6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Na jó, nem csápolt, de tapsolt… A közelmúlt mindig tartogat mára elfeledett, a jelen számára szinte hihetetlen történéseket. Ilyen volt, amikor 20 évvel ezelőtt, Paul McCartney először lépett fel Oroszországban, a Vörös téren. Több tízezer néző, köztük Vlagyimir Putyin elnök, természetesen az első sorban ülve, hallgatta a Beatles slágereit, élőben, Moszkva szívében. Ma azonban senki nem koncertezhet itt – éppen az tiltotta meg, aki lelkesen tapsolt akkor.

 A világ egyik leghíresebb tere már 1991 után kezdett helyt adni a zenekaroknak és énekeseknek, sőt, egy  idő után polgár – vagy még elvtárs – pukkasztó koncerteknek  A Szovjetunió megszűnésével, a kilencvenes évektől érezhető volt egyfajta enyhülés.

A világ egyik legszigorúbban őrzött terét először a francia Space diszkócsoport hódította meg. Alapítója, az elektronikus zene úttörője, Didier Marouani évekig dédelgette azt az álmot, hogy Moszkva központjában adjon koncertet, de azt csak a Szovjetunió összeomlása után, 1992-en tudta megvalósítani. (Nem véletlen, hogy francia, nem pedig amerikai formációnak adtak először lehetőséget.) Majdnem négy évvel később, 1996. május 26- án az olasz L`Orchestra Italiana együttes, Renzo Arbore énekes és showman vezetésével  lépett színpadra.

Szokatlan körülmények fogadták a Prodigyt

Rá egy évre, a brit elektronikai zenét játszó The Prodigy lépett fel, amely több tekintetben kiverte a biztosítékot. A zenekari tagok számára a helyi körülmények meglepően primitívek voltak. No, igen, Angliában és Amerikában máshoz voltak szokva.. 

Ma már más szelek fújnak a Vörös téren és a Kremlben. Fotó: Depositphotos
Ma már más szelek fújnak a Vörös téren és a Kremlben. Fotó: Depositphotos

Az ingyenes koncerten mintegy 250 ezren vettek részt, a nézők nemcsak magát a teret, hanem annak a környező utcákat is ellepték.  A rendőrség 10-15 ezer nézőre készült, de a valós szám minden várakozást felülmúlt. A zenekar billentyűse, Leeroy Thornhill azt nyilatkozta akkor, hogy szörnyű volt a szervezés, nem voltak wc-k, de az emberek mégis eljöttek meghallgatni őket.

Felháborodott az egyház

1999-ben a Red Hot Chili Peppers lépett fel, rájuk mintegy 300 ezer ember volt kíváncsi, jóllehet, milliók számára a nevük nem sokat mondott. Bár a koncert mindössze 45 percig tartott, a Vaszilij Blazsennij székesegyház hátterében rendezett előadás felháborította az orosz ortodox egyházat. Másfél órával a műsor kezdete előtt már nem lehetett csak úgy bemenni, hanem kitalálták, hogy jegy kell. A legelszántabbak felmásztak az épületek homlokzatára, fákra, sőt városi világítóoszlopokra.

Moszkvában szokatlan jelenség volt, hogy lányrajongó csapatok sikoltozzanak az énekesek megjelenésekor, akik persze vették a lapot, és néhányan levetkőztek. Erre többen elájultak a közönség soraiból. E furcsa jelenség komoly gondot okozott az orosz rendfenntartóknak 

Domingo milliókat adott a Kreml felújítására

Placido Domingo-nak először nem a Vörös téren, hanem a Kreml falain belül kellett volna fellépnie. A világsztár jótékonysági koncertjét ide tervezték, de állítólag a felújítási munkálatok miatt mégis a Vörös térre helyezték át. A jegy ára többszáz dollár volt, így csak 2500-an látták közvetlenül a színpadon az operaénekest. Domingo a koncert végén látványosan aláírt egy óriási csekket hárommillió rubelről. Az adományozott pénzeszközöket a Kreml épületeinek helyreállítására kellett -  volna? - fordítani.

Paul McCartney a Vörös téren. Fotó: Kommerszant
Paul McCartney a Vörös téren. Fotó: Kommerszant

Ami kétségkívül a legnagyobb szenzáció volt: 2003. május 24- én Paul McCartney először lépett fel Oroszországban a Back in The World turné keretében. Különféle becslések szerint 20-50 ezer ember gyűlt össze a Vörös téren, hogy meghallgassa az élő legendát. Az első sorban a Beatles slágereit egymás mellett hallgatta Jurij Luzskov moszkvai polgármester, Andrej Makarevics „külföldi ügynökként ismert, Time Machine-vezér” – ahogy a Kommerszant aposztrofálja - és Vlagyimir Putyin orosz elnök. 

Putyin felállt, de nem énekelt

A moszkvai polgármester gyakran énekelt is, mint a többi néző, felállva. Putyin érezte, hogy kínos, ha feltűnően ülve marad, ezért ő is felállt kétszer, de nem énekelt, csak tapsolt – számolt be a háromórás koncert részleteiről annak idején a Kommerszant.  

A repertoárt is ahhoz igazították, hogy az elnök mikor lép be a térre – ötven percet, bizonyára szándékosan, késett. Paul McCartney azt nyilatkozta a Guardian-nek, alig várták, hogy eljátsszák  Back In The USSR-t, amit általában a koncert közepén tűztek műsorra. De mivel Putyin akkor még nem volt a nézők között, ráadásként újra előadták.

McCartney közel 40 dalt adott elő a The Beatles és a Wings csoport repertoárjából. Putyin körülbelül ötven perccel az előadás kezdete után lépett be térre a Szpasszkij bástyánál, és csak akkor távozott, amikor az előadás utolsó akkordjai véget értek.

Amikor McCartney még orosz zászlót lengetett

McCartney minden lehetséges módon hangsúlyozta, hogy az oroszországi látogatás különleges esemény számára – az orosz trikolórt lengetve jött ki a színpadra, számos kifejezés oroszra fordítását előre elkészítette, és a közönség örömére felolvasta egy papírlapról. Amikor Putyin elnök csatlakozott a hallgatósághoz, McCartney bejelentette: "Van utánpótlásunk” Hogy mire értette, az máig rejtély.

Véget vetett a zenebonának

Ezekben az években egymás után léptek fel a nagy sztárok, mint 2003-ban a Scorpions, 2005-ben Joe Cocker, 2006-ban Shakira  és a The Black Eyed Peas. Rá öt évre a Linkin Park amerikai alternatív stílusú együttes zenészei adtak koncertet.  Kezdetben ingyenesnek kellett volna lennie az előadásuknak, de később a helyi szervek úgy döntöttek, meghívóval engedik be a közönséget, - bizonyára félve a tömegtől - így csak mintegy 10 ezren hallhatták a bálványokat.

Ezzel ért véget a Kreml falai mellett rendezett zajos koncertek története: Vlagyimir Putyin elnök 2013 decemberében rendeletben szabályozta, milyen rendezvényeknek adhat helyet a a Vörös tér: a győzelem napi felvonulásnak, eskütételnek, katonazenekari fesztiváloknak és más állami rendezvényeknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG