<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az orosz kutatási anyag szerint a további eszkaláció esetén a Kreml megerősíti stratégiai nukleáris erőit Kalinyingrádban és Belaruszban – a NATO határa mentén. A térségbeli feszültség tovább növekedett kedden a belarusz védelmi minisztérium bejelentése kapcsán, miszerint február 10. és 20. között közös hadgyakorlatot tartanak az orosz és belarusz hadsereg részvételével. Káncz Csaba jegyzete

Az orosz-ukrán feszültség és három nehéz orosz partraszállító hajó Balti-tengerre érkezése miatt a svéd hadsereg egy hete katonákat és fegyvereket telepít Gotlandra, a Balti-tenger legnagyobb szigetére. Stockholm ugyanis látja annak lehetőségét, hogy orosz támadás érheti a stratégiai fekvésű, 60 ezer lakosú balti szigetet.  

Svéd bizalmatlanság

Gotland csupán 345 kilométerre fekszik az orosz kalinyingrádi exklávétól. A 19-ik század elején egy rövid ideig orosz kézen volt a sziget és egy esetleges balti inváziónál a sziget stratégiai szerepet játszhat. Svéd katonai szakértők szerint a sziget elfoglalásával az ellenfélnek lehetősége lenne arra, hogy légvédelmi vagy hajóelhárító rendszerekkel megállítson bármilyen, a Balti-tengeren és afelett zajló szállítást, miközben a balti államok elleni hadműveleteket hajt végre.

Gotland szigete. Fotó: DepositphotosGotland szigete. Fotó: Depositphotos

A svéd politikai életet az utóbbi években több esetben is felborzolták orosz vadászgép-manőverek és állítólagos kibertámadások az ország politikai intézményei ellen. A svéd katonai stratégák nem feledkeznek el arról a 2013-as orosz hadgyakorlatról sem, amely a NATO későbbi bevallása szerint egy nukleáris csapást szimulált Stockholmra.

Mindenesetre Mattias Ardin, a Gotlandon szolgáló svéd ezred parancsnoka próbálta megnyugtatni a közvéleményt és elmondta a közrádiónak, hogy noha az általános európai biztonságpolitikai helyzet valóban rosszabb lett, Gotlandra nézve nincsen kimondott veszélyforrás.

A mostani csapaterősítés egy olyan ezred számára érkezik, amely egyáltalán csupán négy éve létezik. 2018 májusában hozták létre a „Gotland-ezredet”, azelőtt Stockholm hosszú időn keresztül csak katonai berendezéseket tárolt a szigeten. A hidegháború utáni évtizedekben a szigetet gyakorlatilag demilitarizálták. A Krím-félsziget 2014-es orosz annektálása késztette aztán arra a semleges Svédországot, hogy elgondolkodjon csapatok állandó állomásoztatásáról a 3184 négyzetkilométeres szigeten.

Az észt álláspont

Kaja Kallas észt miniszterelnök vasárnap interjút adott a svéd televíziónak, amelyben leszögezte: a Nyugatnak ébernek kell lennie a jelenlegi feszült biztonságpolitikai helyzetben, nehogy belépjen a Moszkva által felállított csapdába. Ugyanis a Kreml volt az, amely problémát kreált az ukrán határra vezényelt csapataival és most engedményeket követel a Nyugattól, hogy deeszkalálja a robbanásveszélyes helyzetet. A Nyugatnak azonban nem szabad bekapnia a horgot és engedményeket tenni az agresszornak.

Kallas ebben a pillanatban nem érzi hazáját közvetlenül veszélyeztetve. De az európai biztonságpolitikai helyzet szerinte jelenleg a legsúlyosabb válságát éli át a hidegháború vége óta. Kallas szerint nem belátható, mennyi ideig fog tartani a jelenlegi válság.

Dán aggodalmak

A Dán Hírszerző Ügynökség a múlt hónapban hozta nyilvánosságra legfrissebb jelentését, amely Oroszországot nevezi meg az egyik legnagyobb veszélyforrásnak. Az anyag szerint Moszkva „célzottan” kémkedik Dániában, eszközeit tekintve megtalálható a telefonok lehallgatása, kibertámadások és informátorok beszervezése.

Anja Dalgaard-Nielsen a katonai hírszerzés részéről elmondta a dán közrádiónak, hogy folyamatos az orosz nyomás a dán hivatalok ellen a Kreml részéről. 

Az orosz taktika

Egy Kreml-közeli agytröszt a héten elemezte a NATO és Oroszország között kiéleződött feszültséget és a Kreml taktikáját. A RUSSTRAT elemzése leszögezi, hogy az orosz fél természetesen számol azzal, hogy további eszkaláció esetén Moszkva katonai eszközöket telepít Latin-Amerikába, a nukleáris tengeralattjárók aktívabban fognak járőrözni az Egyesült Államok partjainál és az orosz-kínai tengely tovább mélyül, akár egyetlen védelmi övezetet létrehozva a két állam területén.

A kutatási anyag hozzáteszi, hogy a feszültség további növekedése esetén a Kreml megerősíti a stratégiai nukleáris erőit Kalinyingrádban és Belaruszban – a NATO határa mentén.  A Kalinyingrádi Terület (exklávé) stratégiailag és geopolitikailag kiemelten fontos az orosz kormányzat számára. Az Oroszországi Föderáció hídfőállása különleges katonai övezet, ott állomásozik a legrégebbi orosz flotta, a Balti Flotta. Ez az Orosz Haditengerészeti Flotta magasabbegysége, amely onnan tudja ellenőrizni a Balti-tengert.

Hadgyakorlat jön az ukrán határon

A térségbeli feszültség tovább növekedett kedden a belarusz védelmi minisztérium bejelentése kapcsán, miszerint február 10. és 20. között közös hadgyakorlatot tartanak az orosz és belarusz hadsereg részvételével.

Minszk hétfőn azt is bejelentette, hogy megérkeztek az első orosz katonai egységek és nehézfegyverek a közös gyakorlatra Belaruszba. A bejelentésre akkor került sor, amikor a Nyugat és Moszkva viszonya hónapok óta folyamatosan éleződik a Nyugat-Belarusszal és Oroszországgal egyaránt határos szövetséges, Ukrajna biztonsága miatt.

Lukasenka január 17-én kijelentette, hogy a jövő hónapban Oroszországgal folytatott hadgyakorlatnak egy olyan forgatókönyvre kell összpontosítania, amelyben országa hadserege kénytelen „ellenállni a Nyugatról érkező erőknek”. Bizonyíték felmutatása nélkül azzal indokolta a gyakorlatokat, hogy állítása szerint csapatok gyűltek össze az Ukrajnával, Lengyelországgal és a balti államokkal közös határán.

(Káncz Csaba szerző oldala itt érhető el)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló