2p

Izrael beindult, már ami a szárazföldi támadásokat illeti. A telefonvonalak már el is hallgattak. 

Az Al Jazeera egyik tudósítója a Gázából sugárzott élő műholdas TV-adásban szombat reggel „katasztrófálisnak” minősítette az internetes és telefonos kommunikáció megszakítását a heves izraeli bombázást követő éjszakai mentési erőfeszítések szempontjából.

Nem tudják elérni a mentőszolgálatot, a palesztinok autóikkal szállították kórházba a halottakat és a sérülteket – idézte a tudósítót a Reuters.

„Gáza jelenleg elsötétült” – mondta Paltel, Gáza legnagyobb távközlési szolgáltatója. 

A hadsereg szombaton azt közölte, hogy izraeli vadászgépek 150 „földalatti célpontot” találtak el Gáza északi részén egy intenzív éjszakai razzia során.

Az izraeli hadsereg légicsapást mér a Gázai övezet északi részére 2023. október 27-én. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szerint az október 7-én kitört háború kezdete óta nem volt példa ilyen hevességű levegőből, szárazföldről és tengerről intézett csapásra. Fotó: MTI/AP
Az izraeli hadsereg légicsapást mér a Gázai övezet északi részére 2023. október 27-én. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szerint az október 7-én kitört háború kezdete óta nem volt példa ilyen hevességű levegőből, szárazföldről és tengerről intézett csapásra. Fotó: MTI/AP

Az Agence France-Presse katonai közleménye szerint az eltalált helyszínek „terror alagutak, földalatti harcterek és további földalatti infrastruktúra” voltak.

Ezenkívül több Hamász-terroristát is megöltek.

A Gázai övezetből és Dél-Izraelből tudósító újságírók elmondták, hogy az ágyúzás és a légicsapások szombaton is folytatódik, bár kevésbé intenzíven, mint éjszaka.

Az izraeli hadsereg külön közleményben közölte, hogy egy rajtaütés során megölték Asem Abu Rakabát, a Hamász légitámadások vezetőjét, aki szerintük kulcsszerepet játszott a jelenlegi háborút kiváltó október 7-i támadásokban.

Izrael szerint 1400 ember, főként civilek haltak meg a határon átnyúló támadásban – amely az ország történetének legsúlyosabb halálos áldozattal járó csapása volt –, és több mint 200-at ejtettek túszul. A Hamasz által irányított gázai egészségügyi minisztérium szerint azóta több mint 7300-an haltak meg az izraeli razziákban, többségükben civilek.

Az izraeli hadsereg szerint Abu Rakaba felügyelte a Hamasz drónjait, siklóernyőit, a légi észlelést és a légvédelmet. Egy közlemény szerint:

Ő irányította azokat a terroristákat, akik siklóernyőkkel beszivárogtak Izraelbe, és ő volt a felelős az IDF [Izrael Védelmi Erők] állásait ért dróntámadásokért.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG