4p

Oroszországban nem életbiztosítás szembeszállni a hatalommal, egy háromgyerekes édesanya mégis erre készül. Jekatyerina Duncova befejezné a háborút, demokratizálná az országot, és ennek érdekében választásokon győzné le Vlagyimir Putyint. Vadul hangzik, de Oroszországgal kapcsolatban már semmin sem lepődünk meg. Nagyító alatt ezúttal Jekatyerina Duncova.

Váratlan meglepetések érhetik Oroszországban azokat, akik szembe mernek szállni Vlagyimir Putyinnal és a hatalom köreivel: idővel egy távoli börtönben találják magukat, váratlan és halálos betegség lesz rajtuk úrrá, furcsa körülmények között vetnek véget életüknek vagy hirtelen kiesnek egy emeleti ablakon.

Egy bátor nő

Ebből a szempontból minimum vakmerőnek tűnik az, aki nem csak kritizálni meri az orosz elnököt és rendszerét, hanem deklaráltan le is kívánja váltani. Márpedig saját bevallása szerint erre készül egy háromgyerekes családanya, Jekatyerina Duncova, aki a közelmúltban a Reutersnak és a Moscow Timesnak is beszélt arról, hogy indulni kíván a 2024 márciusi elnökválasztáson.

Duncova az egyik interjúban egyébként nem tagadta, hogy fél. „Minden épelméjű ember félne, ha ilyen lépésre szánná el magát – de a félelemnek nem szabad győznie.” A másik interjúban viszont azt mondta, hogy már túl van oroszországi létezésének gyászkorszakain, és nem fél többé. Három gyermeke is támogatja az indulását, 19 éves lánya pedig különösen segíteni szeretné a kampányát.

“Példát akarok mutatni az embereknek az ellenállásra. Szeretnék nekik reményt adni.”

Mission impossible: leváltani Putyint. Fotó: duntsova2024.ru
Mission impossible: leváltani Putyint. Fotó: duntsova2024.ru

A vádakat, miszerint a hatalom beépített embere, indulása pedig csak egy illegitim választás legitimálására szolgál, visszautasítja. „Engem nem támogat sem a Kreml, sem az oligarchák, sem az üzleti világ”, mondja arra is utalva, hogy egy az átlagemberek közül. És nem része a Putyin-ellenes fő mozgalmaknak sem.

Duncova „egyébként” újságíró. Szibériában született, karrierjét azonban már a Moszkvától 230 kilométerre nyugatra található történelmi városban, Rzsevben építette fel. Újságíróként régóta benne van a politikában, 2017-ben részt vett egy helyi, alulról szerveződő kampányban annak érdekében, hogy ismét közvetlenül lehessen polgármestert választani, 2019-ben pedig beválasztották a városi önkormányzatba – röviden ennyi a politikai tapasztalata.

Eltűnő szabadság

A helyi törvényhozásban, mint mondta, alapvető fontosságú tapasztalatokat szerzett arról, hogy milyen fontos lenne fejleszteni az önkormányzatiságot szerte Oroszországban. Ez egyébként kampányának egyik központi eleme. “Úgy élek, mint az emberek többsége. Ismerem minden aggodalmukat és problémájukat, amik fontosak is nekem.”

És hogy amúgy még mit szeretne? Demokráciát, békét és a politikai foglyok szabadon bocsátását. „Szeretem az országunkat. Azt akarom, hogy Oroszország virágzó demokrácia és békés állam legyen. De jelen pillanatban teljesen más irányba halad.” 

Szerinte a törvények egyre szigorúbbak, a szabadság pedig egyre fogy.

A háborúval kapcsolatban óvatosan fogalmazott – Oroszországban hivatalosan csak speciális műveletnek szabad nevezni azt –, de utalt arra, hogy nem ért egyet az Ukrajna elleni invázióval. Úgy véli, hogy a Kremlnek be kellene fejeznie a konfliktust. Arra nem tért ki, hogy pontosan miként képzeli el a békét.  

„Előbb-utóbb minden fegyveres konfliktus véget ér, és remélem, hogy ez a lehető leghamarabb be fog következni. Az emberek belefáradtak, de ennek nem adnak hangot”, mondta. (A közelmúltban a fronton szolgáló katonák feleségei már tüntettek Moszkvában, de a hatóságok hamar feloszlatták a demonstrációt.)

Nehéz menet

És hogy mi kell ahhoz, hogy elnökjelölt legyen? Az orosz választójogi törvény szerint első körben össze kell gyűlnie egy minimum 500 fős csoportnak egy helyen annak érdekében, hogy jelölje őt. Erre a gyűlésre Duncova csapata szerint Moszkvában kerül majd sor.

Ha ez megvan, akkor 300 ezer szavazásra jogosult személy aláírását kell összegyűjtenie minimum 40 régióból, majd a listát be kell nyújtania a Központi Választási Bizottságnak. Duncova szerint már többen jelezték neki, hogy segítenek képviseleteket létrehozni különböző városokban.

Bár az oroszországi viszonyokat ismerve túl nagy összegben nem fogadnánk arra, hogy a 40 éves családanya valóban megmérettetheti majd magát Putyinnal szemben, már maga a próbálkozás is dicséretes. És ki tudja, talán még valami újnak a kezdete is lehet.

A Nagyító korábbi cikkeit itt olvashatják. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik kihívójáról pedig itt írtunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG