TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az USA megosztja az amerikai választások oroszok általi meghekkeléséről szóló titkosszolgálati adatokat Európával. A segítség azért érkezik, mert a közelgő német, francia, holland és norvég választások előtt erősödnek a félelmek az orosz beavatkozástól. Az oroszok érdeke a demokráciába vetett hit és a velük ellenséges politikusok ellehetetlenítése, célkeresztben Merkel.
A  felirat szerint „Személyesen Obamának kell kézbesíteni!”

Az amerikai titkosszolgálati szervezetek együttműködnek a kormányokkal Európa-szerte, hogy biztosítsák, ne essenek áldozatául hasonló beavatkozásnak, mint amilyen az amerikai elnökválasztás során botrányt keltett – írja a Politico című weboldal. A titkosszolgálatok megosztották több külföldi kormánnyal a titkosított verzióját annak a jelentésnek, amelynek egy nyilvános kiadása január 6-i keltezéssel bárki számára elérhető az interneten.

A jelentés készítői szerint orosz beavatkozás történt annak érdekében, hogy Hillary Clintont kikezdjék és a választások eredményét Donald Trump érdekében befolyásolják. Az amerikai illetékesek szerint az információcsere életbe vágó. Oroszország ugyanis arra készül, hogy az USA-ban alkalmazott forgatókönyvet – a politikai ellenfelek meghekkelése, pikáns információk kiszivárogtatása – Európában is bevessék, hogy kedvük szerint rendezzék át a nemzetközi politikai viszonyokat.

A NATO az oroszok szemében a szálka

Vlagyimir Putyin elnök megpróbálja megtörni globálisan a demokrácia működőképességét – állítja egy Moszkva-kritikus amerikai politikus, Sen. Lindsey Graham. A Kreml alá akarja ásni az embereknek azt az érzetét, hogy a demokrácia modellje életképes, és azt akarják szuggerálni, hogy az autokrácia (tekintélyelvűség, vezér által irányított társadalom – a szerk.) ugyanúgy alkalmas, működőképes. Egy másik, baloldali politikustól azt idézik, hogy főleg a nyugati demokráciákat és azok szervezeteit akarják aláásni, mint a NATO, mert ezeket folyamatos fenyegetésként érzékelik az oroszok.

A Krím nem volt elég

Erre 2017-ben rengeteg lehetőségük lesz, mivel Franciaországban, Németországban, Hollandiában és Norvégiában is választások lesznek, ezek az országok pedig Washington kulcsfontosságú szövetségesei olyan nemzetközi szervezetekben, mint az ENSZ vagy a NATO.

Oroszország-szakértők szerint igyekeznek majd aláásni a választók bizalmát a demokratikus rendszerben és a nyertes politikusokban, ha emellett sikerül Moszkva számára szimpatikusabb kormányokat hatalomra juttatni, még jobb. Moszkva igyekszik kiterjeszteni hatalmát Európában, ennek érdekében populista kormányokra hatalomra segíteni. Terjeszkedésének útjában elsősorban a NATO áll, ha teheti, nem fog megelégedni azzal, hogy a Krím-félszigetet bekebelezte – írja a Politico.

Merkel a fő ellenség

Emlékeztetnek arra, hogy Donald Trump nem sokra becsüli a nemzetközi szervezeteket és elítélően nyilatkozott a NATO-ról is. Említik, hogy Franciaországban esélyes a szélsőjobboldali Marine Le Pen, aki ki akarja országát vezetni a NATO-ból. Németországban az AfD nyilatkozott hasonlóan, viszont egyelőre esélytelen, a támogatottsága csekély.

Ezért az oroszok célkeresztjében most leginkább olyan politikusok lehetnek, mint Angela Merkel. Az orosz információs támadások állítólag már tavaly év végén megkezdődtek. Vezető német politikusok számítógépeit már tavaly szeptemberben megpróbálták feltörni.

Kézzel számolnak

A hollandok már bejelentették, hogy a számítógépes támadások kivédésére a szavazatokat kézzel is összeszámolják majd. A norvég hatóságok múlt héten jelentették be, hogy adathalász támadást észleltek társadalmi szervezetek vezetőinél, amelyekért az orosz titkosszolgálat lehet a felelős.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél