<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egy Kína elleni katonai konfrontáció politikai előkészületei magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak a múlt csütörtökön. Emiatt Peking egy új kubai rakétaválság megismétlődését látja lehetségesnek jövő hónapban a Dél-kínai-tengeren. Káncz Csaba jegyzete.
Az amerikai haditengerészet fotóján a drónokkal felszerelt USS Lassen járőrözik a Dél-kínai tengeren 2015 májusában. Fotó: EPA/Evan Kenny

Az IMF adatai szerint a teljes globális adósságállomány mára elérte a 182 ezermilliárd dollárt, ami 60 százalékkal több, mint 2007-ben, azaz a 2008-as pénzügyi válság előestéjén. De míg 2017-ben a vezető jegybankok még havi 180 milliárd dollár extra likviditást (mennyiségi lazítás, QE) nyomtak a pénzügyi rendszerbe, ez idén év végére a nullára fog csökkenni, a vezető jegybankok kamatemelési ciklusának megkezdése miatt. Csoda-e hát, ha világszerte meredeken emelkedik a biztonságpolitikai kockázok.

Külső ellenség kerestetik

Washington esetében a mély társadalmi megosztottság (lásd Kavanaugh bíró jelölése), valamint Trump populizmusa arra mutat, hogy a Fehér Ház egy következő amerikai pénzügyi válság politikai feszültségét inkább külföldön vezetné le. Míg a magyar kormányzási és jogállami rendellenességeket egy 88 éves magyar-amerikai spekuláns rémképének kell ellepleznie, addig véleményem szerint Washingtonban a kormányzati lebénulást egy Kína elleni éles konfrontáció fedheti el. Az előszelek már megérkeztek régebben, hiszen a tavaly decemberi amerikai Nemzetbiztonsági Stratégia szerint „Kína Indiai- és Csendes-óceániai regionális hegemóniára törekszik és onnan ki akarja szorítani az Egyesült Államokat, hogy a jövőben globális felsőbbrendűséget élvezzen.”

Egy Kína elleni közvetlen katonai konfrontáció politikai előkészületei aztán a múlt csütörtökön magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak. Washington egyrészt kiszivárogtatta, hogy a kínai fegyveres erőknek az amerikai cégek által vásárolt szerverek alaplapjaira egy chipet szerelve sikerült hozzáférést szerezniük számos tengerentúli nagyvállalat hálózatához. Ugyanezen a napon pedig Mike Pence alelnök egy beszédében azzal vádolta Pekinget, hogy alá akarja ásni Trump elnökségét és kijelentette, hogy az amerikai haditengerészetet nem fogja megfélemlíteni Peking agressziója a Dél-kínai-tengeren. Pence beszédét a Hudson Institute nevű agytrösztben mondta el, amely már régóta kemény katonai fellépést követel Kína ellen és amelynek alapítója, Herman Kahn a „megnyerhető” nukleáris háború szószólója volt.

hirdetés

Újabb rakétaválság?

Káncz Csaba

Valóban, a Pentagon múlt szerdán szivárogtatta ki a CNN-nek, hogy az amerikai haditengerészet novemberben több hadihajóval és bombázóval háborús hadgyakorlatot („major war exercise”) tart a Dél-kínai-tengeren. A Kínai Kommunista Párt azonnal felfogta a hadgyakorlat jelentőségét és az állami tulajdonú Global Times-ban így figyelmeztetett: „a két ország hadihajói közelebb kerülnek a konfrontációhoz. Ha ez megtörténik, akkor az Ázsia-Csendes-Óceáni térség békéje a pilóták és hajóskapitányok kezében lesz. A béke egy ponton az összeomlás határára kerül”.

Peking tehát már egy új kubai rakétaválság megismétlődését látja lehetségesnek jövő hónapban a Dél-kínai-tengeren. Ezen a ponton kell emlékeztetnünk, hogy a Center for Strategic and Budgetary Assessments nevű amerikai agytröszt – amelynek igazgatóságában számos magas rangú katonatiszt és hírszerzési vezető található – tavaly januárban vizsgálta egy hosszabb tanulmányban azt, hogy mi a módja egy nukleáris háború „megnyerésének” és egyben agresszívabb fellépést javasolt a csendes-óceáni térségben Washington számára. A hidegháború évei alatt ezt számos alkalommal modellezték: így az 1955-ös Carte Blanche nevű NATO-hadgyakorlat, amely az NSZK elleni szovjet taktikai nukleáris támadást szimulálta, 1,7 millió német halottal kalkulált.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Vészjósló adatok jöttek a hazai iparról
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:47
A nyersanyagok és az üzemanyagok áremelkedése is növeli a termelői árakat.
Makro / Külgazdaság Gigantikus áron indul a Csontváry-kép árverése
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:26
Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén a Budapest Kongresszusi Központban, ahol két külföldről hazatért műre, Schönberger Armand és Rippl-Rónai József egy-egy kiemelkedő festményére is lehet licitálni.
Makro / Külgazdaság Kifulladóban az oltási hét, majdnem 200 halott megint
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 09:20
Messze még a negyedik hullám teteje.
Makro / Külgazdaság Járvány előtti szinten a GDP
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 09:05
A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2021 III. negyedévében 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérten 0,7, százalékkal emelkedett - közölte a KSH. 
Makro / Külgazdaság Minden ötödik gyógyszertárat sarokba szorít a kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 08:36
Nehezíti az internetes gyógyszerbeszerzést és -forgalmazást a kormányzat.
Makro / Külgazdaság Szlovénia végleg felfüggeszti az egyik oltást
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:16
A Janssen egyadagos oltásról van szó. A döntés oka, hogy összefüggés találtak egy haláleset és a vakcina használata között.
Makro / Külgazdaság Oltás nélkül sehova? Újabb szigorítások jönnek egyik szomszédunknál
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:35
Ukrajnában kizárólag oltott vendégeket szolgálhatnak ki például az éttermek, kulturális intézmények, edzőtermek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így búcsúztak Dárdaitól a berlini ultrák
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:20
A Hertha BSC vezetése megvált tőle, de a szurkolók emlékezetében örökre megmarad.
Makro / Külgazdaság Varsó feléleszti a német démonokat – jóvátétel és határkérdés
Káncz Csaba | 2021. november 30. 15:47
A lengyel kormány a belpolitikai pecsenyéjét sütögeti, amikor feltépi a történelmi sebeket és második világháborús jóvátételt követel Berlintől.  A német történész szerint viszont aki ügyet csinál a jóvátétel kérdéséből, az egyben ügyet csinál Lengyelország nyugati határainak kérdéséből.  Aki pedig ügyet csinál Lengyelország nyugati határának kérdéséből, az elkerülhetetlenül ügyet csinál annak keleti határaiból is.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Újabb lépést tett az MNB - folytatódik az emelés
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 14:55
Bár ezúttal nem az alapkamat további emeléséről, hanem a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött a Monetáris Tanács.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló