TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A hosszabbítás előtt álló C. Ronaldo után a Real Madridnak 15 millió euróval kell többet fizetnie, mint eddig, mert a válság elsöpörte a Beckham-törvényt. Hátrom sztárjátékos most annyit adózik, mint 15 ezer szakmunkás összesen. Az Európai Bizottság tiltott támogatások miatt nyomoz - a Barca és a Real Madris sem kivétel.
(Fotó: fcbarcelona.com)Ajándék a profi kluboknak


Spanyolországot nem szoktuk az adóparadicsomok között emlegetni, mást gondolnak erről a focisták, főleg azok a profik, akik 2010-ig szerződtek a félszigetre. Korábban ugyanis a konzervatív Aznar-kormány hozott egy olyan döntést, mely szerint a külföldi munkavállalóknak csupán 24,75 százalékos, kedvezményes személyi jövedelemadót kellett fizetniük, ráadásul elég volt csak a jövedelmük után adózniuk. Az intézkedés eredeti célja az volt, hogy a különböző szakmák magasan kvalifikált külföldi szakembereit Ibériába csábítsák - ezt azonban nem sikerült maradéktalanul elérni.

A profi futball napszámosainál viszont nagy volt az adókönnyítés sikere, hiszen az ingatlanok és a reklámszerződések után nem kellett fizetniük, és bár a 600 ezer euró feletti éves keresetek után - autonóm tartománytól függően - Spanyolországban jellemzően 50 százalék körüli volt az adóteher korábban, a focistáknak elegendő volt csak ennek a felét fizetnie. Nem véletlenül nevezték el a szabályt Beckham-törvénynek, hiszen az intézkedés első igazi haszonélvezője a Nagy-Britanniából a Real Madridba átszerződő válogatott focista volt. Beckham döntésében nyomós érv volt a kedvezőbb adókörnyezet, főleg a reklámszerződései miatt. A törvény mellett állítólag maga Florentino Perez, klubelnök is lobbizott.

A Real visszatérő elnöke 2009-ben még gyorsan kihasználta a törvény adta lehetőségeket és leigazolta a világ legdrágább játékosát, a 94 millió euróért szerződtetett Cristiano Ronaldót, valamint a brazil Kakát. Mindketten jobban jártak a spanyol adószabályokkal, így ez is nyomos érv volt amellett, hogy székhelyüket áttegyék Spanyolországba.

10 milliós fizetésre is járt a kedvezmény

A szocialista José Luis Rodríguez Zapatero csak 2010-ben változtatta meg a jogszabályt, így már nem járt kedvezmény a 600 ezer euró feletti keresetekre. Az elhúzódó válság miatt egyre több megszorító intézkedéssel kellett szembenézni a spanyoloknak, nehezen vállalható döntés volt, hogy a milliókat kereső sztárfocisták kedvezményesen adóztak ezek után is. Zapaterón nagy volt a nyomás, hogy eltörölje a Beckham-törvényt. Az évi 10 millió euró kereső C. Ronaldo például ugyanannyit adózott, mint egy minimálbért kereső szakmunkás.

Repkednek az eurómilliók - a játékosoknak mindegy

Sok sztár focista most jutott el a szerződés-hosszabbításig, ami leginkább majd a klubok kasszáját terhelheti meg. C. Ronaldo szerződésébe azt foglalták bele, mennyi a nettó fizetése, a szigorodó adótörvények így nem érintették a sztárjátékos gázsiját. A 300 ezer euró feletti fizetéseket 52 százalékos jövedelemadó terheli jelenleg Spanyolországban, de ez egy átlagos érték, hiszen bizonyos tartományokban az szja-hoz ingatlanadó is jár, a kettőt együtt kell bevallani.

A fővárosban 51,9 százalékos az adóteher, vagyis ha a Real meg akarja tartani Ronaldót, akkor a 17 millióra emelt éves fizetése legnagyobb nyertese nem is maga a játékos, hanem a spanyol adóhatóság lesz, mely így 18,3 milliót kaszírozhat évente. A Real így 15 millió euróval fizet többet a legjobbja után, mintha érvénybe lenne még a Beckham-törvény.

A profi - spanyol - fociról mindent elmond, hogy miközben az ország tovább küszködik a recesszióval és egyre több szurkolói csoport tüntet a magas jegyárak ellen, a Real úgy vállalja be a plusz 15 milliós költséget Ronaldo után, hogy több mint 100 millió eurós ajánlatot tett a walesi szélsőért, a Tottenhem Hotspurnél játszó Gareth Bale-ért...

A tiszta verseny

Vizsgálják a nagy klubokat is
Az Európai Bizottság vizsgálja, nem minősül-e tiltott támogatásnak, hogy több spanyol klubban az önkormányzatok emeltek tőkét. A Bizottság nem tagadta augusztus elején, hogy vizsgálja a Real Madridot is, méghozzá egy gyanús ingatlanügylet miatt. Az Independent szerint a Bizottság versenyjogi ellenőrei az FC Barcelonánál is körbenéztek - a gyanú szerint a spanyol klubokhoz folyatott közpénzek jogtalan versenyelőnyhöz juttatták ezeket az egyesületeket az európai piacon. A fociklubok tiltott állami támogatása Spanyolországban nem új keletű. A Gonzáles-kormány 1990-ben például minden első osztály futballklubot arra kötelezett, hogy különleges sport vállalattá alakuljon (SAD), de ez alól mentességet élvezett a három nagy, "történelmi klub", a Real, a Barca és a Bilbao, valamint az Osasuna is.

A válság nem kímélte tehát az adókedvezményekkel helyzetbe hozott focicsapatokat sem. Bár az adókedvezmény eredetileg nem a sportklubokat segítette volna, elég hamar kiderült, hogy a milliós fizetéseket sem sajnáló spanyol foci- és kézilabdaklubok a legnagyobb nyertesei az intézkedésnek. Az állam és a helyi önkormányzatok amúgy is a lehető legtöbb fórumon, burkolt vagy kevésbé burkolt formában igyekeznek segíteni a népszerű, sokszor az tartományi identitás alapját megtestesítő sportklubokat - ez ügyben már vizsgálatot is indított az Európai Bizottság, mely szerint a spanyol gyakorlat sérti az egyenlő verseny európai feltételeit. Jellemző amúgy, hogy amikor a Beckham-törvényt megszüntették 2010-ben, a spanyol szövetség ahelyett, hogy csöndben tudomásul vette volna a döntést, a lehető legtöbb fórumon jelezte elégedetlenségét, mondván, a kormány beavatkozik a tiszta versenybe...

15 ezer ember adója 3 focistáé

A Real ősi riválisának, a Barcelona csillagának esete más: az argentin származású Lionel Messi ugyanis már rendelkezett spanyol állampolgársággal, amikor aláírta első profi szerződését a katalánokkal. A világ legjobbjának tartott csatár után az FC Barcelona szintén több adót fizetett az elmúlt idényben, mint amennyi annak járandósága volt. A spanyol állam Messitől 20 millió eurót szedett be, míg ő maga 16 milliót keresett. Katalóniában ugyanis a legmagasabb az szja, 56 százalék. A Barcelona idén szerződtetett csillaga Neymar szerződésében is a nettó fizetése szerepel, az adót a klub fizeti meg utána. A 7 milliós éves alapfizetés mellé a Barcelona 8,7 milliót fizet be a spanyol államkasszába.

Az új szabályok szerint a spanyol adóhatóság e három játékos után idén 50 millió eurót szed be, ez csaknem annyi, amennyit több mint 15 ezer, évi 22 eurós fizetéssel rendelkező munkavállaló fog befizetni a hatóságnak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél