BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2017. december 3. 09:45

Trump rekordidő alatt megbukott nemzetbiztonsági főtanácsadója beismerő vallomást tett: tényleg hazudott az FBI-nak. Az is kiderült, hogy Trump is tudott a hazugságokról, ezért is rúgta ki tanácsadóját - szerinte viszont a hazugságok semmi törvényelleneset nem akartak leplezni, nem játszott össze az oroszokkal. Vajon miért akarta akkor leállítani az FBI vizsgálatát?

Michael Flynn nyugalmazott tábornok Donald Trump amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója távozik az E. Barrett Prettyman bíróságról, miután bűnösnek vallotta magát hamis tanúzás vádjában. Flynnt azzal vádolják, hogy hazudott az FBI-nak Szergej Kiszljakkal, a Washingtonban akkreditált volt orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatairól. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

Beismerő vallomást tett a volt nemzetbiztonsági főtanácsadó - az első a belső körből

Donald Trump szerint minden, amit korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója tett az oroszokkal kapcsolatban, jogszerű volt; az elnök azért rúgta ki mégis Michael Flynnt, mert hazudott az FBI-nak és az alelnöknek.

Trump azután nyilatkozott így, hogy Flynn bűnösnek vallotta magát a hamis tanúzás ügyében, miután az FBI nyomozása az orosz beavatkozás ügyében nem hagyott kétséget efelől. Nemrég derült ki, hogy Flynn hajlandó együttműködni a Trump-kampánycsapat és Oroszország között a tavalyi elnökválasztáson történt esetleges összejátszást vizsgáló különleges bizottsággal és annak vezetőjével, Michael Mullerrel.

Michael Flynnt a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozásról folyó vizsgálat egyik központi alakjaként tartják számon.

Mint emlékezetes, rekordidő alatt, csupán 24 napos szolgálat után kényszerítették lemondásra Flynn tábornokot - egyszerűen hazudott mindenkinek arról, miről is tárgyalt  hivatalba lépése előtt az orosz nagykövettel. Trump egyesek szerint ezzel mérhetetlen ostobaságot követett el, véget vetve saját politikai karrierjének. Szerintük ugyanis Flynn aláaknázása valójában amerikai nemzetbiztonsági körök érdeke, akik nyílt háborút indítottak Trump elnök ellen, a Flynn-lemondás körüli botrány nem az amerikai demokratikus intézmények erejét mutatja, hanem éppen a megrendülésüket. Később az is kiderült: az oroszok pénzelték is Flynnt. Flynn aztán bejelentette: hajlandó lenne tanúvallomást tenni az orosz kapcsolatok ügyében, de cserébe már előre mentességet kér.

Flynn eltávolítása után nem sokkal egyébként Trump a nemzetbiztonsági tanács második emberétől is megvált.

Trump tehát tudott a hazugságról - de mióta?

Trump kommentárja könnyen jelentheti azt is, hogy tudott arról, hogy Flynn hazudott az FBI-nak - ráadásul még azelőtt tudomására juthatott, hogy megkérte az FBI igazgatóját a nyomozás megszakítására. Az elnök a Twitteren tette közzé kommentárját, így a helyzet nem egyértelmű - ha azonban kiderül, hogy elszólta magát, és mégis az a helyzet, hogy leplezni akarta volt nemzetbiztonsági főtanácsadó által elkövetett, általa is ismert bűnöket az FBI előtt a vizsgálat leállításával, az igen komoly következményekkel járhat.

Trump szerint mindenesetre egyáltalán nem volt összejátszás az oroszokkal (ezt háromszor is kimondta pár másodpercen belül), és Flynn már csak azért is szégyenteljes, hogy Flynn hazudott az FBI-nak és az alelnöknek, mert semmi szükség sem volt rá, nem volt takargatnivaló, minden jogszerű volt az oroszokkal kapcsolatban.

Pillanatok alatt elintézték a tőzsdét egy álhírrel, repült egy részrehajló nyomozó - óriási a feszültség

Az ügyben már óriási a feszültség, a tét hatalmas, erre két eset is rávilágít. Az egyik egy pénteki hibás tudósítás, amit az ABC News követett el, és még a tőzsdéket is térdre kényszerítette. Brian Ross, a csatorna vezető oknyomozója arról jelentett pénteken (miután Flynn bűnösnek vallotta magát), hogy belső körökből származó információk szerint Trump utasította Flynnt, hogy vegye fel a kapcsolatot az oroszokkal a választási kampány során. A jelentés után a Wall Street-i indexek több mint 1 százalékot estek.

Később az ABC kiadott egy helyreigazítást, miszerint forrásuk pontosította az információt: eszerint Trump azzal bízta meg Flynnt és egy kis létszámú tanácsadói csapatot, hogy keressenek módot az Oroszországgal való kapcsolat javítására. Az már az elnökválasztás után történt, hogy az akkor már megválasztott, de még be nem iktatott Trump utasította Flynnt, hogy vegye fel a kapcsolatot orosz tisztviselőkkel olyan témákban, mint például az Iszlám Állam elleni harc.

A téves információt közlő újságírót 4 hét fizetés nélküli szabadságra küldte az ABC, és a csatorna elnézést is kért.

A másik ügy mai: egy friss értesülés szerint a különleges vizsgálóbizottságból kirúgtak egy magasrangú FBI-os nyomozót, miután bebizonyosodott: olyan üzeneteket küldött a vizsgálat állásáról egy kollégájának, amelyek Trump-ellenes hangulatúak - így egyrészt nehezen hihető, hogy elfogulatlan vizsgálatot tud folytatni az ügyben, másrészt pedig remek támadási felületet jelent a Trump-adminisztráció számára, ha a kiszivárgott üzenetekkel hiteltelenítik el a vizsgálóbizottság egyik tagját.

Makro / Külgazdaság Óriási összeget fogadott be az MNB
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 17:36
Csütörtökön tartotta az első alkalommal meghirdetett egyhetes betéti tenderét az MNB, ahol az összes ajánlatot befogadta.
Makro / Külgazdaság Alig közlekedik ma már repülő Európa felett
MTI | 2020. április 2. 16:59
Az egy évvel ezelőtti, európai légi járatok számának csak 12-14 százaléka közlekedik most a légtérben; a forgalom elérte mélypontját, napok óta 5 ezer körüli járat üzemel, szemben az egy évvel korábbi 31 ezerrel  - közölte az Eurocontrol csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Itt a magyarázat: ezért esett jobban pánikba a magyar üzleti szféra
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:31
Szerdán publikálták mind a hazai, mind az európai beszerzési menedzser indexeket (BMI). Szokatlanul nagy volt a különbség, miközben a hazai mutató összezuhant, az európai számok csak mérsékelt pesszimizmusról tanúskodtak. Az okokról megkérdeztük a magyar BMI számítását végző Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságot.
Makro / Külgazdaság Borzalmas adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:23
Soha nem látott mélypontra jutott az amerikai munkaerőpiac: 6,6 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért a héten, ami új negatív rekord. A nem létfontosságú üzletek, éttermek, kereskedelmi boltok bezárásának drámai hatása lett. 
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurós mentőcsomaggal segítene az EU
MTI | 2020. április 2. 14:25
Az uniós tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában igényelhetik majd a támogatást, jelentette be Ursula Von der Leyen. Aztán azt mondta, Orbán Viktor a veszélyhelyzeti intézkedései egy részével túl messzire megy.
Makro / Külgazdaság Pár éve még barátkozott a kormány a járvány bűnbakjává tett Iránnal
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:42
Magyarország nemrég még nagy gazdasági lehetőségeket látott a szankciók alól szabaduló Iránban, az Orbán-kormány egyetemi ösztöndíjakkal, tartózkodási engedélyekkel is próbálta megolajozni a kapcsolatokat. Az iráni diákokkal szembeni kemény fellépés azonban teljesen ellentétes azzal, ahogy a kormány az elmúlt években kezelte Iránt. A hangnemváltást több okkal magyarázták külügyminisztériumi és diplomáciai források a Direkt36-nak. Részben azzal, hogy az Orbán-kormány iráni nyitáshoz fűződő reményei nem teljesen váltak valóra.
Makro / Külgazdaság A börtönökben még egy fertőzött sincs
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:07
Lapunk kérdésére azt a választ kaptuk az operatív törzs mai tájékoztatján, hogy a hétfőtől munkába állt kórházparancsnokok nem jelentettek eddig komoly eszközhiányt az egészségügyi intézményekből. Másik felvetésünkre, mit tegyenek azok a nők, akiknek bezárt a meddőségi klinikájuk, nem kaptunk választ, ezért erre hamarosan megjelenő cikkünkben keressük a megoldást.
Makro / Külgazdaság KSH: év végére 32 900 milliárd forintra nő az államadósság
MTI | 2020. április 2. 11:14
A GDP-arányos államháztartási hiány pedig 2020-ban 2,9 százalékos lesz, áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében, melyet az EU statisztikai hivatalának küldtek el.
Makro / Külgazdaság Újra stratégiai szerepben az élelmiszerexport-tilalom és az éhséglázadások
Káncz Csaba | 2020. április 2. 09:54
Az élelmiszer a jelenlegi globális válság időszakában újra kezdi felvenni stratégiai szerepkörét. Több nagy gabonatermesztő ország a napokban megtiltotta a termény kivitelét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fekete Húsvét jön Olaszországban, újabb szomorú rekord a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 08:30
Olaszország  április közepéig biztosan nem enyhít a karanténon, így a húsvéti ünnepek is izolációban telnek majd. Az olasz kormányfő szerint ugyanakkor később meg kell tanulniuk együtt élni a vírussal. Spanyolországban újabb rekordra szökött az egy nap alatt elhunytak száma. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.  
hírlevél