<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Miközben a világ egyik fele a hollandiai választásokat figyeli, mostanában elsősorban nem Mark Rutte és Geert Wilders harca miatt lehetett hallani Európa egyik legbefogadóbb országáról. Törökországban április 16-án népszavazás lesz az elnöki rendszer átalakításáról, de mi köze ennek ahhoz, hogy a törökök lassan teljes Nyugat-Európával durván összerúgják a port?
Recep Tayyip Erdogan török elnök (MTI/EPA)

Mi tulajdonképpen senkit sem tudunk hibáztatni, hogy az elmúlt pár napban kirobbant diplomáciai botrányban kezdi elveszteni a fonalat. Az április 16-ai törökországi népszavazáson Recep Tayyip Erdogannak szüksége lesz a nyugatabbra vendégmunkásként dolgozó törökök szavazataira is, ezért több országban, köztük Ausztriában, Németországban, Belgium és Hollandiában is kampányrendezvényeket, illetve kormánypárti megmozdulásokat szerveztek.

Kívül tágasabb

Egy ehhez hasonlóra került volna sor a holland kikötőváros Rotterdamban is, ezt azonban a város rendőrsége biztonsági kockázatokra hivatkozva betiltatta. A rendezvényre érkezett volna Mevlus Cavüsoglu külügyminiszter is, a gépét azonban a holland hatóságok nem engedték leszállni.

Ezt a döntést később Rotterdamban zavargások követték, a helyi törökök egy csoportja zászlókkal tüntetett, majd a kő- és üvegdobálássá durvuló demonstrációt vízágyúkkal és lovasrendőrökkel kellett feloszlatni.

Az egyre nagyobbra hízó botrányba persze beszállt Erdogan elnök is, aki a maga keresetlen stílusában így fogalmazott:

Ide figyelj Hollandia, ugrálj egyszer, ugrálj kétszer, de a népem keresztbe fog tenni. Nyugodtan mondd le a külügyminiszterünk járatát, de most majd meglátod, ha mi mondjuk le a törökországi járatokat. A hollandok nem ismerik a demokráciát, és fasiszta nácimaradékok.

Távoznia kellett az országból egy nappal Cavüsoglu után a török kormány egyetlen női miniszterének, Fatma Betül Sayan Kayának is, őt Németországba kísérte vissza a rendőrség. Kaya Twitteren durva bánásmódra panaszkodott egyébként:

A török aggódnak a holland demokráciáért

Hollandia megadta magát a szélsőjobboldalnak. Válság előtt állunk. A holland bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) elnöke, Geert Wilders dzsámik bezárásáról és kitoloncolásokról beszél. Napjaink fasizmusa a kulturális felsőbbrendűséget hirdető megközelítésből ered. Ez fenyegeti Európát, a probléma megoldásában nagy munka vár az unióra – mondta pár nappal később az európai uniós ügyekért felelős török miniszter Omar Celik.

A balhés üggyel mi is rengeteget foglalkoztunk, a Privátbankár.hu cikkeit itt lehet megtalálni. >>>

A miniszter nyilatkozatában már említette a szankciókat is, ezekre nem is kellett túlságosan sokat várni, bár ahogy azt Mark Rutte holland miniszterelnök is mondta, nem túlságosan komolyak a büntetőintézkedések.

Ankara hétfőn úgy döntött, hogy nem engedi vissza a szabadságon lévő holland nagykövetet Törökországba, amíg Hollandia nem tesz eleget a török követeléseknek, és nem kér bocsánatot. Emellett felfüggesztették a kormánytalálkozókat Hollandiával, és megtiltották a holland diplomaták repülőútjait Törökországba.

A demokrácia bajnoka

Kétségbeejtő, hogy az Európai Unió (EU) országai a tagállami szolidaritás mögé rejtőzve az európai értékeket és az emberi jogokat nyíltan sértő Hollandiát támogatják a szombaton kirobbant diplomáciai konfliktusban - írta tegnapi közleményében a török külügyminisztérium.

A közlemény szerint az unió szelektíven alkalmazza a demokratikus értékeket, az alapvető jogokat, valamint a szabadságjogokat; és miközben a problémák megoldására párbeszédet szorgalmaz, figyelmen kívül hagyja a diplomácia és a jog mentén folytatott török politikát.

A tárca szerint az Európai Unió az idegengyűlölő és törökellenes szélsőségeket részesíti előnyben azáltal, hogy Törökországnak és nem a jelenlegi helyzetet előidéző, továbbá a diplomáciai szerződéseket és jogot megszegő Hollandia számára címzett hétfőn visszafogottságot sürgető közleményt.

A szélsőjobbos Geert Wilders azért még csúnyán beleszállt ma Törökországba és általában az iszlám vallásba is, többek közt pedofil hadúrnak nevezve Mohammed prófétát. >>>

Hamarosan kiderül, igaza lesz a törököknek

Ami biztos, hogy Hollandiában jelenleg is zajlanak a választások, ahol 28 párt jelöltjei közt oszlanak meg majd az alsóház helyei. A bőség zavarában 13 millió választásra jogosult állampolgárnak kell leadnia a szavazatát, a politikusok dolgát ugyanakkor könnyíti, hogy Hollandiában nincs parlamentbe jutási küszöb (ez nálunk 5 százalék). Az urnákat este 9 órakor zárják majd le, ezt követően kezdik meg összeszámolni a szavazatokat. Bár az előzetes eredményeket már legkésőbb holnap hajnalra tudni fogjuk, a hivatalos eredményre március 21-ig kell várni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság "Visszalépünk hetven évet" – bírálta az újbóli fegyverkezést Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 14:59
Békére van szükség, de nem olyanra, amely a fegyverkezési egyensúlyon alapszik, mondta.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban, ársapkát követelnek az elszálló energiaárakra
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 13:29
A lakossági energia árának korlátozását sürgeti a legnagyobb német munkavállalói érdekképviselet, a szakszervezetek országos szövetsége (DGB).
Makro / Külgazdaság Leereszkedett a digitális vasfüggöny Oroszországra
Kormos Olga | 2022. július 3. 12:33
Február 24. óta minden orosz internetfelhasználó megtapasztalta, mi is az a „digitális vasfüggöny”. A Kreml célja, hogy irányítsa az emberek online életét, ami egyértelműen veszélyezteti a szabadságjogaikat.
Makro / Külgazdaság Manfred Weber elosztaná az orosz földgázt az EU-tagállamok között
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 12:01
Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.
Makro / Külgazdaság A nap képe: egy nagy tökkel viccelődik Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 11:16
A hőség a magyar miniszterelnököt is megihlette.
Makro / Külgazdaság Támadás érhetett egy orosz várost, halottak is vannak – háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 09:25
Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Fékevesztett infláció: fontos adat érkezik a héten
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 08:14
Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG