<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Klímavédelmi cél és Brexit – nagyrészt ezeket a témákat vitatta meg az Európai Parlament plenáris ülése ma délelőtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének részvételével. Az uniós vezetők kiálltak a 2050-es klímasemlegességi cél mellett, és szoros partnerséget ígértek a briteknek a kilépés után. Az EP-ülésen – nem először – botrányt okozott Nigel Farage Brexit-párti képviselő, aki szerint az uniós vezetők olyan unalmasak, mint a csatornavíz.
Ursula von der Leyen a mai EP-ülésen. EPA/PATRICK SEEGER

A múlt heti EU-csúcs eredményeit vitatták meg az új Európai Parlament (EP) képviselői ma Strasbourgban. Az ülésen részt vett és felszólalt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint – most először – Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is.

Karbonsemlegesség 30 éven belül

Mint arról beszámoltunk, az EU-csúcson az uniós tagállamok vezetői – köztük Orbán Viktor magyar kormányfő is – megállapodtak abban, hogy Európának 2050-re karbonsemlegessé kell válnia. Ugyanakkor Lengyelország – bár nem akadályozta meg a klímavédelmi állásfoglalást – nem vállalt kötelezettséget az abban foglaltak végrehajtására.

Charles Michel a Brexittel kapcsolatban pedig akkor azt mondta: reméli, hogy a  brit parlament a lehető leghamarabb megszavazza a rendezett kilépést biztosító megállapodást a további (kereskedelmi) tárgyalások folytatása érdekében, az EU pedig mindent megtesz azért, hogy a kilépés után is a lehető legszorosabb együttműködést tartsa fenn Nagy-Britanniával.

Nem egy szintről indulunk

Az Európai Tanács elnöke ma az EP-ben elmondta: klímavédelmi célok szempontjából a tagállamok különböző kiindulási helyzetben vannak, azaz különböző nehézségű feladatot jelent nekik a kitűzött célok elérése. (Erre utalt nemrég Orbán Viktor is, aki szerint a csúcson sikerült megteremteni az esélyét annak, hogy ne a szegényebb országok és emberek fizessék meg a klímaváltozás elleni küzdelem árát.)

Michels utalt arra, hogy csupán Lengyelország nem vállalta a karbonsemlegességet 2050-re, ugyanakkor erre a kérdésre a jövő júniusi EU-csúcson visszatérnek majd.

Ursula von der Leyen, aki múlt héten hivatalosan is bemutatta Green Dealjét, megerősítette: 2050-re a kontinensnek karbonsemlegesnek kell lennie. Programja egyben növekedési stratégia is, és ennek megfelelően kell átalakítani az EU növekedési stratégiáját.

Lengyel ellenkezés, portugál példa

Ő is kiemelte, hogy különböző tagállamok különböző készültségi fokon vannak ebben a tekintetben. Lengyelországnak például kezdenie kell valamit a szénerőműveivel, ezért több időt kér – fűzte hozzá.  (A lengyel kormány ugyanakkor új szénerőművek építését tervezi, ami szemben áll az uniós klímacélokkal  – a szerk.)

Von der Leyen pozitív példaként Portugáliát emelte ki, amely szerinte már 2005-ben megkezdte az átállást, 2023-ban az utolsó szénbányáját is be fogja zárni és jelentős mennyiségű zöld energiát termel – kérdés, hogyan tudja majd ezt más országokba is eljuttatni. Szerinte az uniós tagállamok közül a dél-európai országot sújtja leginkább a klímaváltozás, hiszen itt rendszeresen pusztítanak erdőtüzek.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője nagy sikernek nevezte, hogy az Európai Tanács meg tudott állapodni a 2050-es karbonsemlegességi célban, ugyanakkor annak eléréséhez kisebb, korábban elérendő célokra is szükség van.

Hasonlóan fogalmazott a Zöldek frakcióvezetője, Ska Keller is, aki szerint az a fontos, hogy mit teszünk ma a célok elérése érdekében. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a lengyel kormány meg fogja gondolni magát, hiszen a klímaváltozás nem fog megállni a határokon.

Egészen más hangnemet ütött meg Harald Vilimsky: az osztrák Szabadságpárt képviselője hisztériakeltéssel és képmutatással vádolta meg az EP-képviselők egy részét és az uniós vezetőket, akik – mint mondta – a szónoklatok után méregdrága kocsikba vágódnak be, vagy felülnek egy repülőgépre.

Brexit: új kapcsolat

A mai EP-ülésen központi téma volt a Brexit is: az uniós vezetők ezúttal is sajnálatukat fejezték ki, hogy a britek az EU-ból való kilépés mellett döntöttek, ugyanakkor – mint Charles Michel megjegyezte  –  tiszteletben tartják a brit nép döntését.

Megerősítették, hogy a jövő január végén esedékes kilépés után is a lehető legszorosabb, baráti kapcsolatot kívánnak fenntartani Nagy-Britanniával.  Von der Leyen utalt arra, hogy a kilépés után induló (folytatódó) kereskedelmi tárgyalásokat jövő év végére szeretnék befejezni.

A Zöldek frakcióvezetője pedig megjegyezte: ki tudja, egyszer talán eljön az idő, amikor Nagy-Britannia ismét kérni fogja felvételét az EU-ba.

Farage: a Brexit csak a kezdet

Nigel Farage, a brit Brexit Párt EP-képviselője már nem volt ennyire barátságos: az EU-ellenes politikus az uniós közösséget nemzetek börtönének, Michel Barniert, az EU Brexit-ügyi főtárgyalóját és Ursula von der Leyent pedig arctalan bürokratáknak nevezte, akik szerinte – szó szerinti fordításban – olyan unalmasak, mint a csatornavíz.

Hozzátette: a Brexit az EU-projekt végének a kezdete.

Makro / Külgazdaság A gyerekeket sem kíméli a brutális infláció - elszállt a kakaós csiga ára is
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:54
Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt mindennapos termékek esetében - derül ki a K&H gyerekinflációs kosarából. A többek között gyerekcipőt, joghurtot, narancslét és kakaós csigát tartalmazó kosár egy év alatt 21 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig több mint 30 százalékkal drágult. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben pedig 81 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
Makro / Külgazdaság Már év végén beüzemelhetik a Szerbiát Bulgáriával összekötő új földgázvezetéket
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:12
A bolgár-szerb gázvezetéken keresztül az egész Nyugat-Balkán gázellátását biztosítani lehet majd - hangzott el a bolgár Kosztinbrodban, ahol ünnepélyes keretek között indította meg a vezeték építési munkálatait Aleksandar Vucic szerb és Rumen Radev bolgár elnök.
Makro / Külgazdaság A Globális Dél átformálja a világrendet – a Nyugatnak jó lenne fölébrednie
Káncz Csaba | 2023. február 1. 15:51
A Nyugat széleskörűen támaszkodik a Globális Délre hosszú távú gazdasági, biztonsági és diplomáciai partnerségek révén. De miközben a Nyugatot egyre inkább leköti az új Hidegháború, a Globális Dél országait egy többpólusú világ iránti vágy hajtja, amelyben egyetlen nagyhatalomnak sincsenek a zsebében, beleértve Oroszországot és Kínát. Káncz Csaba jegyzete.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG