<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az oroszok nagy léptekkel próbálnak felzárkózni a nyugati haditechnikához, sokféle új fegyverrendszert fejlesztenek, de az anyagi lehetőségeik korlátozottak. Putyin elnök nemsokára jóváhagyhatja az új fejlesztési tervet, kérdés, mire lesz elég. Drónvezérelt tüzérségre, új atomrakéta-tengeralattjárókra, hosszú távú bombázókra, tankokra?

Lassan három éve történt, 2015. májusában, hogy a győzelem napi ünnepségeken az orosz hadsereg büszkesége, az Armata harckocsi lerobbant a Vörös tér közepén, állítólag banális hiba miatt. A sofőr nem tudta kioldani a kéziféket. “Ez egy lánctalpakra szerelt számítógép, annyira komplex, hogy ilyen előfordulhat” – írta a FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Az esetet a mai napig az oroszok orra alá dörgölik a nyugati sajtóban. Ám Oroszországban azóta is gőzerővel dolgoznak azon, hogy hadseregüket modernizálják és a nyugati országokkal műszakilag egy szintre hozzák. Az eredményeik miatt már sokan aggódnak. Dimitrij Gorenburg, a Harvard Egyetem kutatója szerint Oroszország egy hagyományos háborúban már mindenkit le tudna győzni szomszédai közül, Kína kivételével, és mindenkivel szemben meg tudná védeni magát.

Vlagyimir Putyin elnök ez év végéig várhatóan jóváhagyja a következő tíz évre vonatkozó fegyverkezési programot, melynek mérete mintegy 19 ezer milliárd rubel, azaz 270 milliárd euró lesz.

Mindig kevés a pénz

Ám az Armata páncélos és más, újonnan kifejlesztett, modern orosz fegyverrendszerek tömeggyártása a FAZ szerint komoly nehézségekbe ütközik. Az Armatából például 2020-ig 2300 darabot akartak rendelni, a legújabb becslések szerint csak legfeljebb 470 darabra van kilátás. Pénzügyi és műszaki problémák is hátráltatják a termelést, beszerzést.

Az orosz hadsereg állítólag eredetileg 22-24 ezer milliárd rubelt kért, 2025-ig, a Pénzügyminisztérium ennek a felét akarta adni, így született meg a 19 ezer milliárdos kompromisszum valamivel hosszabb időre, tíz évre. Moszkva célja, hogy 2027-ig akár két nagy háborút is tudjon folytatni egyazon időben – írják.

Drónok követik a célt

A német cikk szerint az ukrajnai és szíriai harcok tanították meg Moszkvának, hogy mit jelent egyszerre két háborút folytatni. Az ukrán hadszíntér azt is megmutatta, hogy a hagyományos szárazföldi haderő szerepe ma is mennyire fontos.

Az oroszok emiatt az Armata páncélosokon kívül a hagyományos, de precíziós lőszerrel ellátott tüzérségre koncentrálnak, amelyet célfelderítő drónok vezérelnek. Ukrajnában az ilyenek állítólag egész ukrán páncélos zászlóaljakat semmisítettek meg villámgyorsan, másodpercekkel az után, hogy a drónok bemérték a célt.

Tengeralattjárók és bombázók

A légierőt is csapatszállító gépekkel bővítenék főleg. Modernizálnák az atomfegyver-arzenált, például új, atomrakétákat szállító tengeralattjárókat állítanának hadrendbe az óceánokon. Új hosszú hatótávolságú bombázókat is fejlesztenek (TU-160 és TU-95), ám kétséges, hogy mindezeket a drága fejlesztéseket képesek lesznek-e finanszírozni. Vagy amit kifejlesztettek, annál lesz-e pénz a tömeggyártásra.

A szakértő mindenesetre attól tart, hogy az oroszok lassan felzárkóznak a NATO-hoz. Globálisan is nagyobb képességük, hajlandóságuk lesz arra, hogy katonai beavatkozásokat hajtsanak végre.

Új csapatokat állítanak fel

A NATO és az EU azonban alighanem már riadóztatva érzi magát. Tegnap jelentették be, hogy az Oroszországgal kapcsolatos gazdasági szankciókat újabb fél évvel meghosszabbítják, de ezzel párhuzamosan azt is, hogy felállítanak egy közös európai katonai egységet (Permanent Structured Cooperation, PESCO). A kezdeményezést a NATO is támogatja, illetve törekszenek a NATO-val való “koherenciára” (illeszkedésre, kompatibilitásra). Dánia, Málta és Nagy-Britannia kimaradnak belőle.

Elvághatják az internetet

A BBC News ma viszonylag újfajta veszélyre hívta fel a figyelmet. Sir Stuart Peach brit vezérkari főnök azt mondta, konfliktus esetén az oroszok elvághatják a tengerek alatt húzódó telekommunikációs kábeleket. Ezek védelmére a NATO-nak és szövetségeseinek fokozott figyelmet kéne fordítaniuk.

Az országokat és kontinenseket összekötő kábelhálózat kiesése katasztrofális következményekkel járna a gazdaságra nézve. A Policy Exchange nevű szervezet becslése szerint már 213 kábelrendszer húzódik a tengerek alatt, 877 ezer kilométer hosszú vezetékekkel.

(Az oroszországi gazdasági helyzetről tegnap itt írtunk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Makro / Külgazdaság Több ezren tüntettek Berlinben korona-korlátozások ellen
MTI | 2021. augusztus 2. 06:31
Össze is csaptak a rendőrökkel, akik több száz tüntetőt vettek őrizetbe.
Makro / Külgazdaság Vízhiány robbantja be a Közel-Keletet
Káncz Csaba | 2021. augusztus 1. 18:06
A térség több országában a vízhiány az elmúlt hetekben zavargásokhoz és tüntetésekhez vezetett.  A volt iráni környezetvédelmi államtitkár szerint Irán és a Közel-Kelet nagy része gyakorlatilag „vízcsődben” van.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Los Angeles már vadul tervez és építkezik a saját olimpiájára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 14:22
Még javában zajlik a tokiói olimpia, majd jön 2024-ben a párizsi, s csak hét év múlva lesz Los Angelesben, de a kaliforniai metropolisz már most elkezdte a felkészülést. Hatalmas projektekről döntöttek július legvégén.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos