<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Noha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa semmilyen meglepetést nem okozott azzal, hogy változatlanul hagyta a 0,9 százalékos jegybanki alapkamatot, s közleményében további iránymutatás sem fedezhető fel, a forint euróval szembeni árfolyama hat hét után először a 330-as szint alá ment. Nem kizárt azonban, hogy a mostani erősödés pürrhoszinak bizonyul, miközben a 0,9 százalékos alapkamat akár 2021 végéig nem változhat.

Hogy nem történt semmi különös a Monetáris Tanács mai kamatdöntő ülésén, az is tükrözi, hogy a grémium közleményében szereplő indoklás gyakorlatilag szóról szóra megegyezik az egy hónappal korábbival. Csupán annyiban tér el, amennyiben frissítette az inflációra vonatkozó részt. Eszerint 2019 szeptemberében a pénzromlás 2,8, a maginfláció 3,9, míg a kamatdöntéseknél kiemelten figyelt mutató, az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,4 százalék lett.

A magyarázat azonban már ugyanaz: „az infláció esetében a mérséklődést a feldolgozatlan élelmiszerek és az üzemanyagok árindexének csökkenése okozta. A maginflációs mutatók szeptemberi növekedését a telekommunikációs szektor régiót meghaladó áremelkedése okozta.” Azt már az Equilor Befektetési Zrt. elemzése teszi hozzá, hogy a jelenlegi tendenciák alapján az éves átlagos infláció 3,2-3,3 százalékos lehet, a külső környezet továbbra is lefelé, a forint gyengülése felfelé mutató kockázat.

A Monetáris Tanács döntött arról, hogy az MNB tulajdonában lévő, legfeljebb egyéves hátralévő futamidejű értékpapírok mértékéig legalább 3 éves futamidejű, fix kamatozású jelzálogleveleket vásárol. Vásárolni csak az elsődleges piacon és kizárólag a Budapesti Értéktőzsde kereskedési rendszerén keresztül lebonyolított aukciókon fog, a kibocsátó pedig vállalja a jelzáloglevél tőzsdei bevezetését, illetve az árjegyzői megállapodás megkötését. A vásárlások operatív részleteire vonatkozó döntését az MNB még ebben a hónapban meghozza, s ennek megfelelően teszi közzé a vásárlásokra vonatkozó tájékoztatót. Mivel a lejáró jelzáloglevelek új kibocsátásúakra való lecserélésének nincs tartós likviditási hatása, a most bejelentett változtatás monetáris politikai szempontból semleges – hangsúlyozza az MNB közleménye.

Bár a jegybank most semmilyen irányban nem mozdult el, továbbra is laza, támogató monetáris politikára számítanak a hazai elemzők, úgy, hogy a 0,9 százalékos alapkamat 2021 negyedik negyedévéig nem változik. Nem vár szigorítást Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője 2020-ban, egyrészt a vezető jegybankok várható lazításai miatt, másrészt azért, mert az infláció várhatóan a jövő év második felében is elmarad majd a 3 százalékos jegybanki céltól.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője a gazdaság túlfűtöttségének és így az inflációnak a mérséklődését a külső hatások mellett a június 3-án debütált, s október közepéig már közel 2300 milliárd forintos állományt elért Magyar Állampapír Plusztól, valamint a fiskális politikától várja. Az MNB döntéshozói a külső és belső folyamatok közül az előbbieket látják erősebbnek, ami szintén a laza monetáris politika irányába mutat.

Dacára a mai erősödésnek, az Equilornál nem számítanak arra, hogy az euró-forint árfolyama tartósan a 323-327-es tartomány alá süllyedjen. Az árfolyamgrafikon technikai képe összességében továbbra is inkább forintgyengülésre utal, rövid távú korrekciós hullámok azonban tarkíthatják a mozgást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából
MTI | 2021. október 25. 14:30
    Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
Makro / Külgazdaság Kínai elnök: ne diktálja egy hatalom a nemzetközi rendet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 13:08
Hszi Csin-ping burkoltan célozgatott Amerikára.
Makro / Külgazdaság Nem áll meg a drágulás a kutakon: a benzin átlagára is 500 forint fölé megy
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:55
A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság A családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés miatt nem fog több gyerek születni
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 07:21
A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.
Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
Hollós János | 2021. október 25. 05:15
A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
Makro / Külgazdaság Buszokkal indulnak a leszakadó falvakba, hogy beoltsák az embereket
Privátbankár.hu | 2021. október 24. 17:53
Program indul a felzárkózó településeken az átoltottság növelése érdekében. A jelek szerint a kormány sem elégedett az átoltottság alakulásával.
Makro / Külgazdaság Izrael már a járvány ötödik hullámára készül
MTI | 2021. október 24. 17:02
A költségvetésben különítenek el egy méretes tartalékot a koronavírus elleni felkészülés jegyében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy ellenfele megnyert egy fontos szavazást
MTI | 2021. október 24. 15:40
Új alapokra helyeződhet a lengyel-magyar viszony Donald Tusk belpolitikai céljainak teljesülése esetén.
Makro / Külgazdaság Figyeljen, mert önt is érintheti ez a hír a kötelező biztosításról!
MTI | 2021. október 24. 14:05
Hamarosan indul az év végi váltási időszak, a szakértők százezer új szerződésre számítanak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos