BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2019. október 22. 16:59

Noha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa semmilyen meglepetést nem okozott azzal, hogy változatlanul hagyta a 0,9 százalékos jegybanki alapkamatot, s közleményében további iránymutatás sem fedezhető fel, a forint euróval szembeni árfolyama hat hét után először a 330-as szint alá ment. Nem kizárt azonban, hogy a mostani erősödés pürrhoszinak bizonyul, miközben a 0,9 százalékos alapkamat akár 2021 végéig nem változhat.

Hogy nem történt semmi különös a Monetáris Tanács mai kamatdöntő ülésén, az is tükrözi, hogy a grémium közleményében szereplő indoklás gyakorlatilag szóról szóra megegyezik az egy hónappal korábbival. Csupán annyiban tér el, amennyiben frissítette az inflációra vonatkozó részt. Eszerint 2019 szeptemberében a pénzromlás 2,8, a maginfláció 3,9, míg a kamatdöntéseknél kiemelten figyelt mutató, az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,4 százalék lett.

A magyarázat azonban már ugyanaz: „az infláció esetében a mérséklődést a feldolgozatlan élelmiszerek és az üzemanyagok árindexének csökkenése okozta. A maginflációs mutatók szeptemberi növekedését a telekommunikációs szektor régiót meghaladó áremelkedése okozta.” Azt már az Equilor Befektetési Zrt. elemzése teszi hozzá, hogy a jelenlegi tendenciák alapján az éves átlagos infláció 3,2-3,3 százalékos lehet, a külső környezet továbbra is lefelé, a forint gyengülése felfelé mutató kockázat.

A Monetáris Tanács döntött arról, hogy az MNB tulajdonában lévő, legfeljebb egyéves hátralévő futamidejű értékpapírok mértékéig legalább 3 éves futamidejű, fix kamatozású jelzálogleveleket vásárol. Vásárolni csak az elsődleges piacon és kizárólag a Budapesti Értéktőzsde kereskedési rendszerén keresztül lebonyolított aukciókon fog, a kibocsátó pedig vállalja a jelzáloglevél tőzsdei bevezetését, illetve az árjegyzői megállapodás megkötését. A vásárlások operatív részleteire vonatkozó döntését az MNB még ebben a hónapban meghozza, s ennek megfelelően teszi közzé a vásárlásokra vonatkozó tájékoztatót. Mivel a lejáró jelzáloglevelek új kibocsátásúakra való lecserélésének nincs tartós likviditási hatása, a most bejelentett változtatás monetáris politikai szempontból semleges – hangsúlyozza az MNB közleménye.

Bár a jegybank most semmilyen irányban nem mozdult el, továbbra is laza, támogató monetáris politikára számítanak a hazai elemzők, úgy, hogy a 0,9 százalékos alapkamat 2021 negyedik negyedévéig nem változik. Nem vár szigorítást Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője 2020-ban, egyrészt a vezető jegybankok várható lazításai miatt, másrészt azért, mert az infláció várhatóan a jövő év második felében is elmarad majd a 3 százalékos jegybanki céltól.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője a gazdaság túlfűtöttségének és így az inflációnak a mérséklődését a külső hatások mellett a június 3-án debütált, s október közepéig már közel 2300 milliárd forintos állományt elért Magyar Állampapír Plusztól, valamint a fiskális politikától várja. Az MNB döntéshozói a külső és belső folyamatok közül az előbbieket látják erősebbnek, ami szintén a laza monetáris politika irányába mutat.

Dacára a mai erősödésnek, az Equilornál nem számítanak arra, hogy az euró-forint árfolyama tartósan a 323-327-es tartomány alá süllyedjen. Az árfolyamgrafikon technikai képe összességében továbbra is inkább forintgyengülésre utal, rövid távú korrekciós hullámok azonban tarkíthatják a mozgást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Tegnap sem maradtak kormányzati pofon nélkül a polgármesterek
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 20:32
Nincs megállás a hatáskörök nyírásában.
Makro / Külgazdaság A Fitch a 2009-es recessziónál is mélyebb visszaesést jósol idénre
MTI | 2020. május 27. 20:29
Az eddig vártnál súlyosabb, a 2009-es pénzügyi válságot kísérő visszaesésnél sokkal mélyebb idei világgazdasági recesszióra kell készülni áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Itt vannak a számok: ennyit költött az ország a koronavírus elleni védekezésre
Király Béla | 2020. május 27. 17:11
A 2020-as költségvetés módosítása a koronavírus-járvány miatt vált szükségessé, a most benyújtott törvénytervezetből kiderül, hogy mekkora összeget fordított Magyarország védekezésre.
Makro / Külgazdaság Jól vizsgáztak a magyar munkáltatók a koronavírus-járvány alatt
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 16:56
Ugyanakkor a belső kommunikációban még van mit fejlődniük - derül ki egy felmérésből.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást felülmúl az európai helyreállítási alap
Király Béla | 2020. május 27. 15:39
Míg korábban 500 milliárd euró értékű helyreállítási alapról szóltak a hírek, addig szerdán már azt közölték az illetékesek, hogy 750 milliárd eurót szánnak erre a célra. Ha ez megvalósul, akkor az olasz és a spanyol gazdaságot is rendbe tehetik ebből a pénzből.
Makro / Külgazdaság Ki nyerte a költségvetési számháborút?
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 13:27
Végül Varga Mihály előrejelzését fogadta el a kormány. Jegyzet.
Makro / Külgazdaság Pénteken nyithatnak az éttermek belső részei Budapesten
MTI | 2020. május 27. 11:57
Péntektől újra kinyithatnak a budapesti éttermek koronavírus-járvány miatt bezárt belső helységei - közölte a PestiSrácok.hu szerdán a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság A Nyugat új korszakot nyit Kínával – a Fehér Ház nem viccel
Káncz Csaba | 2020. május 27. 10:11
A Fehér Ház a legkeményebb fenyegetésekkel kényszeríti közeli szövetségeseit, hogy azok radikálisan fogják vissza kapcsolataikat Kínával. Az Egyesült Királyság esetében amerikai kémrepülőgépek, hírszerző tisztek és további amerikai eszközök kivonása is napirendre került a színfalak mögött. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közölték, hányan maradtak állás nélkül áprilisban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:01
A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban, derül ki a friss adatokból. 
Makro / Külgazdaság Aki jövőre megy nyugdíjba, annak nem jár 13. havi nyugdíj
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 08:21
A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat értelmében.
hírlevél