<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Recep Tayyip Erdogan török elnök és nacionalista szövetségesei Afganisztánra úgy tekintenek, mint amelyen keresztül ki lehet terjeszteni a török befolyást Közép-Ázsiában. Az elnök támaszkodhat a mélyállam azon iszlamista „vállalataira”, amelyek a szürke biztonságpolitikai zónában, letagadható módon tevékenykednek. Káncz Csaba jegyzete.

A Haaretz nevű izraeli lap közel-keleti szakértőjének értékelése szerint Törökország áttörés előtt áll az Egyesült Államokkal, az Egyesült Arab Emirátusokkal (UAE) és az Egyiptommal fenntartott diplomáciai kapcsolataiban. A lap szerint az amerikai kormányzat – amely nem zárja ki a Talibánnal fenntartott kapcsolatokat – rászorulhat a török közvetítésre az afgán militánsok irányába.

Recep Tayyip Erdogan beszél a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozóján Brüsszelben 2021. június 14-én. Illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Yves Herman)Recep Tayyip Erdogan beszél a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozóján Brüsszelben 2021. június 14-én. Illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Yves Herman)

Az elmúlt hónapokban nagymértékben javultak Ankara kapcsolatai a regionális riválisával, a UAE-el. Augusztus utolsó napján Erdogan elnök és a UAE koronahercege „udvarias és termékeny” telefonbeszélgetést folytattak egymással.

A Haaretz szakértője leszögezi, hogy a UAE-hez hasonlóan Egyiptom is (több előfeltételhez kötve, például a Muszlim Testvériséghez fűződő kapcsolat) megváltoztathatja álláspontját Törökországgal kapcsolatban.

Az afgán kérdés

Az USA „szorosan együttműködik” Törökországgal és Katarral a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér „minél gyorsabb” megnyitása érdekében – jelentette ki múlt pénteken Anthony Blinken amerikai külügyminiszter. Jelenleg viszont még vita van a török és afgán fél között a részletekről. A Talibán ugyanis ellenzi Ankara azon tervét, hogy katonákat telepítsen a reptér területére a civil személyzet védelmére.

Kétségtelen, hogy Erdogan elnök szeretne jó pontokat szerezni Washingtonnál a kabuli reptér körüli sürgölődésével. Ankara meg van róla győződve, hogy az aktívabb szerepköre Afganisztánban új életet lehelhet a kómába süllyedt török-amerikai politikai kapcsolatokba.

A törökök Közép-Ázsiában

Erdogan elnököt és kormányát ezen túl több tényező is arra motiválja még, hogy Törökországnak jelentős és aktív jelenléte legyen Afganisztánban. Egyes okok a török külpolitikához köthetők, mások Erdogan nacionalista és iszlamista felfogásához, de vannak gazdasági tényezők is.

Erdogan és nacionalista szövetségesei Afganisztánra úgy tekintenek, mint amelyen keresztül ki lehet terjeszteni a török befolyást Közép-Ázsiában. Afganisztán lakosainak mintegy 15-20 százaléka üzbég nemzetiségű, amely a török népcsoporthoz tartozik. Ankara évek óta ápolja kapcsolatait az üzbég nemzetiségű Rasid Dostum afgán tábornokkal, aki rendszeresen látogat Törökországba.

A török elnök „iszlamista szövetségekben” gondolkodik és szeretné bevonni Pakisztánt és Azerbajdzsánt a közép-ázsiai politikai-, biztonsági-, katonai- és gazdasági terjeszkedésébe, amely kiegyensúlyozza az orosz túlsúlyt.

Törökország visszatér

Ankara az elmúlt időszakban Közép-Ázsia két legnagyobb államával, Kazahsztánnal és Üzbegisztánnal is katonai együttműködési szerződést kötött, ami nyílt kihívás a Kreml számára. Kazahsztán esetében a szerződés magában foglalja a hadiipar együttműködését, hírszerzési információk cseréjét és közös hadgyakorlatokat. Üzbegisztán hasonló megállapodást kötött tavaly ősszel a török védelmi miniszter látogatása alkalmával. Árulkodó, hogy a látogatás alatt megvitatásra került egy „Turáni Hadsereg” esetleges megalapítása a türk országok - Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán - által.

Moszkvát az is aggasztja, hogy Ankara a térségen keresztül közelebb kerülhet Pekinghez, közösen terveket szőhetnek egy kelet-nyugati tranzit megállapodásra vonatkozóan és ezzel kihúzhatják a szőnyeget a Kreml észak-déli tranzit tervei alól. Törökországot a térség energia-gazdagsága is mágnesként vonzza, ezért február végén az azeri és a türkmén külügyminiszterrel Ankarában háromoldalú találkozóra került sor.

Március 6-9 között Cavusoglu külügyminiszter látogatást tett 3 térségbeli országban. A körút után bejelentette, hogy Üzbegisztán komoly érdeklődést mutatott török katonai eszközök iránt – amely minden bizonnyal a rendkívül ütőképes és sikeres harci drónra (Bayraktar TB-2) vonatkozik.

SADAT a pán-iszlamizmus szolgálatában

Erdogan a közép-ázsiai terjeszkedési terveiben támaszkodhat az iszlamista-nacionalista mélyállam azon „vállalataira”, amelyek a szürke biztonságpolitikai zónában, letagadható módon tevékenykednek. A SADAT Nemzetközi Védelmi Konzultáns Vállalatot 2012-ben Adnan Tanriverdi tábornok és 22 bajtársa alapította, akiket iszlamista nézeteik és tevékenységük miatt kihajítottak a hadseregből (TSK). A cég irodái Isztambulban találhatók. A logója arra utal, hogy a cég működési területet kiterjed a teljes muszlim világra, beleértve olyan európai országokat, mint Bosznia-Hercegovina és Albánia.

Az izraeli elhárítás szerint a SADAT mára Erdogan elnök egyfajta forradalmi gárdája lett és aktívan részt vesz a Hamász támogatásában Izrael ellenében. A SADAT aktívan részt vett a szíriai felkelők törökországi képzésében is. Ezeket a szabadcsapatokat aztán a török hatalmi érdekeknek megfelelően Erdogan sorra veti be Szíriában, Líbiában és Nagorno-Karabahban. A következő célpont akár Közép-Ázsia lehet.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: különös emberrel találkozott az amerikai magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2022. január 21. 15:24
Mike Waltz régebben kommandózott, ma kongresszusi képviselő.
Makro / Külgazdaság Döbbenetes számok jöttek a pedagógushiányról
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 14:48
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete kérésére elvégzett felmérés aggasztó képest fest a pedagógusok helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Karantén helyett heti kétszer tesztelnek az izraeli iskolákban
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 13:42
A karantén teljesen megbénítaná az ország oktatási rendszerét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint az egészségügyben dolgozókat támadja az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 08:57
A miniszterelnök szerint a járvány elleni védekezést az ellenzéki pártok nem csak nálunk kritizálják a kormány munkáját. Magyar sajátosság, hogy az itteni baloldal nem csak a kormányt támadja Orbán Viktor szerint, hanem az egészségügyben dolgozókat is.
Makro / Külgazdaság Újabb európai ország van túl az újabb járványhullámon
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 07:28
Franciaországban február 2-tól kezdve fokozatosan feloldják a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt bevezetett korlátozásokat - jelentette be Jean Castex miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Két oltás sem lesz elég a védettségi igazoláshoz
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 07:16
Csütörtök éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben a védettségi igazolványokkal kapcsolatos rendelkezés módosítása, amely a korábbiakhoz képest jelentős változásokat tartalmaz. Az oltatlanok teljesen elvesztik jogosultságukat.
Makro / Külgazdaság Súlyos fenyegetést kapott Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 06:28
Joe Biden amerikai elnök csütörtökön kijelentette, hogy bármiféle orosz behatolást Ukrajna területére az Egyesült Államok inváziónak fog tekinteni.
Makro / Külgazdaság Nem kell a pánik: nem döntötte be Európát az omikron
Wéber Balázs | 2022. január 21. 05:28
Bár az omikron soha nem látott csúcsokra lökte az új koronavírus-fertőzöttek számát sok európai országban, a kórházban kezeltek és az áldozatok száma stagnált vagy csak relatív kis mértékben emelkedett – derül ki körképünkből. A britek már túl is vannak a csúcson, és hamarosan feloldják a megmaradt korlátozásokat. Az óvatosság persze továbbra is ajánlott, ugyanakkor paradigmaváltás jöhet a válságkezelésben: a koronavírus a jövőben egy lehet a többi vírus közül.   
Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló