5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A BAE Systems és a Rheinmetall óriási gyártókapacitások kiépítésére készül Ukrajnában. Szomszédunk NATO-szabványoknak megfelelő nagyívű felfegyverzése egyben hozzájárul a Kijev által követelt biztonsági garanciákhoz. Káncz Csaba jegyzete.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden megbeszélést folytatott a BAE Systems, a legnagyobb brit hadiipari vállalat képviselőivel. A tárgyalás után az elnök kijelentette: „Azon dolgozunk, hogy megfelelő bázist hozzunk létre a gyártáshoz és a karbantartáshoz Ukrajnában. A fegyverek széles skálájáról beszélünk: a tankoktól a tüzérségig."

Megállapodtak abban, hogy előkészítik a BAE Systems ukrajnai irodájának megnyitását, majd ezt követően felállítják a cég gyártási és karbantartási létesítményeit. Zelenszkij szerint "Készen állunk arra, hogy a BAE Systems különféle típusú termékeinek fő regionális gyártási központjává váljunk, és a jelenleginél globálisabb kapcsolatok iránt érdeklődünk."

Rheinmetall tankok Ukrajnában

Két hete a német hadiipari óriás, a Rheinmetall megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint a düsseldorfi fegyvergyártó szoros együttműködést kezd a 65 ezer alkalmazottat foglalkoztató ukrán hadiipari konszernnel, az UkrOboronPrommal. Mindenekelőtt július közepéig vegyesvállalatot alapítanak, ahol a Rheinmetall birtokolja a többséget 51 százalékkal, és az üzletmenetet is irányítja.

A Rheinmetall-UkrOboronProm vegyesvállalat első feladata a katonai járművek, különösen az EU által biztosított járművek karbantartása lesz. Hosszú távon a két csoport közös vállalkozásukkal a Rheinmetall páncélozott járműveket is szeretne gyártani Ukrajnában. A beszámolók szerint a Fuchs kerekes harckocsival lehetne kezdeni, amely páncélozott szállítóként, vagy kommandós egységként is használható.

Ezután következhet a Lynx (KF41) gyalogsági harcjármű és az új Panther (KF51) nehéz harckocsi. Az ipari körökben a Panther ukrajnai gyártását a Rheinmetall számára messzemenő jelentőségű áttörésnek minősítik. A csoport a járművet a Leopard 2 lehetséges utódjaként fejlesztette ki, és versenyez vele a német-francia MGCS-vel, amelyet a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) fejleszt a francia Nexterrel együttműködve.

Rheinmetall tankok lepik el Ukrajnát? Fotó: Depositphotos
Rheinmetall tankok lepik el Ukrajnát? Fotó: Depositphotos

Lőszerek és légvédelmi rendszerek

A Rheinmetall és az UkrOboronProm együttműködése nem korlátozódik a páncélozott járművek gyártására. További két közös vállalatot terveznek, amelyek szintén hamarosan megalakulnak, és lőszert, valamint légvédelmi rendszereket gyártanak majd. Bár a Rheinmetall leginkább a Leopard és más páncélozott járművek gyártásában való részvételéről ismert, a közelmúltban jelentős összegeket fektetett be új légvédelmi rendszerek fejlesztésébe.

Ide tartoznak olyan modern rendszerek, amelyek drónokat megzavarására alkalmasak és elektronikus elrejtést biztosítanak, és olyanok is, amelyek lézerrel, vagy volfrámdarabkák ködével semmisítik meg a beérkező rakétákat.

S noha Ukrajnába telepítésük PR-sikernek bizonyulhat a Rheinmetall számára, Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy ha a német cég a háború alatt harckocsigyárat épít a szomszédban, azt azonnal megsemmisítik. A német cég azonban azt állítja, hogy a gyárat sikeresen meg lehet védeni azzal a saját technológiájával, amellyel a reguláris fegyveres erők táborait is oltalmazzák a támadásoktól.

Az állami tulajdonban lévő UkrOboronProm a védelmi rendszerek gyártásának különböző területein dolgozik - beleértve a páncélozott járművek, rakéták és tüzérség gyártását és azok karbantartását. 2010 óta több mint száz ukrán hadiipari vállalat egyesült a konszernben. Valóban, Kijev „a világ egyik legerősebb védelmi ipara” létrehozására akarja felhasználni.

A háború kezdete óta több más országbeli cég is megkezdte az együttműködést az UkrOboronPrommal, például közös lőszergyártás formájában - igaz, ezt Lengyelországban, hogy megvédjék magukat az orosz támadásoktól.

"Védd meg az országot"

Az új Rheinmetall-UkrOboronProm vegyesvállalattal a jelek szerint a német cég az ukrán szárazföldi haderő egyik legfontosabb beszállítójává válhat. „A Rheinmetall mobil légvédelmi és tüzérségével lefedett „gyalogos és páncélos egységek”, amelyeket szintén a Rheinmetall gyárt, „megvédhetnék az országot az orosz támadóktól” – áll egy jelentésben: A düsseldorfi fegyverkovácsok segítségével a Ukrajna a legmodernebb fegyver-ipari bázishoz jutna hozzá.

A Rheinmetallnál azt is elmondják, hogy az Ukrajnában közösen gyártott fegyvereket - mint például a Panther nehéz harckocsit -, nyereségesen lehetne harmadik országokba exportálni. A tervek alkalmasak arra, hogy felgyorsítsák a Rheinmetall további felemelkedését a globális fegyveriparban. Ukrajna NATO-szabványoknak megfelelő nagyívű felfegyverzése egyben hozzájárul a Kijev által megkövetelt biztonsági garanciákhoz.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét harmadik országba tévedt egy háborús rakéta
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 20:03
A hétfői a háború 579. napja volt. Ezek az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Itt az orosz visszavágás azért, mert letartóztatnák Putyint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:34
A Nemzetközi Büntetőbíróságnak vágtak vissza az oroszok.
Makro / Külgazdaság Olyasmire készül Ukrajna, amivel korábban még nem próbálkoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:31
Áthidalnák a fűtési szezon egyik legnagyobb kihívását.
Makro / Külgazdaság Marad a kamatsapka - több intézkedést is bejelentett a kormány
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:51
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium három intézkedés meghosszabbítását jelentett be.  
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb nevek érkeznek Hegyi-Karabahba
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:16
A hányattatott sorsú területen sűrű a diplomáciai program.
Makro / Külgazdaság Több mint 30 orosz tisztet likvidáltak az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:55
A szevasztopoli szeptember 22-i rakétacsapás a korábbi információkhoz képest is súlyosabb volt.
Makro / Külgazdaság Értékválságban van az ország, de van-e kiút? - Donáth Anna lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:13
Donáth Anna szerint Magyarország egyik legsúlyosabb gondja, hogy értékválságban van az ország. De vajon van-e kiút ebből és hogyan? Mennyi időbe telne kijönni ebből a válságból, ha most azonnal lépéseket tennénk? És mi a helyzet a gazdasági válsággal, az oktatás krízisével? Többek között ezeket is megkérdezzük a Klasszis Média soron következő Klasszis Klub rendezvényén vendégünktől, a Momentum EP-képviselőjétől, Donáth Annától.
Makro / Külgazdaság Felemást hírt kapott Németország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 14:55
A konjunktúraindex eredménye nem jó, de lehetett volna rosszabb is.
Makro / Külgazdaság Durva vád érte a németeket, kiakadtak a lengyelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 13:58
Ez tényleg meghökkentő vád két uniós tagállam között.
Makro / Külgazdaság Ravasz tervet eszeltek ki az ukránok
Káncz Csaba | 2023. szeptember 25. 12:53
Ukrajna a jelek szerint megtalálta az oroszok Achilles-sarkát: a tengeren haladó orosz utánpótlási vonalakat. Az ukrán titkosszolgálat a Krímben olyan diverzáns csoportot is fölhasznál, amelynek tagjai a tatár kisebbséghez tartoznak. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG