<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben a világ egyik fele a hollandiai választásokat figyeli, mostanában elsősorban nem Mark Rutte és Geert Wilders harca miatt lehetett hallani Európa egyik legbefogadóbb országáról. Törökországban április 16-án népszavazás lesz az elnöki rendszer átalakításáról, de mi köze ennek ahhoz, hogy a törökök lassan teljes Nyugat-Európával durván összerúgják a port?
Recep Tayyip Erdogan török elnök (MTI/EPA)

Mi tulajdonképpen senkit sem tudunk hibáztatni, hogy az elmúlt pár napban kirobbant diplomáciai botrányban kezdi elveszteni a fonalat. Az április 16-ai törökországi népszavazáson Recep Tayyip Erdogannak szüksége lesz a nyugatabbra vendégmunkásként dolgozó törökök szavazataira is, ezért több országban, köztük Ausztriában, Németországban, Belgium és Hollandiában is kampányrendezvényeket, illetve kormánypárti megmozdulásokat szerveztek.

Kívül tágasabb

Egy ehhez hasonlóra került volna sor a holland kikötőváros Rotterdamban is, ezt azonban a város rendőrsége biztonsági kockázatokra hivatkozva betiltatta. A rendezvényre érkezett volna Mevlus Cavüsoglu külügyminiszter is, a gépét azonban a holland hatóságok nem engedték leszállni.

Ezt a döntést később Rotterdamban zavargások követték, a helyi törökök egy csoportja zászlókkal tüntetett, majd a kő- és üvegdobálássá durvuló demonstrációt vízágyúkkal és lovasrendőrökkel kellett feloszlatni.

Az egyre nagyobbra hízó botrányba persze beszállt Erdogan elnök is, aki a maga keresetlen stílusában így fogalmazott:

Ide figyelj Hollandia, ugrálj egyszer, ugrálj kétszer, de a népem keresztbe fog tenni. Nyugodtan mondd le a külügyminiszterünk járatát, de most majd meglátod, ha mi mondjuk le a törökországi járatokat. A hollandok nem ismerik a demokráciát, és fasiszta nácimaradékok.

Távoznia kellett az országból egy nappal Cavüsoglu után a török kormány egyetlen női miniszterének, Fatma Betül Sayan Kayának is, őt Németországba kísérte vissza a rendőrség. Kaya Twitteren durva bánásmódra panaszkodott egyébként:

A török aggódnak a holland demokráciáért

Hollandia megadta magát a szélsőjobboldalnak. Válság előtt állunk. A holland bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) elnöke, Geert Wilders dzsámik bezárásáról és kitoloncolásokról beszél. Napjaink fasizmusa a kulturális felsőbbrendűséget hirdető megközelítésből ered. Ez fenyegeti Európát, a probléma megoldásában nagy munka vár az unióra – mondta pár nappal később az európai uniós ügyekért felelős török miniszter Omar Celik.

A balhés üggyel mi is rengeteget foglalkoztunk, a Privátbankár.hu cikkeit itt lehet megtalálni. >>>

A miniszter nyilatkozatában már említette a szankciókat is, ezekre nem is kellett túlságosan sokat várni, bár ahogy azt Mark Rutte holland miniszterelnök is mondta, nem túlságosan komolyak a büntetőintézkedések.

Ankara hétfőn úgy döntött, hogy nem engedi vissza a szabadságon lévő holland nagykövetet Törökországba, amíg Hollandia nem tesz eleget a török követeléseknek, és nem kér bocsánatot. Emellett felfüggesztették a kormánytalálkozókat Hollandiával, és megtiltották a holland diplomaták repülőútjait Törökországba.

A demokrácia bajnoka

Kétségbeejtő, hogy az Európai Unió (EU) országai a tagállami szolidaritás mögé rejtőzve az európai értékeket és az emberi jogokat nyíltan sértő Hollandiát támogatják a szombaton kirobbant diplomáciai konfliktusban - írta tegnapi közleményében a török külügyminisztérium.

A közlemény szerint az unió szelektíven alkalmazza a demokratikus értékeket, az alapvető jogokat, valamint a szabadságjogokat; és miközben a problémák megoldására párbeszédet szorgalmaz, figyelmen kívül hagyja a diplomácia és a jog mentén folytatott török politikát.

A tárca szerint az Európai Unió az idegengyűlölő és törökellenes szélsőségeket részesíti előnyben azáltal, hogy Törökországnak és nem a jelenlegi helyzetet előidéző, továbbá a diplomáciai szerződéseket és jogot megszegő Hollandia számára címzett hétfőn visszafogottságot sürgető közleményt.

A szélsőjobbos Geert Wilders azért még csúnyán beleszállt ma Törökországba és általában az iszlám vallásba is, többek közt pedofil hadúrnak nevezve Mohammed prófétát. >>>

Hamarosan kiderül, igaza lesz a törököknek

Ami biztos, hogy Hollandiában jelenleg is zajlanak a választások, ahol 28 párt jelöltjei közt oszlanak meg majd az alsóház helyei. A bőség zavarában 13 millió választásra jogosult állampolgárnak kell leadnia a szavazatát, a politikusok dolgát ugyanakkor könnyíti, hogy Hollandiában nincs parlamentbe jutási küszöb (ez nálunk 5 százalék). Az urnákat este 9 órakor zárják majd le, ezt követően kezdik meg összeszámolni a szavazatokat. Bár az előzetes eredményeket már legkésőbb holnap hajnalra tudni fogjuk, a hivatalos eredményre március 21-ig kell várni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 320 800 forint az átlagos nettó bér: Ön is hazavisz ennyit?
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 09:01
2021 novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 482 400, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 320 800 forint volt, mindkettő 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Sokan csalódtak Joe Bidenben
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 08:10
Megcsappant Joe Biden amerikai elnök népszerűsége a hivatalba kerülése óta eltelt egy évben a fekete bőrű szavazók körében is, pedig ez a társadalmi csoport kulcsszerepet játszott abban, hogy a Fehér Házba kerülhessen - jelentette hétfőn az AP amerikai hírügynökség egy újabb felmérésre hivatkozva.
Makro / Külgazdaság 170 milliót ad a kormány a mezei őrszolgálatok fejlesztésére
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 07:13
A pénzen kilenc település osztozik.
Makro / Külgazdaság Még könnyebben lehet Angliába utazni februártól
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 06:25
Februárban szűnik meg a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége - jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter. A kötelező teszt megszűnéséről Shapps tájékoztatása előtt nem sokkal Boris Johnson miniszterelnök is szólt, de ő időpontot még nem említett.
Makro / Külgazdaság Ez már a válság végének jele? Egyre többet repülnek az osztrákok
Elek Lenke | 2022. január 24. 18:36
A világjárvány miatt az első negyedévben tapasztalt nagyon alacsony utasforgalom után az osztrákok töretlen nyaralás alatti utazási hajlandósága 2022 nyarán az utasok számának jelentős növekedéséhez vezethet. 2022-ben a bizakodó előrejelzések szerint mintegy 17 millió utas fordul meg a bécsi reptéren - legalábbis ezek a reményteljes előrejelzések.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Csollány Szilveszter - 51 éves volt
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:54
Halálának hírét a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jelentette be hétfőn.
Makro / Külgazdaság Pórul járhat, ha nem így biztosítja be az elektromos autóját
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:33
Tavaly nem egészen egy év alatt több mint másfélszeresére emelkedett a közúti forgalomban lévő tisztán elektromos gépkocsik száma. Bár számtalan anyagi és egyéb érv szól az elektromos autók vásárlása mellett, a vásárlás mérlegelésekor nem szabad megfeledkezni az olyan költségekről sem, mint a gépjármű biztosításai, illetve, hogy a casco egyes esetekben kötelező is lehet – emlékeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Makro / Külgazdaság Súlyos következményekkel fenyegette meg Putyint Brüsszel
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:12
Az EU Külügyi Tanácsa szerint a befolyási övezetek fogalmának nincs helye a 21. században, egy esetleges orosz támadás Ukrajna ellen pedig "súlyos következményekkel" járna - azt nem részletezték, melyekkel. A Kreml szerint ugyanakkor a NATO keleti szárnyának megerősítése fokozza a feszültséget.
Makro / Külgazdaság Mennyire árt a pénzözön a sportban? - Steinmetz Ádám lesz Klasszis Klubunk következő vendége
Székely Sarolta | 2022. január 24. 16:49
A hazai rendezésű kézilabda Európa-bajnokságon sem sikerült a várt eredményt elérni, holott nem álmodtak nagyot a szakvezetők: a legjobb nyolcba jutást tartották reális célnak. Ehelyett a csoportjából sem tudott továbbjutni a férfi kéziválogatott. Százmilliárdok mentek a sportágba, de az eredmények nem jönnek. Hogy lehet ennyi pénzt ilyen rosszul elkölteni? Többek között erre is választ keresünk Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hír jött az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 16:29
Az oltottaknak hamarosan már nem kell teszteltetni magukat érkezés után.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló