BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. április 17. 15:20

A kínai haditengerészet nyílt kárörömmel figyeli, ahogyan napjainkra már 4 amerikai anyahajót is megbénított a koronavírus-járvány.  Az amerikai és a világsajtó hallgat a Newsweek kiszivárogtatásáról, miszerint a vírus már 41 amerikai szövetségi állam 150 katonai bázisán megjelent.  Káncz Csaba jegyzete.

Trump elnök március 26-án írta alá azt a törvényt, amely támogatást biztosít Tajvannak a nemzetközi kapcsolatai megerősítésében. Az Egyesült Államok kiállna azért is, hogy Tajvan felvételt nyerjen olyan nemzetközi szervezetekbe, amelyek nem szabják a tagság feltételéül az államiságot, míg más nemzetközi szervezetekben megfigyelői státushoz jusson.

Tajpej és Peking viszonya azt követően vált fagyossá, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az „egy Kína” elvét magában foglaló egyezményt.

Kína nyeregben érzi magát

A kínai kommunista párt szócsövének számító Global Times már másnap szerkesztőségi cikkben vádolta meg azzal Washingtont, hogy bár az ország vereséget szenved a koronavírus-fronton, ennek ellenére tovább folytatja manipulatív politikáját Kína szomszédságában. A párt lapja figyelmeztet, hogy

a tajvani kérdés Kína kulcsfontosságú érdeke és ezt nem lehet megkérdőjelezni.

A cikk éles hangon zárul:

Kína elkötelezett a tajvani egyesítés ügyében, és aki ez ellen akar tevékenykedni, az romokban fogja végezni.

A rákövetkező napokban Peking fokozta haditengerészeti aktivitását a Tajvan körül.

A kínai haditengerészet eközben nyílt kárörömmel figyeli, ahogyan napjainkra már 4 amerikai anyahajót is megbénított a koronavírus járvány. A térségben korábban szolgálatot teljesítő USS Theodore Roosevelt anyahajó legénysége között már közel 600 matróznál mutattták ki a vírust, egy matróz elhunyt, 4-et kórházban – közülük egyiket az intenzíven - kezelnek a Guam szigetén fekvő amerikai bázison.

A USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó egy korábbi fotón. A hajó jelenleg Guam szigeténél vesztegel, fedélzetén több száz koronavírusos haditengerésszel. Fotó: EPA/MC3 Anthony N. Hilkowski A USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó egy korábbi fotón. A hajó jelenleg Guam szigeténél vesztegel, fedélzetén több száz koronavírusos haditengerésszel. Fotó: EPA/MC3 Anthony N. Hilkowski

Valóban, az amerikai- és a világsajtó feltűnően hallgat a Newsweek múlt csütörtöki kiszivárogtatásáról, miszerint a vírus már 41 amerikai szövetségi állam 150 katonai bázisán megjelent. Teljesen nyilvánvaló, hogy ez érdemben befolyásolja negatívan a világ legerősebb hadseregének harcképességét.

A kínai pártlap ennek kapcsán is nagyot rúgott a Pentagonba. Hétfői írása szerint több ok is odavezetett, hogy az amerikai hadsereg képtelen volt a vírus terjedését megakadályozni:

a nagyszámú külföldre vezényelt személyzet, a pocsék viszony a katonaság és a politikai vezetés között és a készültség hiánya.

Amerika erődemonstrációval válaszol

Az üzengetést Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője folytatta, aki leszögezte, hogy az amerikai hadsereg továbbra is harcképes és kész bármilyen fenyegetést kezelni. A Guam szigeti bázison ennek alátámasztására aztán hétfőn 14 harci gép tartott erődemonstrációt, köztük 5, nukleáris csapásmérésre képes B-52 Stratofortress nehézbombázó. A demonstráció címzettje egyértelműen a 4750 kilométerre fekvő Kína volt.

Tajvan ugyanis Washington számára is stratégiai jelentőséggel bír.

A 2018-ban bemutatott új amerikai nukleáris doktrínából (Nuclear Posture Review) kiderül, hogy Washington atomfegyverrel válaszolhat az Egyesült Államok és szövetségesei ellen esetlegesen intézett olyan nagyobb támadásokra is, amelyeket nem atomfegyverekkel követnek el.

A szigetország kevesebb mint 200 kilométerre helyezkedik el a kínai szárazföldtől, Douglas MacArthur tábornok tehát nem véletlenül jegyezte meg 1950-ben, hogy egy kelet-ázsiai konfliktus esetén a sziget „elsüllyeszthetetlen repülőgép-anyahajóként” szolgálhat az Egyesült Államok számára.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Újabb szigorítás jön? Itt nézheti élőben a bejelentést!
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
Makro / Külgazdaság Híven tükrözik az Orbán-rendszer lényegét a milliárdos Kisfaludy-pályázatok - A hét videója
Izsó Márton - Vég Márton | 2020. július 10. 20:01
Számtalan cikk jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy-pályázatokról, amelyekből kiderült, hogy Mészáros Lőrinctől Hernádi Zsoltig ki hány milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szállodafejlesztésre. Arról viszont kevesebbet lehetett olvasni, hogy alapvetően mi a probléma ezekkel a pályázatokkal, amelyek pedig tökéletesen leképezik az Orbán-rendszer gazdaságpolitikáját. E problémákát járta körül munkatársunk, Vég Márton.
hírlevél