<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Hillary Clinton előbukkant, és mindjárt azzal kezdte, hogy odamondogatott az álhírek terjesztőinek, akiknek korábban egyesek vereségét is tulajdonították. Dúl a médiaháború, van, aki a vezető médiavállalkozások fejére olvassa, hogy milyen téves információkkal szolgáltak eddig. A közvélemény-kutatás szerint azonban a lakosság fele-kétharmada bízik a nagy médiacégekben.

Az elnökválasztás óta eléggé eltűnt Clinton újra felbukkant, és megint az álhírterjesztő weboldalakat kezdte bírálni, hangsúlyozva, hogy ez járványszerű jelenség, amelynek azonban a való életre is komoly következményei vannak. Az ügy előzménye a „pizzagate”, ahol egy ostoba összeesküvés-elmélet terjedt el arról, hogy Clinton hívei egy pizzériába járnak gyerekeket megrontani. Erre odament egy férfi, hogy a hírnek utána járjon, és lövöldözni kezdett az étteremben.

Az álhírek-valódi hírek, mainstream (fősodorba tartozó) és alternatív média körüli vita azonban sok síkon folytatódik. Az Infowars.com (és a Zerohedge) azt próbálta felsorolni, milyen fontosabb álhíreket terjesztett eddig a mainstream média, amely állítása szerint pont az álhírek legnagyobb forrása.

Szaddamtól Clintonig

Első helyre tették azt, hogy Szaddam Husszein volt iraki elnöknek tömegpusztító fegyverei voltak, és hogy Iraknak szerepe volt a 2001. szeptember elsejei terrortámadásokban. Erre alapozva megtámadták Irakot, ami több százezer halálos áldozatot követelt. Második helyre azt, hogy a szíriai lázadókat mérsékelteknek nevezték, akik ezért támogatásra szorulnak, ami végül Szíria és Líbia szétrombolásához, az Iszlám Állam megerősödéséhez vezetett.

Álhírnek nevezték, hogy az amerikai média pártatlan volt az elnökválasztás során, a cikk szerint a Wikileaks bebizonyította, hogy az amerikai média jelentős része „ágyba feküdt Clinton kampányával”.

Erőszakolók és rendőri túlkapások

Ide sorolták, hogy egy fekete bőrű férfi lelövése ügyében egy szerkesztett, vágott hangfelvételt használtak fel. Ez a rasszok közötti feszültségek éleződéséhez vezetett az egész USA-ban. Kacsának bizonyult, hogy az egyetemi kampuszokon Amerikában minden ötödik nőt megerőszakolnak.

Téves hírnek minősítik, hogy egyes médiavállalkozások Donald Trumpot szörnyetegként ábrázolták, Hitlerhez hasonlították és hisztérikus Trump-ellenes gyűlölethullámot váltottak ki. Álhírnek értékelik azt is, hogy a média Trumpot esélytelennek írta le a választás előtt, volt olyan nagyvállalat, a Huffington Post, amely 98,1 százalékos esélyt adott Clinton győzelmének.

A kétharmad elfogadja a híreket

Úgy tűnik, a mainstream médiát ennek ellenére sem kell teljesen leírni az USA-ban, az emberek többsége mindezek ellenére megbízik benne. Egy friss felmérés szerint a legmegbízhatóbbnak az ABC, a CBS és az NBC médiakonszerneket tartották, 67, 65 és 65 százalékuk szerint „nagyon hitelesek” vagy „hitelesek” a híreik. (25, 24, illetve 23 százalék szerint nem túl hiteles, vagy egyáltalán nem hiteles).

A nálunk valamivel jobban ismert New York Times és CNN híreinek elfogadottsága 63, illetve 60 százalék volt. A lista végén a mainstream média fentebb említett álhíreinek listáját eredetileg közzétevő Infowars oldalt csak a megkérdezettek 17 százaléka tartotta hitelesnek, 21 százalékuk hiteltelennek. (A többi vélhetően nem ismerte.)

Gyilkosoktól a pirézekig

A The Onion nevű oldalt a válaszadók 18 százaléka tartotta hitelesnek, 35 százaléka pedig nem. Ez azért vicces, mert ez egy humoros álhír-oldal, ahol bevallottan marhaságok vannak. A Hírcsárda-szerű honlap jelenlegi vezető cikke szerint például az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) élére újonnan kinevezett főnök célkitűzése elpusztítani az USA szénalapú életformáinak átlagosan 30 százalékát, hogy csökkenjen a káros biodiverzitás. Egy másik hír szerint a hóvihar Chicagoban komoly fennakadásokat okozott több száz gyilkosság elkövetésében.

(Magyarországon korábban a pirézek betelepítését is elutasította a lakosság többsége, akikkel az az igazán nagy probléma, hogy nem léteznek, csak a kutatók találták ki őket.)

Tévedés vagy hazugság? Többet tudsz, mint egy óvodás?

A kisgyerekek még nem tudják megkülönböztetni egymástól a tévedést és a hazugságot, illetve a nem várt körülmények bekövetkeztét. Például: „Azt mondtad, Apa, hogy elviszel ma állatkertbe, de nem vittél, hazudtál! – Sajnálom, kisfiam, nem tudtam, hogy ma nincs is állatkert/Hogy ma reggel el fogod törni a lábadat/Hogy ma muszáj meglátogatnunk a nagymamát. ˜– De akkor is hazudtál!”

A felnőttek jelentős része már megtanulta a különbséget, de vannak közöttük, akik egész életükben éretlenek maradnak. Politikusok, demagógok meg is szólítják néha ezt a réteget, amikor szándékosan összemossák a különbségeket. Például: „XY elnök súlyosan eladósította az országot! – Igen, de 2008-ban volt egy akkora világválság, hogy ha nem veszünk fel hitelt, összeomlik a teljes bankrendszer és vele a gazdaság. – De akkor is agyon adósította az országot, a gazember!”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csalódást keltő számok az építőiparból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:12
Az ellátási problémák és a gyorsan növekvő költségek mind hátráltató tényezők a Magyar Bankholding elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Sokaknak fog szerdán drágulni a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 11:19
Mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára emelkedni fog a hét közepén.
Makro / Külgazdaság Betarthatatlan ígéretet tett az indiai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 10:27
Narendra Modi indiai miniszterelnök az ígérte hétfőn, országa függetlenségének 75. évfordulóján, hogy a következő 25 évben fejletté teszi a szegénység sújtotta Indiát.
Makro / Külgazdaság Behúzta a kéziféket a magyar építőipar
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 09:01
Egy év alatt 8,1, az előző hónaphoz képest 5,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Több halottja van az örmény fővárosban történt robbanásnak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:52
Már öt halottja van az örmény főváros, Jereván egyik bevásárlóközpontjában történt robbanásnak, amelyben mintegy hatvan ember megsérült vasárnap.
Makro / Külgazdaság A Fehér Ház állítja, nem tudott előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:13
A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG