4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Még a fél évet sem élte meg Moldova első reform-párti kormánya. A szálakat Igor Dodon elnök mozgatja, akinek volt pártját havi 1 millió dollárral támogatja titokban a Kreml. Káncz Csaba jegyzete.
Vlagyimir Putyin mesterlövész-puskával lő. (Fotó: AFP)

Moldova az egy főre eső GDP alapján Európa legszegényebb országa, ahol a becslések szerint a 3,5 millió lakos egyharmada külföldön dolgozik, és a GDP 20 százalékát a külföldön dolgozók által hazautalt összegek adják. November 12-én, alig öt hónappal azután, hogy beiktatták tisztségébe a reform- és Nyugat-párti Maia Sandu kormányfőt, az általa vezetett moldovai kormány megbukott a szocialista koalíciós partner által kezdeményezett parlamenti bizalmi szavazáson. Az 1991-ben a Szovjetunióból önállósodott ország Sandu személyében és kormányzatában élhette át pár hónapig Moldova első reform-párti vezetését.

Putyin embere kirántja a szőnyeget

A korrupció ellen harcoló Most (ACUM) pártszövetség és koalíciós társa, a Moszkva által támogatott Szocialista Párt közötti viszony a főügyész kinevezése körüli vita miatt romlott meg. Sandu végzete az volt, hogy egy független jelöltet akart támogatni a főügyészi pozícióra, amely lecsapott volna a mindent behálózó korrupcióra. De a régi érdekszövetségek - beleértve a médiát is uraló Szocialistákkal - ezt nem engedték, és mondvacsinált indokkal ragaszkodtak ahhoz, hogy a főügyészt az Igazságügyi Minisztérium bizottságának kell jelölnie. Valójában már Sandu kormányzásának a kezdetén kiderült, hogy a Szocialisták csak erősen korlátozott reformokat hajlandók támogatni.

Egy nappal Sandu bukása után Igor Dodon Moszkva-párti elnök – aki most az ország erős embere lett - saját tanácsadóját, Ion Chicu euroszkeptkus közgazdászt jelölte ügyvezető miniszterelnöknek. Kevesebb, mint 24 órán belül aztán a parlament elfogadta Chicu új, kisebbségi kormányát. Ez a teljesen elképesztő politikai dinamika arra utal, hogy Dodon már egy jó ideje tervezte Sandu megbuktatását, összedolgozva a külföldre menekült oligarcha, Vladimir Plahotniuc egykori pártjával, a Demokrata Párttal.

Dodon politikai kötődéseiről sokat elárul egy júniusi rejtett kamerás videó, ahol Dodon nyíltan beismeri, hogy volt pártját - a Szocialista Pártot, amelynek korábban az elnöke volt - , még idén is az oroszok finanszírozták, havonta hétszázezer és egymillió dollár közötti összeggel. 2017. januári elnöki beiktatása óta eltelt csaknem 3 évben Dodon évente átlagosan négyszer látogatott Moszkvába.

Dodon és az oligarcha közös múltja

A moldovai hatóságok október 29-én jelentették be, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Plahotniuc ellen, aki a Sandu-kormány megalakítása előtt évekig az ország tulajdonképpeni ura volt és megbuktatásához fél éve Moszkva és a Nyugat páratlan összefogására volt szükség. Plahotniucot most két korrupciós ügy miatt keresi a Korrupcióellenes Ügyészség, de ő a Demokrata Párt kormányának bukása napján külföldre szökött. Nem lehet tudni, hogy az oligarchát a 2014-15-ös, egymilliárd dolláros kárt okozó bankrablás miatt vizsgálják-e, vagy a húszmilliárd dolláros forgalmúra becsült "Moldovai Pénzmosoda" kapcsán, de enélkül is van bőven a rovásán korrupció és hatalommal való visszaélés.

Plahotniuc és Dodon is az országot 2001-2009 között uraló Kommunista Párt köpönyegéből bújt ki. Plahotniuc ennek a kommunista kormányzásnak a vége felé profitált az akkori privatizációkból, amelyeket - mit ad isten - gazdasági miniszterként éppen Igor Dodon menedzselt (aztán cserébe 2013-ban Dodon kapott kedvezményes hitelt Plahotniuc bankjától). De az Al-Jazeera TV oknyomozó portréja szerintaz oligarcha mindenek előtt a „moldáv fehér hús exportból”, vagyis prostituáltak Nyugatra juttatásából gazdagodott meg.

Az ország szeparatista tartományában (Transznyisztria) orosz katonák állomásoznak, miközben a fővárosban NATO-iroda működik. S noha társulási szerződése van az EU-val, az Eurázsiai Gazdasági Unióban is megfigyelő státusszal rendelkezik. A geopolitikai törésvonalon fekvő, törékeny kis állam politikai fejleményeit továbbra is érdemes figyelemmel követnünk.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG