<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kisida miniszterelnök az első japán vezető, aki részt vett a NATO csúcstalálkozóján. A biztonságpolitika mellett az emelkedő infláció és a jen elképesztő értékvesztése az a két téma, amelyet parázsló vita kísér a felsőházi választási kampányban. Káncz Csaba jegyzete.

Fumio Kisida japán miniszterelnök múlt heti, a G7 és a NATO csúcstalálkozóján való részvétele lehetőséget biztosított Tokiónak, hogy a Nyugat vezetőnek oldalán ítélje el Kínát. Kisida mindkét csúcson a megtámadott Ukrajnára hivatkozott, majd Pekinget azzal vádolta meg, hogy megpróbálja egyoldalúan, erőszakkal megváltoztatni az ázsiai status quót.

Ukrán válság újrajátszva

A NATO június 29-i madridi ülésén leszögezte:

„A Kelet-kínai-tengeren és a Dél-kínai-tengeren folynak a kísérletek a status quo egyoldalú, a háttérben történő erőszakos megváltoztatására. Erős válságérzetem van, hogy a mai krízis Ukrajnában holnap megismétlődhet Kelet-Ázsiában. A nemzetközi közösségnek össze kell fognia annak bizonyítása érdekében, hogy a status quo erőszakos megváltoztatására irányuló egyoldalú kísérletek soha nem járnak sikerrel.”

Kisida, aki az első japán vezetőként vett részt a NATO-csúcstalálkozóján, azt is kijelentette, hogy a katonai szövetséggel együttműködve „a jogállamiságon alapuló nemzetközi rend megteremtésén és a szabad és nyitott Indo-csendes-óceáni térség megvalósításán” fog dolgozni.

Valóban, Washington és szövetségesei rendszeresen elítélik Kínát, mint a „szabályokon alapuló rend” elleni fenyegető hatalmat. A csúcstalálkozón elfogadott Stratégiai Koncepciójában a NATO „kihívásnak” nevezte Kínát, egyértelművé téve, hogy Oroszország mellet Kína is célkeresztbe került.

Kisida Fumio japán miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Tokióban 2022. július 8-án, miután merényletet követtek el hivatali elődje, Abe Sindzó ellen. Fotó: MTI/EPA/Jiji PressKisida Fumio japán miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Tokióban 2022. július 8-án, miután merényletet követtek el hivatali elődje, Abe Sindzó ellen. Fotó: MTI/EPA/Jiji Press

Új stratégia jön

A japán kormányfő a múlt héten azt is hangsúlyozta, hogy Tokió 2022 végéig új Nemzetbiztonsági Stratégiát (NSS) fog kidolgozni. Japán első stratégiai dokumentumát 2013-ban dolgozták ki, ez a Pekingre nehezedő nyomás fokozását szolgálta egy olyan időszakban, amikor a területi konfliktusok a Kelet-kínai-tenger régiójában gyorsan eszkalálódtak. Az új NSS a tervek szerint magában foglalja a katonai kiadások megkétszerezését, amivel Japán már a harmadik legnagyobb katonai büdzsével rendelkezne a világon.

A miniszterelnök és több vezető politikus gyakran hivatkozik a „kiélezett biztonsági környezetre”, amely szükségessé teszi a stratégia módosítását – beleértve ellenséges bázisokra mért „első csapások” szükségességét egy küszöbönálló támadás esetén. Ezek a módosítások egy évtizedre meghatározhatják Japán kül- és nemzetbiztonsági politikáját.

Mint olyan sok országban szerte a világon, Japánban is érzékelhetően jobbra tolódott a politikai centrum. A két legnagyobb konzervatív párt támogatja az „első csapásokat” lehetővé tevő képességek beszerzését Kína és Észak-Korea elrettentésére.

Tokiót egyre jobban aggasztja a kínai katonaság növekvő aktivitása Tajvan körül is, amelyet Kisida hazája „következő nagy problémájának” nevez. Ahogyan Madoka Fukuda professzor fogalmaz, a Kisida kormányzatnak minden bizonnyal egy olyan hibrid politikát kell folytatnia, amely vegyíti az elrettentést a párbeszéddel. Ennek már része az, hogy egy hete Tokió megegyezett Pekinggel egy katonai forró drót felállításáról, amely válság esetén a feszültség levezetésére szolgálhat.

Növekvő nemzetközi szerepvállalás

A külföldi katonai szerepvállalás elmélyítésére irányuló törekvést mára gyakorlatilag az egész japán politikai spektrum támogatja. A baloldali beállítottságú Aszahi Simbun július 2-i vezércikke például bírálta Kisidát, amiért a NATO-csúcson nem tett többet Tokió Szöulhoz fűződő kapcsolatának helyreállításáért, és azt állította: „Az Észak-Korea jelentette biztonsági fenyegetés sürgető kérdés mindkét ország számára és együtt kell dolgozniuk.”

A szerkesztőség kifogásolta, hogy Kisidát jobban foglalkoztatja a július 10-i országgyűlési felsőházi választás, mint a Phenjan fenyegetése.

Vasárnapi felsőházi választások

A kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) - a remilitarizálás vezető támogatója -, és koalíciós partnere, a Komeito várhatóan megnyeri a vasárnapi választást, nagyrészt a megosztott ellenzéki pártokkal szembeni általános választó elégedetlenség miatt.

Az LDP-vel összhangban a legnagyobb ellenzéki Japán Alkotmányos Demokrata Párt (CDP) is ígéretet tett a katonai képességek fokozására, miközben támogatja az USA/NATO által vezetett, Oroszország elleni ukrajnai háborút. A CDP a nemzetközi „párbeszédre” irányuló felhívásokkal igyekszik megkülönböztetni magát az LDP-től.

A biztonságpolitika mellett az emelkedő infláció és az ország valutájának elképesztő értékvesztése még az a két nagy téma, amelyet parázs vita kísér a kampányban. Az ország éves inflációs rátája áprilisban 2,5 százalékon állt, miközben a japán jen közel 20 százalékot esett az amerikai dollárral szemben március óta, 1998 óta a legalacsonyabb szintre zuhanva.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Észtország eltávolította egyik orosz emlékművét - a háborús események dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:59
Az oroszok szerint szabotácsakciók a Krím-félszigeten történt robbantások, ma egy egy kis időre egész Ukrajnában légiriadó szólt, és sok dolga akadt az orosz bíróságoknak. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Madridig is elér a portugál erdőtűz füstfelhője
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:04
A Portugália szívében tomboló erdőtűz füstje borította be kedden a 400 kilométerrel keletebbre fekvő Madrid "négy torony" néven ismert felhőkarcolóit.
Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG