7p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Továbbra is lángolnak a kanadai erdőtüzek, már New York és Washington is fuldokol a füstjétől. Kanada azt latolgatja, mit kell tennie a jövő érdekében, kérdés, hogy valójában milyen károkat okoz a nagymértékű füst az egészségünkben?

Légszennyezettségi katasztrófa van Amerika északi részén. Az AirNow, a levegőminőségi adatok amerikai kormányzati forrása szerint a füstből származó részecskék mennyisége a levegőben ezen a héten Indianától és Ohiótól a közép-atlanti régióig mindenhol egészségtelen volt, a lakosság millióit veszélyeztetve. Már New York és Washington is füstbe burkolózott.

S bár a levegő minősége valószínűleg továbbra is probléma marad az ország számos részén a következő napokban, ezen a hétvégén az időjárási minták megváltozhatnak - írja a The New York Times, amely több térképet is közöl, amelyen látható a füst haladási iránya.

Eközben szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Kanadának jobban fel kell készülnie a jövőben az erdőtüzek kezelésére azokon a területeken, amely a klímaváltozás miatt egyre inkább ki van téve a pusztító lángoknak. Az ország 414 tűzesetének több mint fele irányítás alatt van, de a legmelegebb és legszárazabb hónapok még hátra vannak. 

457 ezer hektár égett le eddig. Fotó: Depositphotos
457 ezer hektár égett le eddig. Fotó: Depositphotos

Kanadában az egyre gyakrabban tapasztalható két erdőtűz-csúcs tavasszal és nyár végén tapasztalható. Quebecben több mint 160 tűzesetről tudnak, ám az Új-Skócia partjainál kavargó viharrendszer a tüzek füstjét dél felé az Egyesült Államokba, majd keletre – az ország legsűrűbben lakott területei felé – kényszerítette. A tartomány miniszterelnöke arra kérte a lakosokat, hogy tartsák be az evakuálási utasításokat. Eddig már több mint 11 000 embert költöztettek el az erdőtüzek miatt, és rekordnagyságú 457 000 hektár égett le.

„Mióta 50 éve működünk, most léptünk be az eddigi legrosszabb évbe” – mondta Maïté Blanchette Vézina, Quebec természeti erőforrások minisztere. 

"Az elkövetkező években komolyan át kell gondolnunk, hogyan tudjuk felkészíteni magunkat, hogy megbirkózzunk ezzel az új kihívással" – jelentette ki Justin Trudeau miniszterelnök. 

Chris Migliaccio, a Montana Egyetem toxikológusa jó ideje az erdőtüzek füstjének az emberi egészségre gyakorolt ​​hatását vizsgálja, hogy milyen kockázatokkal kell szembenéznünk, ha távoli erdőtüzekből füst jut el a lakóhelyünkre.

Mi a probléma a füsttel?

Amikor a levegő minőségéről beszélünk, gyakran az úgynevezett PM2.5-t emlegetjük, melyek 2,5 mikron vagy annál kisebb részecskék, vagyis elég kicsik ahhoz, hogy mélyen be tudjanak jutni a tüdőbe. A füstből vagy más levegőszennyezésből, például a járművek kibocsátásából származó PM2.5-nek való kitettség súlyosbíthatja az olyan betegségekben szenvedők állapotát, mint az asztma, és csökkentheti a tüdőfunkciókat azzal, hogy ronthatja a meglévő légúti problémákat, sőt a szívbetegségeket is.

Az, hogy mennyire veszélyes az emberi egészségre, jól mutatják az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai, amelyek szerint az Európai Unióban több mint 400 000, Magyarországon közel 13 000 ember veszti idő előtt az életét minden évben a PM2.5-szennyezés miatt.

De a PM2.5 kifejezés csak a méretet jelzi, nem a káros anyag összetételét – ami ha ég, az jelentősen megváltoztathatja annak kémiáját.

Az Alberta Wildfire által közreadott képen erdőtűz füstje a kanadai Alberta tartományban fekvő Sturgeon Lake Cree Nation területén 2023. június 8-án. A kanadai erdőtüzek füstje miatt az Egyesült Államok több északkeleti államában levegőminőségi riasztás van érvényben. Fotó: MTI/EPA
Az Alberta Wildfire által közreadott képen erdőtűz füstje a kanadai Alberta tartományban fekvő Sturgeon Lake Cree Nation területén 2023. június 8-án. A kanadai erdőtüzek füstje miatt az Egyesült Államok több északkeleti államában levegőminőségi riasztás van érvényben. Fotó: MTI/EPA

Hogy károsítja az emberi egészséget a füst belélegzése?

„Aki volt már tábortűz mellett, és füst csapott az arcába, valószínűleg érzett valami irritációt. Az erdőtüzek füstje pedig az orrban és a torokban okozhat olyan irritációt, ami még gyulladást is eredményezhet. De az egészséges szervezet ezt jórészt képes kezelni” – magyarázza a The Conversationnak a toxikológus.

Általában a tüdőben lévő sejtek, az úgynevezett alveoláris makrofágok felfogják a mérgező részecskéket, és ignorálják őket – ha ésszerű dózisokról van szó. Akkor van probléma, ha ez a helyrehozó rendszer túlterhelődik.

Az egyik ilyen probléma, ami aggodalomra adhat okot, ha a füst elnyomja a makrofágok működését, és annyira megváltoztatja őket, hogy fogékonyabbá válik a szervezet a légúti fertőzésekre. Chris Migliaccio egyik kollégája, aki az erdőtüzek füstexpozíciójának késleltetési idejét vizsgálja, egy erős tűzszezon után az influenzás megbetegedések számának megugrását tapasztalta. A fejlődő országokban végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a háztartásukban nyílt tűzön főzőknél gyakoribbak a légúti fertőzések.

A gyulladásos immunválasz által okozott stressz súlyosbíthatja a meglévő egészségügyi problémákat is. A fafüstnek való kitettség önmagában nem okoz szívrohamot, de ha vannak mögöttes kockázati tényezők, például ha jelentős lepedék halmozódik fel, és a fokozott stressz is  növelheti a kockázatot. A kutatók a belélegzett részecskék agyra és idegrendszerre gyakorolt ​​lehetséges hatásait is vizsgálják.

Megváltozik-e a füst toxicitása, ha nagy távolságot tesz meg?

Tudjuk, hogy a futótűz füstjének kémiája változik. Minél tovább van a légkörben, az ultraibolya fény annál jobban megváltoztatja a kémiáját, amiről még mindig nem tud eleget a tudomány.

A kutatók azt találták, hogy ha magasabb az oxidáció szintje, tehát ha minél hosszabb ideig van a füst a levegőben, oxidálószerek és szabad gyökök keletkeznek. Ennek konkrét egészségügyi hatásai még nem tisztázottak, de vannak arra utaló jelek, hogy a káros külső hatásnak való nagyobb kitettség nagyobb egészségügyi hatásokhoz is vezet. Feltételezhető az is, hogy minél hosszabb ideig van kitéve a füst UV-fénynek, annál több szabad gyök keletkezik, amivel nagyobb az egészségkárosodás lehetősége. Ez jórészt ismét a füst mennyiségén múlik.

Ha valaki egészséges, akkor valószínűleg a szervezete fel tudja dolgozni, ha enyhe füstben kerékpározik vagy túrázik. Ha azonban naponta csinálja ezt egy hónapon keresztül egy futótűz füstjében, az nagyobb aggodalomra adhat okot. 

Nagy légszennyezés esetén N95-ös maszk ajánlott, a textilmaszkok semmit nem érnek. Fotó: Depositphotos
Nagy légszennyezés esetén N95-ös maszk ajánlott, a textilmaszkok semmit nem érnek. Fotó: Depositphotos

„2017-ben 49 napon keresztül dolgoztam olyan vizsgálatokon a Montana állambeli Seeley Lake lakosaival, akik veszélyes szintű PM2.5-nek voltak kitéve az erdőtüzek füstje miatt. Egy évvel később a tüdőfunkciók csökkenését tapasztaltuk. Senkinek nem kellett oxigént adnunk, de jelentős visszaesésről volt szó” – meséli a toxikológus hozzátéve, hogy ez egy viszonylag új kutatási terület, és még mindig sokat kell tanulnunk, különösen az erdőtüzek aktivitásának növekedésével, ahogy a bolygó melegszik.

Elkerülhetjük-e a füstöt, ha belekerül a levegőbe? 

Hacsak nem egy hermetikusan zárt otthonban lakuk, nem. A PM szintek nem sokban különböznek kül- és beltéren, hacsak nem rendelkezik valaki egy igazán jó HVAC (légtérszabályozó) rendszerrel, például MERV 15 vagy még jobb szűrőkkel. 

A kutatók hajlamosak azt is tanácsolni az embereknek, hogy ha kockázatos csoportba tartoznak, például asztmában szenvednek, hozzanak létre biztonságos teret otthon és az irodában magas szintű, önálló légszűrőrendszerrel, ami tisztább levegőt biztosít. Egyes maszkok is segíthetnek, ezért nem árt egy jó minőségű N95-ös maszk. A szövetmaszk azonban nem sokat ér.

A legtöbb ország rendelkezik levegőminőség-figyelő rendszerrel, amely érzékeli, mennyire rossz a levegő minősége, érdemes ezek jelzéseit figyelni, hogy annak megfelelően tudjunk eljárni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG