<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

 

A világ figyelmét elkerülve a vízművek elleni kibertámadások száma az elmúlt két évtizedben folyamatosan emelkedik. Izraelben a meghiúsított iráni hackertámadás után a Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság vette át a vízművek védelmét.

 

Hétköznapi életünk kényelméért, biztonságáért, megélhetésünkért különböző infrastruktúrák felelnek. Fontosságukat csak esetleges hiányukkor észleljük. Ilyen létfontosságú infrastruktúrák az energiaellátás, közlekedés, agrárgazdaság, egészségügy, pénzügy, ipar, infokommunikációs technológiák, vízellátás, kormányzat működése, közbiztonság. 

Ezeket létfontosságú rendszereknek vagy kritikus infrastruktúráknak nevezzük. Mivel szinte minden ilyen infrastruktúra informatikai eszközök, hálózatban lévő rendszerek segítségével üzemel, ezért ezen rendszerek a kibertámadások célpontjai lehetnek

A floridai incidens

Február 5-én egy ismeretlen hackernek sikerült hozzáférnie a floridai Oldsmar városának víztisztító rendszerét irányító számítógéphez, és megpróbált veszélyes mennyiségű vegyszert pumpálni a vízbe, 110-szeresére növelve a nátrium-hidroxid (lúg) mennyiségét. Szerencsére egy dolgozó észrevette, és megakadályozta a lépést. A szert kis mennyiségben használják a víz savasságának szabályozására, de nagy mennyiségben óriási problémákat okozhat.

A megtámadott víztisztító telep Oldsmarban (Fotó: Chris Urso, Times)A megtámadott víztisztító telep Oldsmarban (Fotó: Chris Urso, Times)

Az ügyet már az FBI vizsgálja.  Marco Rubio floridai szenátor az incidenst „nemzetbiztonsági ügynek” nevezte.  

Letartóztatás egyelőre nem történt az ügyben, és nem tudni azt sem, hogy a támadást az Egyesült Államokon belülről vagy kívülről hajtották-e végre. A vízrendszerhez történő távoli hozzáférés lehetőségét ideiglenesen letiltották. A kiberbiztonsági szakértők már évek óta figyelmeztetnek: a víz, az áram, és a közlekedés terén folyamatosan tapasztalják a hiányosságokat, melyek elsődleges okai az elavult és sérülékeny informatikai rendszerek.

20 éve zajlanak a támadások

Nem ez volt az első eset, hogy hackerek a vízrendszert, vagy egyéb kritikus infrastruktúrát támadták meg. Oroszország 2015-ben és 2016-ban támadta meg az ukrán elektromos hálózatot.  

A világ figyelmét elkerülve a vízművek és szennyvíztelepek elleni támadások az elmúlt két évtizedben gyakorlatilag folyamatosak voltak. Még 2000-ben egy elégedetlen üzletfél az ausztráliai Queensland szövetségi államban rádión átvette a parancsnokságot egy szennyvíztelepen, kiengedve 800 000 liter szennyvizet a környezetbe. Aztán 2016-ban egy hacker csoport hozzáfért egy meg nem nevezett amerikai vízmű ellenőrzési és adatrendszeréhez (SCADA) és manipulálta a vegyi anyagok áramlását – szerencsére, hatástalanul.

Izrael új módszere

Kicsit korábban, 2013-ban egy iráni csoport a távolból megpróbált hozzáférni New York-ban egy kis gát SCADA rendszeréhez. Legutóbb, 2020 tavaszán pedig Irán kibertámadást intézett izraeli ivó- és szennyvíz létesítmények ellen, behatolva több regionális vízmű hálózatába, rövid ideig lebénítva működésüket. 

A meghiúsított iráni hackertámadás után, amely mérgezővé próbálta tenni az izraeli ivóvizet, a Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság vette át a vízművek védelmét. Eszközeik között éppúgy megtalálható a legmodernebb technológia, mint a különböző halfajták.

A Beer Sevában működő Eskol víztisztítóműben több tucat, ivóvízzel töltött akvárium áll, melyekben halak úszkálnak. Mozgásukat kamerák figyelik a nap 24 órájában és viselkedésükből következtetnek a vízminőség változására, hasonlóan az egykori szénbányákban használt kanárikhoz.

„A kisebb halak gyorsabban reagálnak a változásokra, a nagyobbak pedig a víz tulajdonságainak lassabb alakulásáról adnak visszajelzéseket. Az ellenőrzőteremben folyamatosan látják őket, és feltűnik, ha gyorsabban vagy lassabban kezdenek úszni” – mondta Ortál Schlafman, vízminőség-mérnök.

Pénz, pénz, pénz

A minapi floridai incidens alapján nyugodtan kijelenthető: nem lehet egykönnyen orvosolni az amerikai vízmű-rendszer problémáit.  Az illetékes hivatal (US Cybersecurity and Infrastructure Security Agency) becslése szerint az USA-ban 153 000 állami tulajdonú vízműrendszer és 16 000 szennyvíz tisztító üzem működik, amely a lakosság 80 százalékát látja el ivóvízzel.  

Ezek az üzemek többnyire rendkívül korlátozott IT-költségvetéssel üzemelnek, így az operátornak világos iránymutatásokat kell adni. A legrissebb, 2015-ös szakpolitikai iránymutatás (The Water and Wastewater Systems Sector-Specific Plan) esetében hiányoznak viszont a hosszú távú célkitűzések, beleértve a beszállítói láncok és a harmadik fél kockázatelemzései (TPRM). 

Kulcsproblémának számít a szakemberek hiánya, mivel általában csak 1-2 ember dolgozik az IT-részlegen az ilyen üzemeknél. A kiberbiztonság új, szigorúbb szabályozásának központi bevezetése ezért óhatatlanul jelentős kiadásnövekedést von maga után.    

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: emlékezetes búcsút vett Angela Merkel
Wéber Balázs | 2021. december 8. 17:57
Ami elkezdődik, az egyszer általában véget is ér.  
Makro / Külgazdaság Berlin dilettáns védelmi minisztert nevez ki az európai biztonságpolitikai viharban
Káncz Csaba | 2021. december 8. 15:35
Akkor neveznek ki egy dilettáns német védelmi minisztert, amikor Európa perifériáján nő az erőszak a Kaukázustól kezdve Ukrajnáig. A döntő szó így Párizshoz kerülhet, hiszen a 2022 januárjában elstartoló francia soros uniós elnökség kiemelt prioritása az európai védelmi önállóság. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az új kancellár: megint a baloldal vezeti Németországot
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 13:17
Megválasztotta Olaf Scholzot kancellárnak szerdán a német szövetségi parlament.
Makro / Külgazdaság Brutális kamatemelésre kényszerítheti Matolcsy Györgyéket a 14 éve nem látott infláció
Csabai Károly | 2021. december 8. 11:28
Az száz százalékra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) holnap a most 3,1 százalékos egyhetes betétje, míg jövő kedden a 2,1 százalékos alapkamatát megemeli. A közel 14 éve nem látott magasságú (7,4 százalékos) novemberi infláció és különösen az 5 százalékos 2022-es várakozások miatt azonban erősen kérdéses, hogy elegendő lesznek-e az utóbbi hetekben megszokott, maximum több tizedszázalékpontos szigorítgatások, nem kell-e egy nagy levegőt venni és egy jelentősebbet emelni – ahogy arra volt már több példa is a 2000-es években.
Makro / Külgazdaság Óriási hiányt termelt a költségvetés novemberben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 11:14
Egyetlen hónap alatt több mint 1000 milliárd forinttal nőtt a deficit a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Csalódás érheti az autósokat pénteken
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:56
Kedden kilőtt az olajára, ami az autósok számára nagyon rossz hír. Az üzemanyagok ára az elmúlt másfél hétben ugyanis szépen csökkent, de ennek most vége.
Makro / Külgazdaság Ausztrália diplomatái sem lesznek ott a pekingi téli olimpián
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:21
A diplomáciai bojkottot az Egyesült Államok kezdeményezte Kínával szemben az emberi jogok folyamatos megsértése miatt. Ehhez az akcióhoz csatlakozott most Ausztrália. Az ázsiai ország külügyi szóvivője korábban rendkívül élesen bírálta az amerikai kezdeményezést.
Makro / Külgazdaság Tízéves csúcson az arabica kávé ára a New York-i kereskedésben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:41
A kedvezőtlen időjárás, az emelkedő szállítási költségek és a bedugult kikötők miatt.
Makro / Külgazdaság Évtizedes csúcson az infláció
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:10
7,4 százalékkal nőttek az árak novemberben az előző év azonos hónapjához képest. Utoljára 2007. decemberében volt ekkora az infláció.
Makro / Külgazdaság Omikron: a WHO szerint semmi okunk kételkedni a vakcinák hatékonyságában
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 08:29
Azért az adatokat óvatosan kell elemezni, mert még csak a vizsgálatok elején járnak, tették hozzá.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló