<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.

Oroszország gazdasági helyzete drasztikusan megváltozott, miután Moszkvát február 24-én Ukrajna ellen indított inváziója miatt átfogó nyugati szankciók sújtják, beleértve devizatartalékainak részleges befagyasztását is.

Kevesen ilyen lelkesek - orosz katonák a győzelem napi díszszemlére próbálnak a moszkvai Vörös téren 2022. május 7-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját. Fotó: MTI/EPA/Makszim SipenkovKevesen ilyen lelkesek - orosz katonák a győzelem napi díszszemlére próbálnak a moszkvai Vörös téren 2022. május 7-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az orosz gazdaság idén 7,1 százalékkal zsugorodik a június végi elemzői konszenzus szerint, ami kedvezőbb, mint a májusi felmérésben szereplő 7,6 százalékos visszaesésről szóló előrejelzés

– derült ki a Reuters csütörtöki felméréséből. Az elemzők előrejelzései fokozatosan javulnak, hiszen áprilisban még voltak 12 százalékos visszaesésre vonatkozó számítások is. (Ez utóbbi az 1990-es évek közepe óta a legnagyobb visszaesés lett volna.)

A rubel várhatóan gyengülni fog az elkövetkező hónapokban, miután június végén több mint hétéves csúcsra erősödött – jelenleg is alig több mint 50 rubelt kérnek egy dollárért –, köszönhetően az orosz nyersanyagexport magas árainak és az import csökkenése miatt kialakult rekord folyó fizetési mérleg többletnek.

A Reuters előrejelzése szerint a rubel egy év múlva várhatóan 75,73-on áll majd a dollárral szemben, míg május végén 77,8-as árfolyamot jósoltak.

Az infláció, amely az orosz háztartások egyik fő aggodalma, a felmérés szerint a 2021-es 8,4 százalékról 14,5 százalékra gyorsul - a múlt havi 16,4 százalékos éves fogyasztói árnövekedési várakozás alatt maradva.

Az inflációs várakozások csökkenése teret adhat a központi banknak a további kamatcsökkentésre, hogy olcsóbb hitelezést biztosítson a pangó gazdaságnak.

„Az erős rubel hozzájárul az infláció további lassulásához. Ez lehetővé teszi az orosz jegybank számára, hogy a július 22-i ülésen 8-9 százalékra csökkentse az irányadó kamatlábat" - mondta Mihail Vasziljev, a Sovcombank vezető elemzője.

Az elemzői konszenzus szerint a jegybank júliusban a jelenlegi 9,5-ről 9 százalékra, év végére pedig 8 százalékra csökkenti a kamatlábat.

Januárban, az ukrajnai háború előtt az elemzők 2,5 százalékos gazdasági növekedést vártak, 5,5 százalékos év végi inflációval.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyint becserkészik – fellélegezhet Európa?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 17. 20:34
Az EU az esetleges nukleáris megállapodás után megvásárolhatja Irán olaját - az orosz helyett. A piacra ömlő olajtöbblet az árakat is lenyomná, egyben csökkentve Oroszország bevételeit. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország együtt hadgyakorlatozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 19:43
El kell vágni az oroszok kapcsolatát a Krímmel, hidat kell robbantani – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Ez történt az orosz-ukrán háború 176. napján.
Makro / Külgazdaság Miért nem lövik le a GPS-t az oroszok Ukrajnában?
Litván Dániel | 2022. augusztus 17. 18:20
GPS-jelek vezetik orosz célpontjaikra a HIMARS-rakétákat, miközben az oroszok képesek lennének zavarni ezeket a jeleket. Akkor miért nem teszik?
Makro / Külgazdaság Jól megy a Takarék Jelzálogbanknak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:32
Nyereséges első félévet zárt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. a megváltozott gazdasági környezet ellenére is, így 2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.
Makro / Külgazdaság Péntektől ismét drágul a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:17
A benzinért bruttó 5 forinttal, míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni.
Makro / Külgazdaság Magyarokat is érint: Októberig meghosszabbítják a korlátozást a Heathrow-n
Elek Lenke | 2022. augusztus 17. 17:09
A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbította az utasok maximális számát, hogy lépést tartson az ügyfelek igényeivel, és minimalizálja azokat a problémákat, amelyek a nyár elején káoszhoz vezettek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: titokzatos roncs bukkant elő a Dunából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:56
Egy hajó, amely mintegy 80 évvel ezelőtt süllyedt el.  
Makro / Külgazdaság A cseh lakossági gázfogyasztás korlátozását rendelhetik el
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:24
Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet vásárolnak az amerikaiak - közelíthet a recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 15:59
Megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban júliusban.
Makro / Külgazdaság Betett Putyin a németeknek: a fogyasztók állják a gázimportőrök brutális veszteségeit
Wéber Balázs | 2022. augusztus 17. 15:39
Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG