<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Trump második ciklusát megválasztása esetén 74 évesen kezdené el. Ezzel az életkorral mindenképpen rangidősnek számítana az indulók között, hiszen még Reagan is "csupán" 73 volt a második terminus alatt. A mostani jelöltek - így a demokrata Biden esetében is - a magas életkor miatt felmerül a kérdés, vajon érdemes-e meghúzni ebben az ügyben bármiféle korhatárt.

A cikk eredetileg laptársunk, az eletforma.hu oldalán jelent meg.

Donald Trump elnököt sok minden miatt kritizálták már, de kritikusai viszonylag ritkán említik azt a kétségtelen tényt, hogy amikor 2017. január 20-án letette a hivatali esküjét, betöltötte a hetvenedik életévét.

Ezzel a teljesítménnyel ő a valaha volt legidősebb amerikai elnök, aki beiktatásakor még Ronald Reagan-t is lekörözte, persze ha csak az életkort tekintjük. Ez még akkor is igaz, ha Reagan második elnöki ciklusát 73 évesen kezdte meg 1985-ben.

A demokraták nagyágyúi, akik szintén aspiráltak, aspirálnak az elnöki székre, csakugyan alaposan benne vannak a korban.

Bernie Sanders 2021 januárjában betöltheti a 80. évét, Biden pedig 2020. november 20-án éri el a 78. életévét. A másik demokrata éllovas, Elizabeth Warren, Massachusetts szenátora 2019. június 22-én töltötte be a hetvenet.

A mostani jelöltek magas életkora az amerikai sajtóban is vitát generált arról, hogy vajon érdemes-e meghúzni ebben a kérdésben bármiféle határt.

Már az Egyesült Államok alkotmánya is előírja, hogy minden elnökjelöltnek be kell töltenie a 35. életévét, tükrözve az alapító atyák azon meggyőződését, hogy a nemzet első számú vezetője rendelkezzen megfelelő tapasztalattal a magas hivatal betöltéséhez.

Az 1951-ben ratifikált 22. módosítás a határidők meghatározásával közvetett módon már korlátozta az életkort. Senkit nem lehet két – négyéves - ciklusnál többször elnökké választani, ez a módosítás válasz volt Franklin Delano Roosevelt elnökségére, aki 1945 áprilisában halt meg hivatalában, miután negyedik elnöki ciklusát is megkezdte.

És most néhány példa, melyet a historyextra.com felidéz az elnökjelöltek korával összefüggésben.

George Washington

Washington, amikor 1789-ben elfoglalta az elnöki hivatal még mindössze 57 éves volt, ám a 18. században ez már magas életkornak számított, így Washington valamiképp előképe is lehet a mostani idős jelölteknek. Bár semmifajta alkotmányos kötelezettség nem írta elő, Washington két ciklus után nem jelöltette többször magát, és 1797-ben félreállt. A célja ezzel a lépéssel a köztársaság friss intézményeinek megerősítése volt.

Franklin Delano Roosevelt

Roosevelt éppen betöltötte az 51. életévét, amikor 1933-ban belépett a Fehér Ház ovális irodájába. A politikus 1921-ben a járványos gyermekbénulás következtében kerekes székbe kényszerült, ugyanakkor ez nem akadályozta közéleti pályáján gyakorlatilag semmiben, így New York kormányzójaként is sikeres volt. Amikor azonban 1944-ben, 63 évesen nekikezdett negyedik elnöki ciklusának, már kifejezetten rossz állapotban volt, szívelégtelenséggel és egyéb betegségekkel kezelték, amelyeket láncdohányzása is súlyosbított. Amikor Roosevelt 1945-ben visszatért a jaltai konferenciáról, gyenge és idős ember benyomását keltette, és ez sokkolta a korabeli közvéleményt is. Ennek ellenére alelnökét, Harry Trumant továbbra is nagyrészt kizárta a kulcsfontosságú politikai döntésekből, ami azt jelentette, hogy FDR áprilisi hirtelen halála drámai átmenetet eredményezett. Például Truman döntött nukleáris fegyverek Japán elleni bevetéséről is.

John F Kennedy

Az 1960-as elnökválasztás idején Kennedy és republikánus ellenfele, Richard Nixon körülbelül egyidősek voltak, úgy tűnt, hogy egy teljesen új generáció veszi át az ország irányítását.

Mindenképpen figyelmeztető jel volt korábban, hogy Eisenhowernek, hivatali ideje alatt két szívrohama is volt.

Az amerikai választások első televíziós vitájában Kennedy fiatalos megjelenése lehengerlő módon hatott azokra, akik figyelemmel kísérték szereplését, míg a nemrég lezajlott fertőzéséből felépülő Nixon egy megfigyelő véleménye szerint úgy nézett ki, mintha már bebalzsamozták volna.

Ironikus módon valójában Kennedy szenvedett mindenféle krónikusan betegségtől, mellékvese problémákkal küzdött és gerinccsigolyái sem voltak rendben, emiatt is viselt hátmerevítőt. A fájdalmak miatt ugyanakkor mindenféle fájdalomcsillapítót, gyakran pedig illegális kábítószert is fogyasztott, mind ezek ronthatták is az elnök teljesítményét a Hruscsovval megtartott első bécsi csúcstalálkozón, ugyanakkor – a megfigyelők szerint – a kubai rakétaválság idején egyértelműen meg tudta őrizni hidegvérét.

Így az ifjúságról alkotott kép puszta illúzió volt, bár Kennedy temetésekor a gyászló háborús vezető generáció - Churchill, de Gaulle és Eisenhower – megjelenése azért kellő kontraszttal szolgált.

Utódja, Lyndon B Johnson éppen betöltötte az 55. életévét, amikor Dallasban eldördültek a lövések, korábbi elnöki aspirációit ugyanakkor rontották az 1955-ben, 47 éves korában a Szenátusban kapott szívrohamának emlékei.

Ronald Reagan

Reagan elnöki kompetenciáját valójában ez ellene elkövetett majdnem halálos kimenetelű merénylet, pontosabban az abból való kivételes felépülés alapozta meg.

Ezt a nimbuszát azonban már az Irán-Contra ügy is bizonyos mértékben megtépázta; a kongresszusi vizsgálóbizottság kérdéseire ugyanis általában azt a választ adta, hogy „nem emlékszem”, ekkor még azonban a legtöbben ezt csupán ügyes kibúvóként értékelték. Sokan azonban már akkor is az Alzheimer-kór kezdeti tünetének tartották ezt a viselkedést. Öt évvel hivatalának elhagyása után aztán sajnos igazuk lett ez utóbbiaknak, így bizonyos értelemben utólag felmentést is kapott az elnök, hogy hivatali ideje alatt, miért is volt képtelen figyelemmel kísérni az adminisztrációjában zajló eseményeket. Ez már akkor rávilágított arra, hogy az életkor mint kockázati tényező bizony szerepet játszhat az elnökök teljesítményében.

A még élő korábbi elnökök - Carter, Clinton, a fiatalabb Bush és Obama - egyetértenek abban, hogy az elnökség komoly igénybevételt jelent egészségügyi szempontból is. Ráadásul az egészségügyi ellenőrzés sokkal nagyobb biztosítéknak tűnik, mintha csak az életkort nézzük.

Címkék: Kultúra Usa2020

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Sok mindenben hasonlít a hajdani szamizdat és a mai online sajtó
Szarvas György | 2022. január 2. 13:15
Éppen negyven éve jelent meg a legrangosabb hazai szamizdat folyóirat, a Beszélő. Haraszti Miklós, a lap egyik korabeli szerkesztője ebből az alkalomból érdekes összevetést tett a nyolcvanas évek és a mostani nyilvánosság szerkezetével kapcsolatban. A nyilvánvaló különbségek mellett komoly hasonlóságok is tetten érhetők a két korszak között.
Kultúra 2 perc, és mehetsz a Budapest Borfesztiválra!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 9. 12:17
Szánj ránk 2 percet és nyerj páros belépőt a 30. Budapest Borfesztiválra!
Kultúra Jövőre visszatér a Sziget fesztivál
MTI | 2021. augusztus 3. 10:46
2022. augusztus 10-15. között rendezik meg.
Kultúra Magyar História: Ezerszáz év, puha kötésben
Szarvas György | 2021. május 16. 14:22
Már-már unalomig ismert toposz, hogy a magyar társadalom nem sokat tud saját történelméről, és hogy ebben a megismerési folyamatban maga a történettudomány sem igazán siet a segítségére. A Magyar História most megjelent hétkötetes változata mindennek élő cáfolata, úgynevezett bookazine, azaz tartalmában egy komoly, friss történelmi kutatásokat felvonultató könyv, viszont mindez felgyorsult korunk igényeinek megfelelően magazin formátumban. A kötetekről Medgyesy Zsófia sorozatszerkesztővel beszélgettünk. 
Kultúra Hol van már a járvány? Hatalmas partit csaptak Vuhanban
Privátbankár.hu | 2021. május 3. 15:54
Több ezren vettek részt a hagyományos vuhani könnyűzenei fesztivál, a Strawberry Music Festival szombati nyitónapján. Az esemény különlegességét az adta, hogy ebből a közép-kínai városból indult el a pár hónap alatt pandémiává fejlődő Covid-19, és ez az a milliós megacity, mely először szenvedte meg a teljes lezárást.
Kultúra A Szabad Európából tudta meg, hogy övé az Oscar-díj - videóinterjú Rófusz Ferenccel
Szarvas György | 2021. április 4. 17:59
Rófusz Ferenc A légy című animációs filmjével érdemelte ki az Amerikai Filmakadémia legmagasabb elismerését. A díjat azonban nem vehette át azonnal, a korabeli magyar hivatalosságok ugyanis megakadályozták, hogy kiutazzon a gálára.
Kultúra A matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat kapta Lovász László, az MTA volt elnöke
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 13:08
A Norvég Tudományos Akadémia 2021-ben az Abel-díjat Lovász Lászlónak, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusának, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszorának és Avi Wigdersonnak, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete (USA) munkatársának ítéli oda „meghatározó jelentőségű munkásságukért az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén és szerepükért abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak”.
Kultúra Nem a csend az alternatíva - a noÁr Mozgalom így készül március 15-re
Szarvas György | 2021. március 14. 18:43
Újabb klippel készül nemzeti ünnepünkre a noÁr Mozgalom, és személyesen Molnár Áron színművész. A Magyar cím alatt futó számban arra keresik a választ, hogy valójában mitől is érezhetjük magunkat magyarnak. Mivel a rap-számokat általában is bombaként kezelik, így számíthatunk arra, hogy a 15-én ez a szám is robbanni fog.  
Kultúra "Évek óta döglődik a POSZT" - videóinterjú Bagossy László rendezővel
Szarvas György | 2021. március 6. 14:53
Eddigi formájában megszűnik a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) névre hallgató színházi szemle. Az elmúlt évek már igencsak elromlott hangulatú fesztiváljairól, árulókról, átpolitizálódásról, SZFE-ről és a lehetséges jövőről kérdeztük a POSZT-on két díjat is elnyerő Bagossy László rendezőt, egyetemi tanárt. 
Kultúra Hun az igazság? Tananyagba emelték a történelmi fantazmagóriákat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 19:03
Eddig az általános iskolai történelem oktatás alapját a kutatásokból levont tények adták, most változott a helyzet. A magyarság vélt hőstörténete került a tankönyvekbe, az oktatóknak ezt kell most tanítani. Mindez számos történelemtanár nézetével szembe megy, ráadásul a Nemzeti Alaptanterveben foglaltaknak sem feltétel felel meg a tananyag.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló