<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az Európai Bizottság egyrészt a kohéziós pénzek egy részének befagyasztását, másrészt a Helyreállítási Alap pénzeihez való hozzáférés lehetővé tételét javasolja az Európai Tanácsnak.

A ma bejelentett brüsszeli döntésekkel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón újságírói kérdésre azt mondta: jövőre 2500 milliárd forint értékű uniós forrás érkezhet Magyarországra. 

Gulyás Gergely optimista. Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely
Gulyás Gergely optimista. Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

1500 milliárd érkezésének már most sincs akadálya, további 1000 milliárdot pedig a partnerségi megállapodás aláírásával kaphatunk, tette hozzá.

Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős miniszter szerint a mai bejelentések újdonsága, hogy az Európai Bizottság elfogadásra ajánlja az Európai Tanácsnak a Covid-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források (Helyreállítási Alap) lehívását lehetővé tevő magyar tervet.

Mint arról beszámoltunk, a testület azzal a feltétellel támogatja a magyar terv elfogadását, hogy Magyarország teljesíti a jogállamisági mérföldköveket. A feltételek teljesülése esetén 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatást kapunk ebből a forrásból.

Az uniós forrásokért felelős miniszter szerint az ezen források elköltésére benyújtott magyar terv a legkiválóbbak között volt az EU-ban, és egyetlen kategória kivételével minden értékelési kategóriában a legmagasabb osztályzatot kapta.

Azzal kapcsolatban, hogy a Bizottság ugyanakkor fenntartja az uniós felzárkóztatási forrásokon belül 7,5 milliárd euró (mintegy 3000 milliárd forint) zárolására tett javaslatát a jogállamisági mechanizmus keretében, azt mondta: ez a döntés várható volt, szeptemberben ugyanezt javasolta a Bizottság.

Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a magyar parlament ősszel meghozott ugyan számos korrupcióellenes törvényt, de van egy törvényhozási és intézményépítési menetrend, és egyes határidők még „előttünk vannak”. Reméli, hogy 2023-ban meg tudják győzni a Bizottságot arról, hogy nem kell fenntartani a befagyasztást.             

Brüsszel azzal indokolta döntését, hogy Magyarország nem haladt előre megfelelő mértékben a szükséges, az Európai Bizottság uniós pénzek felhasználásával kapcsolatban megfogalmazott aggályainak eloszlatására hozott reformok terén.

A befagyasztás kérdésében szintén az Európai Tanács dönt majd, még az idei évben.

Navracsics Tibor bízik abban, hogy a Tanács a Bizottság javaslatát követve elfogadja a magyar helyreállítási tervet, és abban is bízik, hogy még idén meg tudják kötni a partnerségi megállapodást Brüsszellel az uniós költségvetési pénzekről, és így 2023-tól megnyílhatnak ezek az uniós források.

Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
Makro / Külgazdaság Kovács Gergely: az EU nem arra lett kitalálva, hogy olyan szereplők legyenek benne, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2023. február 4. 11:41
Kétéves születésnapját ünnepeli most az Mfor.hu és a Privátbankár.hu online rendezvénye, a Klasszis Klub. Ezúttal Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke volt vendégünk, akivel a következő évi választások mellett beszélgettünk a közbeszerzésekről, uniós pénzekről és az ellenzék állapotáról is.
Makro / Külgazdaság Légiriadó: egész Ukrajnában megszólaltak a szirénák
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 11:04
Légiriadót rendeltek el szombat reggel Ukrajna egész területén - derült ki a lakosság értesítésére szolgáló hivatalos forrásokból
Makro / Külgazdaság Dagad a botrány: újabb kínai kémballont észleltek Amerika fölött
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:36
Egy második kínai léggömböt észleltek pénteken, ezúttal Latin-Amerika felett - közölte az amerikai védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Minden eddiginél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap Ukrajna az amerikaiaktól
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:08
Három számjegyű a bizonyítékok száma, amit a német ügyészség összegyűjtött az orosz háborús bűnökről. Az USA nagy hatótávolságú rakétákat küld, Franciaország és Olaszország légvédelmi eszközöket. Összefoglaló a háború 346. napjának elején.
Makro / Külgazdaság Erős üzenetet küldött Kína az USA-nak: Oroszországgal vannak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 08:31
Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentették be Pekingben szombaton.
Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG