<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hét meghatározó eseményei az Európai Központi Bank januári monetáris politikai döntéshozó ülése mellett a Nemzetközi Valutaalap világgazdasági előrejelzése, illetve a davosi Világgazdasági Fórum lesznek - kapkodhatják a fejüket a befektetők, és még vállalati gyorsjelentések is borzolhatják a kedélyeket a tőzsdéken.

Kedden teszi közzé a kínai statisztikai hivatal a 2014. negyedik negyedévi GDP-növekedési adatokat, valamint a német ZEW gazdaságkutató intézet a januári német gazdasági hangulatindexét.

Kedden Pekingben hozza nyilvánosságra az IMF 2015-ös világgazdasági előrejelzését (World Economic Outlook Update).

Szerdán kezdődik a svájci Davosban a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) nonprofit szervezet évi rendes találkozója a világ legbefolyásosabb politikai és gazdasági vezetőinek részvételével. A találkozó január 25-ig tart.

Csütörtökön tartja 2015-ös első kamatdöntő ülését az EKB. Az üléstől a piacok a gazdaságösztönző célú mennyiségi monetáris enyhítő program megkezdésének bejelentését várják.

A várakozás már csak azért is megalapozottnak tűnik, mivel Mario Draghi, az EKB elnöke a héten szerdán kijelentette, hogy "a szuverén államkötvény-vásárlásokon kívül kevés lehetőség maradt a defláció veszélyének elhárítására az euróövezetben".

Az euróövezeti mennyiségi monetáris lazítás (QE) megkezdésével szemben táplált jogi aggályokat gyakorlatilag semlegesítette az EKB 2012-es (de még életbe nem léptetett) OMT kötvényvásárlási programjának a jogszerűségéről az Európai Bíróság számára készített jogi szakvélemény, amit szerdán tettek közzé. Az Európai Bíróság főtanácsnoka, a Pedro Cruz Villalon által készített szakvélemény szerint az EKB alapos indokkal, az arányosság szem előtt tartásával vásárolhat államkötvényeket.

Az EKB várható január 22-i döntése is közrejátszhatott a svájci jegybank meghökkentőd döntésében, amely a héten fenekestül felforgatta a devizapiacokat, és egyelőre beláthatatlan következményekkel járt: a mennyiségi enyhítéssel az EKB várhatóan több százmilliárd eurónyi többlet likviditást teremt, és a többletpénzből a svájci piacra is juthat. Megelőzendő, hogy eurómilliárdokat kelljen megvásárolnia a frank árfolyama védelmében, a jegybank feladta korábbi elkötelezettségét. Emellett azonban más szempontok is közrejátszhattak - erről itt írtunk bővebben >>

Jelentenek a cégek is

A folyamatban lévő tőzsdei beszámoló szezon keretében a jelentősebb vállalatok közül kedden az AMD, az IBM, a Delta Airlines, a Morgan Stanley, a Motorola, az Unilever, szerdán az American Express, csütörtökön a Verizon, pénteken pedig a General Electric, a Honeywell és a McDonald's teszi közzé 2014. negyedik negyedévi eredményét.

A magyar étlapon nincs semmi izgalmas

Szerdán a keresetek január-novemberi alakulásáról közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  Októberben mind a bruttó, mind a nettó átlagbér 3,3 százalékkal emelkedett 2013 októberéhez képest, a reálbér-emelkedés pedig 3,7 százalékos volt.

Csütörtökön az államháztartás 2014. évi részletes adatait ismerteti a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hónap elején publikált előzetes adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének 2014. évi hiánya 825,7 milliárd forint volt, 325,8 milliárd forinttal alacsonyabb a módosított előirányzatnál, annak 72 százalékát tette ki. Az adat megerősíti a kormány és az elemzők azon várakozását, hogy tavaly a GDP 2,9 százalékánál alacsonyabb lehetett az uniós módszertan szerinti hiány.

Az Államadósság Kezelő Központ szintén csütörtökön 3, 5 és 10 éves államkötvényeket értékesít szokásos aukcióján. Legutóbb, január 8-án magas túljegyzés fogadta a hasonló lejáratú értékpapírokat, így az ÁKK mindhárom kötvényből a tervezettnél többet adott el, csökkenő hozamok mellett.

Csütörtökön még egy statisztikai adat jelenik meg, a fontosabb növényi kultúrák 2014. évi előzetes terméseredményeiről közöl statisztikát a KSH.

Makro / Külgazdaság Nem tudják megállítani az oroszokat Bahmutnál, bezárulhat a gyűrű a város körül
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 17:39
Mindent elpusztít az orosz tüzérség, az ukránoknak nincs elég lövege és lőszere válaszolni. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Nagyot bukott Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 16:43
Nem hivatalos adatok szerint magabiztosan nyert Petr Pavel a cseh elnökválasztás második fordulójában.
Makro / Külgazdaság Orosz sugallatra ugraszthatták egymásnak Svédországot és Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 15:42
Moszkvába vezetnek a szálak a Svédország NATO-csatlakozását is veszélybe sodró Koránégetés ügyében.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen megint kemény nyilatkozatot tett
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 14:08
Nincs visszatérés az orosz energiahordozókhoz az Európai Bizottság elnöke szerint.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály 4 százalék feletti növekedésre számít idén
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 13:22
A GDP-bővülést az ipar, az építőipar és a beruházások erősödő teljesítménye is húzhatja a pénzügyminiszter szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb lövöldözés Izraelben, 13 éves palesztint támadót lőttek le a biztonsági erők
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 12:36
A tegnap esti véres merénylet után újra dörögtek a fegyverek Jeruzsálemben.
Makro / Külgazdaság Putyin kénytelen mobil krematóriumokat használni
Mester Nándor | 2023. január 28. 11:46
Furcsaságok és különlegességek a háborúban.
Makro / Külgazdaság "A halál nagykövetei" - újabb nemzetközi szervezetbe szálltak bele keményen az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 11:29
Ukrajna kampányt indított, hogy ne indulhassanak orosz sportolók a 2024-es olimpián.
Makro / Külgazdaság Fél szemmel Orbán Viktor is ezeket a híreket figyeli, van miért izgulnia
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 10:31
Nagyon magas lehet a részvétel a csehországi elnökválasztás második fordulójában, a magyar kormányfőnek sem mindegy, hogy ki nyer.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: a kormány nem hagyja magát, jönnek majd a felminősítések
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 10:17
A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a magyar gazdaság kedvező folyamatai miatt a leminősítéseket felminősítések fogják követni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG