1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bár a gazdasági növekedési kilátásokat továbbra is nagy bizonytalanság és jelentős negatív kockázatok jellemzik, vannak jelei az aktivitás stabilizálódásának, igaz, alacsony szinten - mondta Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke a csütörtöki kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón. Makrogazdasági értékelésében megismételte decemberi kijelentéseit, amely szerint a pénzpiaci feszültségek továbbra is tompítják a gazdasági aktivitást.

További kockázatot jeleznek a romló világgazdasági kilátások, a tagállamok protekcionista törekvései, illetve egy esetleges, rendezetlen körülmények között zajló államcsőd.
Csökkenni fog az infláció az eurózónában
Az inflációs kilátásokkal kapcsolatosan elmondta, a fogyasztói árakra ható kockázatok továbbra is kiegyensúlyozottak. Az euróövezeti infláció még több hónapig a két százalékos cél felett lehet, majd csökkenni fog, hiszen már most látható, hogy érvényesül a negatív irányba ható bázishatás - tette hozzá. A negatív irányba ható kockázatok között említette az euró gyengülését, illetve a lassuló világgazdasági növekedési ütemet, míg az esetlegesen inflációs nyomást gerjesztő tényezők között a közvetett adókat, a hatósági árakat, illetve a nyersanyag- és energiaárakat sorolta.

Az EKB csütörtöki, az 1,00 százalékos euróövezeti kamatszint tartása mellett szóló döntésével kapcsolatosan azt mondta, a szervezet kormányzótanácsa egyhangúlag döntött. Decemberben a 25 bázispontos kamatcsökkentésről, illetve a hároméves likviditási tenderről nem született egységes döntés az EKB monetáris tanácsában.
Kedvezőek a hatásai a lividitásbővítésnek
A hároméves likviditási tenderről szólva elmondta: világos jelei láthatóak a likviditásbővítés kedvező hatásainak. Kiemelte, a lépéssel sikerült elkerülni egy olyan hitelszűkét, amely nagyon súlyos hatásokkal járt volna. Emlékeztetett rá, hogy az első negyedévben több mint 200 milliárd eurónyi euróövezeti banki kötvény jár le, s ezek visszafizetése komoly likviditási nehézségek elé állította volna az európai pénzintézeteket. A további kedvező hatások között sorolta a csökkenő hozamszinteket, illetve azt, hogy sok hónapnyi szünet után ismét van mozgás a fedezetlen banki kötvények piacán.
Arra a kérdésre, hogy az így a piacra pumpált pénz valóban átjárja-e a reálgazdaságot, Draghi elmondta: van mozgás a bankközi piacon, hiszen nem feltétlenül azok a pénzintézetek helyeznek el összegeket az EKB overnight betéti eszközében, amelyek a hároméves likviditási tenderen hívtak le pénzt. Az euróövezeti bankok 489 milliárd eurónyi likviditáshoz jutottak a december végi hároméves tenderen, az overnight betétek állománya a korábbi 100-200 milliárd eurós szintről 450 milliárd euró fölé szökött január elején.
Kit kell kihúzni a slamasztikából?
Az euróövezeti bankok tőkehelyzetének javításával kapcsolatosan elmondta: kulcsfontosságú, hogy a bankok törekvései ne legyenek túl negatív hatással a reálgazdasági finanszírozásra. Mint mondta, Európában a bankok biztosítják a reálgazdasági hitelezés mintegy 80 százalékát, szemben az Egyesült Államokkal, ahol sokkal nagyobb a közvetlen tőkepiaci forrásbevonás. Draghi szerint az EKB éppen azért döntött a banki likviditás bővítése mellett, hiszen ezzel közvetlenül tudja pénzhez juttatni a reálgazdaságot. Hozzátette: az Egyesült Államokban a Fed- például - ezért döntött a kötvényvásárlások mellett, mivel ott - a hitelezési sajátosságok miatt - a tőkepiacokat kellett megsegíteni.
Kérdésre válaszolva az EKB elnöke úgy nyilatkozott: az EKB nagyon nyugtalan a magyar jegybanktörvény miatt. Mint kifejtette: az EKB nagyon figyel az olyan helyzetekre, amikor politikai döntéshozók nyomást kívánnak gyakorolni nemzeti bankok döntéshozóira. Az ilyen nyomás nem konzisztens az európai jogszabályok szellemiségével - tette hozzá.
Még mindig az a fránya jegybanktörvény
Draghi elmondta: "korábban világossá tettük aggodalmainkat, amelyek közül néhányat figyelembe vett Magyarország, más aggodalmaink továbbra is fennállnak". Az EKB elnöke szerint a jegybanktörvényt vizsgálják, és álláspontjukat a közeli jövőben kiadandó konvergencia-jelentésben ismertetik. Az Európai Bizottság is vizsgálja a magyar jegybanktörvényt - tette hozzá.
Az EKB elnöke reményét fejezte ki, hogy a hónap végéig döntés születhet a szorosabb felügyeletet lehetővé tevő, úgynevezett költségvetési megállapodásról. Korábban Nicolas Sarkozy és Angela Merkel is azt a célt jelölte meg, hogy az euróövezeti tagállamok állam- és kormányfői január 30-i találkozójuk alkalmával már alá is írják a szerződést.
Ilyen persze nálunk nem fordulhat elő
A görög adósságleírással kapcsolatosan elmondta: a magánbefektetői részvételről való 2011. évi döntés politikai okokból érthető. A lépésnek azonban számos kedvezőtlen gazdasági következménye van, "s most éppen ezeket éljük meg". Az Európai Tanács decemberben világossá tette, hogy soha többé nem kezdeményeznek újabb adósságleírást, így ebben az értelemben Görögország helyzete egyedi - tette hozzá.
A svájci jegybank elnöke, Philipp Hildebrand lemondását értékelve Draghi kijelentette: sajnálatosak azok az események, amelyek a lemondásához vezettek, hiszen Hildebrand kiváló szakember. Az EKB alkalmazottaira érvényes etikai kódex azonban megakadályozza, hogy hasonló eset felmerüljön Frankfurtban - tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG