3p

Nekik sikerült megmenekülni. 

A Palesztin Vöröskereszt – az ENSZ-szel együttműködve – még vasárnap evakuált 31 koraszülött csecsemőt a Gázai övezet északi részén található Al-Shifa kórházból, amely környékén heves harcok dúlnak a palesztin Hamász és az izraeli hadsereg között, és amelynek működése leállt az energiahiány miatt. (Korábban 33 koraszülött volt a kórházban, ketten azonban a kimenekítés előtt életüket vesztették.)

A 31 kisbabát előbb egy, az övezet déli részén található kórházba vitték. A Palesztin Vöröskereszt tegnap azt közölte, hogy közülük 28-at később a gázai-egyiptomi határnál lévő rafahi határátkelőhöz szállítottak, ahonnan – az ENSZ-szel és az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködésben – egyiptomi kórházakba viszik őket tovább kezelésre.

A szervezet Twitter-oldalán közzé is tett egy fotót a továbbszállított csecsemőkről. Íme: 

Ők túlélték. Fotó: Twitter/Palesztin Vöröskereszt
Ők túlélték. Fotó: Twitter/Palesztin Vöröskereszt

A Palesztin Vöröskereszt szerint a csecsemőknek sürgős kezelésre van szükségük, mivel rossz egészségi állapotban vannak. Ezt az áramkimaradások – nem volt elég energia az őket ellátó inkubátorok megfelelő működéséhez – mellett az okozta, hogy fertőzött vizet és tejet kellett inniuk, mivel az Al-Shifa kórházba nem jutottak be segélyek.

A WHO szerint mind a 28 kisbabát sikerült evakuálni, közülük 12 Egyiptom fővárosában, Kairóban kap további kezelést. A Gázában maradt 3 csecsemőt az övezet déli részén található Emirati Kórházban ápolják tovább.

A Hamász október 7-i terrortámadásaiban több mint 1200 ember vesztette életét izraeli közlések szerint. Az izraeli válaszcsapásokban 13 300-an haltak meg gázai közlések szerint, közülük 5600 gyerek. A Palesztin Vöröskereszt azt állítja, hogy további 3500 gyerek eltűnt, valószínűleg a romok alatt van eltemetve.     

Arról, hogy milyen elképesztő körülmények között tartanak ki a gázai egészségügyi dolgozók, az alábbi, október 27-én az övezet déli részén fekvő Khan Yunisban készült videó is árulkodik. A felvételen az látszik, ahogy légitámadást túlélt csecsemőket visznek kórházba. Eközben az egyik mentős sírva fakad:     

Interjúnkat a gázai humanitárius válságról itt olvashatják:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nehéz lesz elegendő nyugati lőszert vinni Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 19:31
Zelenszkij először a Krímben tűzné ki az ukrán zászlót.
Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG