<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Argentínát ugyanolyan problémák sújtják, mint Törökországot, de megpróbálják teljesen máshogy kezelni a válságot - hiába azonban a tankönyvi válasz a problémákra, egyelőre semmi sem működik, az ország az IMF-től most kéri a későbbre ígért 50 milliárd dollárt, hogy elkerülje az államcsődöt. A lakosság 2001-ben már átélt ilyet, most mindenki attól fél, hogy megint lakatot tesznek a bankszámlákra.

Az argentin kormány váratlanul az IMF segítségét kérte: az egyre mélyülő gazdasági válság miatt azt kérik a Valutaalaptól, hogy korábban folyósítsák az 50 milliárd dolláros hitelt, írja a BBC. Mauricio Macri elnök azt mondta, ezzel a lépéssel szeretnék visszaszerezni a befektetők bizalmát. Az IMF jelezte: megkezdték az átütemezés előkészítését. Christine Lagarde IMF-igazgató azt mondta: támogatják az argentin kormány intézkedéseit.

Az argentin peso értékének 40 százalékát elvesztette idén a dollárral szemben, az infláció pedig az egekben van.

Mindent máshogy csinálnak, mint a törökök, mégis ugyanoda jutnak?

A háttérben a magas fizetésimérleg-hiány, a jelentős külső adósság, a gyenge kormányzat és a magas infláció áll - ezek az összetevők vezethették Törökországot is az összeomlás szélére, és ez az út várhat Argentínára is. A különbség a törökök és az argentinok között az, hogy utóbbi országban nem tekintenek ördögtől valónak a kamatamelésre (ami egy ország nemzeti valutájának elértéktelenedése ellen a hagyományos közgazdaságtan szerint a legjobb út) - Argentína ezért már egy ideje világrekorder, jelenleg 45 százalékos alapkamattal próbálja bevonzani illetve megtartani a befektetőket.

Szintén különbség a két ország között, hogy míg Erdoganék kizárták, hogy az IMF segítségét kérjék, Argentína szorosan együttműködik a Valutaalappal a válság megoldása érdekében. Úgy tűnik azonban, hogy ez kevés a befektetők megnyugtatásához: a peso továbbra is gyengül, az infláció a legmagasabb a G20-ak között.

Hiába próbálnak ugyanis tankönyvi válaszokat adni a válságra, a törökországi események miatt jó ideje komoly nyomás van azokon a feltörekvő gazdaságokon, ahol a befektetők analógiát látnak a török összeomláshoz vezető körülményekkel. Így az egyébként valóban nehéz helyzetben lévő Argentínát most egy külső sokk terhelte meg újra (a feltörekvőkkel szembeni általános bizalomvesztés a törökök miatt), a lényegen ezen azonban nem változtat: a csőd szélére sodródott a dél-amerikai ország.

Már megint az IMF? Mindenki attól fél, újra lakatot tesznek a bankszámlákra

Macri elnök épp azzal az ígérettel került hatalomra, hogy gatyába rázza a gazdaságot - ebben azonban nem sok eredményt sikerült eddig elérnie. Az élet egyre drágább az országban, az IMF-nek ígért reformok bevezetése nem igazán halad. Ezek a reformok egyébként természetesen megszorításokat jelentenek, az állami költések erőteljes visszafogását - ez az inflációs spirállal kombinálva azzal jár, hogy a bérek emelkedése elmarad az árak emelkedésének ütemétől, magyarán egyre szegényebbek lesznek az emberek.

Az IMF egyébként sem valami népszerű intézmény Argentínában, az ország 2001-es gazdasági összeomlásában meglehetősen nagy szerepe volt ugyanis a Valutaalapnak is. Ekkor az ország csődbe ment, nem tudta fizetni adósságait, a bankrendszer megbénult. Az argentin polgárok rengeteg pénzt veszítettek - most attól félnek, hogy a kormány ezúttal is a 2001-eshez hasonló tőkekorlátozásokat vezet be annak érdekében, hogy a lakosság ne rohamozza meg a bankokat, bedöntve a bankrendszert. Akkor egy éven át korlátozták a bankszámlákról kivehető pénz mennyiségét.

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG