<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a szakadár kelet-ukrajnai megyéket önálló államként, majd kedden komolyabb haderővel megindultak az adott területekre, akkor olyan folyamatok indultak meg, amelyek Európa-szerte sokak életére gyakorolnak majd jelentős hatást. Az biztos, hogy számos termék esetében keletkezhetnek zavarok az ellátási láncokban. Hogy a következmények milyen súlyosak lesznek, az a következő hetekben derülhet ki.

Vlagyimir Putyin hétfői bejelentésével Oroszország deklarálta, hogy a Donyec-medencét nem tekinti Ukrajna részének, ezzel pedig felrúgta a II. Minszki megállapodást, amely, ha nem is rendezte a vitatott területek sorsát, de legalább megakadályozta, hogy súlyos háborús helyzet alakuljon ki. A nyugati hatalmak, amelyek előzetesen szolidaritásukról, és bizonyos fokig védelmükről biztosították Ukrajnát értelemszerűen reagáltak az általuk a nemzetközi jog durva megsértésének minősített orosz lépésre. Kedden sorra jelentették be azokat a büntető intézkedéseket, amelyek orosz politikusokat, üzletembereket és intézményeket sújtanak.

Nyitott kérdés azonban az, hogy Putyin és az orosz csapatok most megállnak-e a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság határainál, vagy tényleg totális háború indul Ukrajna ellen. Ahogy az sem egyértelmű, hogy a kedden bejelentett nyugati szankciókat követik-e újabb lépések, amelyek esetleg olyan mértékűek lesznek, amely után Putyin úgy érzi majd, hogy nincs vesztenivalója.

Noha egyelőre tehát bizonyos mértékig a ködben tapogatózunk, az már azonnal látszódott a tőzsdéken, hogy az ukrán válság eszkalálódásával tovább emelkednek az olaj- és gázárak. Ugyanakkor nem az energiaárakra gyakorolt hatás lesz az egyetlen következménye a mostani folyamatoknak. Az elemzők ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy számos területen lehetnek ellátási gondok, a Privátbankár korábbi cikke is kitért arra, hogy Oroszország számos fontos ipari nyersanyag legfontosabb vagy legalábbis nehezen pótolható beszállítója. Azt is érdemes kiemelni, hogy Donyeck környéke bányászati központ is, az európai és amerikai szankciók pedig szigorú kereskedelmi tilalmat rendeltek el a szakadár területekkel.

A földgázon és olajon túl tehát a réztől a nikkelig számos termék miatt szakadhatnak meg az ellátási láncok, azt pedig a koronavírus járvány kirobbanása óta megtanultuk, hogy előbb-utóbb valahol az átlag magyar ember életére is visszaüt, például az elszabaduló infláció révén. A mostani helyzetnek pedig ilyen téren is lehet egy nagyon kellemetlen vetülete ugyanis a búzától az árpáig számos gabona esetén is hasonló ellátási problémák lehetnek. Ez ugyan a mostani helyzetben még csak egy „rossz forgatókönyv”, ám ahogy a szembenálló felek egyre keményebb lépésekről döntenek, sajnos napról-napra nő megvalósulásának valószínűsége.

Európa kenyereskosara

Nem véletlenül emlegetik Ukrajnát „Európa kenyérkosaraként”, a statisztikák szerint ugyanis nagyjából 30 millió tonna kenyérgabonát termelnek évente. Észak-keleti szomszédunk a világ egyik legnagyobb búzatermelő országa (a FAO statisztikája szerint globálisan a 7.), ráadásul ennek egy jelentős hányadát exportálják az ukránok. Plusz csavar, hogy az oroszok még az ukránoknál is nagyobb búzatermesztők (75 millió tonna), sőt exportban világelsők. Az Oroszországban és Ukrajnában termelt búza adja együtt a globális export közel 30 százalékát!

Amennyiben akár a fegyveres harcok, akár a nemzetközi szankciók miatt az orosz vagy az ukrán búza nem jutna a világpiacra, az biztosan nagyon súlyos következményekkel járna. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a kiesés nemcsak az Európai Uniót érintené, de sok közel-keleti és afrikai nemzet támaszkodik az ukrán búzára, és az ellátási láncok törése hatással lehetne az élelmiszerbiztonságra ezekben a régiókban is.

Ha a kukorica drágul, akkor a hús is fog

Ráadásul nem csak a búza, de a kukorica esetén is hasonló kérdések vetődnek fel, hiszen Ukrajna és Oroszország is a 10 legnagyobb termelő és -exportőr országok között van. A manapság elsősorban állatok takarmányozására használt növény kiesése szintén messzeható következményekkel járna. Többek között azért is, mert tavaly Kína lett a legnagyobb felvásárlója az ukrán kukoricának, ugyanis ezzel váltották ki a két világhatalom feszültsége miatt az Egyesült Államokból származó kukoricát.

Noha a gabonafélék drágulásától egyelőre nem hangos a világsajtó, érdemes megjegyezni, hogy a búza és a kukorica ára is nagyon határozottan kezdett emelkedni az ukrán válság miatt. A Chicagói Árutőzsdén a határidős búza 12 százalékkal drágult az idei év eleje óta, míg a kukorica határidős jegyzése közel 15 százalékkal ugrott meg ugyanebben az időszakban. A mostani inflációs környezetben értelemszerűen világszerte nagyon fájdalmas lenne, ha a gabonaárak tovább emelkednének, már csak azért is, mert ezek olyan termékek, amelynek drágulása tovább gyűrűzik.

Ugyanakkor a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogyha fegyveres konfliktus tör ki, akkor biztosan tovább fognak emelkedni az árak, újabb lökést adva az egyébként is vágtató élelmiszer-inflációnak. Ez pedig értelemszerűen azzal járna, hogy jelentősen drágulna a liszt, a kenyér, és a többi pékáru is. De a sertés és a csirkehús árában is visszaköszönne, ha többet kellene a takarmányokért fizetni.

De hol érint ez minket?

Laikusok persze felvethetik, hogy Magyarország ellátja magát a legfőbb gabonákból, sőt méretéhez képest fontos exportőrnek számít. Miért érintene minket direktben a világpiaci drágulás? A válasz erre pofonegyszerű, a gazdák annak adják el a termést, aki a legtöbbet fizeti, ha hiány alakul ki, és az árak felmennek, akkor exportra megy a hazai termés is. Ez ellen persze különböző korlátozásokkal, árstoppal, exporttilalommal fel lehet lépni, de a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy a gazdák képesek látványos akciókra az érdekeik védelmében, így a politikusok nem szívesen állnak bele egy ilyen konfliktusba.

Az ukrán háború nagyon megdrágítaná a kenyeret (Fotó: Pixabay)Az ukrán háború nagyon megdrágítaná a kenyeret (Fotó: Pixabay)

Arról is érdemes szót ejteni, hogy Oroszország ráadásul a műtrágyagyártás alapanyagait tekintve is kulcspozícióban van. Jelen pillanatban pedig műtrágya nélkül szinte elképzelhetetlen a tömegtermelést folytató konvencionális mezőgazdaság. A gáz tavaly őszi megugrása kapcsán az mfor.hu is foglalkozott annak mezőgazdasági, élelmiszeripari következményeivel. A nitrogén alapú műtrágyák alapanyaga ugyanis az ammónia, amelynek előállításához jelentős mennyiségű földgázt használnak. De emellett Oroszország látja el az európai műtrágyagyártókat kálisóval és foszfátkővel is, ha ezeket nem exportálnák, vagy a szankciók miatt „kerülőúton” megdrágítva, akkor az megint csak további élelmiszerár emelkedéssel járhatna.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Súlyos hatalmi vákuum keletkezett a franciák kivonulásával
Káncz Csaba | 2022. június 29. 15:29
A Száhel-övezet országai számos helyi biztonsági kihívással, politikai zűrzavarral és egyidejűleg zajló puccskísérletek hullámával néznek szembe. Mali Franciaország számos vörös vonalát átlépte, ideértve a fegyveres csoportokkal folytatott tárgyalásokat, a katonai junta hatalom-átvételét, valamint azt, hogy dacolt a polgári uralomhoz való visszatérés ütemtervével. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: alapvető érdekünk, hogy ne legyen NATO-Oroszország háború
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 15:20
A külgazdasági és külügyminiszter beszélt arról is, hogy már jövőre a GDP több mint 2 százalékát költik majd védelmi célokra.    
Makro / Külgazdaság Varga Mihály ma Halásztelken járt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:46
A 881 milliós fejlesztésből 698 milliót állt a kormány. 
Makro / Külgazdaság Már megint gond lesz a benzinárakkal
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:07
Átmenetinek bizonyult ugyanis a 95-ös oktánszámú üzemanyag beszerzési árának csökkenése, péntektől ismét 5 forintos drágulás jön. A gázolaj viszont 15 forinttal kerül majd kevesebbe.
Makro / Külgazdaság Putyin nem fog örülni: Joe Biden komoly bejelentést tett a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:57
A NATO-csúcs megnyitóján Joe Biden újabb amerikai katonai bevetéseket jelent be Európában.
Makro / Külgazdaság A német kancellár addig adna fegyvereket Ukrajnának, amíg csak szükséges
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:33
Kezdődik a NATO-csúcs, a tagállami vezetők is megérkeztek Madridba, köztük Olaf Scholz is.
Makro / Külgazdaság Hoppá: Magyarországon is enyhén emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:48
Kijöttek a heti koronavírus-adatok, s némi növekedés tapasztalható az új fertőzöttek számában és a kórházban kezelteket illetően is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:33
Hivatalosan is indul a NATO-tagországok csúcstalálkozója.  
Makro / Külgazdaság Akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:51
A szakértő szerint igazak a hírek, miszerint akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel, hiszen már csak a Mol az egyetlen mentsvára Magyarországnak.
Makro / Külgazdaság Fontos döntés született Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:04
Az Európai Unió tagországai elfogadták szerda hajnalban a beterjesztett klímavédelmi törvényeket: egyebek között 2035-re betiltják a fosszilis üzemanyaggal hajtott új gépjárművek forgalmazását és létrehoznak egy többmilliárd eurós alapot arra, hogy abból támogatni tudják a szegényebb állampolgárokat a károsanyag-kibocsátás miatt kivetendő adók megfizetésében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG