6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az aukciósház tagad és értetlenkedik, a professzor fotókkal akarja bizonyítani a tárgy ismeretlen, sötét eredetét.

A chicagói Hindman aukciósház 100 és 150 ezer dollár közöttire becsüli azt a római kori szobrot, amelyet május 26-án, csütörtökön bocsát aukcióra. Csakhogy eközben az elkobzott műkincsek azonosításával foglalkozó Christos Tsirogiannis professzor arra szólította fel a Hindmant, hogy vegye le a szobrot az eladási listáról. A professzor ezt azzal indokolta, hogy fényképes bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy a műtárgy közvetlen kapcsolatban áll egy illegális kereskedelemmel foglalkozó kereskedővel, tudósított a The Guardian.

A szobor Antiszthenész görög filozófust ábrázolja, 47 centiméter magas, és az első század végéről vagy a második század elejéről származik. Tsirogianis viszont azt állítja, ugyanez a szobor a hírhedt brit műkincs-kereskedő, Robin Symes és partnere, Christos Michaelides tulajdonában volt, azzal a különbséggel, hogy az orra hiányzott, vagyis azt azóta helyrehozták. Az említett fotók a görög és olasz hatóságok tulajdonában voltak.

Antiszthenész egy másik szobra a Puskin Múzeumban. Fotó: Wikipedia/shakko
Antiszthenész egy másik szobra a Puskin Múzeumban. Fotó: Wikipedia/shakko

Robin Symest 2005-ben börtönbüntetésre ítélték, mert figyelmen kívül hagyta a bírósági utasításokat egy 3 millió font értékű egyiptomi szobor eladásával kapcsolatban. Később, 2016-ban az olasz és a svájci rendőrség Olaszországból lopott műkincseket szerzett vissza tőle, amelyeket Symes a Genfben lévő szabadkikötőben tárolt. Symes soha nem szembesült a hatóságokkal a zsákmány kapcsán, és azóta is távol tartja magát a nyilvánosságtól. Partnere Michaelis halála óta azonban annak családjával is rossz kapcsolatba került a felhalmozott vagyon és műkincsek miatt, és számos gyanús történet keringett róla és az általa birtokolt pénz és műtárgyak eredetéről.

Egy közös fotó még semmit sem bizonyít

A Hindman aukciós ház a The Guardian megkeresésére elmondta, hogy "mint minden értékesítésünknél, itt is levezettük a szokásos eljárást, vagyis ezt a tételt is egyeztettük a Műkincsveszteség-nyilvántartással (Art Loss Register) és az Interpollal, mielőtt árverésre bocsátottuk volna... Ha hiteles információk merülnek fel, akkor természetesen újraértékeljük a darabot, és azon dolgozunk, hogy visszaadjuk a jogos tulajdonosainak". Azt is hozzátették továbbá, hogy olyan fotók megléte, amelyen a műalkotás Symes és Michaelides otthonában látható, „önmagában nem bizonyítja, hogy birtokolták volna vagy kereskedtek volna vele”.

Tsirogiannis az Aarhus Institute of Advanced Studies docense és az UNESCO kulturális örökséget fenyegető veszélyekkel és a kulturális örökséggel kapcsolatos tevékenységekkel foglalkozó tanszékének, a görögországi Ion Egyetem illegális régiségkereskedelemmel foglalkozó munkacsoportjának vezetője.

Lesz-e árverés? Fotó: Pixabay
Lesz-e árverés? Fotó: Pixabay

Kutatásai révén hivatalos hozzáférést kapott több tízezer képhez és egyéb archív anyaghoz, amelyeket rendőrségi razziák során foglaltak le az illegális kereskedelemben részt vevő személyektől. Tizenöt év alatt közel 1600 elrabolt régiséget azonosított aukciós házakban, múzeumokban, galériákban és magángyűjteményekben, majd értesítette a hatóságokat. Jelentős szerepet játszott számos régiség származási országba történő hazaszállításának biztosításában.

A visszaszerzett műkincsek között szerepel egy ókori görög bronz ló, amelyet a Sotheby's New York 2018-ban akart eladni, amíg nem értesítette a hatóságokat a Symeshez fűződő kapcsolatáról. Görögország a lovat nemzeti tulajdonaként követelte, és 2020-ban a Sotheby's elvesztette az ügyet. Görögország kulturális minisztere a bíróság döntését a régiségeit visszakövetelni kívánó országok győzelmeként üdvözölte.

Bárhonnan a Római Birodalom területéről

Tsirogiannis többször felhívta a figyelmet arra, hogy az aukciós házak nem ellenőrzik megfelelően műtárgyaikat és a rájuk vonatkozó adatokat a görög és az olasz hatóságok archívumaiban, és úgy vélte, hogy a műtárgyak teljes történetét egyszerűen nem tárják fel. Ráadásul konkrétan erre a műkincsre vonatkozóan már részleteket is közölt ő maga a Journal of Art Crime-ban 2013-ban, ami szerinte azt jelenti, hogy egy egyszerű online kutatással megtalálható lett volna minden kétség és háttértörténet az Antiszthenész-fejjel kapcsolatban. A szövegből kiderül, hogy az Antiszthenész-fej először 1981-ben bukkant fel a Sotheby’s New Yorkban, orr nélkül, és ekkor sem a megbízót, sem a történetét sem közölték, majd 4840 dollárért kelt el. Bár a tudós ezügyben megkereste a Sotheby’s-t 2013-ban, az aukciós ház azt válaszolta, hogy sosem közlik sem a megbízó, sem pedig a vevő nevét.

A szobor később 2012-ben tűnt fel a Christie’s New Yorkban ismeretlen magángyűjtemény részeként, addigra az orr visszakerült a híres filozófusra, bár a Christie’s – Tsirogiannis szerint – nem közölte ezt az apróságot. A Christie’s 100-150 ezer dollárra becsülte a filozófusfejet, de nem sikerült eladni, elképzelhető, hogy egy utólagos eladás során szabadultak meg tőle.

Tsirogiannis felhívja a figyelmet, hogy sem a Sotheby’s, sem a Christie’s nem említi a Symes-Michalelides párost. 1981 előtti tulajdonlásról nincsenek adatok, így Tsirogiannis szerint

„bárhonnan, a volt Római Birodalom területéről jöhetett a szobor, tekintve azoknak a műkincseknek a mennyiségét és minőségét, amelytől Olaszországot egyszerűen megfosztották.”

A márványfejre vonatkozóan a Christie’s azt nyilatkozta, hogy "a kulturális javak értékelésének szigorú eljárásrendje van, amely követi a nemzetközi és nemzeti megállapodásokat, törvényeket és rendeleteket".

De ki is volt Antiszthenész?

Antiszthenész egyébként az időszámításunk előtti 5-4. században élt, Athénban született, és mivel anyja trák származású rabszolga volt, nem lehetett teljes jogú polgár. Gorgiásztól tanult, és Szókratész legismertebb tanítványa lett. Ekkor a saját maga által alapított iskolát feloszlatta, tanítványait elküldte, és legnagyobb vagyonának a lelki javakat tekintette, amelyeket a Szókratésszel folytatott közös beszélgetésekből merített. Később megalapította a cinikus iskolát, tanításainak középpontja a fennálló rend tagadása és az önmegtartóztatáson alapuló erény dicsérete áll. Elutasította a hírnevet és az arra törekvőket, azt vallotta, hogy az erény tanítható és tanulható.

Egy tőle fennmaradt idézet, amely szerint „Aki a pénzt szereti, jó ember nem lehet” különös fényt vet a márványszobra fölött folytatott vitákra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG