BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 29. 12:18

Az ausztrál elhárítás vezetőjének személyes felhatalmazása alapján péntek hajnalban lerohanták a Kína-barát munkáspárti felsőházi képviselő otthonát. Az őrizetbevétel osztatlan örömkitörést váltott ki a főáramlatú ausztrál sajtóban. Káncz Csaba jegyzete.

A kínai pártlap szerkesztőségi cikke szerint az USA elvesztette a kontrollt a koronavírus-járvány terjedése fölött, hiszen már napi mintegy 40 ezer fővel nő a fertőzöttek száma. Ehhez képest a Fehér Ház azt hazudja saját népének, hogy a növekvő számok a szélesebb körű teszteléseknek köszönhetőek – márpedig Peking szerint ilyen aljas állítás után Washingtonnak semmifajta erkölcsi alapja nincsen, hogy más népek ügyeibe beleszóljon. Az amerikai republikánusok kinézték maguknak Kínát, mint elnökválasztási célpontot, és azt hiszik, hogy a diplomácia szabályait felrúgó lépéseiket még sokáig folytathatják – teszi hozzá a párt szócsöve.

Erősödő örvényben

Peking haragja a napokban Ausztráliát is elérte, amelynek minden egyes külpolitikai lépését Peking szerint már Washington diktálja. Márpedig a múlt héten két olyan fejlemény is történt, amely mélyen irritálja Kínát:

  • egyrészt az ausztrál rendőrség vizsgálatot indított a Brisbane-ben székelő kínai főkonzul ellen egy ausztrál egyetemi hallgató feljelentése nyomán. Drew Pavlou és családja súlyos fenyegetéseket kapott, miután tavaly, egy Hongkong és az ujgurok mellett kiálló tüntetése után „szeparatistának” nevezte őt a kínai pártlap, és a főkonzul is támadó hangú közleményt tett közzé. Márpedig a szeparatizmust Kínában halálbüntetéssel sújtják.

  • ennél jóval súlyosabb fejlemény, hogy az ausztrál elhárítás (ASIO) vezetőjének személyes felhatalmazása alapján péntek hajnalban lerohanták Shaoquett Moselmane, muszlim vallású, Kína-barát munkáspárti felsőházi képviselő otthonát. A házát és három autóját darabokra szedték, a képviselőt pedig egész napos kihallgatásnak vetették alá. Szintén átkutatták a lakását egyik részidős munkatársának, John Zhangnak. Ez az első nyilvános eset, amelyet a 2018-ban elfogadott „külföldi befolyásolást” megakadályozó törvény alapján az elhárítás elindított. Scott Morrison miniszterelnök még aznap kiállt a vizsgálat mellett, figyelmeztetve külföldi hatalmakat, beleértve Kínát, hogy „nem fogjuk hagyni a beavatkozást a politikai rendszerünkbe és energiaszektorunkba.”

Hörög a főáramlatú sajtó

Az ausztrál elhárítás (ASIO) jelentése már 2017-ben „széleskörű kínai beavatkozásról” számolt be az ausztrál politikába és az egyetemeken. Ausztrália tavaly decemberében aztán 90 millió dolláros költségvetéssel felállított egy olyan rendőrségi- és titkosszolgálati akciócsoportot, amelynek feladata „a külföldi beavatkozás elleni küzdelem és büntető eljárás lefolytatása.”

Shaoquett Moselmane (Forrás: The Sydney Morning Herald) Shaoquett Moselmane (Forrás: The Sydney Morning Herald)

Ki nem mondva az ausztrál kormány ezzel az 1,2 millió főre becsült kínai származású közösséget hivatalosan is megfigyelés alá helyezte. Az ausztrál sajtó ujjongott, Peter Hartcher, a Sydney Morning Herald nemzetközi szerkesztője letartóztatásokat és deportálásokat követelt, mivel „az autokrata Kínai Kommunista Párt folytatja titkos és erőszakos kampányát Ausztráliában.”

Moselmane mostani őrizetbevétele is osztatlan örömkitörést váltott ki a főáramlatú ausztrál sajtóban, olyen szalagcímekkel, mint „Az ASIO levadássza a kínai ügynököket” (The Australian), illetve „A belső ellenség” (The Daily Telegraph).

Peking ezeket a lépéseket szinte bizonyosan nem fogja annyiban hagyni. Kína az elképesztő ütemben romló kétoldalú kapcsolatok jeleként már a múlt hónapban 80 százalékos büntetővámot vetett ki az ausztrál árpára. Egyben betiltotta 4 ausztrál vágóhíd termékeinek importját, amely az ausztrál marhahús-export 35 százalékát adja Kínába.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél