<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Pakisztán nem akar több menekültet befogadni, hiszen így is már 3-4 millió afgán él az országban. Amerikai politikai nyomásra három balkáni ország ideiglenesen befogad afgán menekülteket.  Káncz Csaba jegyzete.

Az EU szeretné elkerülni a 2015-ös menekültválság megismétlődését az afganisztáni tálib hatalomátvétel után. Ez derült ki az uniós bel -és igazságügyi miniszterek keddi rendkívüli brüsszeli tanácskozásán.

Egy afgán fiú áll az afganisztáni-iráni határon az iráni Szisztán és Beludzsisztán tartományban 2021. augusztus 16-án. ( EPA/MOHAMMAD JAVADZADEH/Iráni vöröskereszt)Egy afgán fiú áll az afganisztáni-iráni határon az iráni Szisztán és Beludzsisztán tartományban 2021. augusztus 16-án. ( EPA/MOHAMMAD JAVADZADEH/Iráni vöröskereszt)

Az Unió egyelőre nem készül a tálib vezetés elismerésére. Az ENSz szerint az év végéig félmillió menekült hagyhatja el az országot.

Elindult a tömeg

Az elmúlt hónapokban a múlt év hasonló időszakához képest egyharmaddal nőtt az afgán menekültek- és migránsok száma Európában. Idén májusban ez 4600 főt tett ki. Amióta világossá vált, hogy a NATO bizonyosan kivonja csapatait, afgánok ezrei indultak útnak Európa felé.

A 980 kilométer hosszú afgán-iráni határon naponta mintegy 7000 afgán kel át mostanában. Irán – amely már az ENSz adatai szerint 3,5 millió afgánnak nyújt menedéket -, most sátrakat vert fel az Afganisztánnal határos tartományokban az újonnan érkezők számára.

Ráadásul a pakisztáni-iráni határszakasz is 950 kilométer hosszú. Pakisztán a Talibán hatalomátvétele óta lezárt 75 afgán határátkelőt a meglévő 78-ból, egyben hónapok óta építi a határkerítést.

Az iráni-török határszakasz 560 kilométer hosszú és a menekülteket feltartóztatandó, Ankara most rohamléptekkel építi ki a határkerítést. Mára a kormányzat és az ellenzék között teljes a politikai összhang abban, hogy az afgán menekülthullám átlépését meg kell akadályozni török területre. Erdogan elnök ki is jelentette, hogy hazája nem lesz „migráns raktár”, amelynek lakói Európa irányába tartanak. Az országban jelenleg 130 ezer afgán menekült és migráns él.

Az elmúlt napokban a kormányzat az iráni határra több tucat páncélozott járművet, drónokat, hőérzékelő kamerákat szállított. Törökország már 2017-ben elkezdett építeni egy 3 méter magas falat az 534 kilométer hosszú iráni határára.

Görögország a maga részéről nemrégen fejezte be annak a 40 kilométeres kerítésnek a megépítését a török határon, amelyet fejlett megfigyelő rendszerekkel látott el. Az EU-tagállam már így is 118 ezer afgán menekültnek ad szállást.

Az EU tervei

Az EU viszont Afganisztán szomszédjainak támogatásával kerülné el azt, hogy a menekültek tömegesen felbukkanjanak az unió határainál. Az idén 57 millió eurót kitevő afgán humanitárius segélyalapot Brüsszel meg akarja négyszerezni. Áttelepítésre csak a nők, a gyermekek, a bírók, az újságírók és az emberjogi aktivisták számíthatnak - mondta Ylva Johansson belügyi biztos.

Horst Seehofer német belügyminiszter sürgette az Európai Bizottságot, hogy „nagyon gyorsan” állítson össze egy cselekvési tervet, amely támogatja Afganisztán olyan szomszédjait, mint Pakisztán és Tádzsikisztán – függően attól, hogy hajlandók-e befogadni és gondját viselni a menekülteknek. Ez érdekes kijelentés, tekintve, hogy Pakisztán már júliusban bejelentette, hogy nem akar több menekültet befogadni, hiszen így is 3-4 millió afgán él az országban.

Csupán Németország esetében 40 ezer olyan személy jelentkezett, akik védelmet kérnek, mivel korábban segítették a német csapatokat. Párizs részéről Gerald Darmanin belügyminiszter leszögezte, hogy a „török-szír modell jól szolgálta a menekülteket…Franciaország ennek a modellnek a kiterjesztését kéri Afganisztánra”. Macron is próbálta megnyugtatni a választók kedélyeit és a TF1 televíziós csatornán hangsúlyozta, hogy a helyzet nem hasonlítható 2015-höz, mint ahogyan Afganisztán sem Szíriához.

De az EU-n belül komoly vita van a témában. Karl Nehammer osztrák belügyminiszter már egyetlen afgánt sem akar fogadni hazájába, ahelyett azt javasolja, hogy a menekültek maradjanak abban a térségben. Ausztriában jelenleg 40 ezer regisztrált afgán menekült és migráns él.

Igaz, ami igaz, a 2015-ös szír menekült- és migránsválság óta az EU tagállamai sem egy közös menekültpolitikában, sem az elismert menekültek elosztási mechanizmusában nem tudnak megegyezni.

A balkáni országok különútja

Végezetül kiemelendő, hogy amerikai politikai nyomásra Albánia, Koszovó és Észak-Macedónia ideiglenesen befogad afgán menekülteket. Mivel egyik ország EU csatlakozási folyamata sem halad érdemben előre, ezért a kapcsolatok ápolása Washingtonnal most mindennél fontosabb. Koszovó a létezését, Albánia a NATO tagságát köszönheti az USA-nak, nem véletlen, hogy Pristinában Bill Clintonról, Tiranában pedig George W. Bushról elnevezett sugárutat találunk.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG