4p
Az USA megosztja az amerikai választások oroszok általi meghekkeléséről szóló titkosszolgálati adatokat Európával. A segítség azért érkezik, mert a közelgő német, francia, holland és norvég választások előtt erősödnek a félelmek az orosz beavatkozástól. Az oroszok érdeke a demokráciába vetett hit és a velük ellenséges politikusok ellehetetlenítése, célkeresztben Merkel.
A  felirat szerint „Személyesen Obamának kell kézbesíteni!”

Az amerikai titkosszolgálati szervezetek együttműködnek a kormányokkal Európa-szerte, hogy biztosítsák, ne essenek áldozatául hasonló beavatkozásnak, mint amilyen az amerikai elnökválasztás során botrányt keltett – írja a Politico című weboldal. A titkosszolgálatok megosztották több külföldi kormánnyal a titkosított verzióját annak a jelentésnek, amelynek egy nyilvános kiadása január 6-i keltezéssel bárki számára elérhető az interneten.

A jelentés készítői szerint orosz beavatkozás történt annak érdekében, hogy Hillary Clintont kikezdjék és a választások eredményét Donald Trump érdekében befolyásolják. Az amerikai illetékesek szerint az információcsere életbe vágó. Oroszország ugyanis arra készül, hogy az USA-ban alkalmazott forgatókönyvet – a politikai ellenfelek meghekkelése, pikáns információk kiszivárogtatása – Európában is bevessék, hogy kedvük szerint rendezzék át a nemzetközi politikai viszonyokat.

A NATO az oroszok szemében a szálka

Vlagyimir Putyin elnök megpróbálja megtörni globálisan a demokrácia működőképességét – állítja egy Moszkva-kritikus amerikai politikus, Sen. Lindsey Graham. A Kreml alá akarja ásni az embereknek azt az érzetét, hogy a demokrácia modellje életképes, és azt akarják szuggerálni, hogy az autokrácia (tekintélyelvűség, vezér által irányított társadalom – a szerk.) ugyanúgy alkalmas, működőképes. Egy másik, baloldali politikustól azt idézik, hogy főleg a nyugati demokráciákat és azok szervezeteit akarják aláásni, mint a NATO, mert ezeket folyamatos fenyegetésként érzékelik az oroszok.

A Krím nem volt elég

Erre 2017-ben rengeteg lehetőségük lesz, mivel Franciaországban, Németországban, Hollandiában és Norvégiában is választások lesznek, ezek az országok pedig Washington kulcsfontosságú szövetségesei olyan nemzetközi szervezetekben, mint az ENSZ vagy a NATO.

Oroszország-szakértők szerint igyekeznek majd aláásni a választók bizalmát a demokratikus rendszerben és a nyertes politikusokban, ha emellett sikerül Moszkva számára szimpatikusabb kormányokat hatalomra juttatni, még jobb. Moszkva igyekszik kiterjeszteni hatalmát Európában, ennek érdekében populista kormányokra hatalomra segíteni. Terjeszkedésének útjában elsősorban a NATO áll, ha teheti, nem fog megelégedni azzal, hogy a Krím-félszigetet bekebelezte – írja a Politico.

Merkel a fő ellenség

Emlékeztetnek arra, hogy Donald Trump nem sokra becsüli a nemzetközi szervezeteket és elítélően nyilatkozott a NATO-ról is. Említik, hogy Franciaországban esélyes a szélsőjobboldali Marine Le Pen, aki ki akarja országát vezetni a NATO-ból. Németországban az AfD nyilatkozott hasonlóan, viszont egyelőre esélytelen, a támogatottsága csekély.

Ezért az oroszok célkeresztjében most leginkább olyan politikusok lehetnek, mint Angela Merkel. Az orosz információs támadások állítólag már tavaly év végén megkezdődtek. Vezető német politikusok számítógépeit már tavaly szeptemberben megpróbálták feltörni.

Kézzel számolnak

A hollandok már bejelentették, hogy a számítógépes támadások kivédésére a szavazatokat kézzel is összeszámolják majd. A norvég hatóságok múlt héten jelentették be, hogy adathalász támadást észleltek társadalmi szervezetek vezetőinél, amelyekért az orosz titkosszolgálat lehet a felelős.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG