BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 7. 06:04

Erre a GDP 0,2 százaléka helyett annak 0,5 százaléka mehet a büdzséből. Tény: ez magasabb összeg, mint az elmúlt években jellemző volt.

A kormány a szokásoknak megfelelően elküldte az Európai Bizottságnak a frissített konvergenciaprogramját, mely az eddig ismertnél nagyobb hiánnyal, 3 százalékos gazdasági visszaeséssel és potenciálisan elmaradó beruházásokkal számol. A 2020-2024-es időszakra vonatkozó prognózisok a főbb makrogazdasági számok mellett más információkról is árulkodnak.

Mint az ismert, a koronavírus-járvány miatt munkájukat elvesztőkkel kapcsolatban a kormány ragaszkodik az eddigi ideológiájához, a munkaalapú gazdasághoz. Ebbe pedig nem férnek bele az ingyenpénzek, még átmeneti jelleggel sem. A munka nélkül maradók így Európa egyik legszerényebb szociális ellátórendszerére kénytelenek támaszkodni: mindössze 3 hónapig jár nekik az álláskeresési járadékra átnevezett munkanélküli segély.

Bár gazdasági szakemberek és ellenzéki képviselők többször sürgették már a jogosultsági idő és az ellátás összegének emelését, a kabinet inkább egyéb ösztönzőkkel igyekszik három hónap alatt újrateremteni a vírus által "elpusztított" munkahelyeket. Orbán Viktor miniszterelnök nemrég a parlamentben elárulta: aki alól "kifut a munkanélküli segély", annak vagy a versenyszférában vagy az állami szektorban fognak munkát biztosítani.

Hiába a vaskalapos ragaszkodás az ellátórendszer eddigi kialakításához, valamint a munkahely megőrzésébe és teremtésébe vetett bizalom, mégis azzal számolnak, hogy jelentősen többet kell idén munkanélküli ellátásokra fordítani. Ez abból a szempontból magától értetődő, hogy a makrogazdasági prognózis szerint a tavalyi 3,4 százalékos munkanélküliségi ráta ebben az évben 5,6 százalékra emelkedhet. Ez átlagosan 234 ezer munkanélkülit jelent az adatok alapján, miközben 2019-ben 160 ezren voltak a Központi Statisztikai Hivatal szerint.

A konvergenciaprogram államháztartási adatokat részletező táblázata szerint idén a GDP 0,5 százaléka mehet majd munkanélküli ellátásokra a tavalyi 0,2 százalék után. Bár a magasabb arányszámot elméletileg indokolhatná az idén visszaeső nominális GDP, nem erről van szó. A táblázatban szereplő adatokból visszaszámolva kiderül, a korábbinál jóval nagyobb tételt fognak jelenteni idén ezek az ellátások.

A 2019-es 106 milliárd forint után 217 milliárd forint mehet a munkanélküliek ellátására. 2021-ben azonban ez a tétel már nem jelent extraterhelést a büdzsének, hiszen visszatér a kiadás a GDP 0,2 százalékának megfelelő összegére, 91 milliárd forintra.

A 217 milliárd forintos éves kiadásból kiinduló becslésünk szerint komolyan megugró munkanélküliségre készül a kormány. Az álláskeresési járadék átlagos havi összege a februári adatokból levezetve 155 ezer forint lehetett. Ha ezt feltételezzük az előttünk álló hónapokra is, akkor

havi átlagban közel 117 ezer magyar kaphat majd munkanélküli ellátást idén. Ez jókora ugrást jelent az eddigiekhez képest, tavalyhoz képest majdnem a triplájára nőhet a létszám. 2019-ben ugyanis havi átlagban 40 846 álláskereső volt jogosult a járadékra.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az angol királyi ház rémálma – rács mögött a Moszad tisztje
Káncz Csaba | 2020. július 5. 18:45
Epstein volt üzlettársa szerint Maxwell „mindent tud” és „neveket fog feldobni az FBI-nak”.  Az amerikai ügyészek most felszólították András herceget, hogy működjön együtt az igazságszolgáltatással. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ősszel jöhet a fordulat a német gazdaságban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 5. 15:50
Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés - mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály szerint a gazdaság és a védekezés is fontos
MTI | 2020. július 5. 11:31
A kormány a jövő évi költségvetéssel egyszerre kívánja fenntartani a koronavírus-járvány elleni védekezési készültséget és minden erővel segíteni a gazdasági növekedést - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél