<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Új kultúrpolitikai irányelveket határozott meg az orosz vezetés.

Elnöki rendelet született január végén arról, hogy milyen elveket kell követni az orosz állami kultúrpolitikában. Nagyon sok ismerős nekünk.

Az orosz Állami Duma (parlament) 2014-ben fogadta el az állami kultúrpolitikai alapelvekről szóló törvényt. Vlagyimir Putyin elnök most gyakorlatilag az azóta bekövetkezett külső és belső változások nyomán lépett, beépítve az irányelvekbe sok-sok szigorítást és növelve az állami felügyeletet a kultúra felett.

Sokat mondó, hogy az erről szóló hivatalos orosz tudósításoknak rögtön az elején ez áll: az állami kultúrpolitikának a nemzetbiztonsági és társadalmi-gazdasásági célok elérést is szolgálnia kell. Az egyik legfontosabb alapelv, hogy meg kell védeni a férfi és a nő házasságát, mint intézményt. Ezen kívül száműzni kell azt a gyakorlatot, hogy sokszor fölöslegesen használnak idegen szavakat. Azt is leszögezte, hogy növelni kell az állami megrendeléseket az irodalom és a művészetek terén.

A társadalomtudományok szerepének taglalásakor még hangsúlyosabb lett, hogy megvédjék az oroszt, mint államnyelvet és az oroszországi népek nyelvét. Egyebek között azzal is, hogy a kortárs irodalom nyelvezetében nem engedik meg a „cenzúrázatlan szókészlet” használatát, valamint ellenállnak az idegen szavak előretörésének és indokolatlan érvényre juttatásának.

Putyin nem bízta a véletlenre az orosz lakosság értékrendjének megóvását sem, mert elrendelte, hogy a nemzetközi kulturális kapcsolatok fejlesztése során meg kell védeni a társadalmat a külföldi „értékrend-expanziótól és a romboló információs és pszichológiai behatásoktól”.

Külön kitért itt az államfő a személyiség intellektuális és kulturális fejlődését befolyásoló információs közegre. Iránymutatása szerint fejleszteni szükséges az orosz hírkereső rendszereket, növelni kell az állami megrendeléseket a tömegkommunikációs eszközöknek (közösségi média, tévé, rádió, internet, film, nyomtatott sajtó) szánt tájékoztató anyagok terén. Az itt elvégzett munka minőségét pedig szigorúan ellenőrizni fogják.

Volt már előfutára a közelmúltban ezeknek az újabb vagy régi, de megerősített elveknek. Például a Duma 2022. december végén úgy döntött, hogy ezentúl az iskolai olvasmányanyagban nem kell korhatárt szabni a Biblia vagy a Korán ismertetése esetében. Ugyanakkor a gyerekek nevelését és fejlődését a hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékekre kell alapozni. Ezen kívül államilag kiemelten támogatni kell azokat a kulturális törekvéseket, amelyek ezeknek az értékeknek, valamint a történelmi emlékezetnek és a történelmi igazságnak a megvédését célozzák.
 
Mindezt azzal indokkal teszi Putyin, hogy 

„a barátságtalan országok, nemzetközi szervezetek, transznacionális vállalatok, külföldi nem kormányzati, valamint különféle szélsőséges és terrorista szervezetek aláássák Oroszország szuverenitását, lerombolják a hagyományos orosz erkölcsi és szellemi értékeket, s ezzel a tevékenységükkel a globális információs térben konfliktusokat gerjesztenek.”

Ugyancsak decemberben határozta el az orosz kulturális minisztérium, hogy betiltja az LMBTQ tematikájú filmek kölcsönzését. Az indoklás szerint ezek a termékek fenyegetik az orosz társadalmat és szélsőséges magatartásokat mutatnak be. 
 

Kultúra A terveknek megfelelően halad a párizsi olimpiai falu építése
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:25
Nincs ok az aggodalomra.
Kultúra Hollywood helyett Bollywood: újjáéled a szovjet-orosz-indiai filmes barátság
Elek Lenke | 2023. március 18. 18:38
A Pathan című, Bombay-ben készült thriller az orosz mozik jegypénztáraiban bevételi rekordot ér el mostanában. A film egy veszélyes küldetést mesél el, amelyet az indiai hírszerzés szuperkémje hajt végre, a fő, és gondosan eltitkolt cél persze Moszkva.
Kultúra Nem Avatar, Abbatar! – Virágzik az Abba-turizmus
Elek Lenke | 2023. március 11. 18:04
Igen, ma már ilyen is van: az életükben legendává vált négy svéd pályafutását követve turisztikai programajánlót dolgozott ki egy szaklap. Bizonyára akad olyan utazási iroda, amelyik fantáziát lát az ötletben, és a sok-sok ezer rajongónak utakat szervez majd.
Kultúra Kiadó az egész világ – még a párizsi Operaház is
Elek Lenke | 2023. március 5. 18:23
Nagy bulit is lehet ott tartani.
Kultúra 11 millió orosz könyvet száműzött könyvtáraiból Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 11:51
További sorsuk nem ismert.    
Kultúra A nap képe: skótdudások lepték el a Parlament lépcsőjét – vers a kékszemű lányról
Wéber Balázs | 2023. január 30. 16:31
Egy jeles évfordulóra emlékeztek.
Kultúra A nap képe: reklámarc lett Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:18
Méghozzá egy uniós kulturális programsorozaté.
Kultúra Brit milliárdosé lehet a Manchester United
Privátbankár.hu | 2023. január 17. 19:27
De még csak most kezd tárgyalni róla.
Kultúra Elhunyt Gina Lollobrigida legendás olasz filmcsillag
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 13:41
Elhunyt 95 éves korában minden idők egyik legnagyobb olasz filmcsillaga, Gina Lollobrigida - közölte hétfőn a színésznő családja.
Kultúra Putyin emberei tovább rombolnak és fosztogatnak Ukrajnában
Mester Nándor | 2022. december 22. 19:09
Már számolni is alig tudják az ukránok a kulturális veszteségeiket.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG