<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Most a három hónappal korábbinál 0,2 százalékponttal magasabb, 3,1 százalékos fogyasztóiár-indexre számít 2019-re, ezzel összefüggésben ugyanakkor a GDP növekedését is 0,3 százalékponttal nagyobbra, 3,8 százalékosra teszi.

Az infláció 2018 közepétől folyamatosan 3 százalék körül ingadozik és a Monetáris Tanács által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció ez év elején már 3 százalék fölé emelkedett, elsősorban a változatlanul élénk belső kereslet miatt. A pénzromlás nagyobb mértékű is lehetett volna, ha annak ütemét a lassuló globális infláció nem fékezte volna. Az adószűrt maginfláció a feldolgozott élelmiszerek árának emelkedése, a piaci szolgáltatások magasabb átárazása és a belső fogyasztás növekedése miatt az őszi hónapokig még feljebb mehet, majd 2019 végétől mérséklődhet. Az MNB 2020-ra és 2021-re is 3 százalékos, illetve azt enyhén meghaladó inflációra számít.

Emelt a jegybank a GDP-prognózisán is, a bruttó hazai termék idei növekedését jelenleg 0,3 százalékponttal magasabbra, 3,8 százalékosra teszi, jövőre 3,2, míg 2021-ben 3 százalékos bővülést tart elképzelhetőnek. Ezt azzal magyarázza, hogy mind a három szektor (állam, vállalatok, háztartások) növelheti az idén a beruházásait, illetve a fogyasztását. Ez a felállás 2020-től annyiban változhat az MNB szerint, hogy az állami beruházások mérséklődhetnek. Összességében azonban a 27 százalékos hazai beruházási ráta továbbra is kiemelkedőnek tekinthető, az hozzájárul a fenntartható növekedéshez – értékelt Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatója.

A gazdasági növekedést a két számjeggyel bővült vállalati hitelezés, valamint a külföldi működőtőke-beruházások is támogatják. Az uniós források felhasználása 2019-ben tetőzik, majd fokozatosan csökken, Balatoni András azonban nem számít 2020-ra olyan éles visszaesésre, mint amekkora 2015-ről 2016-ra bekövetkezett, szerinte a csökkenés elnyújtott lehet.

A családvédelmi akcióterv is támogathatja a gazdasági növekedést, ez a GDP-t 0,4 százalékponttal bővítheti, míg a hitelezést 1-2 százalékponttal.

Ami a béreket illeti, a jegybank elsősorban a nagyvállalatoknál számít a keresetek két számjegyű bővülésére, amit fenntarthatónak tart. A kis- és középvállalkozásoknál ugyanakkor a béremelkedés lassulhat, az a minimálbér és az elvárt bérminimum növekedésének a lekövetésére szorítkozhat, amihez az is hozzájárul, hogy az MNB a korábbinál alacsonyabb szintű emelést ajánl e szektornak.

A bérek növekedése következtében a háztartások jövedelme is bővülhet, de kisebb ütemben, mint a korábbi negyedévekben, miközben a magánszemélyek megtakarítási hajlandósága fokozódhat.

A gyengülő külpiaci – elsősorban európai – kereslet miatt a hazai export 2019-ben elmaradhat a korábban prognosztizált pályától. Ugyanakkor az ipari ágazatok széles körét érintő új kiviteli kapacitások kiépülésével és a szolgáltatásexport további dinamikus bővülésével összhangban Magyarország exportpiaci részesedése 2021-ig fokozatosan javulhat az MNB szerint.

A Szabadság téren úgy vélik, a gazdaság külső finanszírozási képessége magas, a GDP 2,3 százalékos szintjén stabilizálódhat, miközben a folyó fizetési mérleg többlete 2020-tól ismét emelkedhet. A tartós külső finanszírozási képességnek köszönhetően a gazdaság nettó külső adóssága 2021-re nulla közelébe csökkenhet. A külkereskedelmi egyenleg mérséklődével a folyó fizetési mérleg többlete 2019-ben mehet lejjebb. Alacsonyabb nettó export irányába mutat a lassuló külső kereslet mellett a belföldi felhasználás általános emelkedése is.

Az államháztartás egyenlege enyhén javulhat, annak deficitje a tavalyi 2,2 százalékkal szemben az idén 1,5-1,6 százalék lehet, a dinamikusabb adóbevételek és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások mérséklődése miatt. A 2018-ban még 70 százalék feletti GDP-arányos államadósság 64 százalék alá 2021-re csökkenhet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mi jöhet a NER után? Klasszis Klubunk következő vendége Giró-Szász András lesz
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 19:07
Pánik van a Fideszben, vagy teljes a nyugodtság az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása után? És ki lehet Orbán Viktor utóda? Fontos kérdések, fontos válaszok október 28-án.
Makro / Külgazdaság Megrendült Joe Biden elnöksége: Trump nyerheti a 2024-es elnökválasztást
Káncz Csaba | 2021. október 18. 18:33
Végigvesszük, hogy milyen főbb okok vezettek a Biden kormányzattal szembeni komoly bizalomvesztéshez. A brit fogadóirodák már arra teszik tétjeiket, hogy 2024-ben Donald Trump legyőzi Bident. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hitelekkel menekül előre Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 17:37
A magyar kormány továbbra is alkudozik az Európai Unióval az újjáépítési alapból származó összegek kifizetéséről. Eközben viszont más forrásokból próbálnak pénzt bevonni, amivel a mozgásterüket növelik, többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Nem akarnak baloldali fordulatot a német liberálisok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 16:16
Mindhárom, a kormányalakításban érdekelt párt megerősítette, hogy megkezdődhetnek a hivatalos koalíciós tárgyalások Németországban. A liberálisok szerint az új kormánynak középen kell állnia politikailag.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: új európai mag formálódik
MTI | 2021. október 18. 15:16
Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában hétfőn megjelent írásában.
Makro / Külgazdaság A kívülálló, aki veszélyes lehet Orbán Viktorra – felkapta Márki-Zayt a világsajtó
Wéber Balázs | 2021. október 18. 14:38
Németországtól kezdve Nagy-Britannián át Argentínáig beszámolt a külföldi sajtó Márki-Zay Péter előválasztási győzelméről. Az európai értékelések többsége szerint az „outsider politikus” a baloldaliakat, a liberálisokat, valamint az Orbán-kormányban csalódott jobboldaliakat is meg tudta szólítani, és komoly ellenfele lesz Orbán Viktornak a jövő tavaszi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Újabb jelentős drágulás a kutakon: már 560-570 forintba is kerülhet egy liter üzemanyag
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:24
A világpiaci olajárak emelkedése miatt a Mol szerdán tovább drágítja a kutakon elérhető üzemanyagokat. A benzin literjéért átlagban 5 forinttal kell többet fizetni, immár 496 forintot, míg a gázolaj ára 7 forinttal, 512 forintra megy fel.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta nem látott tempóban terjed a koronavírus-járvány Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:01
Tovább romlott a koronavírus-helyzet: hónapok óta nem látott szintre emelkedett az új megbetegedések száma és a pozitív tesztek aránya is.
Makro / Külgazdaság Satufékezett a kínai gazdaság az energiakrízis, az árvizek és a korona-gócok miatt
MTI | 2021. október 18. 07:44
A második negyedévben még 7,9 százalékos volt a gazdaság növekedése, a harmadikban már csak 4,9.
Makro / Külgazdaság "Gyűlölettel nem lehet legyőzni a gyűlöletet, csak szeretettel" - Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 06:53
Dobrev Klára elismerte vereségét, és gratulált riválisának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos