6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Irán fő célja Izrael katonai és hírszerzési erőforrásainak túlterhelése és figyelmének elterelése. Egyéb erőfeszítései ellenére Irán mindig is Libanonra összpontosított. Káncz Csaba jegyzete.

A nyugati vezetők az elmúlt napokban igyekeztek megelőzni egy szélesebb körű regionális háborút, egyrészt azzal, hogy figyelmeztették Iránt és az erősen felfegyverzett libanoni Hezbollah milíciát, hogy ne támadják meg Izraelt, másrészt megpróbálták eltántorítani Izraelt attól, hogy világos kivonulási stratégia nélkül indítson nagyszabású szárazföldi offenzívát a Gázai övezetben.

Olaf Scholz német kancellár keddi izraeli látogatása során egyértelmű figyelmeztetést intézett Teherán és a Hezbollah címére: "Kifejezetten figyelmeztetem önöket: egyetlen szereplő sem gondolhatja, hogy jó ötlet most kívülről beavatkozni ebbe a konfliktusba. Ez súlyos, megbocsáthatatlan hiba lenne".

Irán motivációi

Teherán azonban évtizedek alatt építette ki pozícióit Izrael ellen, így a teokrata rezsimet nem könnyű eltántorítani. Ideológiai indítékai mellett Iránnak van egy fő célja Izrael elleni stratégiája mögött: a zsidó állam katonai és hírszerzési erőforrásainak túlterhelése és figyelmük elterelése, ami végső soron elriasztja Izraelt attól, hogy megtámadja Iránt.

Az Izraellel szembeni iráni ellenállás magjai már az 1979-es iszlám forradalom előtt kialakultak. Az 1970-es években Mostafa Chamran - aki később az Iszlám Köztársaság első védelmi minisztere lett - Libanonban a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) keretében képezte magát, majd később csatlakozott az Amalt és a Hezbollahot létrehozó libanoni síita ellenálláshoz.

Más iráni forradalmárok, például Rahim Safavi és Mohammad Bagher Zolghadr a PFSZ-től kaptak kiképzést Szíriában és Libanonban. Az 1979-es forradalmat követően Irán megerősítette kapcsolatait Háfez al-Aszad szíriai uralkodóval, szövetséget kötve az iraki Szaddám Huszein iránti kölcsönös megvetésre és az Izraellel szembeni közös ellenségeskedésre építve.

Az első front: Libanon és a Hezbollah

1982-ben, miután Izrael megszállta Libanont, hogy kiűzze a PFSZ-t, Szíria engedélyezte az Iszlám Forradalmi Gárda Hadtestének (IRGC), hogy 5000 katonát küldjön Libanonba, és ezzel Irán a Levante egyik főszereplőjévé vált. A gárdisták többségét idővel visszahívták, hogy az 1980-ban Iránba betört Irak ellen harcoljanak. Jelentős részük azonban a libanoni Bekaa-völgyben maradt, ahol libanoni síita fiatalokat képeztek ki, akik később megalakították a Hezbollahot, Izrael egyik fő ellenfelét a térségben, és az első iráni frontot Izrael ellen.

A második front: palesztin területek és a Hamász

1987-ben az első palesztin intifáda (felkelés) által kiváltott Iszlám Ellenállási Mozgalom, más néven Hamász megalakulásával egy második front alakult ki a palesztin területeken. Izrael kezdetben tolerálta a csoportot, ismét a PFSZ gyengítésének módját keresve. 1990-es évek elejére azonban a PFSZ az oslói megállapodások révén békét kötött Izraellel, Irán pedig közvetlenül vagy a Hezbollahon keresztül a Hamász újoncainak katonai kiképzést, valamint évi 30-50 millió dolláros finanszírozást kezdett nyújtani.

2023. október 7-én az iráni külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanani gratulált a "palesztin nemzetnek és az ellenállás minden csoportjának" a példátlan véres támadáshoz.

Az iráni külügyminisztérium által közreadott képen Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter és Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet vezetője a katari Dohában találkozik 2023. október 15-én. Fotó: MTI/AP/Iráni külügyminisztérium
Az iráni külügyminisztérium által közreadott képen Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter és Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet vezetője a katari Dohában találkozik 2023. október 15-én. Fotó: MTI/AP/Iráni külügyminisztérium

A harmadik front: Szíria és a Husszein imám hadosztály

Szíriában az Aszad-rezsim elleni 2011-es felkelés után egy harmadik front alakult ki Izraellel szemben. Irán elkezdte a maga javára kihasználni a helyzetet, azzal a céllal, hogy tartósan jelen legyen Szíriában. Irán szíriai megközelítése azonban különbözött a más területeken alkalmazott stratégiáitól.

A proxi erők ápolása mellett Irán közvetlen katonai elkötelezettséget is vállalt. Izraeli források szerint Irán 13 katonai támaszpontot létesített Szíriában, és öt hadosztálynyi katonát állomásoztat ott. Az iraki határhoz közeli Abu-Kamalban található Imam Ali bázis különösen nagy stratégiai jelentőséggel bír, mivel az IRGC elsődleges csatornája a csapatok és az utánpótlás Irak és Szíria közötti mozgatásának.

Az Izraellel való közvetlen katonai konfrontáció esélyének minimalizálása érdekében Irán továbbra is a proxi (helyettesítő) erőkre helyezi a hangsúlyt. Az iraki Kata'ib Hezbollah milíciát igyekezett Szíriában elhelyezni, miközben egy új, al-Imám Huszein hadosztály nevű pán-siíta csoportot is létrehozott. 2016-ban az IRGC Quds Force néhai parancsnoka, Kászem Szolejmáni és Bassár al-Aszad szíriai elnök megállapodott az al-Imam Husszein csoport létrehozásáról, amely elsősorban olyan stratégiai régiókban hivatott tevékenykedni, mint Palmüra és Abu Kamal.

Az elsődleges front

Egyéb erőfeszítései ellenére Irán mindig is Libanonra összpontosított. A Hezbollah 1985-ös megalakulása óta az Iszlám Köztársaság a szervezet legfőbb támogatója. Teherán évente 100 millió dollártól 800 millió dollárig terjedő pénzügyi támogatást, kiterjedt fegyverarzenált - a rakétáktól és rakétáktól a kézifegyverekig -, valamint katonai kiképzést és hírszerzést biztosít. Cserébe a Hezbollah aktívan részt vesz minden olyan regionális konfliktusban, amelyben Irán állást foglal, Szíriától Jemenig.

Joav Gallant izraeli védelmi miniszter közelmúltbeli kijelentése, miszerint Irán és a Hezbollah közösen épít repülőteret Dél-Libanonban, 20 kilométerre az izraeli határtól, még inkább aláhúzza, hogy Irán stratégiai jelentőséget tulajdonít a libanoni frontnak. Ezt a létesítményt állítólag közepes méretű repülőgépek, nagy drónok, helikopterek és más UAV-k befogadására tervezték, így a Hezbollah lesz az első síita milícia, amely saját repülőtérrel rendelkezik.

A jelenlegi válságban eddig csak néhány ágyúzásra került sor a Dél-Libanonban állomásozó palesztinok és Izrael között, de ez megváltozhat, ha Izrael szárazföldi inváziót indít Gáza ellen.

Nehéz megjósolni, hogy Irán Izrael elleni stratégiája meddig tart majd. Irán nagy sikereket ért el a proxi erőik ápolásában, különösen a síita muzulmánok körében, de még az Iránnal olyan szorosan szövetséges csoportoknak is, mint a Hezbollah, megvannak a saját érdekeik. A múlt hétvégi atrocitások után továbbra is kérdéses, hogy mi lesz Irán következő lépése.

Hogyan fog alakulni a Hamász elleni háború? Irán folytatja-e az "ellenállási" csoportok támogatását, ha Szaúd-Arábia elismeri Izraelt? Ha a legutóbbi támadás Irán kísérlete volt arra, hogy megakadályozza a szaúdi-izraeli normalizációt, akkor rövid távon elérte ezt a célt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Több város lakossága veszett el az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 20:12
Hatalmas emberáldozatról számoltak be Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Magyarországon továbbra is a távolságtartás a fő irány Ukrajna európai uniós csatlakozási szándékai miatt.
Makro / Külgazdaság A nagyobb bértömeg megemelheti a GDP-t, de az is lehet, hogy csak inflációt gerjeszt – A hét videója
Dobos Zoltán-Izsó Márton-Rácz Gergő | 2023. december 1. 18:41
Szokatlan a minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelése. Honnan teremtik elő a cégek az ehhez szükséges forrást? Hogyan hat ez az e fölött keresők fizetésére? Meglöki-e a belső fogyasztást, hozzájárul-e a bruttó hazai termék bővüléséhez? Erről beszélgetett A hét videójában Dobos Zoltán és Rácz Gergő.
Makro / Külgazdaság Orbán: adjanak a hazai cégek munkát, különben elnyelik a placcot a külföldiek
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 18:08
Más a munkáltatói és munkavállalói érdekvilág, de ha ezek nem működnek együtt, akkor a külföldi cégek lesznek gazdaságilag győzedelmesek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.Orbán beszélt még az energiakitettségről, és a kormányzati és jegybanki viták hatásáról is.
Makro / Külgazdaság Véget vet a kamatingadozásnak az adósságkezelő - kiderültek az új befektetési lehetőségek
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 16:26
A piaci jelenlét további erősítése céljából az ázsiai piacokon új Szamuráj és Panda kötvény kibocsátásokkal tervez az ÁKK 2024 második felében.
Makro / Külgazdaság Ragályos a recesszió, az osztrákok sem tudják elkerülni
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 15:36
A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Nagyon durvul a diplomáciai háború Izrael és egy EU-tagország között
Wéber Balázs | 2023. december 1. 15:01
Az izraeli kormány nem veszi jó néven, hogy a spanyol kormány nyíltan kritizálja őt a sok gázai civil áldozat miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG