. Ahogy a korábban kibocsátott papírok egy részénél már most is nyolc százalék felett van a kamat.
Állampapír / Kötvény Már csak ez hiányzott – tíz éves csúcson áll a magyar tíz éves hozam is
Eidenpenz József | 2022. június 15. 18:40
Miközben a lakosság állampapír-vásárlási kedve nagyon csekély, tíz éves csúcsra emelkedett a forintos államkötvények hozama, 8,6 százalékra. Egy év múlva már 428 forintra várja a piac az eurót. Így logikus módon most, amikor padlón a forint, devizában adósodunk el, ami jól jöhet, ha visszaerősödik a devizánk. Ha erősödik.
Állampapír / Kötvény Tíz év után újra visszatérhet a kötvényalapok aranykora
Eidenpenz József | 2022. május 26. 05:31
Az elmúlt egy évben nagy változások történtek a kötvénypiacokon, ami a befektetési szokásokat alaposan átalakíthatja. A kötvényhozamok nőttek, így újra vonzó befektetésekké váltak. Egy lakás bérbeadása már nem biztos, hogy versenyképes a tíz éves fix állampapír 7,5 százalékos forinthozamával, ráadásul a kötvényhozamok, jelzáloghitel-kamatok növekedésével az ingatlanok ára is csökkenhet. A kötvények jó befektetések lehetnek, a forint erősödhet középtávon. A részvények, ingatlanok vonzereje csökkenhet, és nagyobb szerep juthat a kötvényeknek. Interjú Kovács Szilárddal, az Erste Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Állampapír / Kötvény Haldoklik a MÁP Plusz, egekben a többi állampapír hozama
Eidenpenz József | 2022. április 22. 05:31
Állampapír vagy valami más? Fix vagy változó? Deviza vagy forint? Mibe fektessek? Az emberek tömegesen váltják vissza a MÁP Pluszt. Áttekintjük a lehetőségeket. A nagy állampapírtrió négytagú lett, miután olyan papírokat is érdemes venni, amelyeket korábban nem.
Állampapír / Kötvény Drasztikusan emelik egyes lakossági állampapírok kamatát
Eidenpenz József | 2022. március 17. 18:33
A kamatemelési hullám az egy éves lakossági állampapírokat is elérte, nagy mértékben, háromról négy százalék fölé nő a kamatuk. De ennél magasabb, hat százalék körüli megtérülést is el lehet érni valamivel, ha valaki meg tudja tartani lejáratig az értékpapírt.
Állampapír / Kötvény A Magyar Állampapír Plusz már halott?
Eidenpenz József | 2022. március 13. 06:04
A MÁP Plusz ma biztosan nem a legjobb. Felbolydult az állampapírpiac is a háború miatt, az elmúlt években megszokottól eltérően most az intézményi kötvények többet fizetnek, mint a lakosságiak. A magasabb hozam azonban nem minden esetben jó az ügyfélnek. Elmagyarázzuk, kinek érdemes ezeket vásárolnia.
Állampapír / Kötvény Kitömjük az államot: áttörte a lélektani határt a magyar lakosság állampapír-állománya
Gáspár András | 2022. február 8. 16:12
Elérte a 10 ezer milliárd forintot a lakossági állampapírok állománya - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.  A friss adatokból jól látszik, hogyan lett 12 év alatt az állam egyik legnagyobb hitelezője a magyar lakosság.
Állampapír / Kötvény Megint BBB-t kapott Magyarország
Privátbankár.hu | 2022. január 29. 08:11
A Fitch Ratings tartós magyar gazdasági növekedést vár, de a kockázatként az unortodox intézkedéseket és a magas államadósságot is megnevezte.
Állampapír / Kötvény Varga Mihály jó hírt közölt az állampapírokról
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 13:15
Már lehet jegyezni az újabb ötéves Prémium Magyar Állampapírt, a PMÁP-ot, amelynek kamatprémiuma 1,25 százalékról 1,5 százalékra emelkedett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG