<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.

Amint arról az elmúlt napokban többször beszámoltunk, Ukrajna és Oroszország is egymást vádolta Zaporizzsja atomerőművének – amely Európa legnagyobb atomerőműve – tüzérségi támadásával. Hétfőn is ez volt az egyik legvitatottabb kérdés, számos megnyilatkozó volt ebben az ügyben.

A Fehér Ház felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel minden katonai művelettel az ukrajnai nukleáris létesítmények körül. Karine Jean-Pierre szóvivő kijelentette, hogy "az atomerőmű közelében folytatott harcok veszélyesek", és a nukleáris létesítmények "teljes ellenőrzését" vissza kell adni Ukrajnának. Azt mondja, hogy az Egyesült Államok továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet a létesítményben, és a sugárzásérzékelők "szerencsére" nem mutattak semmilyen jelet a sugárzási szint növekedésére vagy abnormális szintre. Jean-Pierre kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak tudomása van az erőmű személyzetével való rossz bánásmódról szóló jelentésekről, és hozzáteszi: "köszönjük az ukrán hatóságokat és üzemeltetőket a nukleáris biztonság és védelem iránti elkötelezettségükért, a megpróbáltató körülmények között".

A nukleáris komplexum dolgozói "orosz fegyverek célkeresztjében dolgoznak" - közölte hétfőn Ukrajna ENSZ nukleáris felügyeleti szervezetének nagykövete, és nemzetközi missziót kért az erőműhöz ebben a hónapban. Jevhenyij Cimbaliuk azt mondta, hogy az orosz erők áramszünetet akarnak okozni Dél-Ukrajnában a Zaporizzzsja komplexum ágyúzásával, és hozzátette, hogy az orosz támadások által okozott kár a létesítményben azt jelenti, hogy semmilyen sugárzást nem lehet kimutatni. Cimbaliuk Bécsben arról beszélt, hogy a Zaporizzsja erőmű elleni tüzérségi támadások miatt nemzetközi riadalom növekszik, Kijev figyelmeztetett a csernobili típusú katasztrófa veszélyére, és a terület demilitarizált övezetté tételét kérte – írja a Reuters.

A nemzetközi nyomásra reagálva az oroszok is előjöttek a saját magyarázatukkal. Kijev gyakorlatilag túszul ejti Európát a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével - jelentette ki hétfőn Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Mint mondta, az ukrán kormányerők tevékenysége miatt minden egyes nappal veszélyesebbé válik a helyzet az orosz kézre került atomerőmű térségében. Hozzátette, hogy a tűzérséget működő reaktorokra és a kiégett fűtőelemek lerakatára vezetve "az ukránok saját magukat veszik célba".

 António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn Japánban tartott sajtótájékoztatóján felszólított arra, hogy a múlt hét végi csapások és a kölcsönös vádaskodások után engedjék be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit a zaporizzsjai atomerőműhöz.

Érdemes megismételni, amit már korábban is írtunk, hogy a nemzetközi egyezmények szerint az inváziós seregnek messze el kellene kerülni a létesítményt. Másrészt nem ez az első alakalom, amikor Moszkva azt próbálja elhitetni a külvilággal, hogy az ukránok saját magukat lövik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kizárta a béketárgyalások lehetőségét Oroszországgal, ha az ország folytatja a népszavazást a megszállt területeken. Jevgenyij Balickij, a régió oroszbarát adminisztrációjának vezetője a folyamat beindításáról szóló döntést a Zaporizzsja legnagyobb Oroszország által ellenőrzött városában, Melitopolban szervezett „Oroszországgal vagyunk” Moszkva-barát fórumon jelentette be. Zaporizzsja nagyjából kétharmada orosz megszállás alatt áll, amely Dél-Ukrajna azon észe, amelyet Moszkva a háború elején elfoglalt, beleértve a szomszédos Herszon régió nagy részét is, ahol az orosz tisztviselők népszavazási tervekről is tárgyaltak.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter dél-afrikai látogatása során hétfőn kijelentette: ha hagynánk, hogy Oroszország megfélemlítse Ukrajnát, hogy megszállja az országot, és ellenállás nélkül területeket csatoljon el, az a globális "vadászidény" megnyitásával lenne egyenértékű. Az amerikai diplomácia vezetője Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján nyilatkozott, afrikai körútja első állomásán. "Ha megengedjük, hogy egy nagy ország megfélemlítsen egy kisebbet, egyszerűen megszállja és területeket csatoljon el, akkor az "vadászidény" megnyitását jelenti nemcsak Európában, hanem az egész világon" - fejtette ki Blinken. Az amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok úgy véli: fontos, hogy fellépjenek Oroszországgal szemben, mert az Ukrajna elleni orosz agresszió a nemzetközi rendszer alapvető elveit fenyegeti.

Az Egyesült Államok további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajna kormányának, így a februári orosz invázió óta nyújtott költségvetési támogatása 8,5 milliárd dollárra nő – jelentette be az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége. A finanszírozás, amelyet az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumával a Világbankon keresztül koordinálnak, részletekben kerül az ukrán kormányhoz, az első 3 milliárd dolláros összeget augusztusban utalják át - közölte a USAid, a Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség.

Továbbra is heves harcok dúlnak a kelet-ukrajnai Donyeck régióban Bahmut és Avgyijivka határában - ismertette hétfőn az ukrán vezérkar hadijelentésében. A közlés szerint Szoledartól és a szomszédos Bahmuttól keletre orosz támadásokat vertek vissza, illetve sikerült megakadályozni előretöréseket Sziverszktől keletre és Avgyijivkától délnyugatra.Natalija Humenyuk, az ukrán déli parancsnokság sajtóközpontjának vezetője hétfőn arról számolt be, hogy az orosz csapatok kezére került Herszonnál az ukrán hadsereg ellentámadást indított és rakétákkal lőtte a stratégiailag fontos, a korábbi harcokban már károkat szenvedett Antonyivszkij-hidat és a Nova Kahovkánál lévő duzzasztógáton átvezető utat. Hozzátette, hogy az átkelőhelyekben okozott károk miatt komolyan akadozik a Dnyeper jobb partvonalán lévő orosz csapatok ellátása. Hírügynökségek felhívják a figyelmet arra, hogy független forrásból nem lehet ellenőrizni a harcoló felek jelentéseit.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő az áremelkedés a magyar iparban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:00
Átlépte a 40 százalékot az ipari termelői árak emelkedése Magyarországon - a belföldi értékesítésben 66,6 százalékot ugrottak az árak egyetlen év alatt. Az előző hónaphoz képest is súlyos az ugrás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet az iskolai szünetekről - még a nyári szünet is máshogy lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:59
Nem lesz őszi szünet, télen hazaküldik a gyerekeket melegedni - ezt tudtuk, de azt nem ,hogy egy nappal később ér véget az iskola.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mire kellettek a mozgósított katonák - Putyin elismert egy hibát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:32
Kezdődik a háború 219. napja, amikor Oroszország területeket csatolhat el Ukrajnától. Ehhez már meg is tette az első lépést Vlagyimir Putyin. Zelenszkij nagyon kemény ukrán válaszra figyelmeztet - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Halászcsónak robbanószerrel, rejtélyes helikopter – új információk a gázvezeték-támadásról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Az ukrán válság középtávon gyorsítja az energia-átállást
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 29. 19:14
Az ukrajnai válság középtávon felgyorsítja a zöldebb üzemanyagokra való átállást, hiszen a megújuló energiaforrások mind a környezetvédelmi, mind az energiafüggetlenségi célokat szolgálják – mondta Francesco La Camera, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) főigazgatója.
Makro / Külgazdaság Lesz pénz a büdzsében nyugdíjprémiumra idén?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:14
Idén és jövőre is nagy bizonytalanság övezi a nyugdíjakat. Az elszálló infláció miatt nagy kérdés, hogyan dönt a kormány a novemberi korrekciót illetően, a gazdaság teljesítménye alapján pedig egyáltalán nem vehető készpénznek, hogy idén is nyugdíjprémiumban részesülnek az érintettek. A jövő év pedig még nehezebb lesz nekik. Nyugdíjkérdésekről beszélgetett az ATV Start című műsorában felelős szerkesztőnk, Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Jön a gázárfék Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 17:57
Kétszázmilliárd eurós kerettel támogatási programot indít a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozására - jelentették be csütörtökön Berlinben.
Makro / Külgazdaság Egy baráti országban is maximálják az energiaárakat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 17:31
Megszavazta csütörtökön szinte egyhangúlag a lengyel szejm azt a tervezetet, melynek értelmében jövőre kétezer kilowattóra éves fogyasztásig kedvezményes, az idei szintnek megfelelő lakossági energiaárakat vezetnek be.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG