4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az EP Magyarországon járt delegációja lát pozitív jeleket, de addig nem támogatja az uniós pénzcsapok megnyitását, amíg a magyar kormány nem teljesít maradéktalanul minden feltételt. Szerintük nem szálltak rá Magyarországra, csak szeretnék betartatni a jogállamisági normákat.   

Az Európai Parlament (EP) Költségvetési Ellenőrző Bizottsága pozitív és negatív jeleket is azonosított magyarországi látogatása során. Nem akarja büntetni Magyarországot, és azt szeretné, ha az uniós pénzek minél előbb eljutnának a magyar társadalom egészéhez. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a magyar kormány maradéktalanul átülteti a gyakorlatba a Brüsszel által megszabott feltételeket, a 27 úgynevezett szupermérföldkövet – mondták a küldöttség tagjai a budapesti vizitjüket lezáró mai sajtótájékoztatójukon.

Vannak még aggályok

A küldöttség azért látogatott Budapestre, hogy tájékozódjon a jogállamisági feltételességi mechanizmussal és általában az uniós költségvetés védelmével kapcsolatos, folyamatban lévő ügyekről. Ennek keretében a helyreállítási és ellenállóképességi mechanizmus (a Helyreállítási Alap) magyarországi működtetésére kialakított folyamatokat és ellenőrzési mechanizmusokat is megvizsgálták.

A hattagú küldöttség néppárti, zöld és szociáldemokrata képviselőkből állt, és alapvetően a korrupcióval, az uniós pénzek politikailag elfogult elköltésével és az igazságszolgáltatás függetlenségének kérdésével kapcsolatban fogalmazott meg aggályokat.

Monika Hohlmeier, a delegáció vezetője kiemelte: azért jöttek Budapestre, mert felelősek az uniós pénzek védelméért, és aggódnak amiatt, hogy a pénz fair módon jut-e el a cégekhez és az emberekhez. Mint mondta, látnak pozitív fejleményeket, például a korrupcióellenes hatóság felállítását, ugyanakkor számos hiányosságot is azonosítottak, és bizonyos kérdésekre nem kaptak választ, például az Állami Számvevőszéktől.

Monika Hohlmeier még lát hiányosságokat. Fotó: EP/Ferenc Isza
Monika Hohlmeier még lát hiányosságokat. Fotó: EP/Ferenc Isza

Példaként említette, hogy Magyarország a szabadpiac része, és emiatt a piaci versenynek is fairnek kellene lennie, azaz nem megengedhető egyes szereplők diszkriminációja. Kiemelte azt is, hogy az uniós forrásoknak az egész társadalmat el kell érniük, és azoknak megfelelő módon kell hasznosulniuk. A tét majdnem 28 milliárd euró, ekkora összeg van jelenleg blokkolva, jegyezte meg.     

Valódi változást akarnak

Petri Sarvamaa néppárti EP-képviselő utalt arra, hogy nem pécézték ki maguknak Magyarországot, hiszen az EU egészében felügyelik az uniós pénzeket és a jogállamiságot, és nincsenek semmilyen párt ellen vagy párt mellett.

Arra a felvetésre, hogy mikor nyílhatnak meg a pénzcsapok, azt mondta: akkor, ha a magyar kormány minden feltételt teljesít.

Lara Wolters szociáldemokrata képviselő szintén azt hangsúlyozta, hogy nem csak Magyarországon vizsgálódnak, hanem más uniós tagországokban is, ugyanakkor valódi változásokat szeretnének látni.

Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő pedig azt mondta: azt akarják, hogy az uniós pénzek ne csak Orbán Viktor miniszterelnök köreihez érjenek el. Ő is jelezte, hogy a lehető leghamarabb szeretnék megnyitni a pénzcsapokat.    

Monika Hohlmeier végül jelezte: a Budapesten szerzett információkat ellenőrzik, majd a jelentést továbbítják a Bizottságnak.

Kiemelte, hogy a végső döntéseket az uniós pénzek ügyében a tagállamok hozzák meg.  

Befagyasztott milliárdok

Ami a hátteret illeti, az úgynevezett jogállamisági (vagy más néven kondicionalitási) eljárás tavaly tavasszal indult meg Magyarország ellen. Az Európai Bizottság ugyanis komoly korrupciós problémákat észlelt Magyarországon a közbeszerzéseknél és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban.  

A mechanizmus keretében az Európai Tanács tavaly decemberben 6,3 milliárd eurónyi forrást zárolt. Ehhez a pénzhez csak akkor juthat hozzá a kormány, ha végrehajtja az összes vállalt korrupcióellenes lépést.

A Tanács akkor arról is döntött, hogy Magyarország a Covid-válság nyomán létrehozott Helyreállítási Alap forrásaihoz sem juthat hozzá. A testület ugyan jóváhagyta a pénzek elköltésére benyújtott magyar tervet, de a kifizetést feltételhez kötötte: a kormánynak előbb végre kell hajtania a Brüsszellel egyeztetett 27 korrupcióellenes és az igazságszolgáltatás függetlenségét célzó lépést (ezek az úgynevezett szupermérföldkövek).

Az uniós pénzek ügyét laptársunk, az mfor.hu foglalta össze részletesen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia beelőzte a 2030-as világkiállítás indulóit
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:41
Rijád nyerte el kedden a 2030-as világkiállítás rendezési jogát, újabb diplomáciai sikert aratva az Öböl-menti országok számára a tavalyi, katari rendezésű labdarúgó világbajnokság után.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabb, ki lesz a NATO következő főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:33
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára abban bízik, hogy az USA továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, és lassan körvonalazódik, ki követi ő posztján jövőre. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Hatalmas fordulat jönne a háborúban, ha ez a nő lenne Oroszország elnöke
Wéber Balázs | 2023. november 28. 18:59
Oroszországban nem életbiztosítás szembeszállni a hatalommal, egy háromgyerekes édesanya mégis erre készül. Jekatyerina Duncova befejezné a háborút, demokratizálná az országot, és ennek érdekében választásokon győzné le Vlagyimir Putyint. Vadul hangzik, de Oroszországgal kapcsolatban már semmin sem lepődünk meg. Nagyító alatt ezúttal Jekatyerina Duncova.
Makro / Külgazdaság Prolongálná az energiavészhelyzeti kitűzéseket az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 18:34
Egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság – írja az MTI a brüsszeli testület keddi közleményére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Érdekes dolgokat állít Putyin mai beszédében
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:32
Oroszország agressziónak fog tekinteni minden olyan külső provokációt, amelynek célja a vallások és etnikumok közötti belső konfliktusok szítása - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi ülésén megtartott beszédében.
Makro / Külgazdaság Putyin dühönghet: kemény lépésre szánt el magát Oroszország szomszédja
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:47
Az út zárva van – közölték a finnek.
Makro / Külgazdaság Fura dolog történt Észak-Koreában
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:22
Észak-Korea arról számolt be kedden, hogy voltak ellenszavazatok a két nappal korábbi helyhatósági választásokon, amire a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint évtizedek óta nem volt példa, noha mindenféle választás csak formalitás a diktatórikus országban.
Makro / Külgazdaság WHO: Gázában nagyobb pusztítást végezhetnek a járványok, mint a bombázások
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 15:53
Amennyiben nem javul gyorsan az egészségügyi helyzet a Gázai övezetben, többen halhatnak meg betegségek következtében, mint a bombázások miatt - figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Makro / Külgazdaság Látni sem akarják Szergej Lavrovot Szkopjéban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:33
Egyre növekszik az ellenkezés, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vegyen az EBESZ szkopjei ülésén. Észtország, Lettország és Litvánia kedden azt mondta, hogy vezető diplomatáik nem vesznek részt, Ukrajna bojkottot hirdetett.
Makro / Külgazdaság A szomszédba jön a NATO elitalakulatainak regionális parancsnoksága
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:13
A marosvásárhelyi helyőrség keretében hozzák létre a NATO regionális különleges műveleti komponensparancsnokságát (Regional Special Operations Component Command - R-SOC). Klaus Iohannis román államfő ezzel kapcsolatos kezdeményezését keddi együttes ülésén hagyta jóvá a kétkamarás bukaresti parlament.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG