<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha a tavalyi a rejtőzködő választók éve volt az Egyesült Államokban, akkor a mostani, lassan elmúló év egyértelműen – és szinte kizárólag – Donald Trumpról, az ország 45. elnökéről szólt. Ugyan azt nem mondhatjuk ki, hogy teljes csőd, amit az üzletemberből elnökké avanzsált milliárdos művelt az országgal, az biztos, hogy megosztja az embereket – a sajátjait és a világot is.
Donald Trump (Kép forrása: EPA/Mark Lyons)

Gyakorlatilag Ronald Reagan óta nem volt a Fehér Háznak olyan lakója, aki ennyire megosztotta volna a politikusokat, a politikai elitet és az embereket, mint a kétes sikerű üzletemberből (és ettől függetlenül milliárdos) elnökké avanzsált Donald Trump. Az elnök népszerűsége a felmérésekben meglehetősen alacsonynak mondható, tartósan 39 és 43 százalék között ingadozik, ugyanakkor a republikánusok február óta négy kongresszusi időközi választáson söpörtek be győzelmet. Ez azt mutatja, hogy bár Trumpot sokan nem kedvelik, a demokraták jelöltjeiben meg ennyire sem bízik a lakosság – annak ellenére sem, hogy Trump meglehetősen sok hajborzoló akciót hajtott végre az első évében, ezekből szemezgettünk.

A siker: adóreform, ami a gazdagok zsebét tömi

Donald Trump nem a türelméről és a megértéséről híres politikus, így nála szóba sem jöhetett az a klasszikus egy éves türelmi időszak, amit az elődei betartottak az első, intenzív és a kampányígéretek megvalósításáról szóló évükben. Ugyanakkor az, hogy a demokraták és a republikánusok között nincs egyetértés, némileg gátat szab a féktelen akciózásnak, a választási kampányban meghirdetett nagy törvényhozási programok közül egyedül az átfogó és régóta esedékes adóreformot sikerült elfogadtatnia a kongresszussal.

Trump szerint a most elfogadott törvénymódosítás élénkíti majd a gazdaságot és hozzájárul új munkahelyek teremtéséhez, ugyanakkor az ellenzéki demokrata párti törvényhozók úgy vélik, hogy az adócsökkentések jobbára a tehetőseket segítik, nem növelik lényegesen a költségvetési bevételeket, viszont végső soron emelhetik az államháztartási hiányát. Ráadásul, ha lehet hinni a nagybankok lassan szivárgó jelentéseinek, az új adócsomag épp azokat segíti majd, akiktől Trump – legalábbis a kommünikében – el akarta venni a pénzt.

A kudarcok sora: egészségügy, bevándorlás, környezetvédelem

Ahogy arról korábban már írtunk, sehogy sem sikerül keresztülvernie Trumpnak az Obamacare-t váltó új egészségbiztosítási reformot, legutóbb épp egyetlen republikánus szenátor, John McCain szavazatán múlott az ügy. Emellett nem sikerült beváltania az ígéreteit a bevándorláspolitikát célzó reformokkal kapcsolatban, és akkor még nem beszéltünk a mintegy ezermilliárdos infrastrukturális fejlesztésekről sem. Az amerikai-mexikói határra szánt falnak még csak prototípusai készültek, ezekből azonban már szavazni lehet, hogy hogy nézzen ki az épülő kerítés – ha egyáltalán megépül valaha.

Donald Trump. (Kép forrása: EPA, Peter Folay)

Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy az elnök teljesen sikertelen. A Stanford Egyetem politológus professszora, David Brady szerint Trump a folyamatos és indulatos Twitter-bejegyzéseivel, a riválisai nyilvános megalázásával egy teljesen új politikai légkört teremtett, az elnöki rendeleteivel pedig az amerikaiak mindennapjait változtatta meg. Például az előző elnök, Barack Obama által az állami iskolák kisdiákjainak kötelezően előírt "semleges nemű" mosdók létesítéséről szóló elnöki rendelet eltörlésével óriási népszerűséget szerzett, vagy az egyes országokból történő bevándorlás átmeneti időre történő felfüggesztését - amelyet harmadjára is átfogalmazott elnöki rendelettel ért el - az amerikaiak többsége örömmel fogadta.

Amerika über alles?

A kampányjelszó (America First) gyakorlatilag lerombolta az eddigi multilaterális politikát, Trump ugyanis ahol lehetett, ott felrúgta a megegyezéseket, megállapodásokat. Jó példa erre, hogy gyakorlatilag a beiktatást követően azonnal kiléptette Amerikát a Csendes-óceáni partnerségből (TPP), de felrúgta a NAFTA-tárgyalásokat is Mexikóval és Kanadával; bejelentette, hogy Washington kilép a párizsi klímaegyezményből, az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetét (UNESCO) már el is hagyta, és a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) is alig aktív. A globális felmelegedésről kialakított véleménye egy jottányit sem változott az elnöknek – igen, az alábbi Twitter-posztot véresen komolyan gondolta Trump:

James Mattis védelmi miniszter, Rex Tillerson külügyminiszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó ugyan folyamatosan megpróbálja fenntartani az Egyesült Államok globális szerepvállalását, ám Twitter-bejegyzéseivel vagy nyilvános megjegyzéseivel az elnök gyakran (legyünk őszinték: szinte mindig) aláássa helyzetüket. Ráadásul Oroszországgal az orosz befolyást kutató vizsgálatok, Kínával pedig az Észak-Korea ellen hozott – és kevésnek vélt – szankciók miatt éleződik egyre inkább a feszültség.

Csak a fal mentheti meg az Álmodó-generációt?

Mindeközben Trump egy friss Twitter-posztban gyakorlatilag ultimátumot adott a kongresszusnak: elmondása szerint ugyanis csak akkor hajlandó megvédeni a DACA-program (magyarul kicsit szerencsétlenül Elhalasztott Intézkedés a Gyermekkorban Érkezetteknek) fiataljait, ha megépül a mexikói fal. Korábban az elnök már bejelentette, hogy felfüggeszti a Barack Obama által alapított programot (mint egyébként minden mást, amit a korábbi elnök vezetett be, jelenleg épp az egészségügyi reform van soron), igaz, szeptemberben kiegyezett arról, hogy további hat hónappal meghosszabbítja a program érvényességét, feltéve, ha a demokraták megszavazzák a határrendészeti módosításokat – például a fal építését.

The Democrats have been told, and fully understand, that there can be no DACA without the desperately needed WALL at the Southern Border and an END to the horrible Chain Migration & ridiculous Lottery System of Immigration etc. We must protect our Country at all cost!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2017. december 29.

A DACA a kitoloncolástól véd jelenleg több mint 800 ezer fiatalt az Egyesült Államokban, többségében mexikói és latin-amerikai gyerekeket. Őket a köznyelv dreamer (álmodó) generációnak nevezi, és a gyerekek egytől-egyig az Államokat tartja hazájának, épp csak hivatalos papírjuk nincs erről. Egy darabig úgy tűnt, hogy a demokratáknak mégis sikerül meggyőznie az elnököt, ám a mostani bejelentésből ítélve úgy tűnik, az elnök hajthatatlan maradt. A törvénycsomagról a jövő hónapban kell szavazniuk a törvényhozóknak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság A tőzsdére is rányomta a bélyegét az ukrán-orosz konfliktus
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:06
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Börtönt kaptak Nicolas Sarkozy volt munkatársai
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 17:32
Börtönbüntetésre ítélte pénteken a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.
Makro / Külgazdaság Bukarestben második napja alig lehet közlekedni
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:56
Bukarestben második napja nincs felszíni tömegközlekedés a járművezetők általános sztrájkja miatt, miután a dolgozók a munkabeszüntetésük törvénytelenné nyilvánítása ellenére sem voltak hajlandók felvenni a munkát, és továbbra is a vállalat igazgatójának a lemondását követelik.
Makro / Külgazdaság Tovább gyarapodott a Pallas Athéné Alapítvány vagyona
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:31
Sikeres évet tudhat maga mögött a Pallas Athéné Alapítvány.
Makro / Külgazdaság Elképesztő új generációs harci drónok – már a mesterséges intelligencia dönt
Káncz Csaba | 2022. január 21. 16:08
Az új generációs drón a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a pilóták által vezetett vadászgépekkel kötelékben repülni, valamint önálló missziókra is bevethető. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló