TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bár a gazdasági növekedési kilátásokat továbbra is nagy bizonytalanság és jelentős negatív kockázatok jellemzik, vannak jelei az aktivitás stabilizálódásának, igaz, alacsony szinten - mondta Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke a csütörtöki kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón. Makrogazdasági értékelésében megismételte decemberi kijelentéseit, amely szerint a pénzpiaci feszültségek továbbra is tompítják a gazdasági aktivitást.

További kockázatot jeleznek a romló világgazdasági kilátások, a tagállamok protekcionista törekvései, illetve egy esetleges, rendezetlen körülmények között zajló államcsőd.
Csökkenni fog az infláció az eurózónában
Az inflációs kilátásokkal kapcsolatosan elmondta, a fogyasztói árakra ható kockázatok továbbra is kiegyensúlyozottak. Az euróövezeti infláció még több hónapig a két százalékos cél felett lehet, majd csökkenni fog, hiszen már most látható, hogy érvényesül a negatív irányba ható bázishatás - tette hozzá. A negatív irányba ható kockázatok között említette az euró gyengülését, illetve a lassuló világgazdasági növekedési ütemet, míg az esetlegesen inflációs nyomást gerjesztő tényezők között a közvetett adókat, a hatósági árakat, illetve a nyersanyag- és energiaárakat sorolta.

Az EKB csütörtöki, az 1,00 százalékos euróövezeti kamatszint tartása mellett szóló döntésével kapcsolatosan azt mondta, a szervezet kormányzótanácsa egyhangúlag döntött. Decemberben a 25 bázispontos kamatcsökkentésről, illetve a hároméves likviditási tenderről nem született egységes döntés az EKB monetáris tanácsában.
Kedvezőek a hatásai a lividitásbővítésnek
A hároméves likviditási tenderről szólva elmondta: világos jelei láthatóak a likviditásbővítés kedvező hatásainak. Kiemelte, a lépéssel sikerült elkerülni egy olyan hitelszűkét, amely nagyon súlyos hatásokkal járt volna. Emlékeztetett rá, hogy az első negyedévben több mint 200 milliárd eurónyi euróövezeti banki kötvény jár le, s ezek visszafizetése komoly likviditási nehézségek elé állította volna az európai pénzintézeteket. A további kedvező hatások között sorolta a csökkenő hozamszinteket, illetve azt, hogy sok hónapnyi szünet után ismét van mozgás a fedezetlen banki kötvények piacán.
Arra a kérdésre, hogy az így a piacra pumpált pénz valóban átjárja-e a reálgazdaságot, Draghi elmondta: van mozgás a bankközi piacon, hiszen nem feltétlenül azok a pénzintézetek helyeznek el összegeket az EKB overnight betéti eszközében, amelyek a hároméves likviditási tenderen hívtak le pénzt. Az euróövezeti bankok 489 milliárd eurónyi likviditáshoz jutottak a december végi hároméves tenderen, az overnight betétek állománya a korábbi 100-200 milliárd eurós szintről 450 milliárd euró fölé szökött január elején.
Kit kell kihúzni a slamasztikából?
Az euróövezeti bankok tőkehelyzetének javításával kapcsolatosan elmondta: kulcsfontosságú, hogy a bankok törekvései ne legyenek túl negatív hatással a reálgazdasági finanszírozásra. Mint mondta, Európában a bankok biztosítják a reálgazdasági hitelezés mintegy 80 százalékát, szemben az Egyesült Államokkal, ahol sokkal nagyobb a közvetlen tőkepiaci forrásbevonás. Draghi szerint az EKB éppen azért döntött a banki likviditás bővítése mellett, hiszen ezzel közvetlenül tudja pénzhez juttatni a reálgazdaságot. Hozzátette: az Egyesült Államokban a Fed- például - ezért döntött a kötvényvásárlások mellett, mivel ott - a hitelezési sajátosságok miatt - a tőkepiacokat kellett megsegíteni.
Kérdésre válaszolva az EKB elnöke úgy nyilatkozott: az EKB nagyon nyugtalan a magyar jegybanktörvény miatt. Mint kifejtette: az EKB nagyon figyel az olyan helyzetekre, amikor politikai döntéshozók nyomást kívánnak gyakorolni nemzeti bankok döntéshozóira. Az ilyen nyomás nem konzisztens az európai jogszabályok szellemiségével - tette hozzá.
Még mindig az a fránya jegybanktörvény
Draghi elmondta: "korábban világossá tettük aggodalmainkat, amelyek közül néhányat figyelembe vett Magyarország, más aggodalmaink továbbra is fennállnak". Az EKB elnöke szerint a jegybanktörvényt vizsgálják, és álláspontjukat a közeli jövőben kiadandó konvergencia-jelentésben ismertetik. Az Európai Bizottság is vizsgálja a magyar jegybanktörvényt - tette hozzá.
Az EKB elnöke reményét fejezte ki, hogy a hónap végéig döntés születhet a szorosabb felügyeletet lehetővé tevő, úgynevezett költségvetési megállapodásról. Korábban Nicolas Sarkozy és Angela Merkel is azt a célt jelölte meg, hogy az euróövezeti tagállamok állam- és kormányfői január 30-i találkozójuk alkalmával már alá is írják a szerződést.
Ilyen persze nálunk nem fordulhat elő
A görög adósságleírással kapcsolatosan elmondta: a magánbefektetői részvételről való 2011. évi döntés politikai okokból érthető. A lépésnek azonban számos kedvezőtlen gazdasági következménye van, "s most éppen ezeket éljük meg". Az Európai Tanács decemberben világossá tette, hogy soha többé nem kezdeményeznek újabb adósságleírást, így ebben az értelemben Görögország helyzete egyedi - tette hozzá.
A svájci jegybank elnöke, Philipp Hildebrand lemondását értékelve Draghi kijelentette: sajnálatosak azok az események, amelyek a lemondásához vezettek, hiszen Hildebrand kiváló szakember. Az EKB alkalmazottaira érvényes etikai kódex azonban megakadályozza, hogy hasonló eset felmerüljön Frankfurtban - tette hozzá.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél