Makro / Külgazdaság
Makro / Külgazdaság Matolcsy elárulta, honnan lesz pénz a növekedésre
Zsiborás Gergő | 2011. december 7. 12:14
Az MFB újabb 120 milliárdos állami forráshoz jut, ez jelentheti a még nem végleges növekedési terv pénzügyi hátterét. Az államadósság lefaragásában Matolcsy György visszatévedt az ortodox útra, miközben tovább egyeztet a jegybankkal. Azt javasolják az MNB-nek, indítsa újra a jelzáloglevél-vásárlási programját.
Makro / Külgazdaság Nincs újabb leminősítés: a Fitch megvárja, mire jutunk az IMF-fel
Privátbankár.hu | 2011. december 7. 11:35
A Fitch hitelminősítő szerdán azt közölte: nem valószínű, hogy változtatnak Magyarország adósságának besorolásán, amíg nem derül ki, milyen véget érnek a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap közötti tágyalások.
Makro / Külgazdaság 1,1 milliárd euróval csökkent a devizatartalékunk
Privátbankár.hu | 2011. december 7. 09:54
Novemberben újabb 1,102 milliárd euróval csökkentek az ország devizatartalékai, az előző havi 1,889 milliárd euró csökkenés után, és a múlt hónap végén 35,771 milliárd eurót tettek ki - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közölt előzetes adataiból.
Makro / Külgazdaság Visszaesett az ipari termelés, szűkül a feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2011. december 7. 09:17
Idén októberben 3 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva. Örömre azonban nincs okunk, havi összehasonlításban 0,9 százalékkal csökkent az ipari termelési index, a csökkenést vélhetően a feldolgozóipar szűkülése okozta, melyet a novemberi BMI is megerősített.
Makro / Külgazdaság Új lyukat vágtak a nadrágszíjra: kemény költségvetés Görögországban
Privátbankár.hu | 2011. december 7. 07:52
A népnek nem tetszik, a képviselők megszavazták: a görög törvényhozás szerdára virradóra elfogadta a 2012-es, szigorú takarékossági intézkedéseket magába foglaló költségvetést. 5,4 százalékra faragnák a GDP-arányos deficitet - érkeznek az újabb eurómilliárdok.
Makro / Külgazdaság Az S&P igazgatója indokolta a durva lépéseket
Privátbankár.hu | 2011. december 6. 18:09
Kiszélesedett és az utóbbi időben egyre gyorsuló ütemben erősödik az euróövezetet immár csaknem két éve szorításában tartó bizalmi válság - mondta a Standard & Poor's egyik vezető szakértője. A leminősítésekért felelős igazgató bizalmatlan a helyzet rendezésével kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Nem tetszik a hitelminősítő? Hozz létre sajátot!
Privátbankár.hu | 2011. december 6. 15:41
Németországban komoly politikai felfordulást váltott ki, hogy negatív felülvizsgálat alá került az ország legjobb adósi besorolása. Egyből fel is melegítették azt az ötletet, hogy talán saját hitelminősítő intézetet kellene létrehozni, például a Bundesbank mellett.
Makro / Külgazdaság Nem hozott rendkívüli kamatemelést a Mikulás
Privátbankár.hu | 2011. december 6. 15:35
December 6-án szokásos ülést tartott a jegybank monetáris tanácsa. Ahogy azt ilyenkor szokták, áttekintették a gazdasági és pénzügyi folyamatokat; a tanácstagok a meghirdetett ülésezési rendnek megfelelően nem tárgyaltak a jegybanki alapkamatláb megváltoztatásáról.
Makro / Külgazdaság Vértes: hatalmas megszorítások előtt állunk
Privátbankár.hu | 2011. december 6. 14:40
Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint Magyarországnak újra kell alakítania gazdaságpolitikáját, a hibás politika miatt ugyanis zsákutcába került a gazdaság. A közgazdász 2012-re hatalmas költségvetési megszorítást vár, amely 1 százalékos recesszióba taszíthatja a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Nem csak Magyarország érzi támadásnak a hitelminősítést
Privátbankár.hu | 2011. december 6. 14:26
Nem hagyja magát nyomás alá helyezni az Európai Központi Bank - jelentette ki az EKB kormányzó tanácsának osztrák tagja a Standard&Poor's euróövezeti országoknak címzett figyelmeztetésére reagálva. Az Osztrák Nemzeti Bank vezetője szerint politikai motivációjú volt, hogy a hitelminősítő intézet megfigyelés alá helyezett 15 euróövezeti országot.
Makro / Külgazdaság Schäuble örül az S&P döntésének
Privátbankár.hu | 2011. december 6. 12:55
 
Makro / Külgazdaság Juncker: eltúlzott és igazságtalan az S&P döntése
Privátbankár.hu | 2011. december 6. 09:59
Az S&P döntését eddig az érintett tagországok politikusai közül egyedül az Eurogroup elnöke Jean-Claude Juncker kritizálta, akinek véleménye szerint a hitelminősítő döntése durván eltúlzott és igazságtalan.
Makro / Külgazdaság Athén végre magkapja a befagyasztott hiteleket
Privátbankár.hu | 2011. december 6. 08:50
 
Makro / Külgazdaság Párizs és Berlin új eurózóna-szerződéssel válaszolna
Privátbankár.hu | 2011. december 6. 07:55
Párizs és Berlin megértette, hogy a világ legnagyobb hitelminősítője tőlük várja az eurózóna megmentését és minden tőlük telhetőt meg is tesznek ennek érdekében. A hétfő közös sajtótájékoztató erre jó alapokat is ad, csakhogy az eurózóna 17 tagból áll.
Makro / Külgazdaság Új forintokat kell verni: búcsú a Magyar Köztársaságtól
Privátbankár.hu | 2011. december 6. 07:29
Az új alkotmány miatt Magyar Köztársaság helyett Magyarország felirat szerepel majd az érmék hátoldalán, január elsejétől így újak kerülnek majd forgalomba.
Makro / Külgazdaság Szabott keretek: ma megint a büdzséről vitáznak
Privátbankár.hu | 2011. december 6. 07:23
 
Makro / Külgazdaság Példátlan lépésre készül a S&P: célkeresztben az eurózóna
Privátbankár.hu | 2011. december 6. 07:09
Hat "tripla A"-s országot, köztük az EU két legnagyobb gazdaságát és további 11 eurózónatagot vett negatív kihatású megfigyelés alá a Standard & Poor's - soha ilyen még nem történt. A hétfői optimizmus után ma megindulhatnak az árfolyamok, különösen feszült lehet az EU-csúcs. Elsőrangú adós nélkül maradhat a valutaunió, mely legmélyebb válságát éli.
Makro / Külgazdaság Németország rajtunk tartja a szemét
Privátbankár.hu | 2011. december 5. 18:12
Orbán Viktor és Wolfgang Schäuble közös sajtótájékoztató tartott. A magyar kormányfő megerősítette, hogy kivezetik a válságadókat, reményét fejezte ki, hogy továbbra is bírjuk Németország támogatását. Schäuble szerint ahogy ismertté válnak a magyar sikerek, a kritikusok elhalkulnak.
Makro / Külgazdaság „Merkozy”: nem kell eurókötvény
Privátbankár.hu | 2011. december 5. 16:06
További erősödéssel fogadták a piacok a német kancellár és a francia elnök sajtótájékoztatóját. Az eddig információk szerint a két legnagyobb európai gazdaság vezetője hozta az elvárásokat, szigorú szabályozást sürgetnek, és úgy tűnik elengedték az eurókötvények kérdését.
Makro / Külgazdaság Schäuble: a legfontosabb feladat a fiskális unió létrehozása
Nagy Zsófia | 2011. december 5. 14:00
Wolfgang Schauble szerint a pénzpiacok önmagukat tették tönkre, ennek elkerülésére ezért megfelelő egyensúlyra van szükség a szabályozás és szabad piac között. A német pénzügyminiszter Matolcsy György társaságában, Budapesten beszélt a fiskális fegyelem fontosságáról és arról, hogy a szabályokat be kell tartani.
Makro / Külgazdaság Euróválság: Matolcsy szerint kellenek az eurókötvények
Nagy Zsófia | 2011. december 5. 12:45
Matolcsy György szerint az Európai Uniónak három kihívással kell szembenéznie: az eurózóna nehézségeivel, valamint a politika és a növekedés jelentette kihívással. A nemzetgazdasági miniszter szerint a versennyel, a növekedéssel és a technológiai fejlődéssel teremthető meg a pénzügyi egyensúly.
Makro / Külgazdaság Eltolták az államadósság-csökkentést
Zsiborás Gergő | 2011. december 5. 11:48
A 2012 január 1-jétől életbelépő új alkotmányt rögvest meg is szegte volna a kormányzat, abba ugyanis az államadósság csökkentését is belevették - az eredeti elképzelések szerint már ebben a ciklusban élt volna a szigorú szabályozás. Nem így lesz: az államadósság elleni harcban egyelőre vesztésre állunk.
Makro / Külgazdaság Bóvliország: a 100 napos programtól a szabadságharcig
Privátbankár.hu | 2011. december 5. 10:12
A hétvégi Gazdaságpolitikai Fórumon az elmúlt 10 év pénzügyminiszterei ültek egy asztalhoz és meglepő módon több dologban egyetértettek. A múlt felhánytorgatása már előhozta a különbségeket, de volt olyan extárcavezető, aki belátta kudarcát. Úgy tűnik, a Bokros-csomag után illúzió volt azt hinni, hogy a fiskális fegyelem értéknek számít.
Makro / Külgazdaság Putyin pártja elveszítette az alkotmányozó többséget
Privátbankár.hu | 2011. december 5. 07:29
Vlagyimir Putyin pártja elveszítette az alkotmányozó többséget a vasárnapi parlamenti választásokon a felmérések és a hivatalos előzetes eredmények szerint és az abszolút többség elnyerésében sem lehet biztos.
Makro / Külgazdaság Monti megszorító csomagja: ingatlanadó és nyugdíjreform
Privátbankár.hu | 2011. december 5. 07:15
A pártokkal és a társadalmi partnerekkel hétvégén tartott egyeztetés után Mario Monti miniszterelnök vasárnap este sajtótájékoztatón mutatta be kormánya megszorító csomagját. A megszorító csomag tartalmazza az ingatlanadó újbóli bevezetését és a nyugdíjkorhatár megemelését.
Makro / Külgazdaság A tanulságok után jövőre a kihívásoké lesz a főszerep
Privátbankár.hu | 2011. december 4. 07:06
Az idei pénzügyi év meglehetősen eseménydús volt mind hazai, mind nemzetközi szinten, a növekedési kilátások tartós romlása, az adósságproblémák súlyosbodása, a befektetői bizalom ingadozása új kihívások elé állította a gazdasági szereplőket. Ehhez hazai szinten még hozzájárultak a kormányzat egyedi gazdaságpolitikai megoldásai, a jövő évi kilátások mindezek függvényében meglehetősen sok kérdőjelet tartalmaznak.
Makro / Külgazdaság Itt a lehetőség: lökjön egyet Ön is a gyorsnaszádon!
Privátbankár.hu | 2011. december 3. 14:45
A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken nyilvánosságra hozta a Magyar Növekedési Tervet, melynek célja, hogy a kormány aktív gazdaságpolitikával már rövid távon is növelni tudja a gazdaság teljesítményét. A terv szerint a magyar gazdaság hosszú távú egyensúlyi helyzete csak a foglalkoztatottság és a növekedés együttes fokozásával biztosítható. A tervvel kapcsolatban az NGM várja az észrevételeket.
Makro / Külgazdaság Fellegi decemberben veszi fel a kapcsolatot az IMF-fel
Privátbankár.hu | 2011. december 3. 09:17
Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, hogy már decemberben sor kerülhet a kapcsolatfelvételre a Nemzetközi Valutaalappal, de a tényleges tárgyalások várhatóan januárban kezdődnek.
Makro / Külgazdaság Sürgette az EKB-t az IMF vezetője
Privátbankár.hu | 2011. december 2. 17:33
Christine Lagarde szerint súlyos a probléma, ezért közösen kell cselekedni. A Nemzetközi Valutaalap vezetője többet vár az EKB-tól. Szerinte jó út a közös jegybanki fellépés.
Makro / Külgazdaság Nagyot esett az amerikai munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2011. december 2. 15:01
Jól fogadták a piacok az amerikai foglalkoztatási adatot. A havi beszámoló a legrészletesebb keresztmetszetét adja a munkaerőpiacnak. A vártnál ugyan kevesebb új munkahely született, de nagyot esett a munkanélküliségi ráta.
Makro / Külgazdaság Elveszik az NGM-ben az államtitkárok "bankpénzét"
Privátbankár.hu | 2011. december 2. 14:41
 
Makro / Külgazdaság Merkel: európai adósságplafon kell
Privátbankár.hu | 2011. december 2. 12:04
 
Makro / Külgazdaság IMF-csomag: Orbán azt kaphatja, amit Gyurcsány
Privátbankár.hu | 2011. december 2. 10:43
A Financial Times információ szerint Magyarország készenléti hitelmegállapodást fog kötni a Nemzetközi Valutaalappal, amely végeredményben ugyanolyan megállapodás lesz, mint amit Gyurcsány Ferenc kötött 2008-ban. Orbán Viktor szerint az IMF-tárgyalások addig tartanak, amíg el nem érjük céljainkat.
Makro / Külgazdaság Éves csúcsot döntött a szeptemberi export
Privátbankár.hu | 2011. december 2. 09:17
Idén szeptemberben az export és az import volumene 9, illetve 2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kivitel élénkülését a járműgyártáshoz kapcsolódó termékek kereskedelme, a behozatal lassabb növekedését az energiahordozók importjának visszaesése okozta.
Makro / Külgazdaság Orbán először a leminősítésről: újra megtámadhatják Magyarországot
Privátbankár.hu | 2011. december 2. 08:28
A kormányfő reggel először beszélt a Moody's múlt hetit döntéséről, amiről annyit mondott: "most a leminősítésnek van szezonja". Orbán Viktor ugyanakkor újabb "spekulációs támadásra" számít az ünnepek előtt. A miniszterelnök a növekedési tervről azt mondta, "kulcskérdés, hogy Matolcsy György sikerrel járjon".
Makro / Külgazdaság Az IMF talán tud annyit fizetni, hogy menjen Matolcsy?
Zsiborás Gergő | 2011. december 2. 07:41
Az Economist kelet-európai blogja jól szórakozik rajta, hogy nem a szabadságharcot hirdető Matolcsy György vezeti a magyar IMF-delegációt. A gazdasági lap nem érti, miért nem a nemzetgazdasági csúcsminiszter ül le tárgyalni azokkal, akiket egykor "kiebrudalt".
Makro / Külgazdaság Segít az EKB, de fájni fog
Privátbankár.hu | 2011. december 1. 15:11
Az EKB hajlandó segíteni az euróövezeti válságban, de ezért szigorú intézkedéseket vár cserébe. Az új szabályok jelentősen korlátozhatják a nemzetek mozgásterét. Közben a német kormánykoalíció vezető politikusai továbbra is ellenzik a közös euróövezeti kötvény kibocsátását. Philipp Rösler gazdasági miniszternek ugyanakkor úgy tűnik, határozott elképzelései vannak a megoldásról. Kemény csata várható az EU vezetői között a rendezés kérdésében.
Makro / Külgazdaság Döntöttek: Horvátország 2013-tól az EU tagja lehet
Privátbankár.hu | 2011. december 1. 14:58
 
Makro / Külgazdaság Dübörög a lengyel munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2011. december 1. 14:33
Lengyelországban a rendszerváltás óta még soha nem volt ennyi foglalkoztatott, mint jelenleg - írta a Rzeczpospolita című lengyel lap. A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint a harmadik negyedévben a munkában állók száma 300 ezerrel volt több, mint a gazdaság szempontjából nagyon kedvező 2008-as évben.
Makro / Külgazdaság Simor: belső tartalékokból kell növekednünk
Privátbankár.hu | 2011. december 1. 13:42
Piaci bizalom nélkül szélmalomharc az államadósság csökkentése - hívta fel rá a figyelmet Simor András, aki szerint a jegybank mindent megtett, hogy az IMF-tárgyalásokig stabilizálja a pénzpiacokat. Nem fogunk tartósan növekedni, ha külső forrásokra alapozunk- szögezte le a jegybank elnöke.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a válságnak, dübörög a német export
Privátbankár.hu | 2011. december 1. 13:34
Továbbra is töretlen a német export szárnyalása: a harmadik negyedévben a kivitel értéke, 10,1 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit, 266,2 milliárd euróra nőtt. A német kivitel értéke mind az unió tagállamok, mind a feltörekvő országok irányába nőtt.
Makro / Külgazdaság Semmivel sem vagyunk kevésbé korruptak, mint egy éve
Privátbankár.hu | 2011. december 1. 12:10
A Transparency International Korrupció Érzékelési Indexe alapján Magyarországot továbbra is korrupt országnak tartják. Idén Magyarország semmit nem lépett előre, az 54. helyen állunk 183 ország közül, mindezek mellett a jelenlegi kormányzati intézkedések sem mutatnak a korrupció csökkentésének irányába.
Makro / Külgazdaság Lassúról mérsékeltre váltott az amerikai növekedés
Privátbankár.hu | 2011. december 1. 07:49
A FED 12 körzetének szerdán ismertetett közös jelentése, az úgynevezett Bézs Könyv szerint a lassútól a mérsékelt ütemig terjedt az amerikai gazdaság növekedése októberben, illetve november közepéig az Egyesült Államok legnagyobb részén
Makro / Külgazdaság Gyengélkedik a német ipar
Privátbankár.hu | 2011. november 30. 17:27
Németország gazdasági teljesítménye csökken az utolsó negyedévben - vélekedik a DIW német gazdaságkutató intézet. Az előző negyedévhez képest a DIW 0,2 százalékos visszaesést vár, ez azonban még mindig 1,9 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit.
Makro / Külgazdaság Megvan az uniós költségvetés
Privátbankár.hu | 2011. november 30. 16:46
Jóváhagyták az európai uniós tagországok pénzügyminiszterei Brüsszelben az EU jövő évi költségvetésének azt a változatát, amelyről az Európai Parlamenttel folytatott tárgyalásokon született kompromisszumos döntés. Várhatóan az Európai Parlament plénuma is elfogadja a büdzsét, és ezzel a jóváhagyási folyamat befejeződik.
Makro / Külgazdaság Zöld út a portugál megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2011. november 30. 16:09
A portugál parlament megszavazta az újabb, komoly megszorításokat tartalmazó jövő évi költségvetést. A további szigorítás szükséges ahhoz, hogy az államháztartás hiánya idén a GDP 5,9, jövőre 4,9 százalékára csökkenjen a tavalyi 9,8 százalékról. Egyebek mellett ez a feltétele annak, hogy Portugáliának továbbra is folyósítsák a 78 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag aktuális részleteit.
Makro / Külgazdaság Felemás hírek jöttek Amerikából
Privátbankár.hu | 2011. november 30. 15:17
A vártnál kevésbé erősödött a termelékenység az amerikai gazdaságban. Egy másik hír szerint viszont a várakozásoknál többen kezdtek dolgozni a magánszektorban.
Makro / Külgazdaság Berlusconi nem támogatja a vagyonadó bevezetését
Privátbankár.hu | 2011. november 30. 15:03
Az olasz jegybank, a Banca d'Italia számításai alapján az új olasz kormány által tervezett vagyonadóval az államkassza mégis jelentős bevételre tenne szert, annak ellenére, hogy Itáliában kevés a milliomos. Berlusconi nem támogatja a tervezetet, véleménye szerint a vagyonadó szegényedéshez vezet.
hírlevél
depositphotos