BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. május 30. 06:37

A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.

Hidegháborús szintű amerikai-kínai ütésváltások, csapatösszevonások az indiai-kínai határon, egekbe emelkedő államadósságok világszerte. Csoda-e hát, hogy az osztrák közgazdasági iskola két híve - egyben liechtensteini befektetők - megreccsent világrendünkben egy olyan meggyőző, 350 oldalas anyagot tudtak lerakni az asztalra az aranyban rejlő befektetési potenciálról, mint amit szerda óta a világhálón is olvashatunk?

Ronald-Peter Stöferle és Mark J. Valek teljes joggal állapítják meg, hogy a vezető jegybankok ellőtték a puskaporukat, így a jövőben az inflációt képtelenek lesznek majd nagyobb kamatemelésekkel leküzdeni.

Egy szép tégla Magyarország aranytartalékából - illusztráció. (Fotó: MNB.hu) Egy szép tégla Magyarország aranytartalékából - illusztráció. (Fotó: MNB.hu)

A szerzőpáros főbb megállapításai a következők:

  • Több évtizedes gazdasági bővülés után a világgazdaság hirtelen olyan mély recesszióba süllyedt, mint amilyet az 1930-as évek óta nem láttunk. Az IMF a globális GDP 3 százalékos csökkenésével számol, de ezt minden bizonnyal korrigálnia kell majd lefelé.

  • A gazdasági visszaesés látványos leolvadáshoz vezetett az értékpapírpiacokon. Az amerikai értéktőzsdén az első negyedévben a piaci kapitalizáció 7 billió (10 a 12-iken) dollárral csökkent. A jegybankok kétségbeesett stimulusokkal próbálják a további eséseket megakadályozni.

  • A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról. Újra a mennyiségi lazítás (QE) a norma a zéró kamatkörnyezetben. Az új QE programok volumenét ép ésszel is nehéz felfogni: a tavaszi pénzügyi pánik csúcsidőszakában az amerikai jegybank két héten keresztül másodpercenkét 1 millió dollárt nyomott a rendszerbe.

  • A központi költségvetések deficitjei is sorra szállnak el. Idén az amerikai központi költségvetés hiánya a várakozások szerint háromszor akkora lesz, mint a tavaly látott 4,6 százalék.

  • Békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok a történelem folyamán, mint idén – a várakozások szerint 20 billió dollárral fog megugrani a globális állomány. A súlyos recesszió miatt világszerte a fejlődő piacok, vállalatok és háztartások hosszú-hosszú sora éri el a fenntartható adósságszolgálat határát. A fejlődő országok csupán tavaly 3,4 billió dollárral növelték adósságállományukat – ezzel a teljes állomány 73 billió dollárra duzzadt, 168 százalékkal emelkedve az elmúlt 10 év alatt. A fejlett ipari államok sem kivételek: átlagos államadósságuk az IMF szerint a tavalyi GDP-arányos 105 százalékról idén év végére 122 százalékra szárnyal.

  • A drámai adósságnövekedés aláássa a jegybankok függetlenségét. A 326 éves Bank of England a múlt hónapban tabut döntött azzal, hogy közvetlen államkötvény-vásárlásokkal finanszírozza a költségvetési hiányt.

A jelentés nem említi, de Moszkva és Peking számára a jegybanki tartalékaikban tárolt nagy mennyiségű arany a geopolitikai önállóság eszköze is, amely hozzájárul a világkereskedelem de-dollarizációs trendjének erősítéséhez.

Oroszország jelenleg mintegy 2300 tonnát, Kína 1950 tonnát tartalékol. Moszkva és Peking már 2017 tavaszán bejelentette, hogy több fronton is megtörni igyekszenek függőségüket az amerikai dollártól a kétoldalú kereskedelemben és a beruházások területén – ennek keretében az Orosz Központi Bank akkor meg is nyitotta első külföldi irodáját Pekingben.

2015 végén az orosz jegybank bejelentette, hogy a jüant/renminbit felvette a nemzeti devizatartalékok közé, és Oroszország ezzel hivatalosan elismerte azt, mint tartalékvalutát.

A szerző oldala itt érhető el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Koronavírus: ősszel olyan jön, amit még nem élt át az emberiség - Nem tudni, mikor lesz vakcina
MTI | 2020. július 10. 17:57
A WHO sem tudja, hogy elkezdődött-e már a koronavírus második hulláma, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány.
Makro / Külgazdaság Pénzbüntetés lehet a vége a magyar légszennyezettségnek
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 17:06
Nem elegendők a légszennyezés érdemi csökkentésére a kormány által nemrég elfogadott Országos Levegőterhelés-csökkentési Programban (OLP) előirányzott intézkedések – hívta fel az Agrárminisztérium figyelmét a Levegő Munkacsoport. A hazai civilek aggodalmát osztja az Európai Bizottság is.
Makro / Külgazdaság Háború a Níluson – egymás torkán a két ország
Káncz Csaba | 2020. július 10. 15:50
Egyiptom és Etiópia között napokon belül új szintre eszkalálódhat a feszültség a Níluson felépített óriási etióp gát kapcsán. A szembenállás ráirányítja a figyelmet Északkelet-Afrikára, amely mágnesként vonzza a külső szereplőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem kell karanténba mennünk, ha Nagy-Britanniába utazunk - a szerbek nem ilyen szerencsések
MTI | 2020. július 10. 13:44
Élesedett a korábban belengetett beutazási könnyítés a szigetországban. Eredetileg Szerbia is rajta volt a mentes-listán, de a koronavírus-fertőzések felszökő száma miatt egyből ki is húzták őket.
Makro / Külgazdaság Állami pénzeső hull a Semmelwiss Egyetem-klinikákra
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 10:28
Jelentős fejlesztés előtt áll a Semmelweiss Egyetem Belgyógyászati Klinikája, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. Míg a pesti intézményt 2 098 145 505 forinttal, addig a budai klinikát 3 081 460 289 forinttal támogatja a kormány.
Makro / Külgazdaság Csak nem akar lankadni a koronavírus-járvány
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:22
Huszonnégy óra alatt több mint kétszázezerrel több fertőzöttet azonosítottak világszerte.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: áttörés van!
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:11
A miniszterelnök a munkaerőpiacról is beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban.
Makro / Külgazdaság Kicsit optimistábban ítéljük meg a megélhetésünket
MTI | 2020. július 10. 06:23
A GKI fogyasztói bizalmi index értéke májusban a koronavírus lassú lecsengése és az áprilisi erős bizonytalanság enyhülése következtében 11,3 ponttal emelkedett, majd júniusban 5,7, júliusban 5,9 ponttal nőtt tovább (szezonálisan kiigazítva), amivel az áprilisi zuhanás 61 százalékát dolgozta le - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, online felmérésének adataiból.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is fájhat: pénzeket vonhat meg Brüsszel, ha sérül a jogállam
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 9. 18:57
A javasolt mechanizmus alapján az EU-nak joga lesz felfüggesztenie a támogatások folyósítását.
Makro / Külgazdaság Az egekbe szökő gyilkossági hullám megtámasztja Trump kampányát
Káncz Csaba | 2020. július 9. 17:44
Biden utcahosszal vezet, de az elnökválasztás még nincsen lefutva. Miközben a demokrata polgármesterek sorra vonnak el pénzeket a rendőrségtől, a gyilkosságok száma a nagyvárosokban 22 százalékkal ugrott meg. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél