6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Ha a tavalyi a rejtőzködő választók éve volt az Egyesült Államokban, akkor a mostani, lassan elmúló év egyértelműen – és szinte kizárólag – Donald Trumpról, az ország 45. elnökéről szólt. Ugyan azt nem mondhatjuk ki, hogy teljes csőd, amit az üzletemberből elnökké avanzsált milliárdos művelt az országgal, az biztos, hogy megosztja az embereket – a sajátjait és a világot is.
Donald Trump (Kép forrása: EPA/Mark Lyons)

Gyakorlatilag Ronald Reagan óta nem volt a Fehér Háznak olyan lakója, aki ennyire megosztotta volna a politikusokat, a politikai elitet és az embereket, mint a kétes sikerű üzletemberből (és ettől függetlenül milliárdos) elnökké avanzsált Donald Trump. Az elnök népszerűsége a felmérésekben meglehetősen alacsonynak mondható, tartósan 39 és 43 százalék között ingadozik, ugyanakkor a republikánusok február óta négy kongresszusi időközi választáson söpörtek be győzelmet. Ez azt mutatja, hogy bár Trumpot sokan nem kedvelik, a demokraták jelöltjeiben meg ennyire sem bízik a lakosság – annak ellenére sem, hogy Trump meglehetősen sok hajborzoló akciót hajtott végre az első évében, ezekből szemezgettünk.

A siker: adóreform, ami a gazdagok zsebét tömi

Donald Trump nem a türelméről és a megértéséről híres politikus, így nála szóba sem jöhetett az a klasszikus egy éves türelmi időszak, amit az elődei betartottak az első, intenzív és a kampányígéretek megvalósításáról szóló évükben. Ugyanakkor az, hogy a demokraták és a republikánusok között nincs egyetértés, némileg gátat szab a féktelen akciózásnak, a választási kampányban meghirdetett nagy törvényhozási programok közül egyedül az átfogó és régóta esedékes adóreformot sikerült elfogadtatnia a kongresszussal.

Trump szerint a most elfogadott törvénymódosítás élénkíti majd a gazdaságot és hozzájárul új munkahelyek teremtéséhez, ugyanakkor az ellenzéki demokrata párti törvényhozók úgy vélik, hogy az adócsökkentések jobbára a tehetőseket segítik, nem növelik lényegesen a költségvetési bevételeket, viszont végső soron emelhetik az államháztartási hiányát. Ráadásul, ha lehet hinni a nagybankok lassan szivárgó jelentéseinek, az új adócsomag épp azokat segíti majd, akiktől Trump – legalábbis a kommünikében – el akarta venni a pénzt.

A kudarcok sora: egészségügy, bevándorlás, környezetvédelem

Ahogy arról korábban már írtunk, sehogy sem sikerül keresztülvernie Trumpnak az Obamacare-t váltó új egészségbiztosítási reformot, legutóbb épp egyetlen republikánus szenátor, John McCain szavazatán múlott az ügy. Emellett nem sikerült beváltania az ígéreteit a bevándorláspolitikát célzó reformokkal kapcsolatban, és akkor még nem beszéltünk a mintegy ezermilliárdos infrastrukturális fejlesztésekről sem. Az amerikai-mexikói határra szánt falnak még csak prototípusai készültek, ezekből azonban már szavazni lehet, hogy hogy nézzen ki az épülő kerítés – ha egyáltalán megépül valaha.

Donald Trump. (Kép forrása: EPA, Peter Folay)

Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy az elnök teljesen sikertelen. A Stanford Egyetem politológus professszora, David Brady szerint Trump a folyamatos és indulatos Twitter-bejegyzéseivel, a riválisai nyilvános megalázásával egy teljesen új politikai légkört teremtett, az elnöki rendeleteivel pedig az amerikaiak mindennapjait változtatta meg. Például az előző elnök, Barack Obama által az állami iskolák kisdiákjainak kötelezően előírt "semleges nemű" mosdók létesítéséről szóló elnöki rendelet eltörlésével óriási népszerűséget szerzett, vagy az egyes országokból történő bevándorlás átmeneti időre történő felfüggesztését - amelyet harmadjára is átfogalmazott elnöki rendelettel ért el - az amerikaiak többsége örömmel fogadta.

Amerika über alles?

A kampányjelszó (America First) gyakorlatilag lerombolta az eddigi multilaterális politikát, Trump ugyanis ahol lehetett, ott felrúgta a megegyezéseket, megállapodásokat. Jó példa erre, hogy gyakorlatilag a beiktatást követően azonnal kiléptette Amerikát a Csendes-óceáni partnerségből (TPP), de felrúgta a NAFTA-tárgyalásokat is Mexikóval és Kanadával; bejelentette, hogy Washington kilép a párizsi klímaegyezményből, az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetét (UNESCO) már el is hagyta, és a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) is alig aktív. A globális felmelegedésről kialakított véleménye egy jottányit sem változott az elnöknek – igen, az alábbi Twitter-posztot véresen komolyan gondolta Trump:

James Mattis védelmi miniszter, Rex Tillerson külügyminiszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó ugyan folyamatosan megpróbálja fenntartani az Egyesült Államok globális szerepvállalását, ám Twitter-bejegyzéseivel vagy nyilvános megjegyzéseivel az elnök gyakran (legyünk őszinték: szinte mindig) aláássa helyzetüket. Ráadásul Oroszországgal az orosz befolyást kutató vizsgálatok, Kínával pedig az Észak-Korea ellen hozott – és kevésnek vélt – szankciók miatt éleződik egyre inkább a feszültség.

Csak a fal mentheti meg az Álmodó-generációt?

Mindeközben Trump egy friss Twitter-posztban gyakorlatilag ultimátumot adott a kongresszusnak: elmondása szerint ugyanis csak akkor hajlandó megvédeni a DACA-program (magyarul kicsit szerencsétlenül Elhalasztott Intézkedés a Gyermekkorban Érkezetteknek) fiataljait, ha megépül a mexikói fal. Korábban az elnök már bejelentette, hogy felfüggeszti a Barack Obama által alapított programot (mint egyébként minden mást, amit a korábbi elnök vezetett be, jelenleg épp az egészségügyi reform van soron), igaz, szeptemberben kiegyezett arról, hogy további hat hónappal meghosszabbítja a program érvényességét, feltéve, ha a demokraták megszavazzák a határrendészeti módosításokat – például a fal építését.

The Democrats have been told, and fully understand, that there can be no DACA without the desperately needed WALL at the Southern Border and an END to the horrible Chain Migration & ridiculous Lottery System of Immigration etc. We must protect our Country at all cost!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2017. december 29.

A DACA a kitoloncolástól véd jelenleg több mint 800 ezer fiatalt az Egyesült Államokban, többségében mexikói és latin-amerikai gyerekeket. Őket a köznyelv dreamer (álmodó) generációnak nevezi, és a gyerekek egytől-egyig az Államokat tartja hazájának, épp csak hivatalos papírjuk nincs erről. Egy darabig úgy tűnt, hogy a demokratáknak mégis sikerül meggyőznie az elnököt, ám a mostani bejelentésből ítélve úgy tűnik, az elnök hajthatatlan maradt. A törvénycsomagról a jövő hónapban kell szavazniuk a törvényhozóknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG