4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A hét meghatározó eseményei az Európai Központi Bank januári monetáris politikai döntéshozó ülése mellett a Nemzetközi Valutaalap világgazdasági előrejelzése, illetve a davosi Világgazdasági Fórum lesznek - kapkodhatják a fejüket a befektetők, és még vállalati gyorsjelentések is borzolhatják a kedélyeket a tőzsdéken.

Kedden teszi közzé a kínai statisztikai hivatal a 2014. negyedik negyedévi GDP-növekedési adatokat, valamint a német ZEW gazdaságkutató intézet a januári német gazdasági hangulatindexét.

Kedden Pekingben hozza nyilvánosságra az IMF 2015-ös világgazdasági előrejelzését (World Economic Outlook Update).

Szerdán kezdődik a svájci Davosban a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) nonprofit szervezet évi rendes találkozója a világ legbefolyásosabb politikai és gazdasági vezetőinek részvételével. A találkozó január 25-ig tart.

Csütörtökön tartja 2015-ös első kamatdöntő ülését az EKB. Az üléstől a piacok a gazdaságösztönző célú mennyiségi monetáris enyhítő program megkezdésének bejelentését várják.

A várakozás már csak azért is megalapozottnak tűnik, mivel Mario Draghi, az EKB elnöke a héten szerdán kijelentette, hogy "a szuverén államkötvény-vásárlásokon kívül kevés lehetőség maradt a defláció veszélyének elhárítására az euróövezetben".

Az euróövezeti mennyiségi monetáris lazítás (QE) megkezdésével szemben táplált jogi aggályokat gyakorlatilag semlegesítette az EKB 2012-es (de még életbe nem léptetett) OMT kötvényvásárlási programjának a jogszerűségéről az Európai Bíróság számára készített jogi szakvélemény, amit szerdán tettek közzé. Az Európai Bíróság főtanácsnoka, a Pedro Cruz Villalon által készített szakvélemény szerint az EKB alapos indokkal, az arányosság szem előtt tartásával vásárolhat államkötvényeket.

Az EKB várható január 22-i döntése is közrejátszhatott a svájci jegybank meghökkentőd döntésében, amely a héten fenekestül felforgatta a devizapiacokat, és egyelőre beláthatatlan következményekkel járt: a mennyiségi enyhítéssel az EKB várhatóan több százmilliárd eurónyi többlet likviditást teremt, és a többletpénzből a svájci piacra is juthat. Megelőzendő, hogy eurómilliárdokat kelljen megvásárolnia a frank árfolyama védelmében, a jegybank feladta korábbi elkötelezettségét. Emellett azonban más szempontok is közrejátszhattak - erről itt írtunk bővebben >>

Jelentenek a cégek is

A folyamatban lévő tőzsdei beszámoló szezon keretében a jelentősebb vállalatok közül kedden az AMD, az IBM, a Delta Airlines, a Morgan Stanley, a Motorola, az Unilever, szerdán az American Express, csütörtökön a Verizon, pénteken pedig a General Electric, a Honeywell és a McDonald's teszi közzé 2014. negyedik negyedévi eredményét.

A magyar étlapon nincs semmi izgalmas

Szerdán a keresetek január-novemberi alakulásáról közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  Októberben mind a bruttó, mind a nettó átlagbér 3,3 százalékkal emelkedett 2013 októberéhez képest, a reálbér-emelkedés pedig 3,7 százalékos volt.

Csütörtökön az államháztartás 2014. évi részletes adatait ismerteti a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hónap elején publikált előzetes adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének 2014. évi hiánya 825,7 milliárd forint volt, 325,8 milliárd forinttal alacsonyabb a módosított előirányzatnál, annak 72 százalékát tette ki. Az adat megerősíti a kormány és az elemzők azon várakozását, hogy tavaly a GDP 2,9 százalékánál alacsonyabb lehetett az uniós módszertan szerinti hiány.

Az Államadósság Kezelő Központ szintén csütörtökön 3, 5 és 10 éves államkötvényeket értékesít szokásos aukcióján. Legutóbb, január 8-án magas túljegyzés fogadta a hasonló lejáratú értékpapírokat, így az ÁKK mindhárom kötvényből a tervezettnél többet adott el, csökkenő hozamok mellett.

Csütörtökön még egy statisztikai adat jelenik meg, a fontosabb növényi kultúrák 2014. évi előzetes terméseredményeiről közöl statisztikát a KSH.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG