<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha a tavalyi a rejtőzködő választók éve volt az Egyesült Államokban, akkor a mostani, lassan elmúló év egyértelműen – és szinte kizárólag – Donald Trumpról, az ország 45. elnökéről szólt. Ugyan azt nem mondhatjuk ki, hogy teljes csőd, amit az üzletemberből elnökké avanzsált milliárdos művelt az országgal, az biztos, hogy megosztja az embereket – a sajátjait és a világot is.
Donald Trump (Kép forrása: EPA/Mark Lyons)

Gyakorlatilag Ronald Reagan óta nem volt a Fehér Háznak olyan lakója, aki ennyire megosztotta volna a politikusokat, a politikai elitet és az embereket, mint a kétes sikerű üzletemberből (és ettől függetlenül milliárdos) elnökké avanzsált Donald Trump. Az elnök népszerűsége a felmérésekben meglehetősen alacsonynak mondható, tartósan 39 és 43 százalék között ingadozik, ugyanakkor a republikánusok február óta négy kongresszusi időközi választáson söpörtek be győzelmet. Ez azt mutatja, hogy bár Trumpot sokan nem kedvelik, a demokraták jelöltjeiben meg ennyire sem bízik a lakosság – annak ellenére sem, hogy Trump meglehetősen sok hajborzoló akciót hajtott végre az első évében, ezekből szemezgettünk.

A siker: adóreform, ami a gazdagok zsebét tömi

Donald Trump nem a türelméről és a megértéséről híres politikus, így nála szóba sem jöhetett az a klasszikus egy éves türelmi időszak, amit az elődei betartottak az első, intenzív és a kampányígéretek megvalósításáról szóló évükben. Ugyanakkor az, hogy a demokraták és a republikánusok között nincs egyetértés, némileg gátat szab a féktelen akciózásnak, a választási kampányban meghirdetett nagy törvényhozási programok közül egyedül az átfogó és régóta esedékes adóreformot sikerült elfogadtatnia a kongresszussal.

Trump szerint a most elfogadott törvénymódosítás élénkíti majd a gazdaságot és hozzájárul új munkahelyek teremtéséhez, ugyanakkor az ellenzéki demokrata párti törvényhozók úgy vélik, hogy az adócsökkentések jobbára a tehetőseket segítik, nem növelik lényegesen a költségvetési bevételeket, viszont végső soron emelhetik az államháztartási hiányát. Ráadásul, ha lehet hinni a nagybankok lassan szivárgó jelentéseinek, az új adócsomag épp azokat segíti majd, akiktől Trump – legalábbis a kommünikében – el akarta venni a pénzt.

A kudarcok sora: egészségügy, bevándorlás, környezetvédelem

Ahogy arról korábban már írtunk, sehogy sem sikerül keresztülvernie Trumpnak az Obamacare-t váltó új egészségbiztosítási reformot, legutóbb épp egyetlen republikánus szenátor, John McCain szavazatán múlott az ügy. Emellett nem sikerült beváltania az ígéreteit a bevándorláspolitikát célzó reformokkal kapcsolatban, és akkor még nem beszéltünk a mintegy ezermilliárdos infrastrukturális fejlesztésekről sem. Az amerikai-mexikói határra szánt falnak még csak prototípusai készültek, ezekből azonban már szavazni lehet, hogy hogy nézzen ki az épülő kerítés – ha egyáltalán megépül valaha.

Donald Trump. (Kép forrása: EPA, Peter Folay)

Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy az elnök teljesen sikertelen. A Stanford Egyetem politológus professszora, David Brady szerint Trump a folyamatos és indulatos Twitter-bejegyzéseivel, a riválisai nyilvános megalázásával egy teljesen új politikai légkört teremtett, az elnöki rendeleteivel pedig az amerikaiak mindennapjait változtatta meg. Például az előző elnök, Barack Obama által az állami iskolák kisdiákjainak kötelezően előírt "semleges nemű" mosdók létesítéséről szóló elnöki rendelet eltörlésével óriási népszerűséget szerzett, vagy az egyes országokból történő bevándorlás átmeneti időre történő felfüggesztését - amelyet harmadjára is átfogalmazott elnöki rendelettel ért el - az amerikaiak többsége örömmel fogadta.

Amerika über alles?

A kampányjelszó (America First) gyakorlatilag lerombolta az eddigi multilaterális politikát, Trump ugyanis ahol lehetett, ott felrúgta a megegyezéseket, megállapodásokat. Jó példa erre, hogy gyakorlatilag a beiktatást követően azonnal kiléptette Amerikát a Csendes-óceáni partnerségből (TPP), de felrúgta a NAFTA-tárgyalásokat is Mexikóval és Kanadával; bejelentette, hogy Washington kilép a párizsi klímaegyezményből, az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetét (UNESCO) már el is hagyta, és a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) is alig aktív. A globális felmelegedésről kialakított véleménye egy jottányit sem változott az elnöknek – igen, az alábbi Twitter-posztot véresen komolyan gondolta Trump:

James Mattis védelmi miniszter, Rex Tillerson külügyminiszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó ugyan folyamatosan megpróbálja fenntartani az Egyesült Államok globális szerepvállalását, ám Twitter-bejegyzéseivel vagy nyilvános megjegyzéseivel az elnök gyakran (legyünk őszinték: szinte mindig) aláássa helyzetüket. Ráadásul Oroszországgal az orosz befolyást kutató vizsgálatok, Kínával pedig az Észak-Korea ellen hozott – és kevésnek vélt – szankciók miatt éleződik egyre inkább a feszültség.

Csak a fal mentheti meg az Álmodó-generációt?

Mindeközben Trump egy friss Twitter-posztban gyakorlatilag ultimátumot adott a kongresszusnak: elmondása szerint ugyanis csak akkor hajlandó megvédeni a DACA-program (magyarul kicsit szerencsétlenül Elhalasztott Intézkedés a Gyermekkorban Érkezetteknek) fiataljait, ha megépül a mexikói fal. Korábban az elnök már bejelentette, hogy felfüggeszti a Barack Obama által alapított programot (mint egyébként minden mást, amit a korábbi elnök vezetett be, jelenleg épp az egészségügyi reform van soron), igaz, szeptemberben kiegyezett arról, hogy további hat hónappal meghosszabbítja a program érvényességét, feltéve, ha a demokraták megszavazzák a határrendészeti módosításokat – például a fal építését.

The Democrats have been told, and fully understand, that there can be no DACA without the desperately needed WALL at the Southern Border and an END to the horrible Chain Migration & ridiculous Lottery System of Immigration etc. We must protect our Country at all cost!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2017. december 29.

A DACA a kitoloncolástól véd jelenleg több mint 800 ezer fiatalt az Egyesült Államokban, többségében mexikói és latin-amerikai gyerekeket. Őket a köznyelv dreamer (álmodó) generációnak nevezi, és a gyerekek egytől-egyig az Államokat tartja hazájának, épp csak hivatalos papírjuk nincs erről. Egy darabig úgy tűnt, hogy a demokratáknak mégis sikerül meggyőznie az elnököt, ám a mostani bejelentésből ítélve úgy tűnik, az elnök hajthatatlan maradt. A törvénycsomagról a jövő hónapban kell szavazniuk a törvényhozóknak.

Makro / Külgazdaság Megtiltották az ukrán tisztviselők külföldre utazását, tiltakoznak a kárpátaljaiak a provokációkkal szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 20:07
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG