<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Recep Tayyip Erdogan török elnök és nacionalista szövetségesei Afganisztánra úgy tekintenek, mint amelyen keresztül ki lehet terjeszteni a török befolyást Közép-Ázsiában. Az elnök támaszkodhat a mélyállam azon iszlamista „vállalataira”, amelyek a szürke biztonságpolitikai zónában, letagadható módon tevékenykednek. Káncz Csaba jegyzete.

A Haaretz nevű izraeli lap közel-keleti szakértőjének értékelése szerint Törökország áttörés előtt áll az Egyesült Államokkal, az Egyesült Arab Emirátusokkal (UAE) és az Egyiptommal fenntartott diplomáciai kapcsolataiban. A lap szerint az amerikai kormányzat – amely nem zárja ki a Talibánnal fenntartott kapcsolatokat – rászorulhat a török közvetítésre az afgán militánsok irányába.

Recep Tayyip Erdogan beszél a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozóján Brüsszelben 2021. június 14-én. Illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Yves Herman)Recep Tayyip Erdogan beszél a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozóján Brüsszelben 2021. június 14-én. Illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Yves Herman)

Az elmúlt hónapokban nagymértékben javultak Ankara kapcsolatai a regionális riválisával, a UAE-el. Augusztus utolsó napján Erdogan elnök és a UAE koronahercege „udvarias és termékeny” telefonbeszélgetést folytattak egymással.

A Haaretz szakértője leszögezi, hogy a UAE-hez hasonlóan Egyiptom is (több előfeltételhez kötve, például a Muszlim Testvériséghez fűződő kapcsolat) megváltoztathatja álláspontját Törökországgal kapcsolatban.

Az afgán kérdés

Az USA „szorosan együttműködik” Törökországgal és Katarral a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér „minél gyorsabb” megnyitása érdekében – jelentette ki múlt pénteken Anthony Blinken amerikai külügyminiszter. Jelenleg viszont még vita van a török és afgán fél között a részletekről. A Talibán ugyanis ellenzi Ankara azon tervét, hogy katonákat telepítsen a reptér területére a civil személyzet védelmére.

Kétségtelen, hogy Erdogan elnök szeretne jó pontokat szerezni Washingtonnál a kabuli reptér körüli sürgölődésével. Ankara meg van róla győződve, hogy az aktívabb szerepköre Afganisztánban új életet lehelhet a kómába süllyedt török-amerikai politikai kapcsolatokba.

A törökök Közép-Ázsiában

Erdogan elnököt és kormányát ezen túl több tényező is arra motiválja még, hogy Törökországnak jelentős és aktív jelenléte legyen Afganisztánban. Egyes okok a török külpolitikához köthetők, mások Erdogan nacionalista és iszlamista felfogásához, de vannak gazdasági tényezők is.

Erdogan és nacionalista szövetségesei Afganisztánra úgy tekintenek, mint amelyen keresztül ki lehet terjeszteni a török befolyást Közép-Ázsiában. Afganisztán lakosainak mintegy 15-20 százaléka üzbég nemzetiségű, amely a török népcsoporthoz tartozik. Ankara évek óta ápolja kapcsolatait az üzbég nemzetiségű Rasid Dostum afgán tábornokkal, aki rendszeresen látogat Törökországba.

A török elnök „iszlamista szövetségekben” gondolkodik és szeretné bevonni Pakisztánt és Azerbajdzsánt a közép-ázsiai politikai-, biztonsági-, katonai- és gazdasági terjeszkedésébe, amely kiegyensúlyozza az orosz túlsúlyt.

Törökország visszatér

Ankara az elmúlt időszakban Közép-Ázsia két legnagyobb államával, Kazahsztánnal és Üzbegisztánnal is katonai együttműködési szerződést kötött, ami nyílt kihívás a Kreml számára. Kazahsztán esetében a szerződés magában foglalja a hadiipar együttműködését, hírszerzési információk cseréjét és közös hadgyakorlatokat. Üzbegisztán hasonló megállapodást kötött tavaly ősszel a török védelmi miniszter látogatása alkalmával. Árulkodó, hogy a látogatás alatt megvitatásra került egy „Turáni Hadsereg” esetleges megalapítása a türk országok - Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán - által.

Moszkvát az is aggasztja, hogy Ankara a térségen keresztül közelebb kerülhet Pekinghez, közösen terveket szőhetnek egy kelet-nyugati tranzit megállapodásra vonatkozóan és ezzel kihúzhatják a szőnyeget a Kreml észak-déli tranzit tervei alól. Törökországot a térség energia-gazdagsága is mágnesként vonzza, ezért február végén az azeri és a türkmén külügyminiszterrel Ankarában háromoldalú találkozóra került sor.

Március 6-9 között Cavusoglu külügyminiszter látogatást tett 3 térségbeli országban. A körút után bejelentette, hogy Üzbegisztán komoly érdeklődést mutatott török katonai eszközök iránt – amely minden bizonnyal a rendkívül ütőképes és sikeres harci drónra (Bayraktar TB-2) vonatkozik.

SADAT a pán-iszlamizmus szolgálatában

Erdogan a közép-ázsiai terjeszkedési terveiben támaszkodhat az iszlamista-nacionalista mélyállam azon „vállalataira”, amelyek a szürke biztonságpolitikai zónában, letagadható módon tevékenykednek. A SADAT Nemzetközi Védelmi Konzultáns Vállalatot 2012-ben Adnan Tanriverdi tábornok és 22 bajtársa alapította, akiket iszlamista nézeteik és tevékenységük miatt kihajítottak a hadseregből (TSK). A cég irodái Isztambulban találhatók. A logója arra utal, hogy a cég működési területet kiterjed a teljes muszlim világra, beleértve olyan európai országokat, mint Bosznia-Hercegovina és Albánia.

Az izraeli elhárítás szerint a SADAT mára Erdogan elnök egyfajta forradalmi gárdája lett és aktívan részt vesz a Hamász támogatásában Izrael ellenében. A SADAT aktívan részt vett a szíriai felkelők törökországi képzésében is. Ezeket a szabadcsapatokat aztán a török hatalmi érdekeknek megfelelően Erdogan sorra veti be Szíriában, Líbiában és Nagorno-Karabahban. A következő célpont akár Közép-Ázsia lehet.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rövidesen újraindul a csehországi olajszállítás is a Barátság vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:59
Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken.
Makro / Külgazdaság Háromszorosára nőtt a légitársaságok forgalma az egy évvel korábbihoz képest
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:46
Továbbra is erőteljes a globális légi közlekedés fellendülése, az európai légitársaságok júniusi utasforgalma több mint háromszorosára nőtt, 234,4 százalékkal emelkedett 2021 júniusához képest.
Makro / Külgazdaság Új centrista szövetséget hozott létre a volt olasz miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:30
A Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette Élő Olaszország és a Carlo Calenda vezette Akció nevű párt csütörtökön bejelentette politikai szövetségük megszületését, amely harmadik pólust kíván képviselni az olasz baloldali és a jobboldali pártok választási koalíciójával szemben.
Makro / Külgazdaság Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:16
Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte, a bomló élelmiszerhulladékból a Buenos Aires-i, delhi, mumbai és lahori lerakókban a bolygó felmelegedéséért felelős gáz szabadul fel - derül ki egy új kutatásból.
Makro / Külgazdaság Putyin nem viccel – megjelent az új haditengerészeti stratégia
Káncz Csaba | 2022. augusztus 11. 15:19
Az új haditengerészeti doktrína feltűnően eltér a legutóbbi, 2015-ös kiadástól. A benne leírt világ sokkal nyugtalanítóbbnak és veszélyesebbnek tűnik, miközben a konfliktusok lehetősége jelentősen megnőtt. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: helyes döntés volt kihagyni az orosz gázimportot a szankciókból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 14:31
Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.
Makro / Külgazdaság ENSZ: Milliókat sújt a szárazság Afrikában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 13:14
Egy év alatt egymillió ember vált földönfutóvá Szomáliában az országot sújtó aszály miatt.
Makro / Külgazdaság Lábhoz tett fegyverrel figyelik Matolcsy Györgyék az infláció száguldását
Csabai Károly | 2022. augusztus 11. 09:32
Bár a júliusi éves fogyasztóiár-index már 13,7 százalék lett, s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már a 20 százalékos inflációs rátát sem zárja ki, a jegybank ma sem látott okot a kamatemelésre.
Makro / Külgazdaság Trump visszavág - ezúttal az FBI-nak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 08:51
A volt amerikai elnök azt állítja, a Szövetségi Nyomozó Iroda bizonyítékokat helyezett el nála, amikor házkutatást tartott a floridai birtokán.
Makro / Külgazdaság Kína szerint az USA miatt tört ki az orosz-ukrán háború
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:36
Az orosz-ukrán háború immár 169. napjába lépve összegyűjtöttük, mi történt, amíg ön aludt.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG