6p
A hosszabbítás előtt álló C. Ronaldo után a Real Madridnak 15 millió euróval kell többet fizetnie, mint eddig, mert a válság elsöpörte a Beckham-törvényt. Hátrom sztárjátékos most annyit adózik, mint 15 ezer szakmunkás összesen. Az Európai Bizottság tiltott támogatások miatt nyomoz - a Barca és a Real Madris sem kivétel.
(Fotó: fcbarcelona.com)



Ajándék a profi kluboknak


Spanyolországot nem szoktuk az adóparadicsomok között emlegetni, mást gondolnak erről a focisták, főleg azok a profik, akik 2010-ig szerződtek a félszigetre. Korábban ugyanis a konzervatív Aznar-kormány hozott egy olyan döntést, mely szerint a külföldi munkavállalóknak csupán 24,75 százalékos, kedvezményes személyi jövedelemadót kellett fizetniük, ráadásul elég volt csak a jövedelmük után adózniuk. Az intézkedés eredeti célja az volt, hogy a különböző szakmák magasan kvalifikált külföldi szakembereit Ibériába csábítsák - ezt azonban nem sikerült maradéktalanul elérni.

A profi futball napszámosainál viszont nagy volt az adókönnyítés sikere, hiszen az ingatlanok és a reklámszerződések után nem kellett fizetniük, és bár a 600 ezer euró feletti éves keresetek után - autonóm tartománytól függően - Spanyolországban jellemzően 50 százalék körüli volt az adóteher korábban, a focistáknak elegendő volt csak ennek a felét fizetnie. Nem véletlenül nevezték el a szabályt Beckham-törvénynek, hiszen az intézkedés első igazi haszonélvezője a Nagy-Britanniából a Real Madridba átszerződő válogatott focista volt. Beckham döntésében nyomós érv volt a kedvezőbb adókörnyezet, főleg a reklámszerződései miatt. A törvény mellett állítólag maga Florentino Perez, klubelnök is lobbizott.

A Real visszatérő elnöke 2009-ben még gyorsan kihasználta a törvény adta lehetőségeket és leigazolta a világ legdrágább játékosát, a 94 millió euróért szerződtetett Cristiano Ronaldót, valamint a brazil Kakát. Mindketten jobban jártak a spanyol adószabályokkal, így ez is nyomos érv volt amellett, hogy székhelyüket áttegyék Spanyolországba.

10 milliós fizetésre is járt a kedvezmény

A szocialista José Luis Rodríguez Zapatero csak 2010-ben változtatta meg a jogszabályt, így már nem járt kedvezmény a 600 ezer euró feletti keresetekre. Az elhúzódó válság miatt egyre több megszorító intézkedéssel kellett szembenézni a spanyoloknak, nehezen vállalható döntés volt, hogy a milliókat kereső sztárfocisták kedvezményesen adóztak ezek után is. Zapaterón nagy volt a nyomás, hogy eltörölje a Beckham-törvényt. Az évi 10 millió euró kereső C. Ronaldo például ugyanannyit adózott, mint egy minimálbért kereső szakmunkás.

Repkednek az eurómilliók - a játékosoknak mindegy

Sok sztár focista most jutott el a szerződés-hosszabbításig, ami leginkább majd a klubok kasszáját terhelheti meg. C. Ronaldo szerződésébe azt foglalták bele, mennyi a nettó fizetése, a szigorodó adótörvények így nem érintették a sztárjátékos gázsiját. A 300 ezer euró feletti fizetéseket 52 százalékos jövedelemadó terheli jelenleg Spanyolországban, de ez egy átlagos érték, hiszen bizonyos tartományokban az szja-hoz ingatlanadó is jár, a kettőt együtt kell bevallani.

A fővárosban 51,9 százalékos az adóteher, vagyis ha a Real meg akarja tartani Ronaldót, akkor a 17 millióra emelt éves fizetése legnagyobb nyertese nem is maga a játékos, hanem a spanyol adóhatóság lesz, mely így 18,3 milliót kaszírozhat évente. A Real így 15 millió euróval fizet többet a legjobbja után, mintha érvénybe lenne még a Beckham-törvény.

A profi - spanyol - fociról mindent elmond, hogy miközben az ország tovább küszködik a recesszióval és egyre több szurkolói csoport tüntet a magas jegyárak ellen, a Real úgy vállalja be a plusz 15 milliós költséget Ronaldo után, hogy több mint 100 millió eurós ajánlatot tett a walesi szélsőért, a Tottenhem Hotspurnél játszó Gareth Bale-ért...

A tiszta verseny

Vizsgálják a nagy klubokat is
Az Európai Bizottság vizsgálja, nem minősül-e tiltott támogatásnak, hogy több spanyol klubban az önkormányzatok emeltek tőkét. A Bizottság nem tagadta augusztus elején, hogy vizsgálja a Real Madridot is, méghozzá egy gyanús ingatlanügylet miatt. Az Independent szerint a Bizottság versenyjogi ellenőrei az FC Barcelonánál is körbenéztek - a gyanú szerint a spanyol klubokhoz folyatott közpénzek jogtalan versenyelőnyhöz juttatták ezeket az egyesületeket az európai piacon. A fociklubok tiltott állami támogatása Spanyolországban nem új keletű. A Gonzáles-kormány 1990-ben például minden első osztály futballklubot arra kötelezett, hogy különleges sport vállalattá alakuljon (SAD), de ez alól mentességet élvezett a három nagy, "történelmi klub", a Real, a Barca és a Bilbao, valamint az Osasuna is.

A válság nem kímélte tehát az adókedvezményekkel helyzetbe hozott focicsapatokat sem. Bár az adókedvezmény eredetileg nem a sportklubokat segítette volna, elég hamar kiderült, hogy a milliós fizetéseket sem sajnáló spanyol foci- és kézilabdaklubok a legnagyobb nyertesei az intézkedésnek. Az állam és a helyi önkormányzatok amúgy is a lehető legtöbb fórumon, burkolt vagy kevésbé burkolt formában igyekeznek segíteni a népszerű, sokszor az tartományi identitás alapját megtestesítő sportklubokat - ez ügyben már vizsgálatot is indított az Európai Bizottság, mely szerint a spanyol gyakorlat sérti az egyenlő verseny európai feltételeit. Jellemző amúgy, hogy amikor a Beckham-törvényt megszüntették 2010-ben, a spanyol szövetség ahelyett, hogy csöndben tudomásul vette volna a döntést, a lehető legtöbb fórumon jelezte elégedetlenségét, mondván, a kormány beavatkozik a tiszta versenybe...

15 ezer ember adója 3 focistáé

A Real ősi riválisának, a Barcelona csillagának esete más: az argentin származású Lionel Messi ugyanis már rendelkezett spanyol állampolgársággal, amikor aláírta első profi szerződését a katalánokkal. A világ legjobbjának tartott csatár után az FC Barcelona szintén több adót fizetett az elmúlt idényben, mint amennyi annak járandósága volt. A spanyol állam Messitől 20 millió eurót szedett be, míg ő maga 16 milliót keresett. Katalóniában ugyanis a legmagasabb az szja, 56 százalék. A Barcelona idén szerződtetett csillaga Neymar szerződésében is a nettó fizetése szerepel, az adót a klub fizeti meg utána. A 7 milliós éves alapfizetés mellé a Barcelona 8,7 milliót fizet be a spanyol államkasszába.

Az új szabályok szerint a spanyol adóhatóság e három játékos után idén 50 millió eurót szed be, ez csaknem annyi, amennyit több mint 15 ezer, évi 22 eurós fizetéssel rendelkező munkavállaló fog befizetni a hatóságnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG