<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A szombati Kormányinfón lapunk is lehetőséget kapott, hogy feltegyük a minket érdeklő kérdéseket. Érdeklődtünk a gázársapkáról, a gyármentésben napelemet telepítőkről, az egynapos betéti tenderekről és a stratégiai gázolajtartalékról is.

Az uniós csúcson a gázársapka összegét még nem határozták meg, annak metodikája majd az energiacsúcson derül ki. A gyármentésben részt vevő üzemek is csak úgynevezett szigetüzemű napelemrendszert telepíthetnek. A gazdaságfejlesztési miniszter megdicsérte a jegybankot. Keresik a forrásait a stratégiai gázolajtartalékok visszatöltésének. A Kormányinfón kérdeztünk.

Gázársapka

Alapvetően egy dinamikus gázársapkáról lenne szó uniós szinten, a technikai részletek kidolgozását az EU-s energiaügyi miniszterek jövő heti csúcstalálkozójára delegálták – válaszolta lapunk kérdésére Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Kifejtette, egy mozgási ártartománynak az ötletét tartalmazza a zárónyilatkozat, valamint hozzátette, a napon belüli nagyobb áringadozások csökkentését is kezelnék.

Egynapos betétek

A gazdaságfejlesztési miniszter a jegybanki függetlenségre hivatkozva nem kívánta kommentálni korábbi munkahelyének, a Magyar Nemzeti Banknak azt a gyakorlatát, hogy immár egy hete egynapos betéti tendereket tart. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke korábban „néhány napos” intézkedésnek nevezte ezt, ám a tenderek már egy hete tartanak.

Nagy Márton annyit azért megjegyzett,

„a jegybank megfelelően kezeli a rá bízott feladatokat, amit a törvény szab ki”

– utalt az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás megőrzéséről.

Több aktuális gazdasági kérdést is feltettünk Gulyás Gergelynek és Nagy Mártonnak (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)
Több aktuális gazdasági kérdést is feltettünk Gulyás Gergelynek és Nagy Mártonnak (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Napelemek a gyármentő csomagban

Mivel a szombat reggel Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter által bejelentett gyármentő csomagban részt vevő cégeknek lesz lehetőségük napelemeket is telepíteni, ezért megkérdeztük, nekik lesz-e lehetőségük a megtermelt áramot visszatölteni az elektromos hálózatba, vagy szigetüzemű rendszerbe kell beruházniuk. Ennek részleteiről laptársunk, az Mfor számolt be.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter leszögezte,

az erőműveknek, illetve akik október 31-ig regisztrálnak, azoknak lesz lehetőségük a maguk által megtermelt energia hálózatba történő visszatáplálására,

akik ezt követően építik ki a maguk rendszerét, akkumulátorral kell tárolniuk az áramot. Hozzátette, bízik benne, hogy sikeresen tárgyalnak a helyreállítási csomagról, amiből fel tudják újítani a teljes hálózatot, ami után újra lehetőség lesz a visszatáplálásra. A miniszter szerint a gazdasági társaságoknál az akkumulátor alkalmazása komoly előnyt jelenthet, aminek segítségével nagy mértékben csökkenthető az energiakitettség.

Stratégiai gázolajkészlet

Megtudtunk részleteket a stratégiai gázolajkészlet visszatöltéséről is. Mint arról a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közleménye alapján beszámoltunk, a nyáron felszabadított stratégiai gázolajkészlet visszatöltése céljából 50 millió liter dízel beszerzéséről döntött a kormányzat. Az előző Kormányinfón Gulyás Gergely a minisztériumhoz irányított azzal a kérdéssel, hogy kitől, milyen áron szerezzük be ezt a mennyiséget, illetve annak mi a költségvetési fedezete.

A TIM több e-mailes megkeresésünkre sem reagált, de a szombati Kormányinfón Nagy Márton miniszter elárulta, a készletek felszabadításának oka az OMV schwechati gyárában bekövetkezett üzemzavar volt, ami miatt az osztrák olajcég nem tudta ellátni a magyar kutakat, cserébe az OMV vállalta, hogy visszatölti a készletet. A gazdaságfejlesztési miniszter ismertette,

az osztrákok nem tudták a vállalt időpontra visszatölteni a stratégiai készletet.

Hozzátette, egész Európában gázolajhiány van, ezért nem olyan egyszerű a kérdés, hogy megvesszük a tőzsdén, a kormányzat azonban a legolcsóbb megoldást keresi azzal, hogy a megvásárolt gázolajat le is kell szállítani, illetve a tározókban el is kell helyezni.

A szombati Kormányinfóról laptársunk, az Mfor bővebben is beszámolt, melyet itt olvashatnak.

Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Makro / Külgazdaság Idős nők hozhatnak nagy bajt a svájci kormány fejére
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:04
A több mint kétezer idősebb nő által benyújtott bírósági keresethez orvosi leleteket is csatoltak.
Makro / Külgazdaság Biden feje is főhet Szaúd-Arábia legújabb lépésétől
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:39
Nagyon jóban kezd lenni Szaúd-Arábia Kínával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG