<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az EU forrongó déli és délkeleti határain csupán Párizs mutat föl katonai erőt és politikai elkötelezettséget. Miközben Washington fokozatosan vonul ki a térségből, és globális stratégiájának célkeresztjébe egyre inkább Kína kerül, úgy válik elkerülhetetlenné az EU stratégiai autonómiájának megerősítése. Káncz Csaba jegyzete.

Csupán az elmúlt pár nap fejleménye, hogy Nyugat-Afrika egyik kulcsországában katonai puccsot hajtottak végre, Líbiában kirúgták a belügyminisztert – ezzel megkérdőjeleződött a kormány jövője – , a török külügyminiszter háborúval fenyegette meg Athént, Libanonban pedig lázasan mutattak föl a pártok egy konszenzusos kormányfőjelöltet az egyre szkeptikusabb külvilág felé. Ezen események közös jellemzője, hogy az EU déli és délkeleti határain csupán Párizs mutat föl katonai erőt és politikai elkötelezettséget – sokszor a saját nemzeti érdekeinek megfelelően. A térség egyre instabilabb, de az EU-nak nincsen egy átfogó stratégiája a Közel-Keletre és Észak-Afrikára.

Nyugat-Afrika

Ezeken a hasábokon januárban számoltunk be a növekvő francia-ellenes érzelmekről a térségben. A Száhel övezet egyre inkább nagyhatalmi vetélkedés színhelyévé is válik, amint Európa, az USA, Kína, Oroszország, sőt még India is próbálja kiterjeszteni befolyását a térségben, rátéve a kezét az ottani arany- és uránkészletekre (Mali például a világ negyedik legnagyobb aranytermelője). Párizs most dermedten figyeli, hogy korábbi gyarmatán, Maliban a múlt héten katonai puccsot hajtottak végre.

Macron francia államfő és a G5 Száhel államainak vezetői januári csúcstalálkozójukon megállapodtak abban, hogy tovább fogják erősíteni a Mali, Burkina Faso és Niger hármashatárán oszcilláló dzsihadisták ellen 2014-ben indult hadműveleteket. Franciaország nemrég további hatszáz katonát küldött a Száhel övezetbe, és ezzel a korábbi 4500-ról 5100-ra emelkedett a Barkhane hadművelet keretében ott állomásozó katonáinak száma. Párizs az elmúlt órákban ultimátumot adott a katonai juntának Maliban: hónapokon belül vissza kell állítani a civil kormányzást.

Libanon

Egy másik volt francia gyarmaton Macron elnök ma folytat tárgyalásokat, miután Párizs nyomására az ország politikai erői tegnap felmutattak egy konszenzusos miniszterelnök-jelöltet. A szunnita Musztafa Adib eddig hazája berlini nagykövete volt. Franciaország gyors lépéseket akar, hiszen tavaly október óta a libanoni font elvesztette értékének 80 százalékát, friss titkosszolgálati jelentések szerint pedig a törökök elkezdtek fegyvereket szállítani Észak-Libanonba.

Emmanuel Macron francia elnök (k) látogatást tesz a libanoni főváros kikötői negyedében 2020. augusztus 6-án, két nappal a hatalmas erejű, kettős robbanás után. MTI/EPA/Pool/Thibault CamusEmmanuel Macron francia elnök (k) látogatást tesz a libanoni főváros kikötői negyedében 2020. augusztus 6-án, két nappal a hatalmas erejű, kettős robbanás után. MTI/EPA/Pool/Thibault Camus

Kelet-Mediterráneum

Augusztus 29-én a török külügyminiszter nyíltan háborúval fenyegette meg Athént, ha az ki meri terjeszteni tengeri határait az Égei-tengeren. Három hete Párizs két Rafale vadászgépet és két hadihajót vezényelt Krétára, hogy közös műveleteket hajtsanak végre a görög erőkkel – Franciaország már az év elején csatlakozott ahhoz a törökellenes Ciprus-Görögország-Izrael tengelyhez (Eastern Mediterranean Alliance), amely hét éve folyamatosan egyezteti álláspontját az egyre forróbb térségben. Az EU külügyminiszteri ülésein Párizs mellett Bécs képviseli a legkeményebb álláspontot Ankarával szemben, a török EU csatlakozási folyamat hivatalos végét követelve.

Az EU stratégiai autonómiája

Érzékelve a növekvő biztonságpolitikai feszültséget a déli és délkeleti határain, az EU védelmi miniszterei június 16-án egy stratégiai iránytű (Strategic Compass) kidolgozásáról döntöttek. A miniszterek megbeszélést folytattak arról, hogy miként lehetne előmozdítani az uniós védelmi kezdeményezéseket, így többek között az állandó strukturált együttműködést (PESCO). A miniszterek megvitatták a végrehajtáshoz szükséges pénzügyi eszközök kérdését is, külön figyelmet fordítva az Európai Védelmi Alapra, a Katonai Mobilitás projektre és az Európai Békekeretre.

Miközben Washington fokozatosan vonul ki a térségből és globális stratégiájának célkeresztjébe egyre inkább Kína kerül, úgy válik elkerülhetetlenné az EU stratégiai autonómiájának megerősítése. Ahogyan Vincze Hajnalka biztonságpolitikai szakértő nemrégen kifejtette, az európai szuverenitás erősítése érdekében Macron elnök még a francia atomernyő „európaizálásának” ötletét is bedobta az idei Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián. A kérdés – mint általában – nem annyira az Egyesült Államok, hanem az európai partnerek reakciója. Hajlandók-e saját lábukra állva végigvinni közös külpolitikai prioritásaikat, és megvédeni állampolgáraikat?

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mi jöhet a NER után? Klasszis Klubunk következő vendége Giró-Szász András lesz
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 19:07
Pánik van a Fideszben, vagy teljes a nyugodtság az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása után? És ki lehet Orbán Viktor utóda? Fontos kérdések, fontos válaszok október 28-án.
Makro / Külgazdaság Megrendült Joe Biden elnöksége: Trump nyerheti a 2024-es elnökválasztást
Káncz Csaba | 2021. október 18. 18:33
Végigvesszük, hogy milyen főbb okok vezettek a Biden kormányzattal szembeni komoly bizalomvesztéshez. A brit fogadóirodák már arra teszik tétjeiket, hogy 2024-ben Donald Trump legyőzi Bident. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hitelekkel menekül előre Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 17:37
A magyar kormány továbbra is alkudozik az Európai Unióval az újjáépítési alapból származó összegek kifizetéséről. Eközben viszont más forrásokból próbálnak pénzt bevonni, amivel a mozgásterüket növelik, többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Nem akarnak baloldali fordulatot a német liberálisok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 16:16
Mindhárom, a kormányalakításban érdekelt párt megerősítette, hogy megkezdődhetnek a hivatalos koalíciós tárgyalások Németországban. A liberálisok szerint az új kormánynak középen kell állnia politikailag.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: új európai mag formálódik
MTI | 2021. október 18. 15:16
Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában hétfőn megjelent írásában.
Makro / Külgazdaság A kívülálló, aki veszélyes lehet Orbán Viktorra – felkapta Márki-Zayt a világsajtó
Wéber Balázs | 2021. október 18. 14:38
Németországtól kezdve Nagy-Britannián át Argentínáig beszámolt a külföldi sajtó Márki-Zay Péter előválasztási győzelméről. Az európai értékelések többsége szerint az „outsider politikus” a baloldaliakat, a liberálisokat, valamint az Orbán-kormányban csalódott jobboldaliakat is meg tudta szólítani, és komoly ellenfele lesz Orbán Viktornak a jövő tavaszi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Újabb jelentős drágulás a kutakon: már 560-570 forintba is kerülhet egy liter üzemanyag
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:24
A világpiaci olajárak emelkedése miatt a Mol szerdán tovább drágítja a kutakon elérhető üzemanyagokat. A benzin literjéért átlagban 5 forinttal kell többet fizetni, immár 496 forintot, míg a gázolaj ára 7 forinttal, 512 forintra megy fel.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta nem látott tempóban terjed a koronavírus-járvány Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:01
Tovább romlott a koronavírus-helyzet: hónapok óta nem látott szintre emelkedett az új megbetegedések száma és a pozitív tesztek aránya is.
Makro / Külgazdaság Satufékezett a kínai gazdaság az energiakrízis, az árvizek és a korona-gócok miatt
MTI | 2021. október 18. 07:44
A második negyedévben még 7,9 százalékos volt a gazdaság növekedése, a harmadikban már csak 4,9.
Makro / Külgazdaság "Gyűlölettel nem lehet legyőzni a gyűlöletet, csak szeretettel" - Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 06:53
Dobrev Klára elismerte vereségét, és gratulált riválisának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos