BUX
33 452.15
+2.25%
+737.00
OTP
9 050.00
+2.67%
+235.00
MOL
1 940.00
+1.57%
+30.00
RICHTER
6 480.00
+1.97%
+125.00
MTELEKOM
364.00
+0.69%
+2.00
 
2020. február 24. 09:33

Megrendült az iráni politikai osztály hitelessége az általános választásokon, amely az 1979-es iráni forradalom óta a legalacsonyabb részvétel arányt hozta. Holott Izrael már azzal fenyegetőzik, hogy Szíriát „iráni Vietnámmá” teszi Teherán számára. Káncz Csaba jegyzete.

A legfőbb iráni vezető hivatala által közzétett képen Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője beszédet mond egy teheráni tanácskozáson 2020. február 23-án, két nappal az iráni parlamenti választások után. (MTI/EPA/A legfőbb iráni vezető hivatala)

Törökország, Afganisztán és Pakisztán tegnap bejelentették, hogy elővigyázatossági intézkedésként lezárják iráni határaikat, és betiltják az iráni repülőjáratok érkezését. A perzsa államban már 43 koronavírusos esetet jelentettek, amely eddig 8 ember halálával járt. A járványnak is szerepe volt abban, hogy a február 21-i általános választásokon való részvétel a 290 tagú parlamentbe botrányosan alacsonyra sikerült.

A kutya sem ment szavazni

Az 1979-es iszlám forradalom óta a legalacsonyabb lett a tegnap bejelentett 42 százalékos részvétel, és az ország vezetői kétségbeesetten hangsúlyozták, hogy Teherán ellenségei turbózták föl a koronavírus veszélyét, meggyőzve az embereket a távolmaradásról. Brutális esést láthattunk, hiszen a 2016-os általános választáson még 62 százalékos volt a részvétel. Márpedig a választási részvétel most különösen a politikai elit támogatottságának tesztje volt, miközben nő a belső elégedetlenség és feszült a katonai viszony az Egyesült Államokkal és Izraellel.

A végső eredmények a keményvonalasok előretörését mutatják, főként a Ali Hámenei legfőbb vezető lojalistái nyertek nagyot. Teheránban – ahol csak 25 százalékos volt a részvétel – Mohammed Qalibaf, a forradalmi gárda egykori parancsnoka által vezetett radikálisok 30 helyet nyertek.

De az alacsony részvétel messze nem csupán a koronavírusnak köszönhető. Az iráni politikai osztály hitelessége csúnyán beomlott a múlt novemberi országos sztrájkok alkalmával. Ezek a gazdasági nehézségek és a széleskörű korrupció elleni, teljesen legitim tüntetések voltak, ehhez képest véresen verte le őket a rezsim.

Mindennek tetejébe a keményvonalas Őrzők Tanácsa – amelynek jóvá kell hagynia a választások jelöltjeit - , mintegy 6850 mérsékelt és reformista jelölését akadályozta meg a 14 ezer jelölt közül.

Kemény izraeli és amerikai üzenetek

Az iráni politikai osztály hitelességének megrendülése érzékeny biztonságpolitikai helyzetben érkezett. Naftali Bennett új izraeli védelmi miniszter alig 10 napja figyelmeztette Teheránt szíriai műveleteivel kapcsolatban: „A megelőző műveletektől átmegyünk a támadó cselekményekbe – egyedül így tudjuk garantálni Irán kiseprűzését Szíriából”. Bennett hozzátette, hogy figyelmeztetik Teheránt, hogy Szíriát „iráni Vietnámmá” teszik.

Izrael egyben kinevezte azt a tábornokot, aki az újonnan felállítandó „Irán Parancsnokság” vezetője lesz. A Parancsnokság feladata lesz az esetleges katonai kampány megtervezése Irán ellen, egyben biztosítani az izraeli katonai hírszerzés előnyét Teheránnal szemben, és növelni a műholdas-, valamint kiberhírszerzési műveleteket.

Irán számára nem hozott enyhülést Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szaúdi útjának üzenete sem. Az amerikai külügyminisztérium közleménye kiemeli, hogy az USA az utóbbi időszakban növelte katonai jelenlétét Szaúd-Arábiában. Pompeo egy erősen jelképértékű lépéssel meglátogatta a Szultán Herceg Légitámaszpontot Rijád mellett, amely „kiemeli az erős amerikai-szaúdi biztonsági kapcsolatokat és megerősíti Amerika elkötelezettségét, hogy kiálljon Szaúd-Arábia mellett az iráni veszedelmes lépések közepette”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Ez már a koronavírus-hatás: elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon
Gáspár András | 2020. április 8. 09:04
Az átlagos infláció 4 százalék alá lassult márciusban, az élelmiszerárak azonban egy hónap alatt is szokatlan mértékben megugrottak, az éves drágulás pedig 7 százalék fölé ugrott ebben a kategóriában - azaz már mérhető volt a koronavírus miatti pánikvásárlások hatása.
Makro / Külgazdaság Februárban még nőtt az export és az import
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 09:01
Hogy mit okozott a koronavírus, az majd csak később derül ki. 
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat? Egy hónapos pozitív rekord Olaszországban
Wéber Balázs | 2020. április 8. 08:30
A dél-európai államban március 10. óta nem látott szintre süllyedt az új koronavírusos fertőzöttek napi száma. A járványgörbe Olaszországban és Spanyolországban is lefelé tart. A brit miniszterelnök a második éjszakát töltötte az intenzív osztályon, állapota azonban stabil.
Makro / Külgazdaság 895 főre nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, meghalt 11 beteg
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 06:27
Egy nap alatt 78-cal nőtt a betegek száma. Eddig 58-an haltak meg a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság Amerika: 400 ezer fertőzött, 12 ezer halott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 8. 05:37
Április első hetében drasztikusan nőtt a megbetegedések és a halálozások száma az Egyesült Államokban. 
Makro / Külgazdaság Könnyebben szerezhetik meg a hatóságok a létfontosságú cégek adatait
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 23:14
Megjelent a 67-es sorszámú Magyar Közlöny, amely főleg a létfontosságú vállalatokkal kapcsolatban tartalmaz új irányelveket.
Makro / Külgazdaság Egyre rosszabbá válik a helyzet Amerikában
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 19:28
Komor statisztikáról számolt be az állam kormányzója szokásos napi tájékoztatójában.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: így szorít egy ország Boris Johnsonért
Wéber Balázs | 2020. április 7. 17:29
A brit kormányfő hétfő este óta fekszik a londoni St. Thomas kórház intenzív osztályán.
Makro / Külgazdaság Németh Dávid: Hetente változhat az alapkamat, a forint közeledhet a régiós devizák mozgásához
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 16:57
Több lényeges változtatásról döntött a Magyar Nemzeti Bank. Gyakorlatilag hetente változhat majd a kamatszint, akár felfelé, akár lefelé, ezzel például a forint árfolyamát közelebb lehet hozni a régiós devizák mozgásához. A kedvezményes jegybanki hitelprogram keretében új pénz érkezik a bankokhoz, cserébe magas betéti kamatot kapnak 14 hónapon keresztül. Emellett a külföldi jegybankok gyakorlatának megfelelően eszközvásárlási programot is indított az MNB, hogy az állampapírok hozamemelkedésének gátat szabhasson.
Makro / Külgazdaság Magyar sajátossága is lesz az új bértámogatásnak
Király Béla | 2020. április 7. 16:43
A kormány nem akar engedni, az Európa-szerte alkalmazott úgynevezett Kurzarbeit és bértámogatás kapcsán is próbálják az egyik alapelvüket, a munka alapú társadalmat érvényesíteni. Emiatt a bevezetésre kerülő támogatás rendszere sajátos vonást is tartalmaz majd.
hírlevél